Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wysiada rozrusznik?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

W mojej bravie steel 1,2/2001/55kkm od pewnego czasu, rzadko, co prawda, przy uruchamianiu silnika rozrusznik nie może zakręcić, tak jakby coś go przyhamowało lub akumulator był rozładowany i rozruch się wyłącza. Po obróceniu kluczyka do pozycji wyjściowej i powtórnym przekręceniu silnik zapala normalnie. Zdarza się to zarówno na zimnym jak i gorącym silniku. Akumulator -Bosh silver 44Ah 450A 3,5 letni jest w dobrym stanie /12,6-12,8V bez obciązenia/. Podejrzewam, że jest coś nie tak z rozrusznikiem i chociaż problem występuje b. rzadko to zastanawiam się czy coś z tym robić aby nie zostać zaskoczonym, że kiedyś nie odpalę silnika. Czy ktoś kiedyś spotkał się z takim problemem? Dziękuje za radę. Pozdrowienia.

Napisano

Opisz dokładniej, podejrzewam bendix.

Czy masz tak że przekręcasz kluczyk i słychać jakby cisze i po chwili mały zgrzyt?

Napisano

Czy ktoś kiedyś spotkał się z takim problemem? Dziękuje

> za radę. Pozdrowienia.

ja w trzech przypadkach .....

polonez - tuleje

brava 1,4 - tuleje

brava 1,8 - tuleje

we wszystkich objawach to samo co opisujesz i tak samo naprawione juz dziaffa normalnie.

obstawiam więc TULEJE...

kto da więcej?????? mlotek.gif

Napisano

> Czy ktoś kiedyś spotkał się z takim problemem? Dziękuje

> ja w trzech przypadkach .....

> polonez - tuleje

> brava 1,4 - tuleje

> brava 1,8 - tuleje

> we wszystkich objawach to samo co opisujesz i tak samo naprawione juz

> dziaffa normalnie.

> obstawiam więc TULEJE...

> kto da więcej??????

ja mam podobną przypadłość,ale u mnie to na pewno brak styku w stacyjce,bo jak delikatnie wracam kluczykiem to wtedy zawsze zaskakuje

Napisano

> Czy ktoś kiedyś spotkał się z takim problemem? Dziękuje

> ja w trzech przypadkach .....

> polonez - tuleje

> brava 1,4 - tuleje

> brava 1,8 - tuleje

> we wszystkich objawach to samo co opisujesz i tak samo naprawione juz

> dziaffa normalnie.

> obstawiam więc TULEJE...

> kto da więcej??????

u mnie jest tak czasami że zakręci ale jak by niemógł przekręcić dalej wału, znaczysie tak zwolni i przekręci dalej....dzieje się tak tylko na gorącym silniku.......................tulejki?? Jeśłi tak to w co się zaopatrzyć aby to naprawić i czy dużo z tym roboty...??

Pozdrówka

Napisano

> u mnie jest tak czasami że zakręci ale jak by niemógł przekręcić

> dalej wału, znaczysie tak zwolni i przekręci dalej....dzieje się

> tak tylko na gorącym silniku.......................tulejki??

> Jeśłi tak to w co się zaopatrzyć aby to naprawić i czy dużo z

> tym roboty...??

> Pozdrówka

tulejki smile.gif Do 1.2 kosztują coś koło 2 złotych , do 1.6 się nie orientuję wink.gif .

Roboty nie ma dużo rozkładasz wybijasz tulejki , montujesz nowe , składasz i do furki smile.gif

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Opisz dokładniej, podejrzewam bendix.

> Czy masz tak że przekręcasz kluczyk i słychać jakby cisze i po chwili

> mały zgrzyt?

Po przekręceniu kluczykiem rozrusznik ledwie ruszy wałem jakby coś go przyhamowało i się zatrzymuje jak gdyby akumulator był rozładowany. Ale po następnym przekręceniu kluczykiem rozrusznik działa normalnie i odpala silnik. Pewnie to sprawa tulei i braku smarowania. Wiecie ile może kosztować naprawa /poza serwisem Fiata, bo tu zdzierają skórę/

Napisano

> ja mam podobną przypadłość,ale u mnie to na pewno brak styku w

> stacyjce,bo jak delikatnie wracam kluczykiem to wtedy zawsze

> zaskakuje

Jak bys nie mial styku w stacyjce to bys nie slyszal nawet zalaczania elektromagnesu Prawdopodobnie elektromagnes nie zwiera obwodu napedu rozrusznika Przy kolejnej probie polaczenie nastepuje ale o do czasu mam to samo tzn mialem bo juz nie laczy wcale czekam na rozrusznik

Napisano

> tulejki Do 1.2 kosztują coś koło 2 złotych , do 1.6 się nie

> orientuję .

W 1,6 od strony bendixa jest lozysko igielkowe ktore pracuje bezposrednio na powierzchni walka wirnika Moj ma juz duze zuzycie, wymiana lozyska nie ma sensu

Napisano

Mi za grzebanie przy rozruszniku koleś wziął 100 zł, ale robił 2 razy bo za pierwszym poszło wszystko do wymiany ale bez bendixa. I za drugim razem zrobił mi też bendix bez kasy już.

Napisano

Pracochłonność niewielka, godzina wystarczy.Przy sprawnych rękach łącznie z montażem rozrusznika do samochodu.

Napisano

To wyobraź sobie że mam to samo wymieniono tulejkę i nic poprawiono kontakt przewodu masowego nic, wymieniono rozrusznik nic dalej przy dobrze rozgrzanym silniku np 100km jazdy ciężko kręci tak jakbym próbował odpalić na włączonym biegu ostygnie wszystko gra i nie mam pojęcia o co chodzi niektórzy sugerują że walki w rozrządzie siadają ale w to nie wierzę

Napisano

> Akumulator

wytłumacz prosze jakim cudem?

przecież cieply silnik ma kilkakrotnie niższe opory, wiec akumulatorowi jest znacznie łatwiej nim obrócić niż w przypadku, kiedy byłby zimny.

takze skoro aq obraca bez problemu zimnym silnikim, to niemalże implikuje to, że z ciepłym też nie będzie miał problemów

Napisano

niestety to nie to, byłoby za proste by z tym walczyć przez trzy miesiące niewiem.gif

Napisano

Mam tak ale tylko na gorącym silniku - jak rozrusznik złapie od niego temperaturę.Rozkręcałem go już dwa razy, za pierwszym razem tylko przesmarowałem bo niby wszystko ok było i przez miesiąc chodził super, był cichutki i całkiem inaczej brzmiał.

Za drugim razem wymieniłem tez tulejki choć miały na prawdę mały luz i nic to nie dało po miesiącu jak smar się wyrobił wszystko wraca.

Teraz wymienię też bendiks, może będzie lepiej bo troszkę ta zębatka ciężko chodzi ale nie sądze by to było to.

Napisano

wałki to bzdura.

Wymieniono tylko rozrusznik na nowy czy cewkę też?

Napisano

> wałki to bzdura.

> Wymieniono tylko rozrusznik na nowy czy cewkę też?

To, że wałki to bzdura to już im mówiłem przy innej okazji - grzebiąc przy sądzie lambda ściągnęli wężyk przy czujniku i samochód na Pb chodził jak traktor na dwa gary, ale tylko na wolnych obrotach- jedni kazali wałki zrobić (to Ci od rozrusznika) a drudzy w aso, (co ściągnęli wężyk) polecali wymianę listwy wtryskowej i polecali kolesia, co robi regenerację wtrysków, więc do ich diagnozy podchodzę z dużą rezerwą Wracając do pytania wymienili rozrusznik

Napisano

Właśnie w sklepie z rozkoszniakami mówili, że cewka też może płatać takie figle ale podchodzę do tego z rezerwą bo po przesmarowaniu objawy znikają na miesiąc.

Napisano

> Właśnie w sklepie z rozkoszniakami mówili, że cewka też może płatać

> takie figle ale podchodzę do tego z rezerwą bo po przesmarowaniu

> objawy znikają na miesiąc.

O jakiej cewce mówisz bo ja wczoraj zauważyłem coś dziwnego ale jak się upewnię to dopiero się podzielę informacją która już mnie co nieco zszokowała (grzebałem u sofcie gazu)

Napisano

Miałem taki problem i naprawa polegała na solidnym przylutowaniu cewek rozrusznika do komutatora. Po tym zabiegu jest ok.

Napisano

mam to samo od moze 2 lat ostatnio zauwazylem ze jak zapalam przy wlaczonych swiatlach to ten problem nie wystepuje - bede testowal dalej

Napisano

> mam to samo od moze 2 lat ostatnio zauwazylem ze jak zapalam przy

> wlaczonych swiatlach to ten problem nie wystepuje - bede

> testowal dalej

u mnie to nie przejdzie bo światła wyłączają się automatycznie podczas zapalania....

Napisano

> O jakiej cewce mówisz bo ja wczoraj zauważyłem coś dziwnego ale jak

> się upewnię to dopiero się podzielę informacją która już mnie co

> nieco zszokowała (grzebałem u sofcie gazu)

O cewce przymocowanej do rozrusznika

Napisano

No to przyszedł czas podzielić się spostrzeżeniem, który pojawił sie podczas zabawy, próby regulowania, ustawiania nie wiem jak to nazwać nazwijmy to strojenia instalacji gazowej w mojej bravce. Mam instalacje DT gas System II generacja, we wcześniejszym wpisie nadmieniłem, że po rozgrzanym silniku i przejechaniu około 50km mam problemy z zapaleniem silnika rozrusznik kręcił jakby był na biegu pod górę albo aku na wykończeniu a tak nie jest. W sobotę podłączyłem laptopa do mojej instalacji pasuje tylko oprogramowanie DT super tak jak nakazuje instrukcja zgrałem ustawienie do kompa a dopiero później wziąłem się za próbę korygowania ustawienia i po pierwszej próbie i zapisaniu zmian zonk rozrusznik zachowuje sie tak jak po przejechaniu 100 nie chce kręcić sprawdzam aku, ale jest w porządku trochę ze strachem w oczach, że coś spaprałem postanowiłem wgrać najnowszy soft, jaki zdobyłem z sieci w v 1.2.2 i wgraniu starych ustawień odpalił bez problemu. Z duszą na ramieniu zabieram sie za modyfikację ustawień (trochę podparłem się wiedzą z elektrody) teraz wiem np., że w okienku ilość cewek musi być wpisane, 2 bo nie przełącza automatycznie po osiągnięciu zadanej ilości obrotów z benzyny na gas. Po ustawieniu, jako tako, ale chyba nie najgorzej wydaje mi się, że silnik pracuje stabilniej i chyba mniej pali dynamiki nie stracił i dzisiaj pojeździłem trochę by sprawdzić jak będzie odpalał jak jest gorący i jest tak jak przed kłopotem z rozrusznikiem (w ubiegłym roku wysiadł oddałem do regeneracji i w marcu zaczęły sie kłopoty z nasileniem w wakacje) I teraz moje pytanie czyżby problemy z ustawieniem gazu mogą się przekładać na rozrusznik wygląda, że tak, ale jeszcze raz sprawdzę w piątek będzie dłuższy wyjazd to się upewnię. Czym te afto mnie jeszcze zaskoczy? Przepuściłem tekst przez Worda, bo się czepiacie, że nie wstawiam przecinków, ale mówię bardzo szybko więc gdzie tam miejsce na przecinki (trochę długie ale jak to skrócić) old.gif

ps nr post jak rok odzyskania niepodległości

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja miałem to samo,wymieniłem tulejki i kręci bez problemu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.