Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Astra II

Featured Replies

Napisano

Witam z sąsiedniego kącika.

Powoli przygotowuję się do zakupu autka, w oko moje wpadła Astra II kombi w benzynie.

Auto miesięcznie będzie musiało pokonywać 2-3 tyś km.

Jaki silnik najlepszy do zagazowania i jaki rocznik polecacie? No i czy astry dobrze znoszą gaz, no i czy tylko sekwencja, czy II generacji też podejdzie instalacja?

Na co trzeba się szykować od razu przy zakupie auta, no i na co zwrócić uwagę przy kupnie?

Za info z góry dziękuję.

Napisano

Wyprzedzając modów zlosnik.gif - myślę, że więcej informacji uzyskasz piętro niżej na kąciku Astry ok.gif

Napisano
  • Autor

> Wyprzedzając modów - myślę, że więcej informacji uzyskasz piętro

> niżej na kąciku Astry

No tak dzięki za info, więc proszę admina o przeniesienie wątku wink.gif

Napisano

> Witam z sąsiedniego kącika.

> Powoli przygotowuję się do zakupu autka, w oko moje wpadła Astra II

> kombi w benzynie.

Do gazu to najlepiej chyba 1,6 8V i wtedy nawet II generacja podejdzie.

Napisano

Zaraz będą tu krzyczeć, że nie 16V tylko 8V, bo 16v żłopią olej i źle znoszą gaz. A prawda jest taka, że nie ma co oszczędzać 500-700 zł na II generacji jeśli robisz takie spore przebiegi i wtedy przy sekwencji nic się nie dzieje, a ze żłopaniem oleju to loteria - ja od niedawna mam 16V który właśnie dobił do 170 tys. przebiegu i wziął jakieś 0,2l/1000 a czytałem tu o takich co mają 8V i im zjada 0,6l/1000. Generalnie panuje opinia, że silniki opla dobrze znoszą gaz w porównaniu do wielu innych. No i są jeszcze opinie tych, że do astry pod gaz to tylko 2,0 bo inaczej nie ma czym jeździć (bo co to tam marne 75 czy 100 km:-) ), ale moim skromnym zdaniem rozsądny kompromis między ekonomią a sprawnym poruszaniem się jest w okolicach tych 100km.

Napisano

> Witam z sąsiedniego kącika.

> Powoli przygotowuję się do zakupu autka, w oko moje wpadła Astra II

> kombi w benzynie.

> Auto miesięcznie będzie musiało pokonywać 2-3 tyś km.

> Jaki silnik najlepszy do zagazowania i jaki rocznik polecacie? No i

> czy astry dobrze znoszą gaz, no i czy tylko sekwencja, czy II

> generacji też podejdzie instalacja?

> Na co trzeba się szykować od razu przy zakupie auta, no i na co

> zwrócić uwagę przy kupnie?

> Za info z góry dziękuję.

Najmniej problematyczny będzie stary dobry silnik 1.6 8V z 75 KM - tu podejdzie druga generacja. Ten silnik wsadzany był do 2000 roku.

Po 2000 silnik ten przeszedł pewne modyfikację i miał 84 KM i tu niestety trzeba było już wkładać sekwencję. Jeśli Ci ktoś powie, że 8V nie bierze tak oleju to za bardzo w to nie bierz. Mojemu ojcu Z16SE bierze na prawdę sporo oleju 0,8 litra na 1kkm.

Jeśli chodzi o silnik 1.6 84 KM to jeździ się tym na prawdę ciekawie. Max moment obrotowy uzyskiwany jest już przy 2600 obrotów. Myślę że jest to pewien rozsądek między dynamiką i kosztami eksploatacji.

Napisano

Ja mam 1,6 16V na gazie i nie narzekam. Spadek mocy na gazie to odczuwam dopiero jak klima jest włączona. jako instalację lpg polecam tylko i wyłącznie sekwencję - parę złotych więcej ale znacznie mniej problemów jak z II generacją. No i spalanie wcale nie jest takie większe, mogę z czystym sumieniem powiedzieć że jest ok litra większe niż było na benzynie.

Olej owszem bierze - to nie jest mój pierwszy opel - można się do tego przyzwyczaić. Natomiast wkur...ją trzeszczące plastiki w bagażniku...

pozdr

Napisano
  • Autor

Qurcze trochę mnie przeraża te branie oleju w oplu, jedni piszą ze 0,2 - 0,8 litra na 1000 km to trochę dużo, mój fiacik na blace już prawie 300kkm a na 15 tyś 1,5 litra dolewam w sumie, a tu wychodzi że przy najlepszej opcji na 15 kkm będzie trzeba dolać 3L yikes.gif a przy najgorszej 12 L pad.gif

Wyprostujcie mnie bo coś mi już ochota na astrę przechodzi mlot.gif

Napisano

> Qurcze trochę mnie przeraża te branie oleju w oplu, jedni piszą ze

> 0,2 - 0,8 litra na 1000 km to trochę dużo, mój fiacik na blace

> już prawie 300kkm a na 15 tyś 1,5 litra dolewam w sumie, a tu

> wychodzi że przy najlepszej opcji na 15 kkm będzie trzeba dolać

> 3L a przy najgorszej 12 L

> Wyprostujcie mnie bo coś mi już ochota na astrę przechodzi

Chcesz wez moja moge Ci na pismie zagwarantowac ze dolejesz maks 0,5litra na 15 tys.km.

Pozatym z auta jestem bardzo zadowolony. Jak chcesz dam Ci numer do mojego mechanika, ktory widzac ile jezdze i co robie przy aucie skusil sie teraz na AII tylko ze 1.6 16v a szukal tez 2.0

Napisano
  • Autor

> Chcesz wez moja moge Ci na pismie zagwarantowac ze dolejesz maks

> 0,5litra na 15 tys.km.

> Pozatym z auta jestem bardzo zadowolony. Jak chcesz dam Ci numer do

> mojego mechanika, ktory widzac ile jezdze i co robie przy aucie

> skusil sie teraz na AII tylko ze 1.6 16v a szukal tez 2.0

Cieszą mnie więc także takie wypowiedzi, teraz przynajmniej wiem, że nie wszystkie tak mają.

Ps. ja szukam kombi biglaugh.gif

Napisano

> Chcesz wez moja moge Ci na pismie zagwarantowac ze dolejesz maks

> 0,5litra na 15 tys.km

To chyba jakiś wyjątek

Napisano

> To chyba jakiś wyjątek

Powiem ci szczerze , chciałem kupic AII ,bo miałem kiedyś x16XEL-a w AI wink.gif ,i tak sie zraziłem do dolewek (1l/1kkm) że kupiłem francuza grinser006.gif jak w opisie i grama nie dolewam oliwy 5w-40 eh...

opel ma lepiej bo częsci duzo tansze oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

Jeżeli chodzi o francuza to w firmie śmigam już drugą służbówka i to potwierdzić muszę, silniki oleju nie biorą, no ale jakość wykonania i awaryjność (citroena saxo) daje dużo do życzenia, lepiej jest z berlingo ale to dopiero 80kkm wiec jeszcze wszystko przede mną.

Napisano

kup chlopie 2,0 DTL

mnie wciaga oleju jakis lliterek na 15 tys wiec sie nie przejmuje tylko wymieniam na nowy. do tego w zaleznosci od nozki pali od 5,5 do 7 (140-160 km/h na niemieckich autosrtadach) literków.

powiem Ci ze tak mi sie to autko spodobalo ze szukam Viki z 2,2 DTI.

Napisano
  • Autor

Dzięki ale przy obecnych cenach ON nie kalkuluje mi się diesel, tylko benzyna do zagazowania.

Napisano

> To chyba jakiś wyjątek

Czyli moja astra nie powinna istnieć.

Mam na liczniku 136 tyś km i nie dolewam oleju miedzy wymianami.

Silnik 1,4 16V Olej Mobil 1 5w50 do 120 tyś teraz Valvoline MaxLife 5w40.

ASTRA

Pozdrawiam

Napisano

> Mam na liczniku 136 tyś km i nie dolewam oleju miedzy wymianami.

> Silnik 1,4 16V Olej Mobil 1 5w50 do 120 tyś teraz Valvoline MaxLife

> 5w40.

Mam ten sam silnik w efce i tez mi obecnie nic nie bierze, po wymianie wszystkich uszczelniaczy i upg. zeby.GIF Wczesniej zjadala 0.3 na tysiac. Efka tez Ci nie brala? moja wyglada identycznie. zeby.GIF

Przy okazji, jakie wrazenia po przesiadce na G z tym samym silnikiem? Nie za slaby do kombi?

Napisano

> Czyli moja astra nie powinna istnieć.

> Mam na liczniku 136 tyś km i nie dolewam oleju miedzy wymianami.

> Silnik 1,4 16V Olej Mobil 1 5w50 do 120 tyś teraz Valvoline MaxLife

> 5w40.

Moja Astra G 1.4 16V ma 201 kkm i tez nie dolewam miedzy wymianami (caly czas na Mobil 5w50)

Napisano

> A jakieś szczególy o tej Twojej Astrze?

Nic specjalnego auto z 99 roku X20XEV wyposazenie sportive. Przebieg obecny 221 tys.km i jestem go pewien w 101%.

Nie wiem coz jeszcze mozna napisac lata na oleju GM-a 10w40.

I mechanik ogladal je przed zakupem a teraz tylko olej zmieniam i w droge. Wiec sie zapatrzyl i kupil taka sama niestety szukal tez x20xev ale nie udalo sie.

Napisano

Ile drzwi? Bo szukam 5-cio drzwiowej. Masz jakieś foto? Ile cenisz?

Napisano

>Mam sekwencje BRC i silnik Twinport 1.4

Nie bierze oleju - ani grama - zrobilem juz 75kkm i bez problemu, silnik za slaby na gaz - auto sie toczy ale jak w lecie zalaczysz AC to juz nie ma czym wyprzedzac,

dzis wybralbym 1.6 lub 2.0 ze wskazaniem na 2.0

jesli chodzi o eksploatacje - bez problemowo - lejesz jedziesz i tak wkolo - jednak ja mam dopiero 85kkm przejechane wiec moze to za malo ....?

Napisano

> Ile drzwi? Bo szukam 5-cio drzwiowej. Masz jakieś foto? Ile cenisz?

Foto mam ale jest to niestety odmiana sportive czyli 3 drzwiowa.

A ile cenie zalezy czy kupiec sie trafi zawsze mozna pogadac ale ogolnie jakiegos cisnienia nie mam zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.