Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyżby TURBO

Featured Replies

Napisano

A więc myślałem, że pasek wielorowkowy się ślizga, piszczą rolki itp, ale to raczej nie to (pasek wymieniony, rolki sprawdzone). Więc podejrzenie padło na turbinę. Objawy to:

-piszczenie przy dodawaniu gazu od 2 biegu w górę(na jałowym nie słychać)

-oleju nie ubywa nic a nic

-stilo nie kopci

-ładnie się zbiera

Więc o co k...a chodzi z tymi piskami przy dodawaniu gazu, czemu nie ma ich na jałowym, jedynce niewiem.gif

Bądźcie tak mili i napiszcie mi, że to nie turbo shhh.gif

Napisano

Podobne objawy, ale nie w Stilo moga konczyc sie wymiana intercoolera. Sprawdz czy jadac ponizej 2tys obrotow odczuwasz lekkie szarpanie samochodu, trzymajac gaz w tej samej pozycji.

Napisano
  • Autor

raczej nie kojarzę, ale sprawdzę. Dodam, że te piski pojawiają się właśnie mniej więcej od 2 tys oslabiony.gif

Napisano

a jak tam rura od IC ? bo to udaje pieknie roznorakie dzwieki. Ostatnio ze znajomym no jak w pysk dziura w tlumiku i przedmuchy bo wercy jak traktor ... skonczylo sie na dociaganiu cybantow na rurach od IC'ka wink.gif

Napisano

Jesli nie masz dziury w układzie dolotowym to niestety TURBO

Ale olej to... do puki nie zacznie przeładowywać ( kontrolka silnika przy mocnym dodaniu gazu )

Napisano
  • Autor

wiesz co, wszystko zaczęło się od wymiany poduszek (wszystkich), robiłem to w ASO w BB (po wymianie jest dużo lepiej) ale następnego dnia zaczęło syczeć, piska itp. Pojechałem z reklamacją, powiedzieli, że pasek i żebym przyjechał jak będzie piszczał na wolnych obrotach. Ale tak się nie da jeździ (ludzie na mnie patrzą) więc pojechałem do znajomego w ASO Nissana, wymienił mi pasek, posprawdzał napinacze, rolki i wszystko ok, a piszczy, syczy jak wcześniej. Wybrałem się więc do znajomego z ASO VW i dowiedziałem się, że albo będzie to dolot (coś zepsuli wymieniając poduszki), albo będzie to niestety turbina. Jutro jadę z reklamacją do ASO, niech sprawdzają skoro przed ich naprawą (wymianą poduch) było wszystko ok. angryfire.gif

Napisano
  • Autor

mam nadzieję, że będzie dziura food.gif

narazie, żadnych błędów oprócz kontrolki świec (świece i centralka wymieniana) w środę jadę z reklamacją, więc we wtorek w ASO w BB będę walczył, a w środę w Ganinexie w Pszczynie również czeka mnie przeprawa??

Czy aso umie coś naprawi raz a dobrze, a przy okazji nic nie zepsu sciana.gifsciana.gifsciana.gif

Napisano

> Czy aso umie coś naprawi raz a dobrze, a przy okazji nic nie zepsu

No niestety. Oni sa jak poprawki do Windowsa. Kolejne naprawiaja bledy powodujac jeszcze wiecej innych usterek rotfl.gif

Napisano

piszesz syczy... toc to rura z z okolic IC wink.gif bedzie dobrze. Ruszali motorem przy wymianie poduch to obruszali na cybantach... 20.GIF

Napisano

Lisek

Ale olej to... do puki nie zacznie przeładowywać ( kontrolka silnika przy mocnym dodaniu gazu )

ojojjjj właśnie ja tak mam..poki co tylko w trasie przy obciazonym aucie i przewaznie na nie do konca rozgrzanym silniku..raz na jakis czas przy wcisnieciu pedalu (zwlaszcza pod gore) zapala sie Engin i znika zaraz potem..sugerujesz ze to...ojjjj

Napisano

> jakis czas przy wcisnieciu pedalu (zwlaszcza pod gore) zapala

> sie Engin i znika zaraz potem..sugerujesz ze to...ojjjj

Tak to są objawy wskazujące na turbinę. Może być jeszcze tak że winę ponosi zawór sterujący turbiną lub sam siłownik. ( jest to wersja optymistyczna koszty około 200 zł ) zbyt wolno odpuszcza siłownik ....

Zobacz jak szybko reaguje siłownik na zmiany obrotów silnika - cięgło na postoju / ewentualnie wymień sam zawór sterujący ... na alegro 135 zł ( no i przenies go do góry o ile masz pod zdezakiem wink.gif )

Przeładowanie turbiny do ponad 1,5 bar... a nawet 2 w konsekwęcji wprowadzi auto w tryb awaryjny ... podczas wyprzedzania uważaj nono.gif auto straci moc ... nie stanie ale z 115 KM zostaje może 50 % yikes.gif no i jest jazda yikes.gif po kilkunastu sekundach po odpuszczeniu gazu znowu jest OK..... az ponownie przeładujesz ( np: wciśniesz pod górę gaz na maxa na 5-tym biegu )

Z twojego opisy wynika że to dopiero początek... jak zacznie sie tobie przełanczać w tryb awaryjny to oznaka, ze czas wymienić ... koszty oslabiony.gif ja regenerowałem za 1250 zł i na razie jest OK.

Napisano

heh lubie jak odpowiadasz..bo mimo ze z Twojej wypowiedzi wynika ze dobrze nie jest..jakoś czuje sie pocieszony;)

Chyba zacznę od podlaczenia do kompa i odczytania błedu(w tym roku pojawil sie bląd ze 4 razy - w tym 3 razy w trasie wakacyjnej.. na nie zaladowanym aucie i dynamicznej jezdzie nie zaobserwowalem komunikatow) nie wiem co to ciegno i gdzie tego szukac zeby zobaczyc jak reaguje na postoju:) w sumie juz 110k przejechane wiec turbinka tez wchodzi w gre...

dzieki wielkie

Napisano

> heh

zobacz jakie błedy... turbina - będzie komunikat o czujniku ciśnienia doładowania...

Ale może to być również koniec czujnika położenia wału... niewiem.gif

Nie ma co biadolić na zapas... zobacz co pokaze Examiner

Napisano
  • Autor

miałeś rację, diagnoza w ganinexie to rura od intercoolera (380zł z robocizną)

Napisano

> miałeś rację, diagnoza w ganinexie to rura od intercoolera (380zł z

> robocizną)

widziałeś dziurę???? bo może chcą się oszukać? Cena w ASO to 220 Pln z rabatem za samą wymianę max mogą policzyć 100 Pln . Pracy jest na 20 minut

Napisano
  • Autor

> widziałeś dziurę???? bo może chcą się oszukać? Cena w ASO to 220 Pln

> z rabatem za samą wymianę max mogą policzyć 100 Pln . Pracy jest

> na 20 minut

dziury nie widziałem, ale policzyli 120 za rurę i 200 za wymianę + vat - rabat i wyszło dokładnie 353zł

Napisano

obiecaj nam ze juz do nich nie pojedziesz . 200 za robote faint.gif to z obiadem bylo ?

Napisano

> dziury nie widziałem, ale policzyli 120 za rurę i 200 za wymianę +

> vat - rabat i wyszło dokładnie 353zł

widzisz jak mówią, że jest dziura to trzeba było poprosić aby pokazali . Rura od turbo do IC kosztuje w cenniku 280 Pln hmm.gif o skomplikowaniu wymianu juz nawet nie wspomnę

Napisano

ja zeby sciagnac i zalozyc rure najechalem tylko na cegly zeby lepiej cos bylo widac i najwiecej czasu zajelo mi sciagniecie gow...ch opasek fabrycznych, razem ze sciagnieciem i zalozeniem oslony 10min, wiec jak na podnosniku aso schodzi 20min to bym napewno wiecej ich nie odwiedzil

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.