Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana termostatu - ile to kosztuje w Auto-Ekspert

Featured Replies

Napisano

Witam,

Odstawiłem autko (Astra II 1.6 8v z 2003r) do warsztatu - moja diagnoza, potwierdzona przez warsztat: "termostat do wymiany"...

I teraz tak;

1. termostat kosztuje ok 25pln (np; termostat

2. robocizna kosztuje X pln

3. całość po podliczeniu wyszła ok.450pln

czyli 450-25=425pln za samo "zrobienie" hmm.gif

No i moje pytanie brzmi czy to jest "standardowa cena" za tego typu usługę/naprawę .... w Warszawie?

Napisano

> Witam,

> Odstawiłem autko (Astra II 1.6 8v z 2003r) do warsztatu - moja

> diagnoza, potwierdzona przez warsztat: "termostat do wymiany"...

> I teraz tak;

> 1. termostat kosztuje ok 25pln (np; termostat

> 2. robocizna kosztuje X pln

> 3. całość po podliczeniu wyszła ok.450pln

> czyli 450-25=425pln za samo "zrobienie"

> No i moje pytanie brzmi czy to jest "standardowa cena" za tego typu

> usługę/naprawę .... w Warszawie?

> ps: miejsca w którym to robię na razie celowo nie podaję

Za te 425 to powinni Ci jeszcze rurę wydechową od środka wypolerować !!

Termostat można samemu wymienić i nie jest to wiele roboty, więc koszt max 50 (i to już chyba z przesadą) zł .

Napisano
  • Autor

> Za te 425 to powinni Ci jeszcze rurę wydechową od środka wypolerować

> !!

> Termostat można samemu wymienić i nie jest to wiele roboty, więc

> koszt max 50 (i to już chyba z przesadą) zł .

No właśnie mnie trochę też "poraziła" ta kwota... nie wiem już, ... może cena termostatu jest wyższa confused.gif .... nie znam się za bardzo na tych kwestiach, wiem tylko że w moim modelu trzeba chyba rozrząd rozebrać by się dostać do termostatu ... ale, żeby to tyle roboty było na ok.400pln hmm.gif

Napisano

> No właśnie mnie trochę też "poraziła" ta kwota... nie wiem już, ...

> może cena termostatu jest wyższa .... nie znam się za bardzo

> na tych kwestiach, wiem tylko że w moim modelu trzeba chyba

> rozrząd rozebrać by się dostać do termostatu ... ale, żeby to

> tyle roboty było na ok.400pln

No te 400 zeta to lekka przesada, ja co prawda w 1,4 8V wymieniałem sam i również musiałem zdjąć pasek rozrządu i małe koło zębate a później tylko wykręcić termostat. Roboty z ręką na sercu miałem na 20 minut, więcej się zastanawiałem czy nie zepsuje czego zsuwając pasek i czy nie przekręcę koła zębatego przy odkręcaniu. Niczego nie zepsułem koło sklinowałem bolcem, a pasek delikatnie ściągnołem i założyłem. Nie daj się robić w ch.... sam możesz to zrobić. POzdrowionka i powodzonka.

PS. Aha a kosztowało mnie to wszystko 25 zł termostat i 10 zł na kilka piw smile.gif

Napisano

> 10 zł na

> kilka piw

No nie przesadzaj. Chyba ze z LIDL-a biglaugh.gif

Napisano

> No nie przesadzaj. Chyba ze z LIDL-a

Jak econo to econo smile.gif

Napisano

> wiem tylko że w moim modelu trzeba chyba

> rozrząd rozebrać by się dostać do termostatu ... ale, żeby to

> tyle roboty było na ok.400pln

no własnie hmm.gif,

ciekawe ile krzykliby za wymiane rozrzadu ... wink.gif

a moze poprostu szukaja frajera ktory da sie 270747800-sex.gifbiglaugh.gif

Napisano

> no własnie ,

> ciekawe ile krzykliby za wymiane rozrzadu ...

> a moze poprostu szukaja frajera ktory da sie

Za wymianę koła pewnie biorą po 30 zł .....................

.......................... od sztuki biglaugh.gif

Napisano

Nawet zakładając, że termostat został kupiony w ASO (ok 46zł). To i tak cena jest porażająca. Gdzie cię tak "obsłużyli"?

Napisano

> a po 10 zł. od nabicia jednego koła powietrzem...

nie licząc robocizny hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> no własnie ,

> ciekawe ile krzykliby za wymiane rozrzadu ...

> a moze poprostu szukaja frajera ktory da sie

Panowie ... cenię sobie wasze uwagi i zamierzam je w wersji drukowanej ze sobą zabrać ... cfaniaczek.gif

Napisano

> Panowie ... cenię sobie wasze uwagi i zamierzam je w wersji

> drukowanej ze sobą zabrać ...

Widzę że jesteś moim imiennikiem i z wawy możemy się spotkać i to zrobimy najprościej.

Napisano

> Panowie ... cenię sobie wasze uwagi i zamierzam je w wersji

> drukowanej ze sobą zabrać ...

Najlepiej tak zrób. Oczywiście najpierw graj dalej niepoinformowanego i wypytaj ich jak długo to będzie trwać i czy da się coś z tej ceny urwać. Albo zapytaj jeszcze ile by kosztowała wymiana filtra kabinowego smile.gif

A później powiedź im co o nich myślisz i ze niezłą reklamę sobie robią.

przemty oki offtopic.gif bo jakoś kiepska pogoda na wakacje od adminów smile.gif

Napisano

a może liczą razem z wymiana rozrządu i zatankowaniem na full?? hehe.gif

Napisano

Napewno jakieś ASO, w tym silniku wymiana termostatu to tak samo jak wymiana rozrządu, powinno być jakieś 250 zł. max.

------------------

Astra F X16SZ 95 lpg

Napisano
  • Autor

>Napewno jakieś ASO, w tym silniku wymiana termostatu to tak samo jak

> wymiana rozrządu, powinno być jakieś 250 zł. max.

No to czas rozwiązać zagadkę:

rzecz dzieje się w .... AutoExpercie (czyli teoretycznie warsztacie który sobie polecamy na kąciku).

Auto zostawiłem dwa dni temu i tak jak pisałem potwierdziło się "termostat do wymiany".

Wczoraj po południu zadzwonił telefon i usłyszałem "auto zrobione 480pln" no i mnie lekko zgieło yikes.gif . Wiem, że w tej kwocie jest też dolewka ok.1L oleju pewnie bo o to tez poprosiłem ale tak czy inaczej coś mi tu mocno nie bangla z tą wyceną ....

... bo albo pojawiły się inne rzeczy o których mnie nikt nie poinformował, a które pociągneły koszty dodatkowe a jak nie i jest to tylko za termostat to wolę nie myśleć nawet co tu napiszę (dla porównania w ASO: termostat ok.50pln robocizna ok.150pln)

Nie oskarżam nikogo i nie chce tu pisać źle o nikim więc ciąg dalszy nastąpi jak się udam na miejsce (pewnie jutro) i może wtedy coś z tego zrozumiem hmm.gif

Napisano

> Nie oskarżam nikogo i nie chce tu pisać źle o nikim więc ciąg dalszy

> nastąpi jak się udam na miejsce (pewnie jutro) i może wtedy coś

> z tego zrozumiem

to czekamy na finał - bo te cztery stówy to spooorooo grinser006.gif

może zrobili rozrząd przy okazji wink.gif

u mnie tak było, ale ja sobie sam zażyczyłem - było 10kkm przed planowaną wymianą

Napisano
  • Autor

> to czekamy na finał - bo te cztery stówy to spooorooo

> może zrobili rozrząd przy okazji

> u mnie tak było, ale ja sobie sam zażyczyłem - było 10kkm przed

> planowaną wymianą

Nie było mowy o robieniu rozrządu ... nie było też telefonu z informacją, że "dodatkowo robimy to i to za tyle i tyle" .... i to mnie właśnie maksymalnie irytuje a za samą wymianę termostatu nie ma takiej opcji żebym zapłacił 480pln!

Po telefonicznym kontakcie z człowiekiem z Auto Experta wiem co następuje:

1. 350pln netto to cena wymiany rozrządu, a że do wymiany termostatu trzeba zdemontować rozrząd to wiadomo... 350pln

2. 30pln cena samego termostatu

podsumowując netto wychodzi 370pln ...... no ja już nie wiem czy to jest NORMLANA cena .. czy może jednak nie do końca? ...

Może ktoś ma dla prorównania ceny z innych warsztatów ?

Napisano

Skąd takie chore ceny biorą w Autoekspercie??? czerwona.gif

W Krakowie , w serwsie Opla (nie ASO) robocizna za wymianę rozrządu w silnikach 8V wynosi 130 PLN . Za wymianę termostatu biorą tyle samo ale nie demontują rozrządu tylko ściągają pasek i koło wałka rozrządku idea.gif.

Napisano

i ja się podłącze do tematu.. zbieram sie na wymianę rozrządu z pompą wody, termostatu i ustawienia zapłonu.... postanowiłem taka robote wykonać w jakimś "renomowanym" warsztacie...

czy ktoś z was orientuje sie może ile może kosztowac taka usługa w ASO ? wraz z częsciami

Napisano

skontaktuj sie z konkretnym ASO i ci wszystko dokładnie powiedza... wink.gif

Napisano

> skontaktuj sie z konkretnym ASO i ci wszystko dokładnie powiedza...

też tak zrobię.. ale chciałem wiedzieć, czy może ktoś z was ma już jakieś "doświadczenie" w tym temacie

Napisano

z tego co wiem i słyszałem/czytałem to w ASO raczej bedzie drogo i czesci i robota, lepiej kupic samemu czesci jakie ci odpowiadaja i pojsc do sprawdzonego zakladu i tam zrobic niz po ASO jezdzic...moim zdaniem do ASo mozna tylko jechac tylko z nowym autem na przeglad biglaugh.gif

Napisano

> z tego co wiem i słyszałem/czytałem to w ASO raczej bedzie drogo i

> czesci i robota, lepiej kupic samemu czesci jakie ci odpowiadaja

> i pojsc do sprawdzonego zakladu i tam zrobic

no może faktycznie tak zrobię... ale czy ktoś w grudziądzu lub okolicach poleci mi dobry warsztat

niz po ASO

> jezdzic...moim zdaniem do ASo mozna tylko jechac tylko z nowym

> autem na przeglad

a przepraszam.. moja astra z 92 roku z przebiegiem prawie 250tys KM nie jest już nowa confused.gif

Napisano
  • Autor

> z tego co wiem i słyszałem/czytałem to w ASO raczej bedzie drogo i

> czesci i robota, lepiej kupic samemu czesci jakie ci odpowiadaja

> i pojsc do sprawdzonego zakladu i tam zrobic niz po ASO

> jezdzic...moim zdaniem do ASo mozna tylko jechac tylko z nowym

> autem na przeglad

No właśnie staram się ustalić w ASO ile kosztuje wymiana termostatu ... żeby się nie okazało, że AutoExpert ma wyższą cenę bo wtedy to już nie wiem co mam myśleć....

ps: na pytanie telefoniczne skierowane do ASO w Warszawie ile kosztuje wymiana termostatu w Astrze II 1.6 8v" ... po 5 minutach "wiszenia na drutach" usłyszałem: "Pan poda mi swój numer to oddzwonię jak się dowiem" mlot.gif

Napisano

> No właśnie staram się ustalić w ASO ile kosztuje wymiana termostatu

> ... żeby się nie okazało, że AutoExpert ma wyższą cenę bo wtedy

> to już nie wiem co mam myśleć....

Czemu się tak uparłeś na to ASO? Gwarancja?

Napisano
  • Autor

> Czemu się tak uparłeś na to ASO? Gwarancja?

Ależ ja się wcale nie uparłem na ASO - wręcz przeciwnie tylko po obdzwonieniu i sprawdzeniu wszystkiego mamy:

1. Wariat ASO (Opel Nivette)

robocizna 430pln

termostat 50pln

2. Wariant AutoExpert

robocizna 427pln

termostat 30pln

Nie twierdzę, że liczę na to iż poza ASO ceny są 2razy niższe ale na moim przykładzie wychodzi na to, że ASO nie jest wcale takim drogim rozwiązaniem na tle konkurencji.....

to tyle w temacie "termostatu i jego wymiany"

Napisano

> Ależ ja się wcale nie uparłem na ASO - wręcz przeciwnie tylko po

> obdzwonieniu i sprawdzeniu wszystkiego mamy:

> 1. Wariat ASO (Opel Nivette)

> robocizna 430pln

> termostat 50pln

> 2. Wariant AutoExpert

> robocizna 427pln

> termostat 30pln

> Nie twierdzę, że liczę na to iż poza ASO ceny są 2razy niższe ale na

> moim przykładzie wychodzi na to, że ASO nie jest wcale takim

> drogim rozwiązaniem na tle konkurencji.....

Raczej kiepskie porównanie. To nie jest porównanie konkurencji. To jest przedstawienie dwóch firm które czekaja na łosi których 270747800-sex.gif

Napisano
  • Autor

> Raczej kiepskie porównanie. To nie jest porównanie konkurencji. To

> jest przedstawienie dwóch firm które czekaja na łosi których

i tak też się czuję .... a wątek ma zpobiegać przenoszeniu się tego na innych potencjalnych "łosiów"

Napisano

> czy ktoś z was orientuje sie może ile może kosztowac taka usługa w

> ASO ? wraz z częsciami

Może już było ale przypomnę. Dla wszystkich osób które chciałyby poznać ceny niektórych usług wykonywanych przez ASO w swojej najbliższej okolicy polecam tę stronę: KLIK Należy tylko wybrać parametry swojego auta, lokalizacje i usługe która nas interesuje.

Napisano

> W Krakowie , w serwsie Opla (nie ASO)

Jeśli można wiedzieć o jakim serwisie mówisz cfaniaczek.gif

Napisano

Witam

Duzo za duzo chcą za wymiane termostatu. Tu masz ceny w ASO na wymiane rozrządu bez pompy wody, materiał i robocizna.

281500576-Snap1.jpg

Pozdro

Napisano

> Nie twierdzę, że liczę na to iż poza ASO ceny są 2razy niższe ale na

> moim przykładzie wychodzi na to, że ASO nie jest wcale takim

> drogim rozwiązaniem na tle konkurencji.....

No cóż, od dawna było wiadomo, że AE to prawie ASO, a nie żadna

konkurencja...

PS. Przyjemnie popatrzeć na te cenniki w kontekście dokonanej

samodzielnej wymiany kompletnego rozrządu zlosnik.gif

Napisano

> No to czas rozwiązać zagadkę:

> rzecz dzieje się w .... AutoExpercie

Tak coś podejrzewałem.

A powiedziałeś im, że jesteś z AK? bo bez tego to ceny mają porządne.

Jak byłem kiedyś u nich z kumplem, to za regulację uchwytów w zamkach (ok 3min. roboty) krzyknęli 150zł (kolejne 120zł za ew. podpinkę pod techa) wink.gif

Jak się dowiedzieli, że z AK to od razu 50% mniej.

Akurat przy nas jakaś rodzinka odbierała bodaj że kangoo po remoncie silnika. 4500zł dali.

Absolutnie nie neguję ich profesjonalizmu. Domyślam się, że te wszystkie szkolenia, które przechodzi załoga +tech +programy to kosztuje.

Dlatego wolę np: kupić narzędzia za 300zł i sam zrobić, niż dać do naprawy za 280zł wink.gif.

Napisano

a czy ta strona napewno dobrze działa?? bo dla silnika jak w podpisie na podkarpaciu za wymiane rozrzadu z pompa chca od 1200 do 1350 zł. sciana.gif

Czy to jest mozliwe??

Napisano

> a czy ta strona napewno dobrze działa?? bo dla silnika jak w podpisie

> na podkarpaciu za wymiane rozrzadu z pompa chca od 1200 do 1350

> zł.

> Czy to jest mozliwe??

ASO poszło po rozum do głowy , obniżyli ceny za wymianę rozrządu jak w tabelce powyżej

Napisano

> ASO poszło po rozum do głowy ,

jak poszło po rozum do głowy jak cene taka dostałem na stronie podanej w linku kilka postow wyzej...

> obniżyli ceny za wymianę rozrządu jak

> w tabelce powyżej

ale chyba nie dla mojego silnika beksa.gif

Napisano

> a czy ta strona napewno dobrze działa?? bo dla silnika jak w podpisie

> na podkarpaciu za wymiane rozrzadu z pompa chca od 1200 do 1350

> zł.

> Czy to jest mozliwe??

Działa dobrze choć przeglądnałem i widze,że takie ceny są dla silników Diesla. W Astrze G jest tak samo, tzn. Diesel wychodzi dwa razy drożej.

Napisano

mam nadzieje ze nie widział tej strony moj mechanik bo za niedługo jadę na wymianę rozrządu... biglaugh.gif

Napisano

witam wczoraj zmuszony brakiem palnika skorzystalem z uslug tlumikarza.(ruda itemp.zrobily swoje ).gosc podszedl do sprawy wyjatkowo profesjonalnie . nagoraco wybil sruby ktore sie ukrecily ,rozwiercil wspawal swoje juz nagwintowane tylejki i zmontowal wydech w czasie 50min .bydgoszcz ceny w aso za ta usluge 391,50zl.tlumik w sklepie opla 100zl(aluminiowany )+3.50 zacisk do tylnego tlmza robote majster zarzadal 70zl.rozrzad zpompa wody w aso 581,93.robilem (u szwagra )ale nie wymienialem termostatu2 tyg temu i za klamoty wydalem 263zl zdolewka koncentratu kol.zbydgoszczy wrazie potrzeby polecam ten warsztat na Inowroclawskiej na przeciw zajezdni autobusowej .pozdrawiam.

Napisano

Popracuj troche nad pisaniem - stosuj prawidlowo spacje i znaki przestankowe. Twoj post bardzo ciezko sie czyta - to jest jeden wielki belkot.

Acha. Nie pisze tego zlosliwie, po prostu stosujac sie do powyzszych wskazowek ulatwisz wszystkim czytanie.

Napisano

A nie pytales sie przed zleceniem wymiany ile to bedzie kosztowalo. Jezeli nie, to mozesz winic tylko siebie...

Napisano

ja co prawda nie jestem z bydgsozczy.. ale mam nie daleko smile.gif mam do wymiany kompletny rozrząd z pompą wody ( w ASO u Dekarczyka wołają 750zł, wg. strony podlinkoanej kilka postów wyrzej 711zł)

częsci będe miał dużo taniej....

dowiedz się kolego, ile by mnie kosztowało u Twojego szwagra zrobienie rozrządu z pompą wody i termostatem i ustawienie porządnie zapłonu.. będe wdzięczny

Napisano

> ja co prawda nie jestem z bydgsozczy.. ale mam nie daleko mam do

> wymiany kompletny rozrząd z pompą wody ( w ASO u Dekarczyka

> wołają 750zł, wg. strony podlinkoanej kilka postów wyrzej 711zł)

> częsci będe miał dużo taniej....

> dowiedz się kolego, ile by mnie kosztowało u Twojego szwagra

> zrobienie rozrządu z pompą wody i termostatem i ustawienie

> porządnie zapłonu.. będe wdzięczny

nie wyrazilem sie dosc precyzyjnie .to ja wymienialem rozrzad szwagrowi .podaj jaki silnik

Napisano

> nie wyrazilem sie dosc precyzyjnie .to ja wymienialem rozrzad

> szwagrowi .podaj jaki silnik

wogóle twój watek był Cięzki do przeczytania 270751858-jezyk.gif

astra F C16NZ

Napisano

przepraszam za chaos ale bylem co chwile odrywany . ja nie mam pretensji do goscia o 70 zl bo ta cene rzucil zanim wlazl pod auto . ja mu tylko powiedzialem ze z lbow srub nie pozostalo nic . sam widzialem to wczesniej i nawet gdybym chcial wiercic to podejrzewam ze na lezaco w garazu bym sie mocno wkurzal . natomiast mocno mnie zaskoczylo ze gosc mial pod reka juz przygotowane tylejki w roznych rozmiarach i poszlo to bardzo sprawnie . ceny nie uwazam za wygorowana .ale porownajcie te naklady z tym co oferuje aso.tak w ogole ,to za wyjatkiem przegladow i blachy nie jezdze do warsztatow.

Napisano

a robisz wszystko sam w garażu? , czy masz jakiś warsztat i robisz tez coś dla ludzi? bo interesuje mnie wymiana rozrzadu z pompą wody i termostatem, ustawienie zapłonu, i ogólnie przejrzenie ( łapie mi lewe powietrze a ja nie wiem gdzie)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.