Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Roznice w jednostkach.

Featured Replies

Napisano

W Europie uzywa sie kilometrow do liczenia przebiegu, litrow do liczenia ilosci paliwa, km/h do predkosci i litrow/100km do liczenia spalania.

Jednak np w UK lub USA jednostki sa zupelnie inne.

Po pierwsze tam zwykle mamy dystans w milach i predkosc w milach na godzine.

Przyjmuje sie ze 1 mila to 1.6km. I wg tego chyba sa wyskalowane liczniki.

Problem tylko tkwi w tym ze mila to tak naprawde 1.609km.

Co wiec sie dzieje z tymi 9 metrami? Czy licznik o tyle wlasnie oszukuje na jednej mili? Czy auto z przebiegiem 100 tys mil ma zrobione 160tys km czy 160.9 tys km. Bo jakby na to nie patrzec to jest roznica 900km a to imho calkiem sporo.

Druga sprawa to spalanie. Jak wiadomo u nas sie podaje w litrach na 100km. W UK i US podaje sie w MPG (milach na galon). W skrocie jest to wskaznik ile auto przejezdza mili na galonie paliwa. Tylko tu sie pojawia kolejny problem. Galon w USA to 3.78 litra, a galon w UK to 4.55 litra.

I teraz mam rozumiec ze spalanie w MPG podane dla samochodu w UK bedzie oznaczalo zupelnie co innego w USA ?

Czy ktos sie orientuje jak to dokladnie dziala?

Napisano

Liczenie przy pomocy galonów jest jedną z ciekawszych rzeczy z jakimi się tutaj spotkałem smile.gif. Najlepsze jest to że mimo tego iż pracuję w branży motoryzacyjnej ( NCT ) to żaden z moich współpracowników nie potrafi sobie poprawnie policzyć spalania w żaden sposób smile.gif ( ani l/100km ani mpg ) .

Pozdrawiam

Napisano

myślę, że jeśli masz zamiar kupować samochód z UK bądź USA będziesz patrzył na przebieg licząc to wedle wskaźnika precyzyjnego czyli 1.609km przy sprzedaży weźmiesz pod uwagę 1.6km to samo będzie z spalaniem przy kupnie spojrzysz na kraj pochodzenia i później to przeliczysz, przy sprzedaży weźmiesz najniższy przelicznik żeby auto sprzedać

Napisano

> Czy ktos sie orientuje jak to dokladnie dziala?

A jak liczysz kilometry to bierzesz 1000 czy 1024 metrów w kilometrze ;-)

Nie przesadzaj - większe różnice wynikają z różnego rozmiaru opony czy nawet jej właściwego / niewłaściwego napompowania... To nie jakaś apteka - mój licznik zawyża o 5% - i jakoś nieszczególnie się przejmuje...

Napisano

> A jak liczysz kilometry to bierzesz 1000 czy 1024 metrów w kilometrze

yikes.gif

tylko te km to nie komputerowe bity tak jak chyba to sadzisz bo jakis dziwny ten przyklad z 1024 m ze to 1 km hehe.gif

a odnoszac sie do tematu to te zaokraglenia przeciez nie sa jakies wielce niedokladne i odbiegajace w duzej czesci od jednostki..... np ty sie przejmujesz tym 1 kkm na ich 160, podacz gdy 80% aut w rzeczywistosci ma tam ich juz 3 razy wiecej {tylko licznik ciuutke skrecony do sprzedazy, a ludzie naiwni patrza na licznik a nie stan faktyczny auta i jego zuzycie}

Napisano

> Czy ktos sie orientuje jak to dokladnie dziala?

to dziala tak, ze dziala w kazdym kraju z osobna i... dziala zlosnik.gif

wiec nie bardzo wiem, w czym tkwi Twoj problem hmm.gif

Napisano

> Tylko tu sie pojawia kolejny problem. Galon w USA to 3.78 litra,

> a galon w UK to 4.55 litra.

> I teraz mam rozumiec ze spalanie w MPG podane dla samochodu w UK

> bedzie oznaczalo zupelnie co innego w USA ?

ogolnie komputer w moim aucie pokazuje zuzycie w mpg,jednak po przeliczeniu na l/100km okazuje sie ze zawyza o 20%.dlatego dochodze do wniosku ze w pamieci ma mile morskie a galony amerykanskie.nic dziwnego w takim razie ,ze auto koreanskie na angielskiej ziemi z polskim kierowca nieco jest zagubione...

Napisano

> Przyjmuje sie ze 1 mila to 1.6km. I wg tego chyba sa wyskalowane

> liczniki.

> Problem tylko tkwi w tym ze mila to tak naprawde 1.609km.

Widzę,ze kolega żyje już w cyfrowym świecie. Przełożenia linki przy skrzyni biegów są tak zrobione, że np 2 obroty linki to 1 mila. W świecie który jest analogowy nie ma czegoś takiego jak odrzucanie 3 miejsca po przecinku, jest tylko dokładność wykonia, luzy, zmienijąca się średnica koła (ciśnienie w oponie, starcie bieżnika) itd. To wszytko powoduje ,że pomiar i tak nie jest dokładny.

Jezeli chciałbyś mieć tak dokładnie wyliczony przebieg to kupując auto np. z pólnocnych obszarów Norwegii musiałbyś odliczyć od przebiegu wszytkie "buksowania" kół na lodzie, które zawyżyły przez pare lat użytkowania przebieg, a jeszcze poznać czas reakcji ASR w nowych autach żeby rozrónić starsze i nowe modele. Albo uwzględnić o ile cofanie przy wyjeżdzie na parkingu zaniżyło przebieg.

Napisano

> Problem tylko tkwi w tym ze mila to tak naprawde 1.609km.

A nie 1604?

EDIT: Dobrze - 1609.

> Tylko tu sie pojawia kolejny problem. Galon w USA to 3.78 litra,

A nie 3.785?

> a galon w UK to 4.55 litra.

A nie 4.546?

Sam widzisz jak niedokladnie podajesz dane. Ale dobrze ktos napisal - wieksze roznice sa w cisnieniu, rozmiarze opon oraz dokladnosci wskazan licznikow, natomiast zabiles mi swieka odnosnie spalania samochodow US i GB i ich galonow...

Napisano

natomiast zabiles mi swieka odnosnie spalania

> samochodow US i GB i ich galonow...

proste

auto spalajace 7l/100km w pl

w uk bedzie spalalo okolo 40,28mpg a w usa 33,57 mpg smile.gif

jak znajde stronke to potwierdze to przykaldem

Napisano

> natomiast zabiles mi swieka odnosnie spalania

> proste

> auto spalajace 7l/100km w pl

> w uk bedzie spalalo okolo 40,28mpg a w usa 33,57 mpg

> jak znajde stronke to potwierdze to przykaldem

Sposob przeliczania to ja znam. Chodzi mi o podawanie w takim przypadku spalania przez producentow. Jesli samochod jest np. japonski i idzie na rynek "milowy" to inne spalanie bedzie podawane dla ludzi z US a inne dla ludzi z UK?

Juz wiem skad sie wzielo powiedzienie wsrod anglikow, ze smaochody amerykanskie strasznei duzo pala... Maja mniejszego galona hehe.gif

Napisano

znajac mentalnosc anglikow to pewnie tak jest sciana.gif

Napisano

> auto spalajace 7l/100km w pl

> w uk bedzie spalalo okolo 40,28mpg a w usa 33,57 mpg

czyli ja mam galony amerykanskie na 100%-przy srednim zuzyciu 7,3l/100km komputer mi podawal srednie 31,8mpg. zlosnik.gif

Napisano

900km na 160000km to pestka, jaka roznica dla kupujacego takiego przebiegu, bo dla mnie zadna

Spalania tez z roznych wzgledoww co do joty nie policzysz.

Zreszta same wskaazania przyrzadow pomiarowych obarczone sa roznymi bledami (wiekszymi od tych, ktore wskaazujesz naa przeliczeniu jednostek), dlatego takie roznice pominalbym i wogole glowy sobie nimi nie zaprzatal.

Napisano
  • Autor

> myślę, że jeśli masz zamiar kupować samochód z UK bądź USA będziesz

> patrzył na przebieg licząc to wedle wskaźnika precyzyjnego czyli

> 1.609km przy sprzedaży weźmiesz pod uwagę 1.6km to samo będzie

> z spalaniem przy kupnie spojrzysz na kraj pochodzenia i później

> to przeliczysz, przy sprzedaży weźmiesz najniższy przelicznik

> żeby auto sprzedać

Nie do konca o to mi chodzilo.

Napisano
  • Autor

> A jak liczysz kilometry to bierzesz 1000 czy 1024 metrów w kilometrze

> ;-)

> Nie przesadzaj - większe różnice wynikają z różnego rozmiaru opony

> czy nawet jej właściwego / niewłaściwego napompowania... To nie

> jakaś apteka - mój licznik zawyża o 5% - i jakoś nieszczególnie

> się przejmuje...

No wlasnie jest roznica.

Predkosciomierz owszem pewnie i zawyza ale licznik kilometrow zwykle dziala bardzo dokladnie.

Roznica 9 metrow na 1 mili to roznica o 0.562%. A to daje ponad kilometr na 200km trasie.

W kilku samochodach ktorych sprawdzalem na odcinku 50km liczonym przez slupki przy drodze licznik kilometrow nigdy nie pomylil sie nawet o 100m. Wiec roznica prawie 0.6% jest dosc spora roznica.

Napisano
  • Autor

> to dziala tak, ze dziala w kazdym kraju z osobna i... dziala

> wiec nie bardzo wiem, w czym tkwi Twoj problem

W tym tkwi ze powiedzmy jade sobie autem i na komputerze pokladowym mi pokazuje spalanie 25MPG. I teraz nie wiem czy to jest 25 mil na galon UK czy galon US. A to robi duza roznice.

Napisano
  • Autor

> Sam widzisz jak niedokladnie podajesz dane.

Zaokraglilem do 2 miejsca po przecinku. Taka dokladnosc chyba wystarczy.

Napisano

> W tym tkwi ze powiedzmy jade sobie autem i na komputerze pokladowym

> mi pokazuje spalanie 25MPG. I teraz nie wiem czy to jest 25 mil

> na galon UK czy galon US. A to robi duza roznice.

zbadaj sobie zuzycie paliwa metoda "od pelna do pelna" i masz juz odpowiedz zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.