Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świece Bosch super 4?

Featured Replies

Napisano

Czy stosował ktoś z Was w BBM-ach świece zapłonowe Bosch super 4 (FR 78 X), jak się sprawują, czy jest odczuwalna różnica w spalaniu lub przy rozruchu?

Napisano

> Czy stosował ktoś z Was w BBM-ach świece zapłonowe Bosch super 4 (FR

> 78 X), jak się sprawują, czy jest odczuwalna różnica w spalaniu

> lub przy rozruchu?

daruj sobie wyroby tej firmy

Napisano

Świece Boscha wrzuć do kosza zeby.GIF Kup NGK i nie kombinuj bo nie warto! zeby.GIF

Napisano

dajcie spokój z tymi wyrobami super.extra,wzmacniane paski rozrządu itd! i kosztuje wiecej niz standart,tak jak oledzy mówia,zakup dedykowane NGK i wymieniaj co 10 tysi i lepiej bedzie sie sprawowało niz to super ustrojstwo z kilkudziesiecioma elektrodami itd

Napisano

wymieniaj co 10 tysi i lepiej bedzie

Swiece w bbm-ach wymienia się co 40 kkm. i tyle bez problemów wytrzymują a nawet więcej. Ty sobie wymieniaj częściej, ale nie wprowadzaj w błąd kolegów. Rozumię, że masz sklep i szukasz zbytu, ale bez przesady.

Napisano
  • Autor

W tym, że ja dostałem 2 komplety tych świec za darmo i tak myśle czy ich nie założyć.

Napisano

jak masz gratis to załóż i sie nie przejmuj;), ja miałem u siebie NGK dwuelektrodowe i teraz założyłem beru i jest ok.

Napisano

Weź Pieter2 sie rozpędź i trachnij baranka z podwójnym przytupem o ściane, to co napisalem powyżej to bylo poglądowo na to że właśnie sprzedawcy sprzedaja takie gówno zawinięte w papierek i zachwalaja jakie to cacy i ile to koni będzie miał wiecej,lepiej spalal mieszanke( a co na zwyklych źle spala?jesli tak powinny być czarne) itd itd, a to bzdura, tak samo NGK nawprowadzało świec o różnych oznaczeniach i często do tego samoego modelu świece (tzn te same wartości cieplne) są w kosmicznym rozstawie cenowym, akurat tamtego posta napisałem czysto teoretycznego i nie mialem na celu nic zachwalać,zresztą swiece akurat to nie jest towar na którym sie zarabia bo masz raptem na sztuce 50gr-1zł czasami na tych drogich,troche wiecej wiec nie pitol mi ze wprowadzam kogoś w blad miało to na celu pokazanie ze lepiej czasami kupic tansze 9dedykowane do auta) i je czesciej wymienic i korzystniejszy efekt sie uzyska niz zakup drogich i nakrecenie 100 tys (znowu dane sa pogladawe byś sie nei czepiał) pisze to bo mialem wczesniej 4 auta benzynowe,niektore z gazem i wiem ze tak naprawde te swiece kilkuelektrodowe to jeden wafel co te tansze,nie ma żadnej różnicy, zreszta ja na najtanszych iskrach zrobiłem 96tys miskiem Galantem w gazie i dopiero padły (nie czepiaj sie Pieter2 ze reklamuje iskre teraz, to znowu dane czysto poglądowe) wink.gif

Napisano

wymieniaj co 10 tysi i lepiej bedzie sie

> sprawowało niz to super ustrojstwo z kilkudziesiecioma

> elektrodami itd

Ja mam zwykle NGK i juz 25 tyś. przejechane i jest OK

Napisano

> Weź Piter sie rozpędź i trachnij baranka z podwójnym przytupem o

> ściane,

To do 1111 czy do mnie? Jeśli do mnie, to polecam zrobić to samo a potem przeczytać jeszcze raz mojego posta, ale ze zrozumieniem.

, tak samo NGK nawprowadzało

> świec o różnych oznaczeniach i często do tego samoego modelu

> świece (tzn te same wartości cieplne) są w kosmicznym rozstawie

> cenowym,

Dlatego zakładam NGK jednoelektrodowe i nie widzę różnicy, ani w rozruchu, ani w spalaniu.

akurat tamtego posta napisałem czysto teoretycznego i

> nie mialem na celu nic zachwalać,zresztą swiece akurat to nie

> jest towar na którym sie zarabia bo masz raptem na sztuce

> 50gr-1zł czasami na tych drogich,troche wiecej

Porównuję czasami ceny które masz, w zaprzyjaźnionym sklepie i jakoś mi wychodzi, że masz więcej niż 1 zł. Ale nie o tym tu dyskutujemy.

wiec nie pitol mi

> ze wprowadzam kogoś w blad

Jakto nie!!! Napisałeś żeby kolega wymieniał świece co 10 kkm!!! Ale po co, jak NGK nawet jednoelektrodowe wytrzymują te 40 kkm jak fabryka zaleca!!!

miało to na celu pokazanie ze lepiej

> czasami kupic tansze 9dedykowane do auta) i je czesciej wymienic

> i korzystniejszy efekt sie uzyska niz zakup drogich i nakrecenie

> 100 tys

Ale przecież o tym nie pisałeś!!!

> czepiaj sie Piter ze reklamuje iskre teraz, to znowu dane czysto

> poglądowe)

I tu znowu... przecież nie pisałeś o Iskrach!!!

Kolego, przeczytaj mój post ze zrozumieniem, potem zobacz co sam pisałeś, bo opierasz swoje wywody, na czymś, co nie zostało wcześniej napisane.

I jak fabryka zaleca wymianę świec co 40 kkm i NGK o których sam pisałeś tyle wytrzymują, to nie doradzaj wymiany co 10 kkm!

Napisano

> potem przeczytać jeszcze raz mojego posta, ale ze zrozumieniem.

Przeczytałem ze zrozumieniem,gdzie wyraźnie piłeś do mnie,nie rozumiem takiego zachowania,napisać w stopce cokolwiek to zaraz sprowadza się do tego,że robię to pod siebie by mieć z tego korzyść,może Ty tak robisz,napewno nie ja.

> , tak samo NGK nawprowadzało

> Dlatego zakładam NGK jednoelektrodowe i nie widzę różnicy, ani w

> rozruchu, ani w spalaniu.

Dokładnie o to mi chodziło, a te 10 tysi bylo napisane poglądowo i może troche pod wpływem chwili

> akurat tamtego posta napisałem czysto teoretycznego i

> Porównuję czasami ceny które masz, w zaprzyjaźnionym sklepie i jakoś

> mi wychodzi, że masz więcej niż 1 zł. Ale nie o tym tu

> dyskutujemy.

Bzdura wierutna, nie możesz w ten sposób porównywać do innych sklepów i podliczać kogoś ile na tym zarabia,każdy odbiorca ma inne stawki, wszystko zależy jakie ma obroty ze sprzedaży i skąd się zaopatruje,ja akurat biorę z najdroższej hurtowni jaką jest IC, mogę mieć taniej (nawet hurtownie same się zgłaszają) ale na dluższą mete to nie jest dobre.

Co do reszty Twoich wywodów to nie bede sie rozwodził bo rozmowa sie zrobiła OT, Ty wiesz swoje,ja swoje, nie pier...ol mi tylko że pisząc tu robię to dla swojego zysku i bedzie git,bo takiego buractwa nie lubię, jesli chcesz to tak jak pisałem otwieraj rownież sklep i zobaczysz jaki to miód.Zaglądam na to forum bo podoba mi sie klimat tu panujący i mam Marynę,która czasami ma swoje fochy i wszyscy co tu zaglądają czynią to samo.Z milości do ///// drive.gif

Napisano

Zaglądam na to forum bo

> podoba mi sie klimat tu panujący

Szkoda, że niektórzy go psują, obrażając innych... 30.GIF

Napisano

> Szkoda, że niektórzy go psują, obrażając innych...

Świete słowa... swiety.gif

Napisano

Kupilem jakies 70 tyś temu świece Bosh 4 elektrodowe do bratowego CC 700. Zima nie zima rano wieczór we dnie w nocy .... autko pali jak ta lala, chodzi też dobrze.

Wiem, że NGK jest The Best bo takie mam w mojej padace smile.gif ale to nie znaczy że Bosch to kicha smile.gif

Napisano

NGK nawprowadzało

> świec o różnych oznaczeniach i często do tego samoego modelu

> świece (tzn te same wartości cieplne) są w kosmicznym rozstawie

Tu prawda, jak szukałem świec do 1,2 to wg ngk do roku 2000 i po 2000 są inne, wg katalogu beru a to chyba też dobra marka sa te same tylko wg katalogu chyba trzeba zmienić odstęp elektrody(swoją drogą ciekawe czy jakiś mechanik zakładając te świece by o tym wiedział), champion zdaje się równiez poleca takie same.Iskra w ogóle nie ma w katalogu po roku 2000.

Napisano

> dajcie spokój z tymi wyrobami super.extra,

> wzmacniane paski rozrządu

> itd! i kosztuje wiecej niz standart,tak jak koledzy

> mówia,zakup dedykowane NGK

Jestem na tym kąciku co prawda towarzysko, bo bravkę sprzedałem mniej więcej pół roku temu, ale zgadzam się z wypowiedzią Kolegi. ok.gif

> i wymieniaj co 10 tys

No, powiedzmy może trochę rzadziej, np. co 30 kkm smile.gif

Napisano

> daruj sobie wyroby tej firmy

Ja zawszsie zastanawiam skąd sie wam biora te opinie grinser006.gif

Musisz sporo tych świec zakładać skora tak twierdzisz ,ja zakładam średnio kilka kpl tygodniowo i Boscha i NGK jakoś róznic nie widać i nie czuć a dla twojej wiadomośći NGk też produkuje nie raz buble jak wszyscy waytogo.gif

Napisano

Opinie ludzie mają najczęściej zasłyszane...tzn jak z fiatem,każdy co nie miał mówi ze fiat jest ble,natomiast ja swoją na 70tys dołożyłem razem z elementami eksploatacyjnymi ok 2 tys 9wahacze,oleje+filtry,termos,altek,rozrzad,komplet tarcz klocków i okładzin) więc myslę ze wynik niezły i kazdy by tak chciał,to samo jest z innymi częsciami nigdy ktos nie miał a piisze co zasłyszał.czasami faktycznie ktoś sie mógl sparzyć bo trafil na bubla a tak jak piszesz Bosch Boschowi nierówny,to samo NGK i inne też,trafi się na kiepska serie,np żarowych i spalą się po kilku tyś wiec niesmak do firmy zostaje.NGK są made in Japan i made in France,nie wiem czy jest miedzy nimi różnica ale zdażyło się że klienci koniecznie chcą Japan a firma poprostu ma fabrykę we Francji,więc jeden wafel smile.gif niesty nie wyczuje się co się zakupi...taka jest prawda.Ja poprostu unikam dziwnych miejsc zaopatrywania się w części,najczęściej kupuję w IC, choć np termosa do mojej nie mieli, w 4 hurtowanich smile.gif

Napisano

wieloletnia praktyka tego forum wskazuje, iż wyroby sygnowane logo bosha są G. warte...

Napisano

> wieloletnia praktyka tego forum wskazuje, iż wyroby sygnowane logo

> bosha są G. warte...

Praktyka z forum rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif wiesz wszelakie fora sa specyficzne zlosnik.gif J amam zawsze ubaw jak mi klient mówi " a wie pan czytałem na forum" grinser006.gif Pozatym to ciagle garstka uzytkowników waytogo.gif a i w większośći to ci którzy oszczędzaja na częściach szukając okazji po necie alegro itd gdzie pełno podróbek > Oczywiście nie chce tu obrażać użytkowników AK bo to zawzwyczaj spoko ludzie grinser006.gif

Napisano

sprzedawca też nie jest alfą i omegą i choćby tak prozaiczna sprawa jakości wahaczy ma przełożenie na to o czym czyta się na forach... już się dałem namówić na porządne wahacze wg sprzedawcy... jednak użytkownicy klubów są lepszym materiałem badawczym i kohorta jest spora...

nie jest śmieszna rzeczą, że najczęściej awaryjnymi częściami układu elektrycznego w bbm są marnej jakości wyroby boscha...

Napisano

> sprzedawca też nie jest alfą i omegą i choćby tak prozaiczna sprawa

> jakości wahaczy ma przełożenie na to o czym czyta się na

> forach... już się dałem namówić na porządne wahacze wg

> sprzedawcy... jednak użytkownicy klubów są lepszym materiałem

> badawczym i kohorta jest spora...

> nie jest śmieszna rzeczą, że najczęściej awaryjnymi częściami układu

> elektrycznego w bbm są marnej jakości wyroby boscha...

A kto każe ci tym jeżdzic skoro ci to przeszkadza grinser006.gif Kup japońca nie będziesz miał Boscha grinser006.gif a przynajmnie będzie go mniej

a jeszcze mi napisz że magneti m... sie nie psuje grinser006.gif

Napisano

> A kto każe ci tym jeżdzic skoro ci to przeszkadza Kup japońca nie

> będziesz miał Boscha a przynajmnie będzie go mniej

> a jeszcze mi napisz że magneti m... sie nie psuje

myślałem, że rozmawiamy jak biali ludzie...

Napisano

> myślałem, że rozmawiamy jak biali ludzie...

Luzik grinser006.gif oboje wiemy o co chodzi waytogo.gif Część nacina sie na Boschu a druga na NGK i spoko troche poczekamy i NGk będzie miało podobną opinie , osobiście dziwnym trafem częściej trafiłem na bubel NGK frown.gifwaytogo.gif PZDR

Napisano

> Luzik oboje wiemy o co chodzi Część nacina sie na Boschu a

> druga na NGK i spoko troche poczekamy i NGk będzie miało podobną

> opinie , osobiście dziwnym trafem częściej trafiłem na bubel NGK

> PZDR

Ja mam inne zdanie. Często trafiała się świeca NGK z pękniętą porcelaną i wypadał zapłon, ale mimo wszystko uważam, że to najlepsze na rynku świece. Przebiegi, jakie robią, są dwukrotnie większe niż w świecach Boscha. Z Boschem miałem dwa razy przypadek taki w swoich autach, że zakładałem nowe świece i następnego dnia wymieniałem je na NGK.

Może to przypadek, ale w uszkodzonych paskach rozrządu też przoduje wyrób Boscha.

Napisano

> Luzik oboje wiemy o co chodzi Część nacina sie na Boschu a

> druga na NGK i spoko troche poczekamy i NGk będzie miało podobną

> opinie , osobiście dziwnym trafem częściej trafiłem na bubel NGK

> PZDR

a co się dzieje? Jak często masz problemy? Reklamujesz to gdzieś?

Napisano

> sprzedawca też nie jest alfą i omegą i choćby tak prozaiczna sprawa

> jakości wahaczy ma przełożenie na to o czym czyta się na

> forach... już się dałem namówić na porządne wahacze wg

> sprzedawcy... jednak użytkownicy klubów są lepszym materiałem

> badawczym i kohorta jest spora...

> nie jest śmieszna rzeczą, że najczęściej awaryjnymi częściami układu

> elektrycznego w bbm są marnej jakości wyroby boscha...

moze i elektrycznego tak ale mam cale hample od Boscha i nie mam z nimi na razie problemu dobrze hamuja (jezeli to mozna nazwac hamulcami moze lepiej zwalniacze bo koledzy rajdowcy beda bunt robic) nie grzeja sie nadmiernie i faddingu tez nie ma nawet gdy moja kobieta po turystycznemu po gorach jezdzi smile.gif

Napisano

> a co się dzieje? Jak często masz problemy? Reklamujesz to gdzieś?

Słabsza iskara / to nie moje problemy a klientów / jak my załatwiamy świece i jest wadliwa to oczywiście zostaje wymieniona ale koszt świecy jest tak mały że nie ma sensu jej gdziekolwiek wysyłać .

Napisano

> Słabsza iskara / to nie moje problemy a klientów / jak my załatwiamy

> świece i jest wadliwa to oczywiście zostaje wymieniona ale koszt

> świecy jest tak mały że nie ma sensu jej gdziekolwiek wysyłać .

Co to znaczy słabsza iskra?? Jak to się ma niby objawiać??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.