Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zużycie oleju 899

Featured Replies

Napisano

Heja!

Po sąsiedzku piszę do Was...

Tak jak w temacie, ile oleju wciąga Wam 899?

Pytam bo.... no to dłuższa historia jest ale opowiem zlosnik.gif

Mamy seja od 99 roku, z salonu. Pierwsze 15kkm (nie obyło sie bez dolania chyba niecałego litra) przejechał na fabrycznym oleju potem wymiana na mobil 0W40 syntetyczny i tak aż do lutego tego roku. Oleju z każdym rokiem zjadał coraz więcej... Nie wiem czy mi się wydawało ale jak już zbliżała się wymiana to olej jakby szybciej ubywał hmm.gif W każdym razie silnik był w miarę suchy, dopiero z biegiem lat zaczynał się trochę pocić.

W lutym ( miał 133km) tego roku coś zaczęło stukać w silniku, mechanior stwierdził, ze pewnie popychacze hydrauliczne zaworów no to wymienił je wszystkie... Okazało się, ze niepotrzebnie angryfire.gif Bo stukanie nie ustało.

Po zdjęciu miski okazało się, ze jeden tłok jest ukruszony a jego kawałki latają sobie w misce.

Auto jest ojca, on oddawał temu majstrowi, on z nim uzgadniał co ma robi (a w zasadzie nie uzgadniał tylko dał mu wolną rękę...no comment... Moim zdaniem zupęłny bezsens... auto warte 4k PLNów, a remont kosztował koło 2k plnów... Nie mówiac już o dobrej chwili na przesiadkę na 1.1)

I tak... silnik przeszedł prawie generalny remont. Wymienione tłoki, pierścienie, panewki korbowodowe, sworznie, uszczelniacze zaworowe, rozrząd, uszczelki wszystkie żeby silnik był suchy, wiadomo że i UPG nowa. Cylindry(nie miały rys) i wał pozostały nieruszone - nie wiem jakie miały wymiary). Do tego zalał nowym olejem mobil syntetyczny 5W50...

I co? Silnik ma teraz 147kkm, stan oleju był full po naprawie a ja mu dolałem już 2 litry. W tej chwili jest gdzieś połowa stanu... Czyli liczę, ze na 15kkm wyjdzie prawie 3 litry oleju... A 1 litr takiego oleju kosztuje prawie 50 plnów .No i pytam gdzie ten olej?! Silnik po remoncie, szczelny, olej gęściejszy a oleju coraz więcej ubywa.

Napisano

ja mam coś około 100kkm i nie bierze mi aż tyle oleju

Napisano

900-tka to udana konstrukcyjnie jednostka, prosta w budowie i trwała.

Jednak jej początki sięgają wiele lat wstecz a przez kolejne jej wcielenia(różne poj.skokowe, osprzęt, zasilanie) niezmienione zostały główne założenia konstrukcyjne - wał podparty na trzech łożyskach, wałek rozrządu w bloku silnika, stosunkowo duże luzy montażowe.

Między innymi, dlatego nie jest to silnik o dużych wymaganiach

olejowych i zupełnym nieporozumieniem jest sens stosowania w nim olejów na bazie w pełni syntetycznej -i to ze względów praktycznych jak i czysto ekonomicznych.

Markowy olej mineralny byłby najbardziej odpowiedni.

Pozdrawiam wszystkich.

Napisano

Olej 10w40 albo nawet 15w40.....i bedzie git... Poa tym po remoncie zawsze na poczatku ma prawo troche pić...zanim sien ie ulozy...

Napisano
  • Autor

> Między innymi, dlatego nie jest to silnik o dużych wymaganiach

> olejowych i zupełnym nieporozumieniem jest sens stosowania w nim

> olejów na bazie w pełni syntetycznej -i to ze względów

> praktycznych jak i czysto ekonomicznych.

> Markowy olej mineralny byłby najbardziej odpowiedni.

> Pozdrawiam wszystkich.

Mogę się z tobą zgodzić, to samo mówią ludzie na kąciku uno (bo to ten sam silnik) tylko, ze mechanik powiedział mojemu ojcu, żeby lał taki olej bo inaczej samo regulatory będą mu stukać... No i cóż? Bądz tu mądry i przetłumacz żeby spróbować 10w40 półsyntetyczny.

Napisano
  • Autor

> zawsze na poczatku ma prawo troche pić...zanim sien ie ulozy...

Taaa też tak myślałem jak sej był nowy. Teraz wiem, ze tego egzemplarza to nie dotyczy.

Napisano

Mój sej jeździ od początku na 10w40 i oleju wystarcza od wymiany do wymiany. Zdarzyło mi się może ze 3 razy dolać ale to góra 100ml.

Napisano

Polecam taki olej jak zaleca producent i zero problemów, kidyś kolega zalał Fiata 125 olejem 0W40 i świeciło się kontrolka oleju bo nie było ciśnienia oleju bo jest zarzadki i nie nadaje się do tak wiekowych konstrukcji czyli przedobrzył .

Napisano
  • Autor

> Polecam taki olej jak zaleca producent i zero problemów, kidyś kolega

> zalał Fiata 125 olejem 0W40 i świeciło się kontrolka oleju bo

> nie było ciśnienia oleju bo jest zarzadki i nie nadaje się do

> tak wiekowych konstrukcji czyli przedobrzył .

hmm.gif Widzę, ze wszyscy są zgodni co do zmiany oleju na gorszy a zarazem lepszy dla 899. No zobaczymy czy ojciec da się namówić...

Napisano

Mój zagazowany cc spala ok 0,5 do 0,7 l na 1000km. Przed zagazowaniem brał tyle na 3000 km.

Napisano

Moja 900 lyka setke, gora dwie na pietnascie tysiecy. Przelatane ma 130. Leje minerala. Poprzedni wlasciciel lal full syntetyka. Po przejsciu na minerala( na liczniku mial wtedy jakies 80 tys.) mozna z miejsca uslyszec roznice. Silnik seria oczywiscie.

Napisano
  • Autor

> Moja 900 lyka setke, gora dwie na pietnascie tysiecy.

Wow jak mało smile.gif

Przelatane ma

> 130. Leje minerala. Poprzedni wlasciciel lal full syntetyka. Po

> przejsciu na minerala( na liczniku mial wtedy jakies 80 tys.)

> mozna z miejsca uslyszec roznice. Silnik seria oczywiscie.

W jakim sensie różnicę?

Napisano

Jak kupiłem 900 (używaną) na początku jeździł na mobilu 5W-50 i przy przebiegu około 100 tyś km zaczął go troszkę pić, ale nie wiele.

Przeszedłem potem na mobila 10w-40 i było oK. nie ubywało go już.

Napisano

> Wow jak mało

Tyle ma lykac, jak bierze wiecej to...HGW

> W jakim sensie różnicę?

Przede wszystkim zaczal duzo ciszej pracowac, Troszke mniej palic( chociaz to mogla byc odczucie subiektywne)i przede wszystkim nie leje sie jak ze swini. Na minus- zauwazalnie wolniej sie wkreca na obroty.

Napisano

ja do swojej 900 nie musze dolewać, od ostatniej wymiany (11tys.) ubyło tylko 1/4 odległości miedzy min-max na bagnecie. Leje Mobila polsyntetyka 10w40, po mineralnym ludzie mowia ze walą strasznie porychacze, szczegolnie w zime. Moj przebieg to 84tys.

Napisano
  • Autor

> Mobila polsyntetyka 10w40, po mineralnym ludzie mowia ze walą

> strasznie porychacze, szczegolnie w zime. Moj przebieg to 84tys.

A u Ciebie jak? Też walą?

Napisano

> A u Ciebie jak? Też walą?

tylko po odpaleniu silnika po nocnym postoju, cichną jak zgaśnie kontrolka ciśnienia oleju czyli po ok. 2 sekundach smile.gif

Napisano

...zmartwie Cie jak napisze, ze moja 899, tez z roku 99

majac ~270 kkm, owszem, "spali" olej, ale jest to circa 0.5 litra do litra na 15000km

silnik nigdy nie byl rozbierany

jedynie wymieniane to uszczelka pod kapa, i simmering na wale przy okazji wymiany sprzegla

Napisano

moj cc899bral dosc sporo oleju bo ok 1l od wymiany do wymiany (wymienialem co 10kkm) daje to 0,1l/1000km, chociaz z tego co pamietam to producent dopuszczal takie zuzycie

Napisano

> moj cc899bral dosc sporo oleju bo ok 1l od wymiany do wymiany

> (wymienialem co 10kkm) daje to 0,1l/1000km, chociaz z tego co

> pamietam to producent dopuszczal takie zuzycie

zalecenia producenta nie zawsze się spełniają zeby.GIF wiem to po swoim SC 899

Napisano
  • Autor

> ...zmartwie Cie jak napisze, ze moja 899, tez z roku 99

> majac ~270 kkm, owszem, "spali" olej, ale jest to circa 0.5 litra do

> litra na 15000km

Pewnie trafiłem na jakiś pechowy egzemplarz... Szkoda, ze po remoncie nic się nie poprawiło :/

Napisano

> Pewnie trafiłem na jakiś pechowy egzemplarz... Szkoda, ze po remoncie

> nic się nie poprawiło :/

Moze przez to,ze nie byl robiony szlif na cylindrach. Do remontu jakie tloki i pierscienie byly brane? Nominal? Na tulejach moglo sie pojawic jajko, Raczej na oko nie zobaczysz. Cisnienie na wszystkich garach takie samo?

Napisano

> zalecenia producenta nie zawsze się spełniają wiem to po swoim SC

> 899

ciężko ich nie spełniać, bo producent dopuszcza aż 1L/1000km biglaugh.gif

Napisano

> Pewnie trafiłem na jakiś pechowy egzemplarz... Szkoda, ze po remoncie

> nic się nie poprawiło :/

a ten olej nie cieknie gdzieś ? auto kopci na niebiesko ?

Napisano
  • Autor

> Moze przez to,ze nie byl robiony szlif na cylindrach

Może.... ale skoro robił to mechanik to myślałem, zmierzył średnicę i wiedział czy konieczny jest szlif czy nie.

> Do remontu

> jakie tloki i pierscienie byly brane? Nominal?

Głowy nie dam ale imo na pewno nominał.

>Na tulejach moglo

> sie pojawic jajko, Raczej na oko nie zobaczysz.

Tak, wiem, ze na oko to chłop w domu umarł wink.gif

Mówiąc dokładnie cylinder robi się z czasem owalny i jeżeli do takiego cylindra włożymy nowy tłok to będzie tylko gorzej bo tłok nie dostosuję się do owalnego cylindra, Ja to wiem - na ale przecież nie będę mechanika uczyć.

Cisnienie na

> wszystkich garach takie samo?

Nie wiem. Może warto by to było sprawdzić.

Napisano
  • Autor

> ciężko ich nie spełniać, bo producent dopuszcza aż 1L/1000km

Czyli norma o kant d.... się nadaje.

Napisano
  • Autor

> a ten olej nie cieknie gdzieś ? auto kopci na niebiesko ?

Auto nie kopci aczkolwiek raz miałem tak, ze wyjeżdżając z garaży na zimnym silniku w lato zobaczyłem chmurę niebieskiego dymu za sobą (czuć było olej). Wystraszyłem się ale sytuacja nigdy więcej mi się nie powtórzyła. Nie wiem co to było.

Silnik jest w miarę szczelny. Może ciut się poci od strony rozrządu ale nie zostawia plam pod silnikiem - jak ojciec odbierał autoto silnik był suchutki.

Napisano

> Auto nie kopci aczkolwiek raz miałem tak, ze wyjeżdżając z garaży na

> zimnym silniku w lato zobaczyłem chmurę niebieskiego dymu za

> sobą (czuć było olej). Wystraszyłem się ale sytuacja nigdy

> więcej mi się nie powtórzyła. Nie wiem co to było.

To typowy objaw zużytych uszczelniaczy.

> Silnik jest w miarę szczelny. Może ciut się poci od strony rozrządu

> ale nie zostawia plam pod silnikiem - jak ojciec odbierał autoto

> silnik był suchutki.

Coś zaczynam powątpiewać w fachowość tego remontu oslabiony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.