Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xenon - Astra H

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam pytanie w imieniu mojego szwagra. Szwagier jeździ sobie astrą H 1,3CDTI i ostatnio zgadaliśmy się na temat xenonów i stwierdził, że chętnie by coś takiego założył. Teraz pytanko, czy ktoś z kolegów zakładał lub ma w planach założyć do takiej astry takie światła i zna lub orientuje się w kosztach takiego zabiegu? Chodzi tutaj o całą wymiane lamp na te z soczewkami i reszte gadżetów potrzebnych do założenia takiego zestawu. Będę bardzo wdzięczny za każde info bow.gif

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

Z poziomowaniem, czy bez? W Astrze są zwykłe xenony, czy bixenony? Trzeba coś mieszać w instalacji el?

Napisano
  • Autor

> Z poziomowaniem, czy bez?

a potrzebne to bardzo? samemu opuszczać swiateł nie można?

> W Astrze są zwykłe xenony, czy bixenony?

chyba bi hmm.gif

> Trzeba coś mieszać w instalacji el?

nie wiem, dlatego pytam zlosnik.gif

Napisano

> a potrzebne to bardzo? samemu opuszczać swiateł nie można?

Odpowiem na gg, bo tutaj mnie zjedzą rotfl.gif A serio - w większości aut poziomowanie działa w momencie rozruchu - światła poziomują się w zależności od obciążenia.

> chyba bi

Czyli trzeba się dowiedzieć, jak działają halogenowe "długie" - czy tylko w wypadku "błyśnięcia", czy włączają się także przy "długich na stałe".

> nie wiem, dlatego pytam

CANopodobne coś tam jest?

Napisano

Jezeli jest juz konieczne zalozenie xenon'ow to raczej proponuje zestaw z allegro(!). Wymiana lamp ciagnie za soba szereg innych zmian miedzy innymi ze wzgledu na instalacje CAN ktora zarzadza cala instalacja pojazdu lacznie z oswietleniem zewnetrznym.

A tak w szczegole to nasze przepisy jaki EU wymagają samoregulacji wysokosci swiatła i spryskiwaczy reflektorów. W innym przypadku to jest sie narazonym na utrate dowodu rejestracyjnego i mandatu.

Napisano

Teoria to jedno a praktyka drugie. W przypadku takiej astry musisz szukac zestawu, ktory nie powoduje zaklocen w linii CAN, tzn jesli zalozysz zwykly HID z allegro, to bedziesz mial komunikaty o przepalonych zarowkach z przodu.

Napisano

Jeśli ma to być dobrze, to minimum wymiana lamp na takie od Astry z ksenonami. Do tego przetwornice, czujnik przechyłu podwozia i spryskiwacze (jeśli występują).

Można też kupić cały zestaw dedykowany Helli nawet z funkcją doświetlania zakrętów.

Co do HID-ów to wspominać już chyba nie trzeba, że są nielegalne w ruchu po drogach publicznych, niezależnie od tego co wypisują sprzedawcy. W niektórych lampach pracują nawet poprawnie, ale wystarczy, że trafi się kumaty policial.gif i zabierze dowodzik.

Jeśli chodzi o poziomowanie lamp to owszem można by było to robić ręcznie. Jest jednak pewna różnica. Przy normalnych lampach od biedy można zapomnieć wyregulować lampkę. Przy ksenonach blask jest taki, że nie można o tym zapominać, więc nakazali instalację automatyki. Oczywiście nie jest to tak jak armata w Abramsie. Chodzi oto - jak wspomniał kolega prezessss - żeby ustawić światła przed wyjazdem.

Napisano
  • Autor

> Jeśli ma to być dobrze, to minimum wymiana lamp na takie od Astry z

> ksenonami. Do tego przetwornice, czujnik przechyłu podwozia i

> spryskiwacze (jeśli występują).

> Można też kupić cały zestaw dedykowany Helli nawet z funkcją

> doświetlania zakrętów.

> Co do HID-ów to wspominać już chyba nie trzeba, że są nielegalne w

> ruchu po drogach publicznych, niezależnie od tego co wypisują

> sprzedawcy. W niektórych lampach pracują nawet poprawnie, ale

> wystarczy, że trafi się kumaty i zabierze dowodzik.

> Jeśli chodzi o poziomowanie lamp to owszem można by było to robić

> ręcznie. Jest jednak pewna różnica. Przy normalnych lampach od

> biedy można zapomnieć wyregulować lampkę. Przy ksenonach blask

> jest taki, że nie można o tym zapominać, więc nakazali

> instalację automatyki. Oczywiście nie jest to tak jak armata w

> Abramsie. Chodzi oto - jak wspomniał kolega prezessss - żeby

> ustawić światła przed wyjazdem.

wchodziłaby w grę tylko wymiana lamp z soczewkami, strasznie mnie wkurzają ludzie którzy w zwykłe lampy wsadzają xenon bo tak oslepiaja, że najchetniej takiego delikwenta bym wysadził z auta i posadzil przed tym samym reflrktorem i kazał się w niego patrzeć zlosnik.gif a orientuje się kolega ile taki zestaw helli kosztuje? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Odpowiem na gg, bo tutaj mnie zjedzą A serio - w większości aut

> poziomowanie działa w momencie rozruchu - światła poziomują się

> w zależności od obciążenia.

> Czyli trzeba się dowiedzieć, jak działają halogenowe "długie" - czy

> tylko w wypadku "błyśnięcia", czy włączają się także przy

> "długich na stałe".

> CANopodobne coś tam jest?

jest CAN hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Jezeli jest juz konieczne zalozenie xenon'ow to raczej proponuje

> zestaw z allegro(!). Wymiana lamp ciagnie za soba szereg innych

> zmian miedzy innymi ze wzgledu na instalacje CAN ktora zarzadza

> cala instalacja pojazdu lacznie z oswietleniem zewnetrznym.

> A tak w szczegole to nasze przepisy jaki EU wymagają samoregulacji

> wysokosci swiatła i spryskiwaczy reflektorów. W innym przypadku

> to jest sie narazonym na utrate dowodu rejestracyjnego i

> mandatu.

zestaw z allegro, czyli xenon w normalny reflektor odpada, coś markowego z wymianą reflektorów bardziej wchodzi w grę. Czyli po wymianie lamp, założeniu tych przetwornic, poziomowania czeka szwagra wizyta w ASO na przeprogramowanie CAN? hmm.gif

Napisano

> a orientuje się kolega ile taki zestaw helli kosztuje?

Niestety nie frown.gif.

Napisano
  • Autor

> Niestety nie .

szukałem na stronie helli, ale ciężko tam coś wyszukać oslabiony.gif

Napisano

Sprawa z zamontowaniem ksenonów w A III oprócz tego co już zostało powiedziane wygląda następująco:

1. Chcąc to zrobić dobrze, bez druciarstwa trzeba jeszcze wymienić włącznik świateł, gdyż modułu nie przeprogramujesz. Dostaje informację o niższym napięciu palników a nie o innym, poborze mocy (13,7 V zamiast 14 V ) i będzie je gasił.

2. Aby xenony włączać manetką świateł mijania nie zmieniając modułu sterowania światłami, potrzebny jest tylko elektronik samochodowy który do zajarzenia palników użyje napięcia z przewodu zasilającego normalne lampy, a do podtrzymania użyje nowego przewodu z klemy załączanego dwoma przekaźnikami, trzeba tylko dodać we wtyczkach dwa nowe przewody w tym jeden masowy. No ale jak zmienisz moduł to mniej ingerujesz w kable i CAN, więc coś za coś.

3. Możesz też użyć coś takiego:

http://www.allegro.pl/item494939750_warning_canceller_resetory_canbus_problem_z_komp.html

Napisano

> wchodziłaby w grę tylko wymiana lamp z soczewkami, strasznie mnie

> wkurzają ludzie którzy w zwykłe lampy wsadzają xenon bo tak

> oslepiaja, że najchetniej takiego delikwenta bym wysadził z auta

> i posadzil przed tym samym reflrktorem i kazał się w niego

> patrzeć a orientuje się kolega ile taki zestaw helli kosztuje?

wiesz o ksenonach było tu już dużo wątków, jest to podobne do zakładania klimy do auta bez niej, jak chcesz to zrobić jak nalezy koszt jest moim zdaniem nieopłacalny, a montaż "pseudoksenonów" powienien byc karany wybiciem wszystkich szyb i potłuczeniem reflektorów w aucie delikwenta uzbroj_zlo.gif żeby to zrobic do porzadku np. do Astry H to tak: lampy ok. 2000:LN, do tego spryskiwacze, wiązki, przełączniki, czujniki przechyłów itd. koszt z montażem ok. 4000PLN więc jak dla mnie lepiej sprzedać i kupić auto z xenonami albo zainwestowac w żarówki philipsa o lepszej wydajności waytogo.gif Mam nadzieje, że pały w końcu się wezmą za tych pseudoksenonowców klnie.gif pzdr wink.gif

Napisano

> Mam nadzieje, że pały w końcu się wezmą za

> tych pseudoksenonowców pzdr

Niejeden policjant w prywatnym samochodzie sam ma pseudoksenony... crazy.gif

Napisano

> Niejeden policjant w prywatnym samochodzie sam ma pseudoksenony...

Ale idiotow nie sieja sami sie rodzą

Napisano

> Ale idiotow nie sieja sami sie rodzą

żebyś wiedział, tylko czemu zawsze w naszym kraju takie cuda są tolerowane niewiem.gif

Napisano

> żebyś wiedział, tylko czemu zawsze w naszym kraju takie cuda są

> tolerowane

Eeee, nie tylko u nas. Im dalej na wschód, tym większe cuda zobaczysz yikes.gif

Napisano

> Eeee, nie tylko u nas. Im dalej na wschód, tym większe cuda zobaczysz

U Niemców podobno zaczęli ganiać za xenon dokładany nielegalnie. U nas powoli też się za to wezmą ale kiedy to będzie. Ja tam nie mam nic przeciwko jeśli kolo wsadzi xenon do soczewek i prawidłowo ustawi lampy. Ale jeśli ktoś włada xenon np. do Golfa IV to już mnie drzaźni ponieważ w odbłyśnikach powinny być zakładane palniki D2R z przesłoną w dolnej części. Niestety nie wszyscy mają o tym pojęcie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.