Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ASTRA 1.7 CDTI czy 1.3 CDTI?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Zastanawiam sie nad kupnem ASTRY III KOMBI z silnikiem diesla. Czy 1.7 CDTI to dobry wybor czy moze wystarczy 1.3 CDTI? Przebiegi ok. 25 tys. km/rok, glownie miasto - WARSZAWA (trasa ok 8000km/rok). Bardzo prosze o opinie i sugestie. Pozdrawiam.

Napisano

Jak stać cię na 1.7 to bierz ten.

Zastanów się jednak, czy przy tych przebiegach nie lepiej wziąć benzynkę...

Napisano
  • Autor

Dzieki za szybka odpowiedz! Mam teraz ASTRE II 1.6 16V (100KM) z gazem. Spalanie gazu po miescie na poziomie 12,5l/100km (ok. 10l benzyny). Kupujac diesla licze na to, ze nie przekrocze 8l/100km. Daje to roczne oszczednosci rzedu 2000zl wzgledem benzyny oraz podobne koszty do gazu. Po ok 3 latach zwraca mi sie roznica w cenie pomiedzy benzyna 1.6 a dieslem 1.7 CDTI. Jesli cos pomijam to prosze o podpowiedz. Do tej pory uzywalem samochodow benzynowych. Pozdrawiam.

Napisano

> Jesli cos pomijam to prosze o podpowiedz. Do tej pory uzywalem

> samochodow benzynowych.

Jest spore prawdopodobieństwo tego, że ON będzie w przyszłości wyraźnie droższy niż benzyna, wskutek czego na zwrot kosztów zakupu diesla możesz czekać dłużej niż wyszło Twoich obliczeń.

Napisano

Na razie nie wiadomo jak będzie z cenami noPb i ON. Druga sprawa przeglądy Diesla są trochę droższe, a i ewentualne koszty napraw wieksze.

Napisano

> Jest spore prawdopodobieństwo tego, że ON będzie w przyszłości wyraźnie droższy niż benzyna,

> przeglądy Diesla są trochę droższe, a i ewentualne koszty napraw wieksze.

Nie ma to jak pełnia optymizmu grinser006.gif

Z czystym sercem proponuję 1.7, (1.3 nie jedzie i to nie tylko w kombii) a będzie Pan zadowoloooony.

Napisano

Uważam, że należy brać wszystkie możliwe i wiadome czynniki pod uwagę...

Inwestujący w fundusze inwestycyjne też byli pełni optymizmu grinser006.gif

Napisano

Jak się jeździ na dobrym ON to nie ma co się obawiać kosztów napraw.

Ewentualne usterki powstają w elektryce i rodzaj zastosowanego silnika nie ma wielkiego wpływu na ich koszty.

Napisano

Jaki jest procent awaryjności diesla a benzyny łatwo zaobserwować na tym forum. Można przyjąć że 55% astrolotów w kraju jeździ na ON a 45% na Pb. I teraz porównajmy ile jest pytań dotyczących usterek w silnikach benzynowych a ile dieslach. Odpowiedź jest prosta. Diesle są mniej awaryjne i bardziej wytrzymałe. Nie mają takich osiągów jak benzynowe jednostki, ale są cierpliwymi wołami roboczymi. Jeśli poszanujemy naszego dieselka to będzie nam długo długo służył.

Co do cen paliw ciężko przewidzieć. Przecież w grudniu paliwo miało przekraczać 5zł a jak jest każdy widzi.

Obecne moje auto to pierwszy mój diesel ale to jedno auto wystarczyło abym zakochał się w dieslach i każde następne będzie dieslem, chyba że różnica między on a Pb będzie ok 1zł na korzyść Pb to wtedy będą się zastanawiał jednak różnica 20 czy 30 gr nadal jest z korzyścią dla ON.

Mieszkam i poruszam się po Wawie i wiem jak wychodzi z ekonomiką Pb i ON w tym mieście i tu nie ma o czym dyskutować. Co 10-11l/100km a 6-7l/100km mówi samo za siebie.

Napisano

> Można przyjąć że 55% astrolotów w kraju jeździ na ON a 45% na Pb.

Skąd takie dane?

Pozdroofka

Napisano

> Skąd takie dane?

Ty to odrazu wszystko byś chciał wiedzieć.....

Napisano

> Skąd takie dane?

Zaraz będzie "zróbmy ankiete" cool.gif choć tu pasowałaby narodowa.

Myślę, że ten stosunek wynosi ok. 65 (Pb i LPG) do 35% (ON). Nawet dałbym więcej na korzyść Pb ale stosunek ten zmniejszyła astra G i H, które coraz częściej to diesle. Ktoś napisze, że w Polsce jest już pół na pół ale tu jest mowa o Oplach, które nie należą do hitowych ropniaków podnoszących statystykę.

Napisano

Bierz 1,7 silnik mniej wysilony. a zawsze jak ci przyjdzie ochota to możesz go podkręcić spokojnie na 130KM

Napisano

> Skąd takie dane?

> Pozdroofka

To jest moje założenie, skoro 60% aut według danych statystycznych w Polsce to diesle (tak słyszałem ostatnio w TVN) to sobie tak założyłem, ponadto z chyba 10 osób mi znanych co mają astry 6 to diesle. Jedna z tych osób ma dwie asterki, benzynkę i diesla, czyli mam do czynienia z 5 Pb i 6 ON, dlatego przyjąłem takie założenie.

I tu ciekawostka, w mojej najbliższej rodzinie jest 5 asterek, 2Pb i 3ON. Jednak chyba ta statystyka się zmieni bo jedna z posiadaczy Pb po przejechaniu się moją astrą do Holandii i z powrotem uznała, że zmienić chce na diesla. Wyszło nam na trasie spalanie ok. 4,5L/100km bez szaleństw 120KM/h max.

Napisano

> Witam,

> Zastanawiam sie nad kupnem ASTRY III KOMBI z silnikiem diesla. Czy

> 1.7 CDTI to dobry wybor czy moze wystarczy 1.3 CDTI? Przebiegi

> ok. 25 tys. km/rok, glownie miasto - WARSZAWA (trasa ok

> 8000km/rok). Bardzo prosze o opinie i sugestie. Pozdrawiam.

Silnik 1.3 CDTI do kombi bym ci odradzał oczywiście jeśli stawiasz dynamikę jazdy wyżej od ekonomiki, miałem co prawda Astre II kombi 1.7 CDTI ale 80KM i było to auto naprawdę oszczędne średnie spalanie wychodziło 5,7 l (min w trasie 5 l a max w mieście w zimę 6,5 l) ale dynamika szczególnie z pod świateł była średnia co innego w trasie gdy auto jest już rozpędzone silnik diesla pokazuję swoją przewagę nad benzyną a jest to zasługo wyższego momentu obrotowego i nie trzeba tak często wachlować lewarkiem by wyprzedzić, aktualnie mam Merive 1.7 CDTI 100KM i czuć te 20 kucy więcej mimo tego że auto jest cięższe i wyższe, według mnie 1.7 CDTI 100 KM do kombi to minimum z doświadczenia wiem że jak pojeździsz trochę to dojdziesz do wniosku że optymalne by było 1.9 CDTI 120KM

Napisano
  • Autor

Dziekuje wszystkim za rady. Bylo blisko kupna 1.7CDTI, ale dalem sie namowic na Octawie II 1.9 TDI. Byla tansza i lepiej wyposazona, jak na razie nie zaluje. Jezdzilem Astra I, potem Astra II. III-ka oczywiscie nieporownywalnie atrakcyjniejsza od poprzedniczek, ale moim zdaniem OCTAVIA troche ja przewyzsza i jezdzi sie tez lepiej. Po przejechaniu ok 200 km po Warszawie srednie spalanie nie przekroczylo 6,5 L/100km a na trasie spada do 5L/100km. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.