Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

temperatura a skrzynia biegów: wkurza mnie to

Featured Replies

Napisano

Żeby było krótko i treściwie zlosnik.gif

Normalnie auto trzymam w garażu, gdzie obecnie jest nocą ok 10 st. Celsjusza. Ruszając rano z garażu przez pierwsze 5-10 min mam problem z włączaniem zwłaszcza dwójki. Muszę mocno trzymać lewarek, żeby weszła (obroty nie mają znaczenia).

Natomiast dziś auto stało jakieś 7 godz. na dworze (temp ok 5 st) i ze skrzynią to jakiś żart icon_rolleyes.gif Po ok 10 minutach zjawisko ustepuje cfaniaczek.gif

No ja rozumiem, że olej gęstnieje w temp. -20, ale +5, +10?! Synchro to raczej nie jest, więc co - linki? Zapraszam do dyskusji, zresztą chyba nie tylko Fiaty mają z tym problem (podobnie miałem w Stilo, ale jak było zimniej, poza tym miał wyciek ze skrzyni... może i ja mam hehe.gif)

Napisano
  • Autor

> Ja bym nie wykluczał synchronizatora

czemu? jaki wpływ na jego działanie ma temperatura, bo IMO nie ma wink.gif w lecie zjawisko nie występowało. no chyba że teraz faktycznie coś się spsuło, a niskie temperatury to tylko zbieg okoloczności hmm.gif

na rozgrzanym potrafię przekręcić jedynkę do 5-6 tys obr. i dwójka wchodzi jak w masło ok.gif

Napisano

Mam niestety to samo, do tego dochodzi problem z wbijaniem 1.

Na gwarancji to kiedys zgłaszałem, ponoc cos tam przesmarowali i byl spokój na 2 lata. W zeszła zimę wymieniałem z tego powodu olej w skrzyni, dolałem tez ceramizer do skrzyń i nie ma poprawy.

Przy dolewaniu ceramizera rozpadł sie korek od odpowietrzenia skrzyni i konieczne było zdemontowanie wybieraka, to co tam zobaczyłem było dość nieprzyjemnym widokiem... po 50 tys km troche ściachane jakies koła zębate - a że mechanikiem nie jestem to nie wiem za co one odpowiadają.

Póki co jeżdże, denerwuję sie i pewnie powoli trza bedzie zbierac kase na:

1. wariant optymistyczny: nowe synchronizatory 1 i 2

2. wariant pesymistyczny: nowa skrzynia.

Napisano
masz nowe linki nowego typu - pozmianowe?ja pojezdzilem troche i teraz ponownie "skalibrowalem" te ktora sie da regulowac i jest ok - chyba sie ulozyly. w tych pozmianowych trzeba pilnowac aby te czesci za "grzybkiem" byly czyste oraz natluszczone odpowiednim smarem np takim suchym ktory nie bedzie wciagany pod pancerz linki. kurde nie strasz mnie moja ma juz 250kkm hmm.gif
Napisano

Wszystko jest w jak najlepszym porządku, moja panda stoi na dworze 24/dobę.

Musicie sobie wyobrazić jakie było moje zdziwienie kiedy chciałem jechać do szkoły a skrzynia zablokowana:/ Mogłem machać tylko w prawo i lewo.

Odpaliłem i chodził 10min, potem było już ok, rano też mam podobne problemy jak wy z 2 czy 1, ale to jest wina linki od zmiany biegów. Przebiega ona w dość dziwnym miejscu, i zimą kiedy temp jest niska linka zamarza, nie jest ona tak elastyczna jak latem, ale po paru km kiedy silnik się nagrzewa linka biegów również, i biegi wchodzą już normalnie:) Wiec zostaje nam czekać tylko do lata:D

Napisano
  • Autor

> 1. wariant optymistyczny: nowe synchronizatory 1 i 2

> 2. wariant pesymistyczny: nowa skrzynia.

ja jestem w o tyle lepszej sytuacji, że mam gwarancję. poza tym synchronizator na razie jakoś odrzucam, bo dawałby znać przy ostrej jeździe nawet po rozgrzaniu skrzyni.

no nic z rana jade do ASO jutro żeby auto potem postało na zimnie trochę i się zobaczy. myślę że trzeba zacząć od regulacji i przesmarowania linek...

pociesza mnie też to, że ogólnie skrzynie w 100HP chodzą ciężko na zimnym (co nie oznacza rzecz jasna, że mi się to podoba i nadal uważam to za usterkę) oj dawno nic się nie działo z Pandą, już się zaczynałem nudzić, no ale Fiat to Fiat grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> linka zamarza, nie jest ona tak elastyczna jak latem,

> ale po paru km kiedy silnik się nagrzewa linka biegów również, i

> biegi wchodzą już normalnie:) Wiec zostaje nam czekać tylko do

> lata:D

ale co ma zamarzać jak mrozu nie ma?! come on...

Napisano

> ale co ma zamarzać jak mrozu nie ma?! come on...

Mrozu może nie, ale w nocy niska temp. tak:)

Dlatego jak jest ok 3-5stopni to chodzi ciężko, a postaw sobie auto pod chmurką w nocy kiedy będzie -10. Ok ale jedz do ASO i zobaczysz co Ci powiedzą, myślisz że już tam nie byłem?

Napisano

> masz nowe linki nowego typu - pozmianowe?

Za trudne pytania zadajesz rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif póki co mam fabrykę

> ja pojezdzilem troche i teraz ponownie "skalibrowalem" te ktora sie da regulowac i jest

> ok - chyba sie ulozyly. w tych pozmianowych trzeba pilnowac aby

> te czesci za "grzybkiem" byly czyste oraz natluszczone

> odpowiednim smarem np takim suchym ktory nie bedzie wciagany pod

> pancerz linki.

jak w zeszłym roku z Yabollem diagnozowaliśmy wszystko było nasmarowane.

Generalnie problem wyraźnie czuć poniżej 10*, w okolicach 0* jak ruszam to wbijam z oporami 1 bieg, ale czasem mam problem go wybić i trza sporo siły uzyć..., z 2 jest lepiej pod tym względem

> kurde nie strasz mnie moja ma juz 250kkm

Jak Twoja skrzynia ma 250 kkm to należą sie jej gratulacje, podziękowania za współpracę i pomostówka zlosnik.gif

Napisano

> Przebiega ona w dość dziwnym miejscu, i zimą kiedy temp

> jest niska linka zamarza

sprawna linka nie zamarza, poza tym problemy opisane tutaj mają miejsce także podczas temperatur dodatnich

> nie jest ona tak elastyczna jak latem,

> ale po paru km kiedy silnik się nagrzewa linka biegów również, i

> biegi wchodzą już normalnie:) Wiec zostaje nam czekać tylko do

> lata:D

mi znajomy w ASO tez sugerował wymianę linek, tylko że Cena Wymaga Cudów jak na razie zlosnik.gif

Napisano

> mi znajomy w ASO tez sugerował wymianę linek, tylko że Cena Wymaga

> Cudów jak na razie

w IC mozna kupic oryginalne FIAT w cenie cos kole 90 i 80 PLN za sztuke - ale juz z malymi znizkami. a Ty jaki masz olej w skrzynce ZC 75 synth czy juz TECHNYX? oczywiscie Tutella.

Napisano

> w IC mozna kupic oryginalne FIAT w cenie cos kole 90 i 80 PLN za

> sztuke - ale juz z malymi znizkami.

trzeba bedzie pomyśleć w takim razie

> a Ty jaki masz olej w skrzynce ZC 75 synth czy juz TECHNYX? oczywiscie Tutella.

ZC 75 Synth, rok temu wymieniany, nie kombinowałem tylko lałem co fabryka lała

Napisano

> trzeba bedzie pomyśleć w takim razie

> ZC 75 Synth, rok temu wymieniany, nie kombinowałem tylko lałem co

> fabryka lała

czyli dziwne rzeczy sie dzieja. ja przyznam sie ze pare razy 3 ze zgrzytem wrzucalem - ach ta "dokladna" dzwignia przelozen biegow, no i pare razy wyrzucalem bieg bez sprzegla - ale tutaj malo szkody sie dzieje. zreszta przy wrzucaniu takze nie jest strasznie tylko szarpnac potrafi.

Napisano
  • Autor

Przybyłem do ASO, pogadałem i zamówiłem pozmianową zewnetrzną regulację skrzyni biegów zlosnik.gif okazuje się, że w sierpniu 2008 wszedł kompletnie nowy zestaw linek i całęgo osprzętu do skrzyni 100 HP, a poprzedni został wycofany. coś musi być na rzeczy mikolaj.gif

Napisano

> Przybyłem do ASO, pogadałem i zamówiłem pozmianową zewnetrzną

> regulację skrzyni biegów okazuje się, że w sierpniu 2008 wszedł

> kompletnie nowy zestaw linek i całęgo osprzętu do skrzyni 100

> HP, a poprzedni został wycofany. coś musi być na rzeczy

obaczymy jak będzie jak Ci wymienią zlosnik.gif

Napisano

no coś na rzeczy musi być zlosnik.gif się przypomnę, że chyba 2 czy 3 lata temu oczywiście zimą, w mojej pandzince miałam podobną sprawę. w minusowych temp zamarzały mi linki biegów. skończyło się na wymianie linek na gwarancji - problem ustąpił.

Napisano
  • Autor

> Dzisiaj miałem okazje przejechać sie moim MJ i tez jakos ciężko

> chodzą biegi

a może u Ciebie to kwestia oleju?

Napisano
  • Autor

> skończyło się na

> wymianie linek na gwarancji - problem ustąpił.

to mnie napawa optymizmem, dzięki waytogo.gif natomiast jeśli nie pomoże, to trzeba będzie coś z olejem pokombinować, ale to byłoby nieco dziwne, zważyszy przebieg i wiek auta hmm.gif

Napisano

> Dzisiaj miałem okazje przejechać sie moim MJ i tez jakos ciężko

> chodzą biegi

Nie przejmuj się. Mój bezpośrednio po ruszeniu też lekki opór stawia, ale po kilkuset metrach idzie dalej jak burza. Więc to pewnie kwestia zastania&rozruszania.

Napisano

> to mnie napawa optymizmem, dzięki natomiast jeśli nie pomoże, to

> trzeba będzie coś z olejem pokombinować, ale to byłoby nieco

> dziwne, zważyszy przebieg i wiek auta

z olejem nie kombinuj, u mnie nie pomogło, nie pomogło tez dodanie ceramizera... choć fakt, że to rzeczywiście sugerowałoby 2 rzeczy:

1. w mojej skrzyni taka padaka ze nic juz nie pomoże

2. napęd zewnętrzny czyli linki

Napisano

> to mnie napawa optymizmem, dzięki natomiast jeśli nie pomoże, to

> trzeba będzie coś z olejem pokombinować, ale to byłoby nieco

> dziwne, zważyszy przebieg i wiek auta

podobno była jakaś wadliwa seria linek. być może problem powrócił w tym temacie.

Napisano

zlosnik.gif

ciemnote wciskal

Napisano
  • Autor

> ciemnote wciskal

rozwiniesz myśl czy e tam?

Napisano

> rozwiniesz myśl czy e tam?

to tak

zle sie wyrazilem

moze tak ,linki do wszystkich Pand sa jednakowe

znane sa przypadki ze zamarzaja,i to wiele

a ze wyszly nowe to fakt,ale nie poprawione tylko zubozone zlosnik.gif

tansze a co to znaczy,jedno ze tansze nie sa lepsze

Napisano
  • Autor

> a ze wyszly nowe to fakt,ale nie poprawione tylko zubozone

zubożenie linek... to ciekawe na czym miałoby polegać? na skróceniu długości hehe.gif

byłem na wymianę umówiony na jutro, ale niestety dopadła mnie ostra grypa i muszę przełożyć na wt., śr., więc na rezultaty musisz jeszcze parę dni poczekać

Napisano

> zubożenie linek... to ciekawe na czym miałoby polegać? na skróceniu

> długości

> byłem na wymianę umówiony na jutro, ale niestety dopadła mnie ostra

> grypa i muszę przełożyć na wt., śr., więc na rezultaty musisz

> jeszcze parę dni poczekać

zlosnik.gif nawet nie wyobrazasz sobie ze kilka pln. gra role,jak czegos kupujesz setki tys.

Napisano
  • Autor

> nawet nie wyobrazasz sobie ze kilka pln. gra role,jak czegos

> kupujesz setki tys.

nie przekonujesz mnie, bo:

1. Panda miewała kłopoty z linkami jak sam zresztą wiesz i wierzę, że nawet Fiat ma od czasu do czasu na uwadze dobro klientów wink.gif

2. dlaczego oszczędności Fiat miałby szukać w linkach, a nie w droższych elementach?

Jutro będę dzwonił do ASiO żeby przełożyć termin więc wypytam kierownika (nb. mojego znajomego) w tym temacie.

pozdr600

Napisano

> 2. dlaczego oszczędności Fiat miałby szukać w linkach, a nie w

> droższych elementach?

Bo Fiat oszczędza na wszystkim - od najtańszych plastikowych korków do nadroższych elementów. Pracuje jako dostawca Fiata i uwierz mi - co chwila sa wprowadzane drobne zmiany dajace oszczedność kilku groszy na sztuce - globalnie w całym aucie to juz duze pieniądze a w całej produkcji...... wink.gif Oszczędza sie np na wprowadzaniu tańszych naterioałów - wystarcy w takiej lince jeden drut mniej spleść - oszczędzisz np 2 grosze na komplecie więc masz wiekszy zysk.

Napisano
  • Autor

no więc tak: na nowych linkach skrzynia pracuje lepiej, zapewne jest też kwestia tego, że fabrycznie nie była idealnie wyregulowana. na pewno jest teraz bardziej jak "nóż w masło", ale to na rozgrzanym oleju. na zimnej skrzyni poprawa jest taka, że szybciej "odpuszcza" i robi to łagodniej, ale nadal czuć pewien opór po nocy icon_rolleyes.gif mniejszy, ale jednak.

inna sprawa, że w garażu jest +3 stopnie icon_eek.gif jutro dzwonie do admninistracji, bo to jakiś żart chyba

Napisano

> no więc tak: na nowych linkach skrzynia pracuje lepiej, zapewne

U mnie jest podobnie i wymiana linek nic nie dała jeśli chodzi o pracę "na zimno". Oczywiście ogólna kultura pracy poprawiła się. Problemy z wkładaniem 1 i 2 leżą po stronie skrzyni a najpewniej synchronizatorów. Wnioskuję z tego że przy podwójnym wysprzęglaniu nawet przy -20 nie ma żadnych oporów.

Napisano

> no więc tak: na nowych linkach skrzynia pracuje lepiej, zapewne jest

> też kwestia tego, że fabrycznie nie była idealnie wyregulowana.

> na pewno jest teraz bardziej jak "nóż w masło", ale to na

> rozgrzanym oleju. na zimnej skrzyni poprawa jest taka, że

> szybciej "odpuszcza" i robi to łagodniej, ale nadal czuć pewien

> opór po nocy mniejszy, ale jednak.

> inna sprawa, że w garażu jest +3 stopnie jutro dzwonie do

> admninistracji, bo to jakiś żart chyba

zlosnik.gif i jak to z tymi innymi ciegnami??

czyms sie roznily?

Napisano
  • Autor

> i jak to z tymi innymi ciegnami??

> czyms sie roznily?

ASiO nie posiada takich info, tylko nr. części zlosnik.gif po info dzwoń do Bielska grinser006.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> Ty lepiej pojezdzij na sankach Co auto to faijur

Lepiej Ci? cfaniaczek.gif tu nie ma żadnego failura tylko pewien dyskomfort, z którym borykają się i inne auta skromny.gif A tak wogóle to tu jest techniczny grinser006.gif

Napisano

> Żeby było krótko i treściwie

> Normalnie auto trzymam w garażu, gdzie obecnie jest nocą ok 10 st.

> Celsjusza. Ruszając rano z garażu przez pierwsze 5-10 min mam

> problem z włączaniem zwłaszcza dwójki. Muszę mocno trzymać

> lewarek, żeby weszła (obroty nie mają znaczenia).

Wydaje mi sie, ze to nie jest kwestia samej skrzyni, ale raczej samej konstrukcji Fiata Pandy.

Skrzynie do silnikow rodziny Fire maja chyba ta sama budowe, a przynajmniej sa zamienne do 1.1/1.2/1.4 i obojetnie czy 8V czy 16V.

Gdzies ciegna/linki w Pandzie musza isc dziwnymi drogami. Moze zbiera sie woda i przymarza ? hmm.gif

W zadnym z posiadanych obecnie, ani poprzednio Seicento (1.1 i 1.2 16V) takich rzeczy nie obserwowalem ok.gif

Napisano
  • Autor

nie już wiem co sądzić o działaniu tej skrzyni biegów, bo temperatura się nie zmieniła zbytnio ostatnio a dziś biegi od samego rana wchodziły jak w masło icon_eek.gif jeśli to jest związane z wymianą linek, to dlaczego wyraźna poprawa jest dopiero 6 dni po wizycie w ASO?

w każdym razie mam nadzieje, że juz teraz będzie spokój zlosnik.gif

Napisano

> nie już wiem co sądzić o działaniu tej skrzyni biegów, bo temperatura

> się nie zmieniła zbytnio ostatnio a dziś biegi od samego rana

> wchodziły jak w masło jeśli to jest związane z wymianą linek,

> to dlaczego wyraźna poprawa jest dopiero 6 dni po wizycie w ASO?

> w każdym razie mam nadzieje, że juz teraz będzie spokój

bo

ASO to cuda potafi czynic zlosnik.gif

Napisano

> bo

> ASO to cuda potafi czynic

"Rzeczy niemożliwe wykonujemy od ręki, na cuda potrzebujemy trochę czasu..."

Pewnie taka zasadą się kierują w ASO:P Wiec po 6 dnia masz cud:)

Napisano

> nie już wiem co sądzić o działaniu tej skrzyni biegów, bo temperatura

> się nie zmieniła zbytnio ostatnio a dziś biegi od samego rana

> wchodziły jak w masło jeśli to jest związane z wymianą linek,

> to dlaczego wyraźna poprawa jest dopiero 6 dni po wizycie w ASO?

> w każdym razie mam nadzieje, że juz teraz będzie spokój

może sie musiały rozruszać zlosnik.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam,

Z przedmiotowym problemem zmagałem się prawie 3 lata , kupiełem auto w marcu 2005 i jak było zimniej to praktycznie nie mogłem redukować na 2 i 1 nawet przy prędkosci slimaka. Musiałem nie raz ruszać z 2 w zimie.( Były też inne problemy ale to przyinne okazji ). Wymienili 4 sprzęgła linki regulacje , synchronizatory 1 i 2 (tak twierdzili) nawet zespłó 5 biegu który i dalej to samo , poniżej 6, 7 stopni i kicha z biegami . Wlewali też tego technixa , ale nic to nie dało. Wkońcu wymienili skrzynie . Jakież było moje zdziwienie , jak się zorientowałem że dostałem odnowioną czyli używaną skrzynię biegów w nowej obudowie. Głośną i wyjąca na 4 i 5 . To nic że po paru miesiacach dzieje się z nią to samo co ze starą . Walczyłem, straszyłem i dupa. Kupiłem radio i jakoś posuwam , ale na samą myś że zostałem tak oszukany przez fiata szlak mnie trafia. Były problemy ze wszystkim, z kawadratowymi oponami , stukająca maglownicą , plecionką rury wydechowej , pękniętym alternatorem , cieknącym korkiem oleju no i skrzynią. Walczyłem przez 3 lata , straciłem zdrowie i nerwy , i na koniec zostałem z przegrzebanym samochodem. Starannie i konsekwentnie obstawajcie przy swoim , żądajcie na piśmie wszelkich potweirdzeń i nie zgadzajcie sie na regenwrowane części . Lepiej mieć nowa swoją skrzynie i naprawić sobie po tem małym kosztem , niż jakiegoś gruchota potem. Nie zmieniejcie skrzyni jesli się nie blokuje. Już nauczyłem sie na 2 razy wysprzęglać. Taniej i zdrowiej. Lepiej odłorzyć kase na prawdziwe auto

pozdrawiam

Napisano

to co kolega opisuje brzmi wrecz nieprawdobodobnie...

• 10 miesięcy później...
Napisano

Czy komuś udało się rozwiązać problem?

Bo chce zacząć z tym walkę w nowym roku.

Napisano
  • Autor

> Czy komuś udało się rozwiązać problem?

Owszem skromny.gif W zeszłą zimę przy temp ok zera i poniżej praktycznie nie dało się zmieniać z I na II. Teraz jest o niebo lepiej, ale lekki opór przez kilka minut wciąż jest. Zostały wymienione cięgna oraz co najmniej trzy razy olej w skrzyni (za każdym razem inny dodatek, od ceramizera [desperacja] po specyfik marki Wurth [pomogło!]).

Napisano

> Owszem W zeszłą zimę przy temp ok zera i poniżej praktycznie nie

> dało się zmieniać z I na II. Teraz jest o niebo lepiej, ale

> lekki opór przez kilka minut wciąż jest. Zostały wymienione

> cięgna oraz co najmniej trzy razy olej w skrzyni (za każdym

> razem inny dodatek, od ceramizera [desperacja] po specyfik marki

> Wurth [pomogło!]).

Czyli ten sławny ceramizer nie dał rady hehe.gif a ponoć to takie cudo jest 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli ten sławny ceramizer nie dał rady a ponoć to takie cudo jest

Daj Ty mnie spokój, to pic na wodę fotomontaż (przynajmniej jeśli chodzi o skrzynię biegów). Ale byłem już ostro zdesperowany wrrr.gif

Napisano
  • Autor

> mozesz podac co to za specyfik Wurth'a zapodales?

Oszywiście zlosnik.gif

klik

allegro

Ale gwarancji, że u Ciebie zadziała, nie daję wink.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Jakie oleje trenowaliście w skrzyni biegów?

Mobil zaleca:

MOBILUBE 1 SHC 75W-90 ~40zł/litr

Za to castrol:

Zaleca: SMX-S 75W-80 ~25zł/0,5litra

Dobry: TAF-X 75W-90 ~25zł/0,5 litra

Trenował ktoś te oleje? Ręka mnie już boli od zmiany biegów a końców mrozów nie widać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.