Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy mechanik dobrze dokręcił śruby??

Featured Replies

Napisano

Witam,

wymieniałem UPG i poprosiłem znajomego mechanika, żeby dokręcił szpilki głowicy w mojej astrze... Wiem, ze kolejność powinna być taka:

7 3 2 6 10

8 4 1 5 9

jednak mechanik dokręcał w tej kolejności...

7 3 1 5 9

10 6 2 4 8.

Dodam, że kręcił kluczem dynamometrycznym:

etap1 25 Nm

etap2 50 Nm

etap3 75 Nm.

Wiem jak powinna wyglądać procedura dokręcania, ale mam pytanie czy taki sposób jest zły??

Kumplowi w Peugeocie 106 inny mechanik dokręcał głowice również na trzy etapy z tym, że ostatni to 70Nm i jak dotąd jest ok, niestety nie wiem w jakiej kolejności kręcił...

Sam mam lekkie wątpliwości co do tego sposobu, bo nie chce mi się odpowietrzyć nagrzewnica, zrobiłem 700km od wymiany i dalej słyszę bulgot płynu, wykręcałem już 3 razy czujnik z kolektora dol. i cały czas to samo, układ obejrzałem dokładnie, nigdzie nie poci się ani nie cieknie... Dzięki z góry za wszelkie sugestie.... bow.gif

Napisano

Ja u siebie w tym samym silniku C14NZ dokrecalem od wewnatrz do zewnatrz jak wskazowki zegara z sila

1. 30Nm

2.60st (stopni)

3.60st (stopni)

4.60st (stopni)

i wszystko jak w najlepszym porzadku, a co do innych samochodow, kazda glowice przykreca sie inaczej

Napisano

W zasadzie w oplach powinno się faktycznie głowicę dokręcać od środka... Tyle dobrze, że koleś przynajmniej zachował zasadę dokręcania naprzemiennie na krzyż... Moim zdaniem kolejność można zaakceptować.

Nie wiem natomiast jak wygląda zamiana kątów na Nm - być może akurat wyszło, że kolejne 25Nm to następne 60st. Warto też zauważyć, że serwisowe dane zazwyczaj dotyczą NOWYCH śrub.

W polo wymieniałem upg i dokręcałem szpilki wg zaleceń książki serwisowej (też na kąty) - póki co wszystko 'gra i bucy' i żadnych wycieków/przedmuchów/nieszczelności...

Napisano
  • Autor

Na drugi dzień po robocie obdzwoniłem jeszcze 3 mechaników i każdy dokręca śruby w ten sposób, dwóch zalecało siłę 7kN a jeden 7,5kN... Byłem trochę zdziwiony, że czterech mechaników i żaden nie dokręca kątami...

Napisano

> Na drugi dzień po robocie obdzwoniłem jeszcze 3 mechaników i każdy

> dokręca śruby w ten sposób, dwóch zalecało siłę 7kN a jeden

> 7,5kN... Byłem trochę zdziwiony, że czterech mechaników i żaden

> nie dokręca kątami...

prawda jest taka ze nie wszyscy maja klucze katowe

Napisano

kolejność ok ale ten moment to ujowo frown.gif

bo nie ma zadnego przelicznika na stopnie

1) 25nm

2) 60*

3) 60*

4) 60*

Jak ci to wytrzyma to nie wiem grinser006.gif

Napisano

ja kiedyś sprawdzałem i wyszło kątowe dociąganie 3 x 60 = 125 Nm na starych śrubach

Napisano
  • Autor

> ja kiedyś sprawdzałem i wyszło kątowe dociąganie 3 x 60 = 125 Nm na

> starych śrubach

Czyli wychodzi na to, że mam za słabo dokręcona głowicę tak?? No i co teraz...?? Dokręcić czy zostawić?? hmm.gif

Napisano

> ja kiedyś sprawdzałem i wyszło kątowe dociąganie 3 x 60 = 125 Nm na

> starych śrubach

Nie ma takiej opcji aby to przeliczyc - wystarczy ze w pewnym momencie śruba idzie ciut ciężej ,dlatego w wiekszośći aut końcowe dokręca sie na stopnie

Napisano
  • Autor

Koledzy dokręcić czy zostawić?? Dodam, ze coś mi bulgocze w nagrzewnicy...

Napisano

> Koledzy dokręcić czy zostawić?? Dodam, ze coś mi bulgocze w

> nagrzewnicy...

Jechać do kolesia co ci to robił i niech poprawia.

Napisano
  • Autor

> Jechać do kolesia co ci to robił i niech poprawia.

Kolego robiłem wymianę w garażu, planowanie u fachowca, znajomy zrobił mi przysługę i przyszedł z kluczem tylko dokręcić śruby w głowicy, myślę, że nie wypada kazać mu teraz to poprawiać smile.gif Jeśli chodzi o dokręcanie to mogę sam spróbować... Sprawdziłem dziś kompresję, równo po 12 na każdym cylindrze...

Napisano

> Koledzy dokręcić czy zostawić?? Dodam, ze coś mi bulgocze w

> nagrzewnicy...

Może po prostu nie odpowietrzyłeś układu chłodzenia lub odpowietrzyłeś nie do końca i dlatego bulgocze.

Napisano

Jam bym mu kazał zluzować i dokręcić porządnie wg fabryki. Ew. zrobić to samemu. Przedłużka z zegarem do kątowego dokręcania kosztuje ok 20-30zł.

Napisano
  • Autor

> Jam bym mu kazał zluzować i dokręcić porządnie wg fabryki. Ew. zrobić

> to samemu. Przedłużka z zegarem do kątowego dokręcania kosztuje

> ok 20-30zł.

Mogę tak po prostu zluzować i dociągnąć raz jeszcze?? Jeśli tak to poproszę o instrukcję i zrobię to samemu smile.gif

Napisano

Dla bezpieczeństwa spuść płyn chłodzący i połóż coś na głowicę, żeby się nie ruszyła. Poluzuj wszystkie śruby w kolejności odwrotnej do przykręcania, najlepiej na dwa razy po 1/4 obrotu (a jeszcze lepiej 3x45*). Spróbuj przykręcić na 25Nm. Jeśli klucz kliknie bez ruszenia śruby to popuść jeszcze kawałek równo wszystkie. I tak do skutku, aż klucz zacznie dokręcać śrubę przed osiągnięciem nastawionego momentu. Potem dokręć śruby jak fabryka chciała: 25Nm +60*+60*+60*.

Oczywiście ten sposób jest dobry tylko na zbyt słabo dokręconą głowicę. Przy prawidłowo dokręconej UPG i śruby do wymiany.

Napisano

pojeździsz zobaczysz a jak coś siądzie jedź to tego mechaniora co wymieniał i niech naprawia za swoje może sie douczy na twoim przypadku. Mi jak kiedyś poszły pierscienie to i głowice i wszystkie tłoki wymieniłem na koszt mechaniora bo tak sie znał

Napisano
  • Autor

> pojeździsz zobaczysz a jak coś siądzie jedź to tego mechaniora co

> wymieniał i niech naprawia za swoje może sie douczy na twoim

> przypadku. Mi jak kiedyś poszły pierscienie to i głowice i

> wszystkie tłoki wymieniłem na koszt mechaniora bo tak sie znał

Nie no jak coś pójdzie to nie będę ścigał o koszty kogoś kto mi całkiem za free udostępnij garaż ze wszystkimi narzędziami i bądź co bądź miał chęci pomóc przy dokręcaniu, z jakim skutkiem to już pretensję mogę mieć tylko do siebie...

Napisano
  • Autor

> Dla bezpieczeństwa spuść płyn chłodzący i połóż coś na głowicę, żeby

> się nie ruszyła. Poluzuj wszystkie śruby w kolejności odwrotnej

> do przykręcania, najlepiej na dwa razy po 1/4 obrotu (a jeszcze

> lepiej 3x45*). Spróbuj przykręcić na 25Nm. Jeśli klucz kliknie

> bez ruszenia śruby to popuść jeszcze kawałek równo wszystkie. I

> tak do skutku, aż klucz zacznie dokręcać śrubę przed

> osiągnięciem nastawionego momentu. Potem dokręć śruby jak

> fabryka chciała: 25Nm +60*+60*+60*.

> Oczywiście ten sposób jest dobry tylko na zbyt słabo dokręconą

> głowicę. Przy prawidłowo dokręconej UPG i śruby do wymiany.

A jaką kolega ma teorię dla faktu ze na wszystkich cylindrach kompresja jest po 1,4MPa czyli równa... Fakt bulgocze mi płyn przy przyspieszaniu w nagrzewnicy, ale przy ewentualnej nieszczelności do układu chłodzenia któryś cylinder powinien mieć mniejsze ciśnienie...

Zapytam jeszcze jak działa klucz kątowy, bo jak dynamometryczny to wiem... Ciągnie śrubę na sztywno do pewnego kąta np przez 1/4 obrotu w przypadku kąta 90*??

Napisano

A dlaczego miało by być nierówne? Uszczelka jest dokręcona. Może nawet nigdy nie poczujesz tego, że zbyt słabo. Możesz przejechać tak 200tyś km i nic się nie stanie. Chodzi tylko o to, że jest trochę zbyt słabo dociśnięta, a nie możesz jej dokręcić bez zluzowania śrub bo nie wiadomo o ile.

Urządzenie do kątowego dokręcania to taka przedłużka, która ma w środku wskazówkę i tarczę:

dm.360.jpg

Tarczę opierasz o np: głowicę za pomocą magnesu na tej wypustce, czy kawałka pręta (zależnie od wykonania). Wskazówka pokazuje kąt dokręcania smile.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.