Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak poprawić ogrzewanie w uno???

Featured Replies

Napisano

wiem że to normalne ze w UNO jest słabiutkie ogrzewanie(chyba dlatego że z przednich nawiewówn nie leci ciepłe powietrze) może jest jakiś sposób na naprawienie tego. zlosnik2.gif

Napisano

> wiem że to normalne ze w UNO jest słabiutkie ogrzewanie(chyba dlatego

> że z przednich nawiewówn nie leci ciepłe powietrze) może jest

> jakiś sposób na naprawienie tego.

poszukaj na fiatuno.pl gdzies tam jest manual

Napisano
  • Autor

a wiesz moze jak wymienic żaroweczke w desce? Spaliła mi się kontrolka od świateł mijania.Ciężko się bez tego jeżdzi.

POZDRO

Napisano

> a wiesz moze jak wymienic żaroweczke w desce? Spaliła mi się

> kontrolka od świateł mijania.Ciężko się bez tego jeżdzi.

> POZDRO

na fiatuno.pl poszukaj ok.gif

Napisano

> POZDRO

Czemu ciężko? odkręcasz licznik i wymieniasz

Napisano

> POZDRO

Musisz odkręcić licznik i tam odkręcasz taką plaskitową nasadkę o jakieś 90 stopni i wyciągasz żarówkę. Akurat jest to bardzo popularny rodzaj, jak się nie mylę 1,2 V. Potem składasz wszystko w odwrotnej kolejności cool.gif

Napisano

> Musisz odkręcić licznik i tam odkręcasz taką plaskitową nasadkę o

> jakieś 90 stopni i wyciągasz żarówkę. Akurat jest to bardzo

> popularny rodzaj, jak się nie mylę 1,2 V. Potem składasz

> wszystko w odwrotnej kolejności

jak już to 1.2W idea.gif

jest to żarówka R5

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedz!!!

bo inni mówili że jest z tym problem. Ale trzeba zrobić to samemu. confused.gif

Napisano

> jak już to 1.2W

> jest to żarówka R5

Jasne, że chodzi o 1,2W, literki mi się poplątały... zlosnik.gif

Napisano

W temacie poprawienia ogrzewania. Ja po prostu zasłoniłem częściowo chłodnice i odpowietrzyłem nagrzewnice. pomogło claps.gifclaps.gif

Napisano
  • Autor

> W temacie poprawienia ogrzewania. Ja po prostu zasłoniłem częściowo

> chłodnice i odpowietrzyłem nagrzewnice. pomogło

Na zimę zawsze przysłaniam chłodnicę,troszke to pomaga ale byłoby lepiej gdyby z przednich nawiewów leciało ciepłe powietrze

POzdro

Napisano

> Na zimę zawsze przysłaniam chłodnicę,troszke to pomaga ale byłoby

> lepiej gdyby z przednich nawiewów leciało ciepłe powietrze

> POzdro

Może i lepiej ale to jest wada fabryczna a nie jakaś niedoróbka 270751858-jezyk.gif Tylko wersja z klimatyzacją ma ciepłe powietrze przez środkowe kratki lub indywidualne przeróbki ok.gif

Napisano

> Może i lepiej ale to jest wada fabryczna a nie jakaś niedoróbka

> Tylko wersja z klimatyzacją ma ciepłe powietrze przez środkowe

> kratki lub indywidualne przeróbki

jaka wada zlosnik.gif

we włoszech to dobre rozwiązanie, na nogi ciepłe a na twarz chłodne, rześkie z dworu zlosnik.gif

Napisano

> jaka wada

> we włoszech to dobre rozwiązanie, na nogi ciepłe a na twarz chłodne,

> rześkie z dworu

Mamy w Polsce Wenecję Kaszubską ale nie mamy jeszcze klimatu śródzemnomorskiego cfaniaczek.gifhehe.gifzlosnik.gifgrinser006.gif więc jedyną opcją jest albo zaakceptowanie istniejącego stanu rzeczy albo modzenie i poprawa fabryki hehe.gifzlosnik.gifok.gif

Napisano

> Mamy w Polsce Wenecję Kaszubską ale nie mamy jeszcze klimatu

> śródzemnomorskiego więc jedyną opcją jest albo

> zaakceptowanie istniejącego stanu rzeczy albo modzenie i poprawa

> fabryki

ja zmodziłem i mam ciepło w rączki grinser006.gif

Napisano

> ja zmodziłem i mam ciepło w rączki

Ja czapkę zakładam na łysinę by mi głowy nie urwało, włączam nawiew na 2 i jest ciepło zeby.GIFzlosnik.gifgrinser006.gifhehe.gifok.gif

Napisano

> Może i lepiej ale to jest wada fabryczna a nie jakaś niedoróbka

> Tylko wersja z klimatyzacją ma ciepłe powietrze przez środkowe

> kratki lub indywidualne przeróbki

Jak się przekonałem nie tylko we fiacie jest taka wada, u mnie w toyotce jest tak że jak dam ogrzewanie na nawiew tylko nogi i kierowca to ze środkowych leci ciepłe a jak przełączę na szybę i nogi to ze środkowych leci mi zimne.

Skośnookie a taki feler zrobili sciana.gif

Napisano

> Jak się przekonałem nie tylko we fiacie jest taka wada, u mnie w

> toyotce jest tak że jak dam ogrzewanie na nawiew tylko nogi i

> kierowca to ze środkowych leci ciepłe a jak przełączę na szybę i

> nogi to ze środkowych leci mi zimne.

> Skośnookie a taki feler zrobili

Tvardy pisał jakiś czas temu, że w Audi 80 też tak jest icon_rolleyes.gifhmm.gif Możliwe więc, że jest to wszystko robione pod klimę icon_rolleyes.gifok.gif

Napisano

> Tvardy pisał jakiś czas temu, że w Audi 80 też tak jest Możliwe

> więc, że jest to wszystko robione pod klimę

Ale ja mam klimę w toyocie i tak jest sciana.gif

Napisano

> Ale ja mam klimę w toyocie i tak jest

No to masz powód by rozebrać wszystko i zobaczyć czemu tak jest cfaniaczek.gif Może uda Ci się to poprawić tak by bardziej cywilizowane było grzanie cfaniaczek.gifzlosnik.gifok.gif

Napisano

> W temacie poprawienia ogrzewania. Ja po prostu zasłoniłem częściowo

> chłodnice i odpowietrzyłem nagrzewnice. pomogło

Co wy z tym zasłanianiem chłodnicy ludzie?! Powymieniajta termostaty i luz będzie. Jeśli chłodnica do prawidłowego działania potrzebuje jakiś kartoników to nie zanczy że samochód jest przeznaczony do jazdy wyłącznie w lecie! Oznacza to AWARIĘ!! W tym przypadku termostatu (najprawdopodobniej. Co do ogrzewania to wadliwy termostat nie ma na nie dużego wpływu.

Napisano

> Co wy z tym zasłanianiem chłodnicy ludzie?! Powymieniajta termostaty

> i luz będzie. Jeśli chłodnica do prawidłowego działania

> potrzebuje jakiś kartoników to nie zanczy że samochód jest

> przeznaczony do jazdy wyłącznie w lecie! Oznacza to AWARIĘ!! W

> tym przypadku termostatu (najprawdopodobniej. Co do ogrzewania

> to wadliwy termostat nie ma na nie dużego wpływu.

Wiesz ale czasami ograniczasz chłodzenie przy niskich temperaturach by szybciej się silnik nagrzał i jednocześnie by nieco zmniejszyć spalanie, niż jakbyś miał na przechłodzonym ciągle jeździć cfaniaczek.gif Zobacz co było z autami, które miały wiatraki chłodnicy napędzane paskami klinowymi cfaniaczek.gif My mamy nieco lepiej ale nie tak dawno jeszcze kartonikowe przysłony można było często zobaczyć w starych dostawczakach cfaniaczek.gifhehe.gifok.gif

Napisano

Gdyby to rozwiązanie miałoby byc to niewystarczające to Fiat zrobiłby to inaczej. To nie jest ich pierwsze auto przecież hehe.gif Wiec uważam że jeśli fabryka postaniwła że silnik da radę to jakieś kartoniki są tu zbędne a wręcz obciachwowe 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Gdyby to rozwiązanie miałoby byc to niewystarczające to Fiat zrobiłby

> to inaczej. To nie jest ich pierwsze auto przecież Wiec uważam

> że jeśli fabryka postaniwła że silnik da radę to jakieś

> kartoniki są tu zbędne a wręcz obciachwowe

To wytłumacz mi po co są do kupienia przysłony na grill? zeby.GIFcfaniaczek.gif

Jakieś sugestie? Bo dla mnie to właśnie po to by się silnik tak nie chłodził mocno. Poza tym we Włoszech jest ździebko inna temperatura w zimie niż u nas cfaniaczek.gifhmm.gifhehe.gifok.gif

Napisano

Już tłumaczę: osłona na grill jest dla ludzi z zepsutymi termostatami, którzy myślą że jak założą coś takiego to przedłużają żywotność sionika i mają czyste sumienie mniemając iż dabją o swoje auto jak nikt inny. Następnego dnia odpalą i jadąc 40 km/h wrzucą czwórkę żeby się nie męczył silnik yikes.gif Ptem kupią w markecie "remont kapitalny silnika w płynie" - niweluje dymienie i stuki w zawieszeniu i pójdą wieczorem spać z przeświadczeniem że ich auto jest super. Rano wstaną i....... dalej będą mieli niesprawny termostat zlosnik.gif

Napisano

> Już tłumaczę: osłona na grill jest dla ludzi z zepsutymi

> termostatami, którzy myślą że jak założą coś takiego to

> przedłużają żywotność sionika i mają czyste sumienie mniemając

> iż dabją o swoje auto jak nikt inny. Następnego dnia odpalą i

> jadąc 40 km/h wrzucą czwórkę żeby się nie męczył silnik Ptem

> kupią w markecie "remont kapitalny silnika w płynie" - niweluje

> dymienie i stuki w zawieszeniu i pójdą wieczorem spać z

> przeświadczeniem że ich auto jest super. Rano wstaną i.......

> dalej będą mieli niesprawny termostat

Akurat siostra ma założony w Cordobie taki kawałek tekturki zeby.GIF Jakoś jej auto jest regularnie serwisowane i teoria z padniętym termostatek albo silnikiem do kapitalki odpada zeby.GIFwpysk.gif Po prostu silnik się tak mocno nie chłodzi cfaniaczek.gif Tu chodzi o częściowe przysłonięcie grilla a nie całkowite zeby.GIFwpysk.gifhehe.gifzlosnik.gifgrinser006.gifok.gif

Napisano

> Co do ogrzewania

> to wadliwy termostat nie ma na nie dużego wpływu.

niestety ale ma i to dużo. zanim moje wozidełko zostało moim jechałem jako pasażer ~800km w warunkach, jakie mamy obecnie - śnieg, temp. poniżej zera. i wskaźnik temp. silnika tylko w porywach osiągał 70*C, szyby zaparowane, w aucie zimno. a to wszystko z prostego powodu: otwarty na maxa termostat. po jego wymianie sytuacja wróciła do normy. waytogo.gif

Napisano

> niestety ale ma i to dużo. zanim moje wozidełko zostało moim

> jechałem jako pasażer ~800km w warunkach, jakie mamy obecnie -

> śnieg, temp. poniżej zera. i wskaźnik temp. silnika tylko w

> porywach osiągał 70*C, szyby zaparowane, w aucie zimno. a to

> wszystko z prostego powodu: otwarty na maxa termostat. po jego

> wymianie sytuacja wróciła do normy.

Potwierdzam waytogo.gif tez ciagle jeździłem z kartonem i bylo max 70 stopni az w koncu wymienilem termostat scioglem karton z chlodnicy ktorego i tak trzeba bylo wymieniac raz na jakis czas bo sie od wody lub sniegu marszczyl i zwijał w rulon teraz kartonu nie ma temperatura ciagle wacha sie miedzy 85 a 90 stopni juz po przejechaniu 3-4 km a z przednich kratek(po modach) leci naprawde cieplutkie powietrze a nie jak przy zepsutym termostacie...

Napisano

> przeznaczony do jazdy wyłącznie w lecie! Oznacza to AWARIĘ!! W

> tym przypadku termostatu

Dobrze gada, dac mu wodki:)

Wymienilem trermostat dwa dni temu i roznica jest GIGANTYCZNA. Zadne przyslanianie chlodnicy nie jest konieczne - grzeje sie bardzo szybko i trzyma temperature. I w trasie i w miescie.

Napisano

> wiem że to normalne ze w UNO jest słabiutkie ogrzewanie(chyba dlatego

> że z przednich nawiewówn nie leci ciepłe powietrze) może jest

> jakiś sposób na naprawienie tego.

jak ustawie ogrzewanie na max temp/air, dmuchawe na 2 (u mnie to jest max, 0-1-2) i nawiew na szyby (~5min po rozruchu silnika) to w zimie moge siedziec w podkoszulku w samochodzie - czy to jest normalne ? temperatura silnika rozgrzanego w lecie dochodzi do polowy skali (tam gdzie jest C), a w zimie do 1/3 hmm.gif

Napisano

> Akurat siostra ma założony w Cordobie taki kawałek tekturki Jakoś

> jej auto jest regularnie serwisowane i teoria z padniętym

> termostatek albo silnikiem do kapitalki odpada Po prostu

> silnik się tak mocno nie chłodzi Tu chodzi o częściowe

> przysłonięcie grilla a nie całkowite

w asterixie 2 mojej żony mamy podobny problem, wiem że diesel dłużej się nagrzewa ale bez przesady sciana.gif

w uniaku miałem nowy termostat i po2-3 km cieplutko że aż miło biglaugh.gif

Napisano

Chyba wszystkie ople w dieslu tak mają. Często jeżdżę Corsą C 1.7DTi, to muszę przejechać z 10km żeby w aucie zaczęło robić się ciepło. W mieście na krótkich trasach to nie ma sznas nagrzać auta. oslabiony.gif Chyba po prostu TTTM.

Napisano
  • Autor

> jak ustawie ogrzewanie na max temp/air, dmuchawe na 2 (u mnie to jest

> max, 0-1-2) i nawiew na szyby (~5min po rozruchu silnika) to w

> zimie moge siedziec w podkoszulku w samochodzie - czy to jest

> normalne ? temperatura silnika rozgrzanego w lecie dochodzi do

> polowy skali (tam gdzie jest C), a w zimie do 1/3

==========================================

jJa jak jezdze na krótkich trasach to ciepło aż miło. yay.gif Ale jak jadę w dłuższą trasę to niestety ale przy szybszej jezdzie niejest za ciepło mlot.gif

Czy to może być wina termostatu?

------------------------------------------

UNO899.........CZERWONE jump.gif

Napisano

> ==========================================

> jJa jak jezdze na krótkich trasach to ciepło aż miło. Ale jak jadę w

> dłuższą trasę to niestety ale przy szybszej jezdzie niejest za

> ciepło

> Czy to może być wina termostatu?

> ------------------------------------------

> UNO899.........CZERWONE

wiec w 100% nie masz wskaznika temp, tez seryjnie nie miałem crazy.gif wiec nie wiesz jak wyglada temp podczas jazdy a jak po chwilowym staniu np na swiatlech lub korku... wiec ja przed wymiana mialem zalozony na ponad 3/4 karton jakos spełniał on swoją role 270751858-jezyk.gif i trzymal mi temp do 70*C jak by nie przerobione grzanie ze srodkowych kratek bylo by źle z ciepelkiem w kabinie sick.gif po wymianie termostatu(koszt42zł) kartonu na chlodnicy nie mam a po max 4 km temp wacha sie miedzy 80-85*C podczas jazdy a ~ 88-90*C jak sie stoi 275123014-zielony.gif

czyli Termostat u Ciebie powiedział 30.GIF

Napisano

w ramach sprawdzenia czy zasłonięcie chłodnicy pomaga zrobiłem dziś test. skromny.gif trasa 25 km do pracy. wczoraj na dworze -11, nic nie zatkane. Nagrzewnica dawała tylko letnie powietrze. Dziś -20, atrapa zatkana kartonem oraz te kratki nad tablicą w zderzaku. Różnica odczuwalna w kabinie. Leciało znacznie cieplejsze powietrze, aniżeli dzień wcześniej, a jak na postoju pochodził 5 min. to momentalnie zrobiło się gorąco. Termostat wykluczamy, jest sprawny bo po 3 km w normalnych warunkach leci ciepłe powietrze. Wnioski: poprzez zatkanie przepływu powietrza komora silnika się nie wychładza, silnik uzyskuje wyższą temp. pracy a co za tym idzie nagrzewnica może oddać więcej ciepła. Także karton pomaga! waytogo.gif Ważne by nie zatkać bezpośrednio chłodnicy kartonem bo na pewno zagotuje się płyn. W przypadku zasłonięcia atrapy wentylator załączy się i wychłodzi chłodnicę.

Napisano

> i luz będzie.

super, tylko termostat wytrzymuje 1 zime no.gif osobiscie zmienialem termostat na nowy 4 albo 5 razy (do 899 kosztowal ok 40 zl - bo zintegrowany z obudowa) , ale od dwoch lat mi sie nie chce i jezdze z przyslonieta chlodnica; jedynym rozwiązaniem na rózne bolaczki uno jest po prostu zmiana samochodu.... spineyes.gif

Napisano
  • Autor

właśnie czy jest sens wymieniaćtermostat, skoro na postoju i podczas powolnej jazdy grzeje jak wariat yay.gif jedyne wyjscie to zmiana auta ale szkoda pub2.gif

Napisano

> super, tylko termostat wytrzymuje 1 zime osobiscie zmienialem

> termostat na nowy 4 albo 5 razy (do 899 kosztowal ok 40 zl - bo

> zintegrowany z obudowa) , ale od dwoch lat mi sie nie chce i

> jezdze z przyslonieta chlodnica; jedynym rozwiązaniem na rózne

> bolaczki uno jest po prostu zmiana samochodu....

a spytam z ciekawosci jakiej firmy kupowałeś te termostaty ze co chwile Ci siadały cfaniaczek.gifhmm.gif

Napisano

> super, tylko termostat wytrzymuje 1 zime osobiscie zmienialem

> termostat na nowy 4 albo 5 razy (do 899 kosztowal ok 40 zl - bo

> zintegrowany z obudowa) , ale od dwoch lat mi sie nie chce i

> jezdze z przyslonieta chlodnica; jedynym rozwiązaniem na rózne

> bolaczki uno jest po prostu zmiana samochodu....

Może warto poszukać przyczyny w lipnych częściach, a nie zwalać winę na samochód. smirk.gif

Napisano

Termostat ma bardzo duży wpływ na ogrzewanie ponieważ reguluje przepływ płynu do chłodnicy.

Jego konstrukcja przewiduje pewien zakres temp. do całkowitego uchylenia. Przy takich temperaturach jakie panują wiadome jest że silnik osiągnie temperaturę uchylenia termostatu a chłodnica niestety w przyspieszonym tempie wychłodzi płyn.

Źle działający termostat ( czyli uchylony) nie pozwoli silnikowi pracować w odpowiedniej temperaturze.

Jeżeli chodzi o rozwiązania fabryczne takich problemów to są wersje silników wyposażone w uszczelki lub inną ilość kanałów przepływowych w bloku silnika co pozwala na szybsze chłodzenie lub dłuższe podtrzymywanie ciepła.

Wadliwe termostaty niestety to normalka , nawet orginalne. Ja kilka razy miałem problem z takim sprzętem głównie w Oplu, 5 termostatów z ASO wymienieałem jeden za drugim. Każdy pokazywał inne parametry. A spowodowane jest to długim czasem przechowywania, co wpływa na utlenianie materiałów termaktywnych w termo.

Częściowe przysłonięcie chłodnicy nikomu nie zaszkodzi , o ile będzie pamiętał to później wyjąć i nie zastosuje zwykłego kartonu który przy roztopach może zintegrować się z chłodnicą.

Pozdrowionka.

Napisano

> przeznaczony do jazdy wyłącznie w lecie!

Bedę polemizował: Jak wiadomo, na temperaturę płynu chłodniczego ma wpływ moc wydzielana przez silnik samochodu oraz efektywność chłodzenia płynu. Jeśli założymy, że jedziemy ze stałą mocą (np. po płaskim, ze stałą prędkością), to temperatura płynu będzie zależała po pierwsze od tego, czy działa mały obieg chłodzenia (w przybliżeniu obejmujący komory wodne silnika i pompę, a także - zależnie od położenia zaworu - nagrzewnicę wnętrza), a po drugie od tego czy termostat włączy jeszcze duży obieg - przez chłodnicę. W lecie działają oba obiegi, a przy dużych temperaturach powietrza włącza się wentylator chłodnicy (a gdy to nie wystarczy, kierowca włącza nagrzewnicę, a jej wentylator na max). W zimie przy dużych mrozach duży obieg w ogóle się nie włącza (zamknięty termostat), ponieważ silnik jest chłodzony bezpośrednio przez powietrze owiewające jego zewnętrzne, nieizolowane cieplnie powierzchnie. To chłodzenie może być tak intensywne, że temperatura płynu będzie niższa, niż optymalna dla silnika - włączona nagrzewnica wnętrza jeszcze sprawę pogorszy. W opisanym przypadku zasłanianie chłodnicy (przy sprawnym termostacie) polega więc w istocie na zmniejszeniu i spowolnieniu opływu silnika przez powietrze wpadające przez atrapę, gdyż chłodnica i tak nie bierze wtedy udziału w chłodzeniu płynu. Technicznie realizuje się to przez różnego typu nakładki na atrapę lub stosowanie zimowych atrap bezotworowych. Przy takich rozwiązaniach w trakcie postoju pojazdu silnik na pewno się nie przegrzeje, gdyż wentylator chłodnicy bez trudu zaciągnie powietrze z dołu pojazdu - zamiast przez atrapę. Opakowanie chłodnicy kartonem już tego nie da!!!

Napisano

Wkońcu się wnerwiłem. Ponieważ miałem w domu stary termostat - wymieniony, gdyż pewnego razu miałem na wiosnę zajawkę, że Uniaczek za często wentylator włączał (zmiana defakto wtedy nic nie dała)- postanowiłem go podnmienić. Muszę przyznać, że podczasd wstępnej jazdy próbne zauważyłem drastyczną różnicę smile.gif Jest cieplej i moim zdaniem duuuużo cieplejsze powietrze teraz leci:) Porównałem działanie starego i nowego termostatu i moim zdaniem, powinien działać tak:

1. Najpierw nagrzewają się węże od nagrzewnicy (wlotowy i wylotowy) a te od chłodnicy zimne,

2. Gdy te od nagrzewnicy są niemal gorące, to dopiero otwiera się termostat i zapodaje na chłodnicę. Czuć nagłe ogrzanie górnego węża.

Wcześniej miałem tak, że te węże od nagrzewnicy nie były takie naprawdę gorące, a wąż do chłodnicy wcześniej i stopniowo się nagrzewał - znaczy termostat puszczał wrrr.gif Jeszcze po obserwuje, czy faktycznie jest ok.gif

Napisano

> Słusznie

> Aczkolwiek Ameryki nie odkryłeś

Hmm...tylko jak pytałem, jak zdiagnozować termostat to nikt nie odpowiedzał niewiem.gif

Napisano

> Hmm...tylko jak pytałem, jak zdiagnozować termostat to nikt nie

> odpowiedzał

A no to przepraszam... Myślę, ze w wyszukiwarce powinieneś znaleźć takie informacje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.