Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wentylator włączyl się na zgaszonym aucie...

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj po powrocie do domu wjechałem do garażu i chciałem sobie odśnieżyć auto żeby jutro zamarznięte nie było. Po ok. 5 minutach załączyły sie wentylatory od chłodnicy. To jest możliwe czy coś z moim autem nie tak? Dodam że nawet w stacyjce już kluczyka nie było.

Napisano

> Dzisiaj po powrocie do domu wjechałem do garażu i chciałem sobie

> odśnieżyć auto żeby jutro zamarznięte nie było. Po ok. 5

> minutach załączyły sie wentylatory od chłodnicy. To jest możliwe

> czy coś z moim autem nie tak? Dodam że nawet w stacyjce już

> kluczyka nie było.

Wszystko ok. Wentylatory włączają się gdy wzrośnie temperatura w układzie chłodzenia i kluczyk do tego niepotrzebny.

Napisano

> Wszystko ok. Wentylatory włączają się gdy wzrośnie temperatura w

> układzie chłodzenia i kluczyk do tego niepotrzebny.

w nowszych autach juz tak nie jest

Napisano
  • Autor

> bana mu

Za co? tylko grzecznie zapytałem:)

Problem polega na tym że silnik nawet nie miał prawa się dobrze nagrzać bo przejechałem może 6km w temperaturze -3stopnie i padał cały czas śnieg...

Napisano

> w nowszych autach juz tak nie jest

Jeśli rzeczywiście, to chyba zrobili krok wstecz. Przecież niekontrolowany wzrost temperatury może być groźny dla układu.

Napisano

> w nowszych autach juz tak nie jest

denerwuja mnie takie odpowiedzi, zamiast napisac dlaczego, lepiej łaskawie napisac "w nowszych autach juz tak nie jest" i niech sie reszta domyśli sciana.gifsciana.gif

Napisano

> Jeśli rzeczywiście, to chyba zrobili krok wstecz. Przecież

> niekontrolowany wzrost temperatury może być groźny dla układu.

w chłodnicy?

Napisano

> denerwuja mnie takie odpowiedzi, zamiast napisac dlaczego, lepiej

> łaskawie napisac "w nowszych autach juz tak nie jest" i niech

> sie reszta domyśli

bo czujnik w np w chłodnicy zamyka obwód wentylatora podłączonego do akumulatora a w nowszych autach wentylatorem steruje komputer...

Napisano

> bo czujnik w np w chłodnicy zamyka obwód wentylatora podłączonego do

> akumulatora a w nowszych autach wentylatorem steruje komputer...

no i o taka odpowiedz chodzi a nie że w nowych autach tak nie ma ok.gif

Napisano

> Tzn ?

od jakiegos rocznika nie wiem teraz dokladnie moze 2002-2003 ze wzgledow bezpieczenstwa nie moze sie wlaczac wiatrak samoczynnie po wyjeciu kluczyka

co do rocznikow naprawde nie pamietam

Napisano

> denerwuja mnie takie odpowiedzi, zamiast napisac dlaczego, lepiej

> łaskawie napisac "w nowszych autach juz tak nie jest" i niech

> sie reszta domyśli

to przykre ze forum tak dziala na Twoja psychike grinser006.gif

Napisano

> Jeśli rzeczywiście, to chyba zrobili krok wstecz. Przecież

> niekontrolowany wzrost temperatury może być groźny dla układu.

A co ci da krecacy sie wiatrak ktory ostudzi sama chlodnice a nie silnik?

Przeciez obieg wody nie dziala przy wylaczonym silniku.

Napisano

> A co ci da krecacy sie wiatrak ktory ostudzi sama chlodnice a nie

> silnik?

> Przeciez obieg wody nie dziala przy wylaczonym silniku.

np VR6 jest dodatkowa elektryczna pompa

Napisano

> to przykre ze forum tak dziala na Twoja psychike

wiesz ja nie jestem alfa i omega, rady, porady i sugestie oraz informacje z AK sa pozyteczne i czasami z nich korzystam, dlatego jesli ktos odpowiada na temat " bo dlatego" bez merytorycznej odpowiedzi to mnie szlag trafia, lepiej zeby wclae nie pisal smile.gif

Napisano

> A co ci da krecacy sie wiatrak ktory ostudzi sama chlodnice a nie > silnik?

No własnie nic! ok.gif

Tez prawda. ok.gif

A przy wyłaczonym silniku nie rosnie tez temperatura bo niby dlaczego miała by rosnąc ?

Napisano

Jest to normalne i nie ma się czego bać. Wszystko zależy od tego jak konstruktor przewidział podłączenie wentylatora i tyle. Czasem zależne jest to od włączenia zapłonu, a czasem jest to podłączone z pominięciem stacyjki co wydaje mi się lepszym rozwiązaniem.

A włącze się dlatego gdyż podczas normalnej pracy silnika pompa w układzie chłodzenia przetłacza płyn chłodzący przez cały układ, a gdy silnik wyłączymy to płyn przestaje płynąć i gwałtownie nagrzewa się od rozgrzanego silnika. Pomimo tego, że pompa nie pracuje płyn i tak samoistnie sobie powolutku krąży w układzie (konwekcja), a ponieważ nie jest tak intensywnie przetłaczany przez chłodnicę to robi się na jakiś czas jeszcze gorący i przez to czasem samoistnie włącza się wentylator.

Napisano

> A przy wyłaczonym silniku nie rosnie tez temperatura bo niby dlaczego

> miała by rosnąc ?

Jeszcze chwilowy wzrost temperatury silnika po wyłączeniu jest możliwy - w momencie gdy wylacza sie silnik, obieg wody staje i temperatura samej cieczy moze wzrosnąć od nagrzanego bloku - wtedy to właśnie auta uruchamiały wiatrak ktory i tak niewiele dawal bo woda nie krazyla. Tyle co nadmuchal powietrza do komory silnika...

Napisano

> A przy wyłaczonym silniku nie rosnie tez temperatura bo niby dlaczego

> miała by rosnąc ?

Jesteś w małym będzie.

Po wyłączeniu silnika temperatura wzrasta, gdyż nie działa układ chłodzenia, który odbiera wytworzone ciepło od silnika.

Zjawisko jest dobrze widoczne np. w motocyklach gdzie silnik jest na wierzchu i łatwo go dotknąć dłonią. W chwili zatrzymania silnika jest chłodniejszy niż minute później, po jakimś czasie temperatura oczywiście spada :-).

Zjawisko nie jest groźnie, choć w literaturze fachowej jest zalecenie by mocno przegrzany silnik spalinowy zostawić na jakiś czas przed jego wyłączeniem, by układ chłodzenia mógł odebrać nadmiar ciepła.

Chyba we trzech jednocześnie napisaliśmy odpowiedź, sorki :-)

Pozdrawiam,

Napisano

> Jesteś w małym będzie.

> Po wyłączeniu silnika temperatura wzrasta, gdyż nie działa układ > chłodzenia, który odbiera wytworzone ciepło od silnika.

Jesli nie pracuje silnik to i ciepła nie dostarcza.Prosta fizyka.

Jaka ma temperaturę w momencie wyłaczenia taka pozostanie.

Napisano

> Jesli nie pracuje silnik to i ciepła nie dostarcza.Prosta fizyka.

podobnie jak taka ze oddaje ciepło nagromadzone w silniku...

> Jaka ma temperaturę w momencie wyłaczenia taka pozostanie.

nie, wzrosnie bo płyn bedzie odbierał ciepłote od silnika, jezeli wentyl bedzie dizałał po wyłączeniu schłodzi płyn w chłodnicy, po właczeniu silnika ten chłodnicejszy płyn od razu poleci przepchany pompa na silnik...

prosty eksperyment, gdy auto jest w lecie nagrzane proponuje zgasic silnik, po kilku minutach zapalic i zobaczyc ze temp na wskazniku wzrosnie..

sprawdzone orgaoleptycznie

Napisano

> Jesli nie pracuje silnik to i ciepła nie dostarcza.Prosta fizyka.

> Jaka ma temperaturę w momencie wyłaczenia taka pozostanie.

Prosty test.

Uruchom suszarkę do włosów (najlepiej tanią chińską) niech trochę popracuje. Potem ją wyłącz i spróbuj ponownie włączyć...

Zobaczysz, że się nie uda (po wyłączeniu temperatura nieznacznie rośnie zgodnie, ze stosownym wykresem co powoduje zadziałanie "mechanizmu zapobiegającemu przegrzaniu"- bimetal hehe.gif)

To FIZYKA (i nie jest tak jak piszesz) biglaugh.gif

Napisano

> np VR6 jest dodatkowa elektryczna pompa

a nie czasem tylko od obiegu wewnetrznego ?

no i chyba tylko dziala przy wlaczonym silniku ?

Napisano

> Prosty test.

Tylko tyle by nie przeciągać .....

Zgodnie z I zasadą termodynamiki, różnica energii termicznej dostarczanej i wydzielonej z układu równa się zmianie energii wewnętrznej układu. Gdy w układzie nie zachodzą procesy zmieniające jego energię wewnętrzną lub suma energii tych procesów jest równa 0, ciepło dostarczane do układu musi być równe ciepłu wydzielanemu. Prowadzi to do wniosku, że w układzie zamkniętym, suma procesów cieplnych jaka w nim zachodzi nie może zmienić jego ogólnej energii wewnętrznej.

Napisano

> w chłodnicy?

Przecież płyn w układzie, mimo że już teoretycznie nie krąży to nadal odbiera ciepło. Poza tym chłodnica jest połączona z kilkoma innymi elementami (np. zbiornik wyrównawczy) którym duże gorąco i rosnące ciśnienie niekoniecznie dobrze robią.

Napisano

> Tylko tyle by nie przeciągać .....

> Zgodnie z I zasadą termodynamiki, różnica energii termicznej

> dostarczanej i wydzielonej z układu równa się zmianie energii

> wewnętrznej układu. Gdy w układzie nie zachodzą procesy

> zmieniające jego energię wewnętrzną lub suma energii tych

> procesów jest równa 0, ciepło dostarczane do układu musi być

> równe ciepłu wydzielanemu. Prowadzi to do wniosku, że w układzie

> zamkniętym, suma procesów cieplnych jaka w nim zachodzi nie może

> zmienić jego ogólnej energii wewnętrznej.

mylisz dwa pojecia.

po wyłaczeniu silnika do silnika nie bedzie "napływac" dodatkowa energia, ale enrgia która jest tam zgromadzona (w domysle energia cieplna) musi zostac odprowadzona, (przewodnosc cieplna) do ciała o nizszej temp. czyli płynu...

jezeli wentyl bedzie chodził dalej po wyłaczeniu silnika schłodzi nieznacznie płyn w chłodnicy, po zapaleniu ponownie silnika płyn ten zostanie przepchany (płyn który ma nizsza temp od tego "zastanego" w bloku który odebrał znaczna czesc ciepła w czasie postoju).

nikt nie mowi o doprowadzaniu dodatkowego zrodła energi a jedynie o przewodnosci cieplnej

Napisano

> Przecież płyn w układzie, mimo że już teoretycznie nie krąży to nadal

> odbiera ciepło. Poza tym chłodnica jest połączona z kilkoma

> innymi elementami (np. zbiornik wyrównawczy) którym duże gorąco

> i rosnące ciśnienie niekoniecznie dobrze robią.

raczej bez zapalonego silnika płynu nie da się zagotować nawet stojąc na słońcu, więc nie wykipi... do 130 stopni sprawny układ powinien to znieść...

Napisano

> a w nowszych autach wentylatorem steruje komputer...

ale chyba technicznie jest wykonalne załączanie wentylatora przez komputer nawet po wyłączeniu stacyjki ?

Napisano

> ale chyba technicznie jest wykonalne załączanie wentylatora przez

> komputer nawet po wyłączeniu stacyjki ?

oczywiscie ze tak, np. body komp w P2 szyby elektryczne odcina dopiero po gdziies ok 2-3 min od wyłaczenia silnika

Napisano

> ale chyba technicznie jest wykonalne załączanie wentylatora przez

> komputer nawet po wyłączeniu stacyjki ?

nie

Napisano

> nie

a co steruje w naszych BBM silnikiem krokowym który po kilku sek od wyłaczenia silnika ustala swoją pozycje ?

Napisano

> nie

właczenie moze i nie, ale mozliwe jest opoznienie wyłaczenia wyntyla po wyłaczeniu kluczyka

Napisano

> właczenie moze i nie, ale mozliwe jest opoznienie wyłaczenia wyntyla

> po wyłaczeniu kluczyka

może i możliwe, ale nielogiczne... wyłączenie zapłonu jest równoznaczne z wyłączeniem sterownika silnika...

Napisano

> a co steruje w naszych BBM silnikiem krokowym który po kilku sek od

> wyłaczenia silnika ustala swoją pozycje ?

kondensatory...

Napisano

> mylisz dwa pojecia.

> po wyłaczeniu silnika do silnika nie bedzie "napływac" dodatkowa

> energia, ale enrgia która jest tam zgromadzona (w domysle

> energia cieplna) musi zostac odprowadzona, (przewodnosc cieplna)

> do ciała o nizszej temp. czyli płynu...

Eureka!

Reasumujac wnioski Kolegi to .....

...... jak gotujemy wode w czajniku to po wyłaczeniu palnika temperatura wody sie jeszcze podniesie bo czajnik jest goracy od palnika i nadal bedzie podgrzewał wodę.

Nalezy się Koledze patent .

Juz podpowiadam.

Zrobic dno czajnika grube na 50 mm i woda sie jeszcze bedzie gotowac godzine po odcięciu energii !

Napisano

> Eureka!

> Reasumujac wnioski Kolegi to .....

> ...... jak gotujemy wode w czajniku to po wyłaczeniu palnika

> temperatura wody sie jeszcze podniesie bo czajnik jest goracy od

> palnika i nadal bedzie podgrzewał wodę.

> Nalezy się Koledze patent .

> Juz podpowiadam.

> Zrobic dno czajnika grube na 50 mm i woda sie jeszcze bedzie gotowac

> godzine po odcięciu energii !

no coż bywaja i ludzie i ...

pojdzmy prostrza droga bo widze ze łopatologicznie trzeba...

ze tak zapytam co bedzie miało wyzsza temp silnik czy odbierajace od niego ciepło medium po wylaczeniu silnika??

a co tam odpowiem Ci, zalicz ten dzien do udanych, silnik bedzie miał wyzsza temp od płynu bo to on oddaje ciepło DO płynu... (tzw przewodnosc cieplna, ciało o wyzszej temp odda ciepło "ciału" o nizszej temp...- a jak wiesz zapewne bo regułkami jedziesz, energia nie znika, zmienia tylko swa postac, czyz nie tak??

juz rozumiesz czy prosciej trzeba??

Napisano
  • Autor

> ...... jak gotujemy wode w czajniku to po wyłaczeniu palnika

> temperatura wody sie jeszcze podniesie bo czajnik jest goracy od

> palnika i nadal bedzie podgrzewał wodę.

Teoretycznie tak, ponieważ dno czajnika będzie miało większą temperaturę od wody a z praw fizyki wynika że ciała będą dążyć do wyrównania temperatury, czyli czajnik odda temperaturę wodzie. Praktycznie ściany czajnika są zbyt cienkie a wody jest za dużo i dochodzi do tego temperatura powietrza otaczającego czajnik, więc pewnie tempreatura wody nie wzrosnie. Tak działają te nowoczesne garnki z grubym dnem... podobno szybciej się w nich dotuje bo lepiej trzymają ciepło

W silniku tłok jest bardzo nagrzany a otacza go tylko ciecz chłodząca więc tłok swoją temperaturę oddaje do cieczy.

Napisano

> no coż bywaja i ludzie i ...

Jednak patent ale ....na wiedzę. angryfire.gif

Napisano

> Teoretycznie tak,

Kolega się zdecyduje bo nizej pisze

>więc pewnie tempreatura wody nie wzrosnie.

Tak działają

> te nowoczesne garnki z grubym dnem... podobno szybciej się w

> nich dotuje bo lepiej trzymają ciepło

Tak ! ale to nie znaczy ze po wyłaczeniu palnika czy płyty elektrycznej ich temperatura rosnie .Po rozgrzaniu mozna zmniejszyc podgrzewanie bo wieksza masa dłuzej trzyma ciepło ale ... nie robia sie bardziej gorace z tego powodu.Temperatura podgrzewanego elementu bedzie tylko taka jaka temperatura zródła ciepła.

Napisano
  • Autor

> Kolega się zdecyduje bo nizej pisze

> Tak działają

> Tak ! ale to nie znaczy ze po wyłaczeniu palnika czy płyty

> elektrycznej ich temperatura rosnie .Po rozgrzaniu mozna

> zmniejszyc podgrzewanie bo wieksza masa dłuzej trzyma ciepło ale

> ... nie robia sie bardziej gorace z tego powodu.Temperatura

> podgrzewanego elementu bedzie tylko taka jaka temperatura zródła

> ciepła.

napisałem na początku "teoretycznie" czyli co wynika z praw fizyki a później pisałem "praktycznie" czyli to co stanie się w żeczywistości

Napisano

jesteś w błędzie.

może i kojarzysz conieco z fizyki, ale nie potrafisz tego odnieśc właściwie do praktyki.

Po wyłączeniu silnika woda ma prawo (ale nie musi, jeśli silnik nie jest wystarczająco rozgrzany) podnieśc swoja temperaturę a w ekstremalnej sytuacji nawet się zagotowac. Dlaczego już powyżej koledzy pisali, a ty jesteś głuchy na ich argumenty.

ja ogranicze sie tylko do przykładu

Jeśli silnik pracuje w duużym obciązeniu i nagle bez dania mu chwili wytchnienia go wyłączysz, to gwarantuje ci, że temp płynu podskoczy lub nawet płyn sie może zagotowac (usłyszysz takie bulgotanie wewnątrz silnika- niekoniecznie płyn wykipi.

Jak w wakacje pracuje czasem jako traktorzysta i coś orze, to wykorzystuje możliwości silnika prawie na max. Gaz prawie do dechy, bieg najwyższy na jakim silnik sie jeszcze nie dusi i wio.

I tak dopóki jade, to nic sie nie gotuje, temperatura ładnie sie trzyma na 90. Ale gdy tylko przystane i silnik zejdzie na obroty biegu jałowego temp odrazu rośnie w granice 100 (pewnie dlatego, że pompa wolniej kręci). A jak tylko wyłącze silnik (nagle, nie dając mu nic ochłonąc) to mogę byc niemal pewien, że sie zagotuje (słychac bulgotanie i na liczniku sporo powyżej 100.

i co, gdzie ma tu zastosowanie "Twoja fizyka"

a może traktorów dotyczą inne zasady hehe.gif

Napisano

> jesteś w błędzie.

> może i kojarzysz conieco z fizyki, ale nie potrafisz tego odnieśc

> właściwie do praktyki.

> Po wyłączeniu silnika woda ma prawo (ale nie musi, jeśli silnik nie

> jest wystarczająco rozgrzany) podnieśc swoja temperaturę a w

> ekstremalnej sytuacji nawet się zagotowac. Dlaczego jż powyże

> koledzy pisali, a ty jesteś głuchy na ich argumenty.

> ja ogranicze sie tylko do przykładu

> Jeśli silnik pracuje w duużym obciązeniu i nagle bez dania mu chwili

> wytchnienia go wyłączysz, to gwarantuje ci, że temp płynu

> podskoczy lub nawet płyn sie może zagotowac (usłyszysz takie

> bulgotanie wewnątrz silnika- niekoniecznie płyn wykipi.

ja juz odpusciłem tłumaczenie bo mysle ze tutaj akurat nie ma sensu tłumaczyc, zawsze bedzie wiedział swoje, a sprawa jest prosta, zawsze ciało bardziej nagrzane bedzie oddawało ciepło do mniej nagrzanego-proste i zarazem zrozumiałe dla "prawie" kazdego (idea przewodnosci cieplnej)...

moze zły przykład i do konca nie chodzi o to samo ale min. dlatego po długiej jezdzie auta z turbo zaleca sie zostawienie auta na chwile przed zgaszeniem na wolnych obrotach aby turbo sie niejako wystudziło...

ale niestety nie do wszystkich dociera...

Napisano

> Jednak patent ale ....na wiedzę.

no ale skoro sie upierasz to zrob sobie prosty test, niech bedzie juz ten czajnik, tylko przeczytaj uwaznie jesczze raz posta wyzej i drugi a nawet trzeci raz ze zrozumieniem o co w nim chodziło a pozniej to nizej, bo troszke przeinaczył moj sens wypowiedzi.

postaw wode w czajniku na gazie, zmierz temp wody i dna czajnika który bedzie grzany, co bedzie miało wyzsza temp?podgrzewane dno czy woda??

zanotuj roznice temp, pozniej gdy woda sie juz zagotuje i po pewnej chwili od odłaczenia gazu zmierz jeszcze raz temp dna czajnika i wody i tez zapisz wyniki pomiaru, zobaczysz ze po odłaczeniu zrodła ciepła sytuacja sie odwroci...

podobnie bedzie w silniku, pomijajac inne zjawiska temu towarzyszace

Napisano

> jesteś w błędzie.

Na pewno bo chyba Kolega nie czyta dyskusji i nie kojarzy co skomentowałem

..od wypowiedzi Kolegi ''stepow''

cytat

''Jesteś w małym będzie.

Po wyłączeniu silnika temperatura wzrasta, gdyż nie działa układ chłodzenia, który odbiera wytworzone ciepło od silnika. ''

Swierdzam jeszcze raz.

Temperatura silnika nie wzrosnie po wyłaczeniu !!!!

...ale Kolega ''draco'' właczył do dyskusji wzrost temeratury ale WODY w układzie chłodzenia i zaczął mi udowadniać cos czego ja w ogole nie poruszałem !!! hehe.gif

Czekałem czy zrozumie co komentuje w mojej wypowiedzi ale...

Znalezli sie obrońcy jego wypowiedzi i zaczeło sie..

Miałem sie nie odnosic do tych wypowiedzi bo kazdy czytajacy całosc zauwazy ta róznicę ale ...NO KOMENT palacz.gif

Napisano

Ale o co rozchodzi się w wątku?? o załączający się wentylator, a jasnym jest, że załącza go czujnik temperatury płynu chłodzącego.

Więc chcąc nie chcąc, rozmawiamy tu o płynie a jego temperatura może wzrosnąc po wyłączeniu rozgrzanego silnika i uruchomic wentylator (o ile instalacja elektryczna na to pozwoli) Tyle w temacie. I po co tu mieszac termodynamike i inne zasady to nie pojmuje.

>Kolega ''draco'' właczył do dyskusji wzrost temeratury ale WODY w układzie chłodzenia i zaczął mi udowadniać cos czego ja w ogole nie poruszałem !!!

Ale z nim polemizowałeś, pomimo, że miał racje. Dlaczego?

ps

przeczytałem uważnie cały wątek i w żadnym miejscu nie zaznaczyłeś wyraźnie, że chodzi Ci o temp silnika jako całości, a nie temperature płynu. Ani w pierwszym Twoim poście ani w pozostałych.

Napisano
  • Autor

więc podsumowując: po wyłączeniu silnika temperatura cieczy chłodzącej (w silniku) wzrośnie a temperatura silnika (metalowych części) będzie malała.

Jeśli się mylę to mnie poprawcie bo można się już pogubić:D:D

Napisano

> więc podsumowując: po wyłączeniu silnika temperatura cieczy

> chłodzącej (w silniku) wzrośnie a temperatura silnika

> (metalowych części) będzie malała.

> Jeśli się mylę to mnie poprawcie bo można się już pogubić:D:D

ok.gif

Napisano

> przeczytałem uważnie cały wątek i w żadnym miejscu nie zaznaczyłeś

> wyraźnie, że chodzi Ci o temp silnika jako całości, a nie

> temperature płynu.

Problemy z czytaniem!?

> Ani w pierwszym

Oto mój pierwszy post jako odpowiedz !

""A co ci da krecacy sie wiatrak ktory ostudzi sama chlodnice a nie > silnik?

No własnie nic!

Tez prawda.

A przy wyłaczonym silniku nie rosnie tez temperatura bo niby dlaczego miała by rosnąc ?

Twoim poście ani w

> pozostałych.

Drugi post .

Jesli nie pracuje silnik to i ciepła nie dostarcza.Prosta fizyka.

Jaka ma temperaturę w momencie wyłaczenia taka pozostanie.

Czy trzeba jasniej ????

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.