Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Climatronic a - 20°C

Featured Replies

Napisano

Dmuchawa sprawna, regulacja kierunkiem nawiewu, prędkością wentylatora etc również ... generalnie wszystko OK z wyłączeniem:

1. powietrze z nawiewów chłodne / niedogrzane ... muszę dogrzewać poprzez "HI"

2. nie wchodzi w tryb "Full Auto" (sprężarka odpala)

3. w trybie "Auto" nie zauważam regulacji prędkością wentylatora ... jak ustawię "z palca" tak jest
Pytanie - mam poczekać na wzrost temperatury do ca - 10°C, czy się bać Hein42.gif
Napisano

> Dmuchawa sprawna, regulacja kierunkiem nawiewu, prędkością

> wentylatora etc również ... <.................................>

Full Auto powinno działać tak samo we wszystkich temperaturach, czyli regulować nawiewy i prędkość wentylatora dla uzyskania zadanej temperatury i utrzymania komfortu termicznego w całym samochodzie.

Twoje objawy nie są normalne, nie masz zapchanego kurzem czujnika temperatury? (krateczka pod wyświetlaczem)

Napisano
  • Autor

> Full Auto powinno działać tak samo we wszystkich temperaturach, czyli regulować nawiewy i prędkość wentylatora dla uzyskania zadanej temperatury i utrzymania komfortu termicznego w całym samochodzie.

Zgadza się, regulacji nie widać ... dodam, po wywołaniu trybu "Full Auto" na wyświetlaczu nie pojawia się informacja no.gif

> (...) nie masz zapchanego kurzem czujnika temperatury? (krateczka pod wyświetlaczem)

O tym myślałem, muszę go przedmuchać sprężonym powietrzem ok.gif

Napisano

> [ciach] mam poczekać na wzrost temperatury do ca - 10°C, czy się bać

Na nic nie czekaj, odpalasz padake i na HI ustawiasz jak się zagrzeje to się automatycznie przełączy na FULL AUTO/AUTO zależy jak wcześniej było ustawione.

Jeżeli zaczniesz dzień od "FULL AUTO" to ci nie zaskoczą wentylatorki bo system nie pozwoli dmuchać zimnym powietrzem do środka! bo to było by bezsensu! I musisz poczekać aż się zagrzeje wtedy wentylatorki zaczną pracować. Przy samym AUTO owszem możesz sam sobie regulować prędkość nawiewu ale wtedy wieje ci zimnym, ja przy takich temp. odpalam samochód daje HI jeżdżę chwile (2-5 minut) i przełącza się na FULLAUTO od co.

ps. przy FULLAUTO sprężarka świeci na przycisku że działa, ale nie jest uruchamiana przy temp. poniżej 4st, nie ma śnieżynki na panelu klimy.

Napisano
  • Autor

> I musisz poczekać aż się zagrzeje wtedy wentylatorki zaczną pracować.

W tym rzecz ... układ osiąga temperaturę, wentylatorki zaczynają pracować, z nawiewów daje chłodne powietrze.

> ps. przy FULLAUTO sprężarka świeci na przycisku że działa, ale nie jest uruchamiana przy temp. poniżej 4st, nie ma śnieżynki na panelu klimy.

Słuszna uwaga ok.gif

PeeS

Proszę tniemy cytaty ...

Napisano

> w trybie "Auto" nie zauważam regulacji prędkością wentylatora ... jak

> ustawię "z palca" tak jestPytanie - mam poczekać na wzrost

Bo w trybie auto nie reguluje ci sam sily nadmuchu smile.gif od tego jest FULL AUTO. Na samym AUTO trzyma ci tylko temperature przez mieszanie powietrza zeby.GIF

Co do zimnego powietrza sprobuj procedurke autokalibracji. Wiem z doswiadczenia ze czasami lubia sie poprzestawiac silowniki, raz lub dwa i powinno byc OK ok.gif

Napisano

> Na nic nie czekaj, odpalasz padake i na HI ustawiasz jak się zagrzeje

> to się automatycznie przełączy na FULL AUTO/AUTO

A czym ten HI ma grzać skoro silnik jest zimny?

Ja bez przerwy mam włączone Full Auto, jak silnik osiągnie 50 stopni to wtedy klimatyzacja zaczyna ogrzewanie wnętrza.

Jeśli jest zimno tak jak teraz to wiatrak rozkręca się do dużej prędkości żeby szybciej nagrzało się w środku.

Nie wiem jaki jest sens popychania klimatyzacji do grzania,

skoro nagrzewnica jest zimna? spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> A czym ten HI ma grzać skoro silnik jest zimny?

Grzać z pewnością grzeje ... nie używam skrobaczki zlosnik.gif

Szczegółów nie znam, nie będę fantazjował, nie mniej siłą rzeczy ... skoro układ jest zmrożony ciepło musi pochodzić z energii elektrycznej ok.gif

Napisano

> Grzać z pewnością grzeje ... nie używam skrobaczki

> Szczegółów nie znam, nie będę fantazjował, nie mniej siłą rzeczy ...

> skoro układ jest zmrożony ciepło musi pochodzić z energii

> elektrycznej

O ile ktoś ma dodatkowe dogrzewanie (było takie fabrycznie)

ale była to opcja a nie standard 30.GIF

Napisano
  • Autor

> Co do zimnego powietrza sprobuj procedurke autokalibracji. Wiem z doswiadczenia ze czasami lubia sie poprzestawiac silowniki, raz lub dwa i powinno byc OK

Thx ok.gif

Dla zainteresowanych coby było w jednym miejscu ... Autoadaptacja by "Lisek":

Quote:

Autoadaptacja polega na zapamiętaniu przez centralkę między innymi maksymalnych i minimalnych wychyleń łopatek - siłowników ( inaczej mówiąc sterownik zapamiętuje max i min rezystancję tego potencjometra dla max i min położeń )

PROCEDURA AUTODOSTOSOWANIA

Aby aktywować tą procedurę konieczne jest naciśnięcie równoczesne przycisków AUTO i MONO w ciągu 40 sekund od ustawienia kluczyka w Mar. Po kilku sekundach na wyświetlaczu pojawi się cyfra (w miejsce temperatury ustawionej po stronie kierowcy) która określa malejąco (Count Down) czas pozostały do rozpoczęcia procedury. Równocześnie (tj podczas odliczania Count Down) na wyświetlaczu w miejsce temperatury ustawionej po stronie pasażera lato zasygnalizowany zostanie stan poprzedniego autodostosowania:

'1' pulsowanie jeżeli poprzednia procedura autodostosowania jest nieważna

'0' jeżeli poprzednia procedura autodostosowania jest ważna

Ta procedura nie zostanie wykonana gdy zwolni się przynajmniej jeden z powyżej wymienionych natomiast cyfra po lewej stronie będzie różna od zera (ta procedura uaktualnia się dla sprawdzenia wykonania autodostosowania).

Wyjście z procedury określa wyzerowanie zawartości po czasie 40 sekund od ustawienia kluczyka w Mar, aby następnie powtórzyć procedurę bez przejścia z + Chiave Off

Za każdym razem po zainstalowaniu nowej centralki, należy przeprowadzić test autodostosowania siłowników przysłon za pomocą przyrządów diagnostycznych i dokonać dostosowania do wymagań indywidualnych poprzez zaprogramowanie.

Napisano

> Bo w trybie auto nie reguluje ci sam sily nadmuchu od tego jest FULL

> AUTO.

no to ja mam jakąś dziwną tą klime, bo mi reguluje w auto siłę nadmuchu. Po pierwsze nie włącza się od razu, tylko dopiero wtedy, jak silnik osiąga temp., a po drugie, jak jest za wysoka, to zmniejsza nawiew niewiem.gif

Napisano

> no to ja mam jakąś dziwną tą klime, bo mi reguluje w auto siłę

> nadmuchu. Po pierwsze nie włącza się od razu, tylko dopiero

> wtedy, jak silnik osiąga temp., a po drugie, jak jest za wysoka,

> to zmniejsza nawiew

no to zagwozdka, wiec prosba do medrcow niech wytlumacza roznice miedzy AUTO a FULL AUTO bo normalnie zglupialem niewiem.gif

Napisano

> no to zagwozdka, wiec prosba do medrcow niech wytlumacza roznice

> miedzy AUTO a FULL AUTO bo normalnie zglupialem

powiem tak (choć mędrcą nie jestem grinser006.gif): jedyna różnica u mnie, między auto a full auto to taka, że przy full auto jest wciśnięty knefel od klimy, a przy auto nie niewiem.gif

Napisano

> no to zagwozdka, wiec prosba do medrcow niech wytlumacza roznice

> miedzy AUTO a FULL AUTO bo normalnie zglupialem

W Full Auto to wiadomo, samograj.

W Auto utrzymywana jest temperatura,

ale kierunek (jeśli został ustawiony ręcznie) albo siła nawiewu (jesli została ustawiona ręcznie) nie zmieniają się,

no i AQS jeśli zostanie wyłączony to nie będzie regulował otawierania/zamykania obiegu.

Funkcje 'dotknięte' przez kierowcę pozostają stałe, reszta jest nadal kierowana przez sterownik.

Napisano

czyli jednak ci sie nie rusza wentylator 270751858-jezyk.gif ....

... ale tylko wtedy jak go popiescisz zeby.GIF

Zgadzam sie z tym co napisales. Jak dla mnie wytlumaczenie tej roznicy jest logiczne waytogo.gif

Napisano

[ciach]

>układ osiąga temperaturę, wentylatorki zaczynają pracować, z nawiewów daje chłodne powietrze.

Daj mu czas, przeciez miałes -20! sprawdz czy masz "Dodatkowy podgrzewacz temperatury wnetrza (dla silników

diesla)" zamontowany, była to opcja w każdej wersji diesla, mi się autko nagrzewa przy -10 w ok 5-7 minut z tym.

Napisano

zamontowany, była to opcja w każdej wersji diesla, mi się

> autko nagrzewa przy -10 w ok 5-7 minut z tym.

jaką masz klimę A/M?

Napisano

> W Full Auto to wiadomo, samograj.

Mniej więcej tak jest... bywają wyjątki ( zamknięty obieg i tak sie otworzy po kilkunastu minutach itp... )

Napisano

> Dmuchawa sprawna,

Jeśli nie możesz włączczyć Full Auto to niestety masz coś niesprawne z climatronikiem....

Mogę tylko gdybać.... być moze silnik mieszacza być może nawiewów, czujnik temp..... jest zbyt wiele możliwości...

Najszybciej wykryje go Examiner...

Napisano

> jaką masz klimę A/M?

Automatyczna

Wyjeżdżałem o 18:01 (temp -14) tym razem nagrzanie trwało 13 minut patrząc na zegarek(od włączenia silnika do automatycznego przełączenia na ostatni tryb działania klimatyzacji - w tym przypadku full auto) , samochód stał 10h bez ruchu wcześniej.

Napisano
  • Autor

> Jeśli nie możesz włączczyć Full Auto to niestety masz coś niesprawne z climatronikiem....

Rano przy -20°C nie mogłem, popołudniu przeszło ... żywię nadzieję (oby nie naiwną), że był to incydent oslabiony.gif

> Najszybciej wykryje go Examiner...

Tak z ciekawości pociągnę, gdzie rejestrowana jest usterka tegoż modułu (komp na desce nic nie pokazuje), czy też Examiner dokonuje sprawdzenia diagnostycznego ? hmm.gif

Napisano

> dokonuje sprawdzenia diagnostycznego ?

Zapewne jest w centralce klimatronika ale na 100% na desce nie wyświetla błędów ... wiem to z aautopsji wink.gif

Napisano

> Zapewne jest w centralce klimatronika ale na 100% na desce nie

> wyświetla błędów ... wiem to z aautopsji

Ja za to mam inny problem frown.gif

Mam Climatronica i jak ustawie na nim nawiew na szybę i i jak najwięcej można siły to działa tak jak na 1. frown.gif ustawie na nogi lub tułów też leci z taką mała siła frown.gif co to może być przyczyną?

Silnik w miare się nagrzewa ale w środku jest zimno frown.gif

Napisano

> sprawdz czy masz "Dodatkowy

> podgrzewacz temperatury wnetrza (dla silników

> diesla)" zamontowany, była to opcja w każdej wersji diesla, mi się

> autko nagrzewa przy -10 w ok 5-7 minut z tym.

A jak to sprawdzic?. Sa jakies przekazniki, bezpieczniki etc? Bo moze mam i sie spsulo frown.gif.

Na samych czasach nagrzewania tego nie wyczaje niewiem.gif

Napisano

> filtr był nie dawno wymieniany

A jak się ma do nagrzewania wnętrza symbol strzałki -"powietrze z zewnątrz"/ "powietrze wewnatrz"? Przy klimatroniku!

Ruszacie rano autem z zamkniętym obiegiem czy otwartym?

Włączacie grzanie od razu na full czy po 2-3km?

Napisano

> Ruszacie rano autem z zamkniętym obiegiem czy otwartym?

Nieważne czy klimatronik czy manual - zawsze z obiegiem z zewnątrz ! Przy obiegu zamkniętym najzwyczajniej w świecie... zaparują Ci szyby smile.gif

Napisano

> Przy obiegu zamkniętym najzwyczajniej w świecie... zaparują Ci

> szyby

Hmmm, mi w wilgotną.mokrą pogodę znacznie szybciej odparowuje przednia szyba po ustawieniu max temp. i nawiewu na nią, włączeniu klimy i zamknięciu obiegu. Dopiero jak odparuje przełączam na obieg otwarty.

Próbowałem innym kombinacji i ta sprawdza się u mnie najlepiej, ale też raczej nie mam większych problemów z wilgocią w aucie -dopiero teraz gdy za każdym razem ja i pasażerowie wnosimy śnieg na wycieraczki jest nieco gorzej.

Napisano

> Automatyczna

ja mam manual i wygląda na to, że zestawy z klimą M nie miały tego dogrzewania elektrycznego... sciana.gifsciana.gif

Jak można zdjagnozować, czy jest ono fizycznie zamontowane? Bo że nie jest uruchamiane to wiem.

Sprawdzałem już bezpieczniki i mam nawet ten, który jest wskazany (50A) pod pokrywą aku jako właśnieod dodatkowego ogrzewania. Zauważyłem jedą dziwną rzecz... nie mam zamontowanego przekażnika w gnieździe oznaczonym jako T17, choć widać, że jest okablowane (są styki).

Czy ktoś wie za co odpowiada ten przekaźnik?

Napisano

> Hmmm, mi w wilgotną.mokrą pogodę znacznie szybciej odparowuje

> przednia szyba po ustawieniu max temp. i nawiewu na nią,

> włączeniu klimy i zamknięciu obiegu.

no oczywiście, że tak - bo klima ma suche powietrze i w zimę właśnie do tego służy. Natomiast przy wyłączonej klimie i włączonym obiegu wew. w moment Ci szyba zaparuje (oczywiście jak jest wilgotno na zew. np. przy deszczu lub śniegu z deszczem. IThankYou.gif

Nie wspominam już o tym, że mając obieg wew. bardzo szybko możesz zacząć być zmęczony i może zachciać Ci się spać - z wiadomych powodów grinser006.gif

Napisano

> Dmuchawa sprawna, regulacja kierunkiem nawiewu, prędkością

> wentylatora etc również ... generalnie wszystko OK

<........................>

He, właśnie miałem dzisiaj podobny przypadek. Przy -20 ogrzewanie działa jw. (czyli nie działa). Parę godzin później przy -12 wszystko hula. Czary czy TTTM?

...............................................................................................

pkt9 FAQ kacikowego ,tnij cytaty ! nono.gifzolta.gif

Mar_Co

...................................................................................................

Napisano

> Zauważyłem jedą dziwną rzecz... nie mam zamontowanego

> przekażnika w gnieździe oznaczonym jako T17, choć widać, że jest

> okablowane (są styki).

> Czy ktoś wie za co odpowiada ten przekaźnik?

T17 podaje zasilanie do spryskiwaczy lamp przez bezpiecznik F9 20A.

Jeśli nie masz spryskiwaczy, to nie masz tego przekaźnika.

Napisano

No ja to wiem, i Ty to wiesz, a taki Stary Koń nie wie oink.gifbiglaugh.gif20.GIF

Ale dziś rano klima nie załączyła się (komp wskazywał -15*C) i przy zamkniętym obiegu w kilka sekund zrobiło się nieciekawie mad.gif Zresztą po włączeniu otwartego też za dobrze nie było, bo odparowywanie samym zimnym nawiewem (temp. silnika zaczęła się podnosić dopiero po 5km jazdy) za efektywne nie jest sciana.gif Dobrze, że dbam o "suchość" we wnętrzu i jakoś dało radę palacz.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

> A powietrze z nawiewów chłodne / niedogrzane ... muszę dogrzewać poprzez "HI"

>B nie wchodzi w tryb "Full Auto" (sprężarka odpala)

2 dni temu zrobiło mi się to samo ,ale zauważyłem że jak wył samochód i ponownie włączę to już jest ok.Poza tym wczoraj byłem na komputerku( nie examiner) i na podglądzie wartości rzeczywistych pokazywało temp czujnika oszronienia 6500 st C. Co to jest ten czujnik i gdzie on się znajduje niewiem.gifMoże to przez ten czujnik klima wali w kulki ,bo z taką wartością to na pewno jest walnięty.Jeszcze jedno w sekcji klimy były 2 błędy B1927 i B1929 ,ale wg. kodów EOBD są to błędy airbag-u screwy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.