Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak podłączyć halogeny

Featured Replies

Napisano

Witam, posiadam bravo 1.2 16v i postanowiłem zamontować halogeny, podłączyłem się pod oryginalną instalacje a tu nic, podobno coś gdzieś trzeba podłączyć , Może wie ktoś co z tym fantem mam zdziałać??

Napisano

za mało danych podałeś... a bezpiecznik wstawiłeś?

Napisano

> podłączyłem się pod oryginalną instalacje a tu nic,

Rozumię że kupiłeś zestaw dedykowany do BBM ?

Napisano
  • Autor

no właśnie w tym tkwi problem że niewiem gdzie wkomponować bezpiecznik. Posiadałem zwykły zdeżak bez halogenów i zakupiłem taki z halogenami, podłączyłem się pod fabrycznie rozprowadzoną instalacje ale nie mogę zlokalizować miejsca w którym trzeba całość "ożywić"Pisze z prośbą o jakieś wskazówki odnośnie podłączenia światełek

Napisano

Włącznik masz na listwie w kabinie ?

Napisano
  • Autor

Listwa to jedno. W pełni podłączone jest tylne światło przeciwmgielne, natomiast do przedniego światła trzeba podłączyć albo bezpiecznik albo jakiś przekaźnik, tego niestety do końca niewiem, podobnie jak niewiem gdzie szukać miejsca do zainstalowania takiego pierdołka

Napisano
  • Autor

dziękówa, przeczytałem lektórke, jutro zabieram sie za demolke zlosnik.gif

na szczęście zostało mi tylko opanować podłączenie w srodku, bo reszte jóż zrobiłem. A co do poszukiwań to również troche czasu nad nimi spędziłem smile.gif.

Napisano

Czesc,

tutaj masz podane na tacy - jest wszystko o podlaczeniu halogenow - od kolegi Rostka (dostalem od niego opis polaczenia jak jeszcze byl na forum). Do dzisiaj nie wiem czemu nie ma tego na smietniku BBM.

http://www.sendspace.pl/file/eQ4V83re/

Slyszalem, ze kolega Rostek powiedzial co mysli o moderatorach a Ci go zbanowali - co nie zmienia faktu, ze opis jest pierwsza klasa.

Pozdrawiam

Pawel

Napisano

o i dzieki wielkie tez tego szukalem i nie moglem znalezc nijak 20.GIF i rzeczywiscie ten opisik powinien znajdowac sie na smietniku

Napisano
  • Autor

dziękówa, niestety teraz troche brakuje mi czasu więc dopiero w weeked zabiore sie za podłączanie.

Napisano
  • Autor
frown.gif No to peszek . Grzeboliłem dzisiaj w poszukiwaniu owej kosteczki z przewodami w kolorach : czarnym , brązowym , i czerwonym , i ku mojemu zdziwieniu NIC nie znalazłem, miałem jóż ochote rozerwać tapicerke żeby ujżeć coś więcej ale sie jakoś opanowałem zlosnik.gif wedłóg zdięć zamieszczonych w linku powyżej, u mnie jest zupełnie co innego ukryte za schowkiem, ale co najgorsze niema tam poszukiwanych przewodów frown.gif popstrykałem zdięcia co i jak wygląda u mnie, porównujęc to co różni się z tymi zdięciami w instrukcji. ale niemam pojęcia jak je zapodać na forum confused.gif więc wygląda na to że jednak będe zmuszony zająć się demontażem całej deski.
Napisano

> Slyszalem, ze kolega Rostek powiedzial co mysli o moderatorach a Ci

> go zbanowali

Źle słyszałeś - został zbanowany permanentnie zgodnie z regulaminem AK za sklonowanie się podczas trwania 3 dniowego bana nałożonego za używanie wulgaryzmów , których nie miał chęci wyedytować pomimo zwrócenia uwagi i dania mu na to czasu przez M .

PS.

Coś często w swoich postach nawiązujesz do Rostka - masz z nim coś wspólnego ? smirk.gif

Napisano

Swojego czasu jak montowałem u siebie halogeny też szukałem tych kostek za schowkiem. Dowiedziałem się że w poliftowych samochodach ( 99->) Kostki nie są wyprowadzne za schowkiem, a są w obudowie kierownicy. Nie szukałem tego, bo nie chciało mi się bawić. Dorobłiem własne kable, zmasowałem pod maską a do kabiny wprowadziłem + z halogenów wink.gif Podłączyłem do tego przekaźnik i dorobiłem włącznik w środku. Wszystko działa super. wink.gif Jest to chyba najprostsze rozwiązanie. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Kostki nie są wyprowadzne za schowkiem, a są

w obudowie kierownicy.<

Bardzo możliwe ponieważ znajduje się tam większa kostka która w większości niema wyprowadzonych dalej przewodów, przyjże się dokładniej tej instalacji, może tam właśnie wkomponowali te przewody.

Napisano

jeśli nie ma tych kostek zawsze można całą instalkę zrobic od nowa strasznie trudne to nie jest waytogo.gif

Napisano

> jeśli nie ma tych kostek zawsze można całą instalkę zrobic od nowa

> strasznie trudne to nie jest

Dokładnie wink.gif Napisałem to już wcześniej ok.gif

Napisano

> no właśnie w tym tkwi problem że niewiem gdzie wkomponować

> bezpiecznik. Posiadałem zwykły zdeżak bez halogenów i zakupiłem

> taki z halogenami, podłączyłem się pod fabrycznie rozprowadzoną

> instalacje ale nie mogę zlokalizować miejsca w którym trzeba

> całość "ożywić"Pisze z prośbą o jakieś wskazówki odnośnie

> podłączenia światełek

tez na wiosne mam zamiar kupic zderzak z halogenami ale nie wiem czy brac uzywke oryginalna czy zamiennik ktory dostane za 115 zl

Napisano

> tez na wiosne mam zamiar kupic zderzak z halogenami ale nie wiem czy

> brac uzywke oryginalna czy zamiennik ktory dostane za 115 zl

Tylko orginalna używka, zamiennik trudno dopasować no.gif

Napisano

jak dla mnie to wolałbym używany oryginał bo z zamiennikami różnie bywa.

Napisano

a może taniej...

zostaw swój, a po prostu dziury sobie wytnij...

Napisano
  • Autor
palacz.gifjóż nad tym myślałem i jak nie uda mi sie zlokalizować tej kosteczki to położe własne kabelki, a tym czasem chce skożystać z oryginalnej instalacji, taki kaprys
Napisano
  • Autor

ja halogenki oryginalne z oprawkami ale oczywiście używki kupiłem za 100zł i do tego dogadałem sie i gościu dał mi okablowanie, a o zdeżaku to lepiej nie wspominam bo to co na niego wydałem to by mi wystarczyło na nową podróbke i malowanie, ale sam sie wkopałem bo brałem co mieli i nie sprawdziłem w jakim jest stanie, po polerce okazało sie że trzeba całą farbe usunąć i wyszpachlować cały zdeżak i całość z halogenami zamknęła się w 400zł

Napisano

Proszę Cię, wyedytuj te błędy ! sick.gif

Napisano
  • Autor

> Proszę Cię, wyedytuj te błędy !

A no to jest moja pięta ahillesowa zakrecony.gif ale staram sie chociaż tego nie widać ja sie śpiesze

Napisano

A masz w ogole pod maska wyprowadzony przewod do halogenow?

Bo moze w ogole nie masz przewodu i wszystko sam musisz pociagnac.

pzdr

Pawel

Napisano

> a może taniej...

> zostaw swój, a po prostu dziury sobie wytnij...

wyciac samemu sobie te dziury i dopasowanie tego do halogenow zeby to jakos dobrze wygladalo to zapewne nie bedzie takie proste

Napisano
  • Autor

instalacja jest na 100% od halogenów, i sie pod nią podłączyłem również oryginalnym rozgałęźnikiem wyciągniętym z rozbitego fiata Brava zciągniętego z niemiec. tylko pozostaje problem odnalezienia przewodów wewnątrz samochodu, jak nie znajde pod licznikiem to wówczas posiągne nową instalacje.

Napisano

Czy Ty mnie teraz odesłałeś do jakiegoś wątku żebym przeczytał o tym co zrobiłem sam własnoręcznie u siebie w samochodzie?

Sam u siebie założyłem halogeny włącznie ze zrobieniem instalacji w aucie i wycięciem dziur w zderzaku fabrycznie nie mającym otworów. Zadowolony ?

Napisano
  • Autor
mlotek.gif zawiecha oslabiony.gif kopłem sie i klikłem nie tam gdzie trzeba. SORKI ok.gif
Napisano
  • Autor

No niestety poszukiwania nie przyniosły rezultatu, mimo rozebrania połowy plastików wewnątrz samochodu i pod maską, i tak nie dałem rady odnaleźć tego właściwego "brązowego kabelka" :/ poprostu peszek. Jaki z tego morał ?? trzeba położyć własną instalację, problem będzie z podłączeniem włącznika na listwie.

• 7 miesięcy później...
Napisano

> No niestety poszukiwania nie przyniosły rezultatu, mimo rozebrania

> połowy plastików wewnątrz samochodu i pod maską, i tak nie dałem

> rady odnaleźć tego właściwego "brązowego kabelka" :/ poprostu

> peszek. Jaki z tego morał ?? trzeba położyć własną instalację,

> problem będzie z podłączeniem włącznika na listwie.

Interesujące- po roku od zamontowania zderzaka z halogenami zabrałem się za temat, rozkręciłem schowek i co? Zadnej kostki i brązowego kabla. Co jest u licha? No to postanowiłem zajrzeć za listwę włączników- odkręciłem cały panel i patrzę, że do wtyczki dochodzi brązowy kabel, mimo że nie mam włącznika na halogeny.

No to podpiąłem drugą listwę z włącznikiem, którą kupiłem przy okazji na aukcji. Po podłączeniu i wciśnięciu włącznika halogenów słyszę kliknięcie przekaźnika za schowkiem- czyżbym miał kompletną instalację i wystarczy zamienić listwę i podłączyć halogeny na zderzaku?

Przy okazji, jak wyjąć listwę, bo odkręciłem 2 śrubki, ale nie chciała wyjść a bałem się działać większą siłą aby niczego nie połamać.

Moje autko to 1,4 SX '96

Napisano

Na zdjęciu złączka z brązowym kabelkiem, który idzie prosto do halogenów. Jest nad dźwignią otwierania maski, przynajmniej u mnie.

Ja u siebie dorobiłem tylko przycisk i podłączyłem zamiast halogenów (bo ich nie mam, a cała instalacja była) podgrzewanie lusterek.

post-122793-14352504019823_thumb.jpg

Napisano

jak odkreciles dwie srubki po bokach to podwaz plaskim srubokretem z jednej a potem z drugiej strony i wyjdzie.

Oczywiscie z czuciem... z czuciem... :-)

• 1 miesiąc później...
Napisano

> jak odkreciles dwie srubki po bokach to podwaz plaskim srubokretem z

> jednej a potem z drugiej strony i wyjdzie.

> Oczywiscie z czuciem... z czuciem... :-)

Dzięki, udało się uruchomić halogeny.

Sprawdziłem czy dochodzi napięcie do lamp i działa wyłącznik- tak. No to kupiłem dwie zwykłe h1, włożyłem, ale nie działały.

Sprawdziłem miernikiem jeszcze raz napięcie tym razem nie biorąc masy z silnika, ale z kabla (czarnego) smile.gif- znowu OK.

Po ponownym podłączeniu zaczęły działać- dziwne, ale najważniejsze że skończyło się dobrze.

Miałem więc to szczęście, że u mnie instalacja była kompletna i tylko wymieniłem listwę na taką z włącznikiem przednich halogenków.

Dzięki wam za pomoc.

Napisano

> Miałem więc to szczęście, że u mnie instalacja była kompletna i tylko

> wymieniłem listwę na taką z włącznikiem przednich halogenków.

> Dzięki wam za pomoc.

To sie nie przepracowales :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.