Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zuzycie paliwa a egr?

Featured Replies

Napisano

witam kolegow ze stilo mam taki problem mam zaslepiony egr i wydaje mi sie ze za duzo pali u mnie na forum mało kto sie w tym temacie wypowiada moze ktos z was ma doswiadczenie czy po zaslepieniu egr zwieksza sie zuzycie paliwa jesli tak to o ile. Acha i czy po wyczyszczeniu egr ten zaworek ma chodzic swobodnie w pełnym zakresie bo u mnie po wcisnieciu go do konca cos tam przeskakuje jakby jakas zapadka! gdy mam egr zaslepiony auto super idzie a gdzy nie jest zaslepiony szaprpie i muli!

Napisano

tak spali więcej.... w miescie 1,5 litra

tu poczytaj

Napisano
  • Autor

> tak spali więcej.... w miescie 1,5 litra

> tu poczytaj

tak juz czytałem całe wasze forum a co z tym zaworkiem jak on ma chodzic moze ktos jeszcze sie podzieli jak z tym spalaniem

Napisano

> tak juz czytałem całe wasze forum a co z tym zaworkiem jak on ma

> chodzic...

U mnie przy czyszczeniu zauważyłem, że wciskając do końca zaworek też jest blokowany,dopiero przy lekkim stuknięciu wyskakuje, (chociaż wygląda na wyczyszczony). Próbowałem nawet końcówkę czyścić drobnym papierem,ale nic to nie dało. Widać tak jest zbudowany. Jednak po przeczytaniu strony podanej przez kol. Liska mam wątpliwości, a w związku z tym ponawiam pytanie: czy zaworek w całym zakresie musi się przesuwać ? Czy wciśnięty do końca musi swobodnie wychodzić? Z opisu chyba wygląda że tak. hmm.gif

Napisano

> U mnie przy czyszczeniu zauważyłem, że wciskając do końca zaworek

> też jest blokowany

Nie - jest już zawalony sadzą

czpień cewki nie może sie blokować - jeśli się wam już blokuje to niestety auto będzie skakać jak kangur......

Radze sprubować odblokować- nalać odrdzewiaczo podobnych WD-40 wink.gif -!!!! najpierw stukać cewką o podłoże z otworem na trzpień - powinna sadza wudostawać sie a potem nalać

Niczym nie ryzykujecie bo i tak cweka do wymiany sick.gif

Napisano

> Nie - jest już zawalony sadzą

> czpień cewki nie może sie blokować - jeśli się wam już blokuje to...

Dzięki. Trzeba rozbierać jeszcze raz, nie ma rady. Pozdrówka. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Dzięki. Trzeba rozbierać jeszcze raz, nie ma rady. Pozdrówka.

no ja juz dwa razy rozbierałem frown.gif stukałem lałem tam roznosci i dalej jak wcisne do konca to cos przeskakuje. A jak to jest z tym spalanie bo jak narzie jedna osoba sie wypowiedziała pali wiecej gdy zaslepiony?

Napisano

> no ja juz dwa razy

To niestety kolega będzie musiał kupić nową ... albo pogodzić sie z zaślepieniem i większym spalaniem.....

Dlaczego więcej pali -> ano dlatego, ze silnik w miescie/ korkach oraz na biegu jałowym gdy nie jest obciążony pobiera tylko część powietrza a reszta to gazy obojętne z tego zaworu ( inaczej mówiąc to spaliny które sztucznie zmniejszają pojemność skokową twojego silnika z 1900 cm3 na jakieś 900 cm3 zlosnik.gif - tak jak w życiu.... np w mieszkaniu jak wprowadzi sie teściowa to mimo tego że masz/miałeś 70 m2 nagle robi sie 25m2 lub mniej hehe.gif ). Przepływka wysyła sygnał do kompa o masie świeżego powietrza zassanego do kolektorai do niej dostosowuje dawke paliwa. Jak masz to zaślepione to dawka powietrza jest większa - brak gazów obojętnych i dawka paliwa musi być większa aby stosunek paliwa do powietrza był = const (stały). Niestety moc ta nie idzie na koła tylko idzie w gwizdek ... a dokłądnie w ciepło - po co mi 100-150 KM jak stoje w korku - wystarczy 15 KM. Zawór zawsze zamknie sie w momecie gwałtownego przyspieszania i gdy silnik jest mocno obciążony.

Nie martw sie jesli jeździsz na maxa i ciągle z noga w podłodze a na biegu jałowym silnik prawie nie pracuje - ciągle w trasach to nie odczujesz zmian... jesli jednak stoisz w korku kilanaście minut dziennie to silnik na biegu jałowym zamiast spalić 0,4 litra/godzine spali 1,7 litra... i to tyle to jest fizyka i nikt tego nie zmieni więc sie nie pytaj ile spali więcej bo kazdy ma inną but.gif i jednemu spali 2 litry więcej a innemu prawie tyle samo wink.gif

Napisano

> To niestety kolega będzie musiał kupić nową , albo...

Widzę,że kol. Lisek jest dobry w tym temacie i nie tylko w tym.

Jeśli Kol. pozwoli chciałbym doprecyzować, bo nie wiem czy zagadnienie łapię dokładnie. Otóż, gdy rozebrałem zawór od strony spalin, było w nim dużo sadzy i nagaru. przeczyściłem i jest OK. Natomiast od strony cewki elektr. popychacz był czysty, przesuwał się lekko, tylko przy samej obudowie (ok1 mm) gdy go wcisnąłem do oporu pozostawał w tej pozycji. Po leciutkim pstryknięciu wyskakiwał. Teraz pytanie: czy popychacz należy przemywać do całkowitego zluzowania, lub kupić nowy, czy tak? Pozdrawiam.

Napisano

czpień cewki nie powinien sie zacinać... jeśli zostaje w środku i po leciutkim stuknięciu wychodzi to niestety nie masz 100% pewności, ze zawsze wyjdzie....

Cewka ma siłe wypchnąć czpień po właczeniu silnika z podłączona cewką?

Napisano

> Cewka ma siłe wypchnąć czpień po właczeniu silnika z podłączona

> cewką?

Tego nie wiem, ale rozmontuję jeszcze raz i sprawdzę.Dzięki bardzo.Bez tych rad trudno było by poznać Stilonka. Pozdtawiam i jestem winien duże 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Widzę,że kol. Lisek jest dobry w tym temacie i nie tylko w tym.

> Jeśli Kol. pozwoli chciałbym doprecyzować, bo nie wiem czy

> zagadnienie łapię dokładnie. <...........................>

ja mam dokładnie tak samo i jak nie zaslepie to auto mi skacze jak szalone

............................................................................................................

Kolego tnij cytaty pkt FAQ kacikowego ! zolta.gif

Napisano
  • Autor

znacie moze jakies sklepy internetowe gdzie ten egr mozna dostac bo szukam i szukam i nic frown.gif

Napisano

> znacie moze jakies sklepy internetowe gdzie ten egr mozna dostac

Ja niestety nie. Jak coś znajdę to dam znać. drive.gif

Napisano

> Ja niestety nie. Jak coś znajdę to dam znać.

Popytajcie na allegro sprzedawców części do fiatów... jest kilku

o tu np...

Napisano
  • Autor

> To niestety kolega będzie musiał kupić nową ... albo pogodzić sie z

> zaślepieniem i większym spalaniem.....

> Dlaczego więcej pali -

a np. na jazda autostrada tez moze byc wieksze spalanie? zawor zamkniety jest całkowice tylko przy mocnym deptaniu a jak jedziemy z jednostajna predkoscia np. 120km/h to EGR jest otwarty wiec gdy go zaslepimy to przy takiej jezdzie tez chyba wiecej pali??

Napisano

> a np. na jazda

Tak naprawdę należy podłączyc laptopa pod autko i obserwować ile % i kiedy zawór sie otwiera...

jesli ktos ma manometr i widzi ciśnienie doładowania a ono odzwierciedla obciazenie silnika..... wiec wie kiedy silnik pracuje na 100% a kiedy na 60% i kiedy gazy obojetne maja duży udział...

Nie pamiętam na ile % jest otwarty zawór przy 120km/h na prostej... kilkanscie % niewiem.gif

Podczas hamowania gazem ponad 60%

Napisano
  • Autor

czyli teoretycznie jest mozliwe ze spala wiecej bo ostatnio zrobiłem trase wszystko w silniku ok max predkosc 130km całosc trasy autostrada i wyszło 7litrow wiec za duzo a predkosc jednostajna

Napisano

> znacie moze jakies sklepy internetowe gdzie ten egr mozna dostac

Kolego Waldi 82, trochę więcej cierpliwości,kupić można zawsze. Proponuję czyścić do skutku. Ja po instrukcji kol. Liska rozebrałem dzisiaj po raz drugi i jest efekt. Początkowo czpień zacinał się jakby miał jakiś mechanizm,ale po potraktowaniu go WD-40 i pstrykaniu może pół godziny, może więcej puścił. Teraz jak pisał Lisek chodzi lużno. Zamontowałem, odpaliłem z trudem. Pokopcił, pobrzęczał jakiś czas i uspokoił się tzn. zaczął pracować równo. Jako,że było już póżno nie robiłem jazdy próbnej. Pomarznie przez noc i zobaczymy jutro .Cdn...

Napisano

Za zwrotem starego EGR zakupiłem nowy regenerowany oryginał Fiata. Wyszło 30 % taniej jak za nowy bez "machniom". Ceny dokładnie nie pamiętam - ale tak było smile.gif

Napisano

> czyli teoretycznie jest mozliwe ze spala wiecej bo ostatnio zrobiłem

Powiem tak z innej beczki... gdy miałem to zapchane i zawór zacioł sie w położeniu otwarty / nie wiem ile ......% to na obwodnicy 3-miasta przy 120 km/h komp pokazywał spalanie 3,8 litra/100 yikes.gif

Ale auto nie przyspieszało i dymiło jak smok.... max 130 km/h ... wink.gif

Po naprawie obecnie pokazuje około: "na tym samym odcinku drogi" 4,5 - 4,8 ... i jest ok.gif

Napisano
  • Autor

> Kolego Waldi 82, trochę więcej cierpliwości,kupić można zawsze.

niestey rozbierałem go juz 3 razy i ciagle tak samo. zamowiłem juz nowy 360zł wiec zamontuje i zobacze jak mi wyjdzie spalanie itd

Napisano

> Pomarznie przez noc i zobaczymy jutro .Cdn...

Następnego dnia uruchomiłem (-10 st.C) . Uruchomił się jakby gorzej. Pierwsze kilkanaście sekund głośna praca jakby stuki i czarny dym. Szybko się uspokoił i pracował równo. W czasie jazdy podczas przyśpieszania głośniejsza praca, jakby klekot starego dizla. Po wyrównaniu obrotów spokojna praca. Moc znakomita (dziwne,nie?). Po rozmowie ze sprzedawcą sklepu w ASO kupiłem i zalałem jakiś płyn ulepszający do paliwa. Poprawiło się znacznie, jednak klekotanie całkiem nie znikło. I jeszcze jedno. Zaraz przed rozbiórką ERG zatankowałem 35l paliwa. Teraz pytanie: może po czyszczeniu tego zaworu trzeba coś kasować w kompie, a może zatankowane paliwo było lipne? (Orlen). Jeśli kol. Lisek, lub ktoś inny mógłby coś podpowiedzieć było by super.

Napisano

Silnik z sprawnym EGR-em pracuje płynniej i miękko na wolnych obrotach.... oczywiście nie mówie tu o samym odpaleniu przy -10 C ... wszystkie klekoty ( JTD, TDI, HDI ...) wyprzedzają zapłon -> punkt wtrysku paliwa i im temperatura nizsza ten klekot jest większy....

Ale po nagrzaniu silnika wszystko powinno być ok.gif

Silnik powinien pracować cicho i miękko - ciszej niż z zatkanym zaworem....

Zawsze jeszcze jest kwestia autoadaptacji - silnik uczy sie zachowań kierowcy i jego sytlu jazdy oraz pracy mechanizmów... ( np po wyciągnięciu wtyczki z przepływki nie komunikuje o błedzie tylko przechodzi na inną pracę - inny tryb )

Na Examiner zawsze można pojechać aby upewnić sie że wszystkie parametry silnika są OK... wszystkie wskazania czujników i przepływki... ale kasować nie musisz nic....

Napisano

> Na Examiner zawsze można pojechać , ale kasować nie musisz nic....

OK. Na Examiner jestem wstępnie umówiony po 20 stycznia w ASO (na wschodzie jeszcze świętują). food.giftrophy.gif Jednak wydaje mi się, że nie jest wszystko w porządku. Po nagrzaniu silnika do pierwszej kreski poprawia się,ale przy przyśpieszaniu praca jest głośniejsza niż była i spaliny bardziej czuć, tak jakby ropa nie była dobrze spalana i chyba bardziej dymi na biało. Wydaje mi się też, że tę zmianę pracy usłyszałem przed czyszczeniem zaworu w poprzednim dniu przed dojazdem do garażu, ale to było bardzo krótko i nie zastanawiałem się nad tym. Następnego dnia bez odpalania rozebrałem zawór. Może właśnie mam jakąś awarię, która nastąpiła na krótko przed demontażem zaworu. hmm.gif

Napisano

Może właśnie mam jakąś awarię, która nastąpiła

> na krótko przed demontażem zaworu.

Czy może jeszcze ktoś wyjaśnić: co to jest za czujnik, który zamontowany jest w kolektorze obok zaworu EGR i do czego służy. Wymontowywałem go też i czyściłem. Był w nim nagar i stary olej. Może go uszkodziłem i może to jest powód gorszej pracy. mlot.gif Pozdrawiam.

Napisano

> Tak naprawdę należy podłączyc laptopa pod autko i obserwować ile % i

>

No właśnie Lisek, jak to laptopa? Są jakieś przejściówki, moduły, albo inne karty, dzięki którym można zczytywać dane z centralki? Masz może namiary na jakieś takie urządzenie, które do kompa można byłoby podpiąć?

pzdr...

/kustosz

Napisano

> No właśnie Lisek,

Odpowiem na to pytanie jak dostane swoją najnowszą zabawkę hehe.gif

Są .... jest tego wiele i różne ( zaczynając od kabli pod USB kompa po przenośne analizatory.... )

Napisano

> Czy może jeszcze ktoś wyjaśnić: co

Jest to czujnik mierzący ciśnienie doładowania oraz temperaturę powietrza.... na bazie między innymi tych informacji silnik jest sterowany

Jeśli nie wsadałeś do środka śrubokrętu i nie dłubałeś to raczej nie uszkodziłeś.... koszt w ASO jakieś 85 zł

Napisano

> Jest to czujnik mierzący ciśnienie doładowania

> Jeśli nie wsadałeś do środka śrubokrętu i nie dłubałeś...

Śrubokręt nie, raczej starałem się czyścić delikatnie,ale kto wie to jest elektronika. Kol. Lisek pięknie dziękuję za naprawdę fachowe wyjaśnienie tematu. Jestem zobowiązany i pozdrawiam. 30.GIF

Napisano

> Odpowiem na to pytanie jak dostane swoją najnowszą zabawkę

>

No to pochwal się koniecznie na kąciku jak już będziesz miał sprzęt !!! ;-)

Ja kiedyś (ze 2 lata temu) szukałem jakiegoś przenośnego analizatora najlepiej do laptoka, ale nic konkretnego nie znalazłem, więc temat porzuciłem. Może warto w takim razie do niego teraz powrócić :-)

pzdr...

/kustosz

Napisano

Napięcie i ciekawość rośnie. Lisku nie liś się wyjaw tajemnicę smile.gif

Napisano
  • Autor

> zaślepieniem i większym spalaniem.....

> Dlaczego więcej pali -

Mam jeszcze pytanie do kolegi liska bo widze ze jest obcykany w roznych teoriach ile samochod moze wiecej spalic w zimie tak ok 0 stopni na trasie i w miescie?

Napisano

powiem tak mam stilaka z przebiegiem 126 tysiecy km

codziennie dojezdzam do pracy 10 km czyli daje to dziennie przebieg 20 km oraz 2-3 razy troche jazda po łodzi

sredni wychodzi mi że spalam na miesiąc 2 baki paliwa

tankuje do pełna .

spalanie na kompie wychodzi mi teraz w granicach 6,3 litra

rzeczywiste po przeliczeniu wychodzi mi 6,4 - 6,8 litra na 100 km

chyba mam naprawde oszczędne auteczko

7 litrów w te mrozy mi nie przekroczył

Napisano

> moze ktos sie podzieli jak im pala jtd w zimie??

Głównie jeżdżę na krótkich, parokilometrowych odcinkach i tylko w mieście. Przy mojej ciężkiej nodze, komputer wskazuje średnie zużycie paliwa z ostatnich 1500km na poziomie 7.6l/100km

Napisano

troche bez sensu pytanie. Jak jezdze do pracy 7.5-8 , jak jezdze normalnie 6.3-6.5. Roznica polega na tym ze do roboty mam 3200m i nawet mi sie go skrobac dokladnie nie chce nie mowiac juz o rozgrzaniu motoru

Napisano
  • Autor

> troche bez sensu pytanie.

pytam bo robiłem ostatni trase sama 1100km autostrada max 130km/h, nie deptałem i wyszło mi 7litrow i zastanawiam sie czy to przez zime bo wydaje mi sie ze troche za duzo. mam zaslepiony EGR to moze jego wina. jutro ma przyjsc nowy to zoabcze czy bedzie jakas zmiana! gdzie jeszcze moge szukac? auto nie kopci i idzie dobrze

Napisano

> codziennie dojezdzam do pracy 10 km czyli daje to dziennie przebieg

> 20 km oraz 2-3 razy troche jazda po łodzi

> sredni wychodzi mi że spalam na miesiąc 2 baki paliwa

20km na dzien i 2 baki na miesiac ?? 2 baki to w najgorszym wypadku 1600km ...

Aby nie bylo ze nie na temat, narazie moj pali ~7l/100 w miescie. Na trasie nie wiem ale Bytom-Dąbrowa Górnicza-Bytom ok 5.5l/100. Za dwa tygodni jade do centrali to sie okaze ile na trasie spali.

Napisano

> 20km na dzien i 2 baki na miesiac ?? 2 baki to w najgorszym wypadku

> 1600km ...

>

praca 20 km , ale w tygodniu jeczsze 2 - 3razy Łódź i oczy wiscie po pracy na dzialke i tym podobne kursy - stąd wychodzi tak srednio 2 baki

wiem co mowie gdyz tankuje do pełna i biore fakturki

Napisano

duzo za duzo... na "polskiej autostradzie" gdzie co wioska to swiatla robie niskie 6 ... jak to ma byc a4 katowice-wroclaw badz jakas autobana to 5.8-6.0 spokojnie powinno swiecic.

Napisano

> pytam bo robiłem ostatni trase sama 1100km autostrada max 130km/h,

> nie deptałem i wyszło mi 7litrow <...............................................................>

Stanowczo za dużo, ostatnio zrobiłem trasę 1100 km, spora część to autostrada i góry. Prędkości na autostradzie w granicach 140 km/h. Średnie spalanie wyszło 5.9 l/100km. Kiedyś miałem zaślepiony EGR i spalanie w takich warunkach było o ponad litr większe. Łatwo poznać nieprawidłowe działanie EGR, na biegu jałowym przy rozgrzanym silniku spaliny śmierdzą niedopalona ropą, jak ze starego diesla. Kiedy EGR jest zatkany to silnik dostaje za mało tlenu i nie dopala do końca paliwa, właśnie stąd bierze się zwiększone spalanie. EGR można było bezkarnie zatkać w starszych JTD, montowanych w BBM. Tam nie było problemu ze zwiększonym spalaniem. Innym wyjściem rozwiazującym problemy z EGR jest jego "wyprogramowanie" podczas tuningu elektronicznego silnika. Jest to zdecydowanie nie ekologiczne rozwiązanie. Polecam wyczyscic zawór zgodnie ze wskazówkami Liska.

Napisano

> Stanowczo za dużo,

> ropą, jak ze starego diesla. Kiedy EGR jest zatkany to silnik

> dostaje za mało tlenu i nie dopala do końca paliwa, właśnie stąd

> bierze się zwiększone spalanie.

Kolega troche sie zakręcił ale ogólnie o to chodzi ok.gif

Spostrzeżenia odnośnie spalania jak najbardziej trafne ok.gif

Problem z "niedopalonym paliwem" wynika z tego że powietrza jest za dużo wink.gif tak wiem to wbrew zdrowemu rozsądkowi screwy.gifhehe.gif ale tak jest.... podawana jest większa dawka paliwa do większej dawki powietrza i tak jak pisałem niepotrzebnie bo i tak idze to w ciepło

Napisano

Witam!

No dobrze, ale jesli w trasie przy 110 pokazuje 5.5 a w miescie 6-5, 7 to tez problem z EGR?

Troche dymi, ale juz raz czyszczone przez mechanika.

Mocy nie ubywa, moze jak jest zimny to troche slabszy:/

Pozdrawiam

Napisano

> Kolega troche sie zakręcił ale ogólnie o to chodzi<...................................>

Mimo całego szacunku dla wiedzy kolegi, nie zgadzam się z jego teorią dotyczącą nadmiaru powietrza. Gdyby tak było jak kolega to przedstawił, to w trakcie przyspieszania, przy zamkniętym EGR byłby batory za autem. Wszystkie silniki diesla pracują z nadmiarem powietrza i nie ma tu górnej granicy, która powodowałaby niedopalenie ropy. Dzieje się tak tylko wtedy, kiedy paliwo jest źle rozpylone i nie miesza się całkowicie z powietrzem, lub właśnie wtedy kiedy tego powietrza jest za mało. Dlaczego powietrza jest za mało na biegu jałowym, przy zatkanym EGR? Zacznijmy od tego, że przy prawidłowej pracy w silniku diesla zawsze występuje mniejszy, lub większy nadmiar powietrza w spalinach. EGR zawracając część spalin, oprócz gazów obojętnych, które mają zapewnić większą czystość spalin, wprowadza jeszcze raz do obiegu ten nadmiarowy tlen. Właśnie dlatego zatkanie EGR powoduje niedopalanie mieszanki na biegu jałowym. Natomiast niepodważalnym faktem jest zwiększenie spalania w Stilo JTD 115, po zatkaniu EGR. Idąc dalej, mozna powiedzieć, że im delikatniej będziemy jeździli z zatkanym EGR, tym bardziej będzie to zauważalne. Przy jeździe typu pedał w podłogę, nie zauważymy różnicy, lub spalanie nawet delikatnie spadnie. Dlaczego, ponieważ EGR działa tylko przy małym obciążeniu silnika, jest elementem mechanicznym i ma pewną bezwładność. Przy mocnym wciskaniu gazu zawsze mija trochę czasu zanim się zamknie i właśnie wtedy auto puszcza czarnego bąka - marnuje paliwo. To oczywiście moje prywatne zdanie i chętnie podyskutuję, jeśli ktoś ma inne zdanie dotyczące tego zagadnienia.

Napisano

> Łatwo poznać nieprawidłowe działanie EGR, <..............................>

chlopie, co ty piszesz... Na wolnych obrotach lambda w silnikach ZS dochodzi do 8-9 czyli jest nawet 9 rzy wiecej powietrza potrzebnego do spalenia niz wynika to ze stechiometrii. Nie ma szans, zeby bylo za malo powietrza

Napisano

> Mimo całego szacunku

Nie rozumiem niewiem.gif

Przeczytałek kolegi referat 2 razy i zgadzam sie z nim w pełni ok.gif.

Więc nie rozumiem gdzie sie rozmineliśmy hmm.gifhmm.gifhmm.gif

Problem zapewne lezy w tym stwierdzeniu - za mało lub za dużo powietrza które jest dość "abstrakcyjne". wink.gif

Tak - silniki Disla pracują na ubogiej mieszance więc tego powietrza zawsze jest za dużo .....

Tak - zawracając część spaliny poddajemy leprzemu "wypalaniu" tego co ewentualnie nie zostało jeszcze w nich wypalone

Więc ile jest tego tlenu hmm.gif ja zwracam uwagę na moje stwierdzenie: Im więcej powietrza wleci do kolektora przez układ dolotowy a dokładnie przepływkę tym więcej komputer zapoda paliwa.... dawke. Zawsze powietrza będzię więcej ale aby silnik np: pracował na biegu jałowym stabilnie możemy mu podać 1,5 litra/godzinę przy zatkanym EGR-e lub 0,4 litra ON / godzinę przy recyrkulacji spalin. Więcej powietrza zassanego przez filtr i przepływkę wygeneruje zgodnie z mapą wtrysku więcej paliwa wtryskniętego do silnika - na tłoki

Więcej bardzo mocno uogulniając napiszemy: więcej powietrza przy zatkanym EGR-e gorsze spalanie - zlosnik2.gif absurd ale tak właśnie jest .... to stwierdzenie jest błednę ale zarazem prawdziwe old.gif

Kolega pisze o tym tlenie, który nie jest mierzony przez przepływkę a nie wypalił sie i zostaje razem z spalinami ponownie dostarczony przez otwarty EGR na tłoki .... Tak to prawda... ja nie wiem ile jest tego tlenu procentowo ale ma on udział w bilansie. Tylko, że wszystko co wleci przez zawór EGR nie jest brane pod uwage podczas dozy paliwa - jest tylko brana dawka powietrza zasilającego silnik a ta musi być pomniejszona o część "spalin"

Więc ile jest tego tlenu ....... tak czy owak zawsze powinno być za dużo ok.gif

Napisano
  • Autor

EGR można było bezkarnie zatkać

> w starszych JTD, montowanych w BBM. Tam nie było problemu ze

> zwiększonym spalaniem.

no ja mam bravo ale ostatni model z silnikiem CF3 to chyba zaslepiony EGR ma juz wpływ na spalanie

Napisano

> Kolega pisze o tym tlenie, który nie jest mierzony przez przepływkę a

> nie wypalił sie i zostaje razem z spalinami ponownie

> dostarczony przez otwarty EGR <.....................................................>

Niestety nie potrafię znaleźć teraz źródła, czytałem artykuł dotyczący silników JTD i było tam napisane, że komputer oblicza dawkę wtrysku na podstawie tego co dostanie z przepływomierza oraz zaworu EGR. Dlatego uważam, że kiedy odetniemy EGR to dawka paliwa będzie za duża (będzie brakować tlenu zawartego w spalinach) i częśc paliwa się nie spali, tylko zamieni w sadzę. Kolejna ciekawostką, którą tam wyczytałem to, że zawracane spaliny są chłodzone w wymienniku ciepła, co pośrednio przyspiesza nagrzewanie zimnego silnika. Faktycznie jak wymieniałem termostat to na rurce miedzy kolektorem wydechowym i zaworem EGR jest puszka połączona z małym obiegiem silnika. Potwierdzało to moje obserwację, że auto z zatkanym EGR dłużej się nagrzewa zimą. bardzo chętnie przeczytałbym dokładny opis działania i zasady sterowania zaworu EGR.

Napisano

> EGR można było bezkarnie zatkać

> no ja mam bravo ale ostatni model z silnikiem CF3 to chyba zaslepiony

> EGR ma juz wpływ na spalanie

Nie orientuję się tak dokładnie w oznaczeniach silników, wiem, że u moich dwóch znajomych w Bravie i Multipli z silnikami JTD 105 zatkanie EGR nie pogorszyło spalania i osiągów. W moim Stilo zdecydowanie tak.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.