Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik gaśnie od czasu do czasu. (1.9 JTD)

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, przepływkę wstawiłem nową, EGR wyczyściłem dzisiaj przy okazji wymiany rozrządu i innych czynności serwisowych, podłączyłem także pod kompa błędów brak.

A auto od czasu do czasu gaśnie gdy wrzucę na luz podczas zatrzymywania się lub zwalniania. Nie mam już żadnych pomysłów na rozwiązanie tego problemu, miał ktoś podobne problemy z silnikiem 1.9JTD?

Sprawa dotyczy punto ale na kąciku punto nikt się z takim problemem nie spotkał. Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi.

dodam jeszcze, że czasami podczas zwalania obroty silnika spadają poniżej tych które są na biegu jałowym.

Napisano

Witam!

Sprawdzilbym jakie masz cisnienie na listwie wtryskowej, moze zapchany filtr paliwa lub cos nie tak z pompa?

Napisano
  • Autor

Filtr paliwa wymieniłem odrazu po kupnie auta, zapomniałem aby go zalać, ale po dwóch przekręceniach kluczyka silnik się uruchomił. Czy po założeniu filtra, trzeba go jakoś odpowietrzyć? U góry jest taka nakrętka i kulka czy trzeba ją poluzować, czy coś innego z tym zrobić? Odnośnie ciśnienia to jest jakaś możliwość sprawdzenia tego? Hmm ale jeśli by było za niskie to komp wskazałby ten problem, chyba?

Napisano

za duzo powietrza

cofnij sie do czasu od kiedy to sie dzieje.Cos sie stalo szczegolnego od kiedy tak zaczal wariowac ? Albo komp nie potrafi wysterowac dawke albo jakas nieszczelnosc i ciagnie lewe powietrze

Napisano

> gaśnie gdy wrzucę na luz podczas zatrzymywania się lub zwalniania.

Miałem tak dwa razy, wymiana czujnika położenia wału, do dzisiaj nie zgasł ani raz. Z tym że u mnie pokazywał się błąd "Connection Lose"...

Napisano
  • Autor

Ja auto kupiłem kilka dni temu, oczywiście podczas jazdy próbnej nic takiego się nie działo. Więc ciężko mi powiedzieć od kiedy ten problem występuje. Myślałem o jakimś czujniku, ale skoro nie ma żadnego błędu to chyba nie ten trop.

Napisano

kropas ma bardzo skapy komp informujacy kierowce. Wiecej dowiesz sie na examinerze w serwisie ( 30-50zl) za podpiecie

Napisano

> kropas

Aaa bo to punciak zakrecony.gif Bo ja jeszcze sleeping_2.gif, więc zgadza się nie ma kompa który ci pokaże taki błąd, jedz na examiner, ale ja obstawiam ze to właśnie czujnik położenia wału bo takie są właśnie objawy, a czy jak ci zgaśnie to pali odrazy?

Napisano
  • Autor

Tak zapala odrazu bez problemu, czy mymiana tego czujnika wymaga demontażu rozrządu? Bo ja właśnie wczoraj cały rozrząd wymieniłem i bym wolał nie robić tego kolejny raz upierdliwa robota smile.gif pod examinerem nic nie wykazywało.

Napisano

> robota pod examinerem nic nie wykazywało.

W stilo nie, w punto pewnie też nie trwało to możne 20 minut, czujnik 100zł robota 20zł.

Napisano
  • Autor

Hmm nie zwróciłem uwagi na ten czujnik, gdzie on dokładnie się znajduje, może jakiś manual wymiany ktoś ma? Tylko jeśli to ten czujnik to dlaczego na komputerze nie ma żadnego błędu z nim związanego?

Napisano

> związanego?

Chodzi ci o błąd na wyświetlaczu? Czy po podłączeniu pod examiner?

Z tego co się orientuje to Punto nie miało interakcji z kierowcą i nie pikał o takich problemach.

A gdzie ten czujnik.. niestety nie ma pojęcia, ale wygląda on tak jakiś tekst

Napisano
  • Autor

> Chodzi ci o błąd na wyświetlaczu? Czy po podłączeniu pod examiner?

Po podłączeniu pod komputer, żadnego błędu nie było. Jeśli chodzi o wyświetlacz na desce to wiem, że takich rzeczy nie pokazuje smile.gif

Napisano

> Po podłączeniu pod komputer, żadnego błędu nie było. Jeśli chodzi o

> wyświetlacz na desce to wiem, że takich rzeczy nie pokazuje

Czy przez komputer masz na mysli oryginalny Examiner Fiatowski? Bo tu bedzie roznica smile.gif

Napisano
  • Autor

tak oryginalny i jeszcze jeden wynalazek polskiej firmy V coś tam?

Napisano

Powiadasz błedów na Examinerze brak ... hmm.gifhmm.gif

dość dziwne ....

W takim układzie przyczepił bym sie do skromny.gif

- jaką przepływkę wstawiłeś? Jakiej firmy? Boscha?

- tankowałes już inne paliwko ?

- czy było sprawdzane ciśnienie na pompie - magistrali?

Problem moze być od strony paliwa a dokładnie z zaworem regulacji ciśnienia paliwa hmm.gif ale i to powinien zarejestrować komp.

jak rozumiem auto normalnie przyspiesza i ma moc / nie dymi na czarno tylko podczas puszczenia gazu spadaja obroty i gasnie ?

Napisano
  • Autor

> - jaką przepływkę wstawiłeś? Jakiej firmy? Boscha?

wstawiłem zamiennik ale trzyma się parametrów na kompie było sprawdzane

> - tankowałes już inne paliwko ?

Narazie tankmowałem dwa razy na jednej i tej samej stacji BP

> - czy było sprawdzane ciśnienie na pompie - magistrali?

Nie było i tu moje pytanie, ile taka usługa może w ASO kosztować, pytam ponieważ nie chce być naciągnięty na większą kasę.

> Problem moze być od strony paliwa a dokładnie z zaworem regulacji

> ciśnienia paliwa ale i to powinien zarejestrować komp.

Ale niestety nie zarejestrował frown.gif

> jak rozumiem auto normalnie przyspiesza i ma moc / nie dymi na czarno

Auto przyśpiesza bardzo dobrze, nie kopci (problem z przyśpieszaniem był powodem wymiany przepływki)

> tylko podczas puszczenia gazu spadaja obroty i gasnie ?

Tak ale nie zawsze, czasami gaśnie jak wrzucę już na luz. Na jakiś 20 zatrzymań dzieje się tak z 2 razy. Dzisiaj na odcinku 45km dwa razy się tak stało.

Napisano

> wstawiłem zamiennik ale trzyma się parametrów na kompie było

> sprawdzane

A czy po odjęciu gazu spadek na wolne obroty jest "płynny", taki jak przed wymianą przepływki ? Oczywiście chodzi o przypadki kiedy nie gaśnie.

Może zamiennik jednak nie trzyma idealnych parametrów przy niskim przepływie i w związku z tym nie trzyma wolnych obrotów?

W ogóle było sprawdzane ile one wynoszą na zimnym i rozgrzanym silniku ?

Napisano
  • Autor

Obroty spadają jednostajnie i utrzymują się na biegu jałowym cały czas tak samo, parametry przepływki sprawdził mi znajomy, powiedział, że jest mała zwłoka w reakcji ale mieści się w normie. Dlatego wykluczył ten element.

Napisano

Przepływka nie oryginalna jest do :no Jesli to nie Bosch to radze tobie odłącz ją całkowicie i zobacz jak auto będzie sie zachowywało w trasie - czy jeszcze zgasnie..... jeśli tak to radze udać sie do Fiata- i kazać podłączyć się pod Examiner i niech sprawdzą na nim jaka jest aktualne ciśnienie paliwa i jak reaguje pompa na zmiany obrotów/ciśnienia - taka usługa powinna kosztowac tyle co zwykła diagnostyka Examinera.

Jesli obroty spadają, silnik faluje lub gaśnie to najprawdopodobniej pada układ sterowania ciśnieniem paliwa lub powietrza ( taki czujnik na kolektorze sącym ) .... ale tak naprawde jest to dziwne bo wszystko powinna zapisać kaseta...

Zacznij od odłaczenia przepływki ok.gif

Napisano
  • Autor

Hmm będę musiał tak zrobić, dzisiaj jadę do aso zobaczę może tęgie głowy coś stwierdzą, mają zrobić bezpłatną naradę fachowców nad autem jestem ciekaw co z tego wyjdzie oslabiony.gif

Napisano

> A auto od czasu do czasu gaśnie gdy wrzucę na luz podczas

> zatrzymywania się lub zwalniania.

Takie objawy miałem kiedyś w fordzie tzn gaśnięcie silnika po wrzuceniu na luz i też głowiłem się co to może być. Okazało się, że często odłączałem akumulator w celu doładowania i kasowała się pamięć komputera. Żeby przywrócić pamięć komputerowi należało kilka minut potrzymać silnik na wolnych obrotach, potem przez 3 min. na około 3 tyś.obr i wykonać normalną jazdę przez 8 km. Po tej operacji problem gaśnięcia silnika już nie występował. Miałem tez PII z tym, że z 1.2 i ten po odłączeniu akumulatora ten problem nie występował ale przez kilka dni świeciła kontrolka silnika jednakże bez żadnych konsekwencji.

Napisano
  • Autor

W aso wypięli mi taką rurkę zieloną która połączona jest z silnikiem trochę poniżej akumulatora, przejechałem jakieś 45km i ani razu nie zgasł. Wiec to raczej będzie przyczyna, pośmigam tak jeszcze kilka dni. Jak oni to nazwali wspomaganie wyłączania silnika czy jakoś tak?

Napisano
  • Autor

odłączyli mi w ASO taką zieloną rurkę która jest poniżej akumulatora na wysokości bloku, narazie nie gaśnie. Pojeźdzę tak trochę jeśli będzie ok wymienie jakiś tam czujnik i będzie z głowy. Pojadę jeszcze na regulacje zaworów bo nie wiadomo kiedy była robiona, a podobno w tym silniku trudno wyczuć, że coś nie tak a krzywki mogą dostać po dupie i wałek do wymiany.

Napisano
  • Autor

Niestety prawie się nic nie zmieniło, obroty częściej spadają poniżej 7tyś i wracają do normalnego poziomu a czasami gaśnie.

Napisano

> Niestety prawie się nic nie zmieniło, obroty częściej spadają poniżej

> 7tyś i wracają do normalnego poziomu a czasami gaśnie.

Odłącz przepływkę ok.gif a jesli będzie bez zmian to zatkaj EGR .... old.gif

Napisano
  • Autor

Przepływka na egzaminerze sprawdzona i ziała poprawnie, EGR zaślepiony jutro na trasie dowiem się czy jest już ok czy nie. Ale raczej nie bo błędu EGR examiner nie odnotował.

Napisano

> Przepływka na egzaminerze sprawdzona i ziała poprawnie, EGR

To nie ma znaczenia..... sam pisałeś że auto czasami pracuje poprawnie a czasami nie.... odłacz a jesli bedzie problem to zatkaj EGR....

Napisano
  • Autor

EGR zatkany dziejej się dokładnie tak samo, nic się nie zmieniło. Dzisiaj chyba odłącze tą przepływkę, jeśli ją odłącze i nic się nie zmieni i włącze ją ponownie, będzie mi wywalało jakieś błędy na kompie lub na desce?

Napisano

Nie nic nie bedzie na desce...

Napisano
  • Autor

Orientujecie się może czy czujnik na wałku rozrządu da się wymienić bez ściągania paska?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.