Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.6 8v astra F vs. 1.6 8v astra II. Czym się różnią? Pilnie

Featured Replies

Napisano

Witam dawno mnie tu nie było... pojawił mi się problem i chciałbym się dowiedzieć czy jest jakaś różnica pomiędzy silnikiem 1.6 8v w astrze F i II? Z tego co się doszukałem to moc jest taka sama, nie wiem jak reszta, chodzi dokładnie o to, że padł mi c16nz i jest na allegro do kupienia silnik od astry II dało by go rade wcisnąć do efki od tak siup i już?

Napisano

Puszka nad aparatem wtryskowym jest troche inna, ma nadlewke, ktora zakrywa kolektor ssacy z bebechami. Po co? Nie wiem.

To raczej nie powinno przeszkadzac.

Poza tym od A II to bedzie prawdopodobnie X16SZR. W stosunku do C16NZ ma dodatkowo czujnik spalania stukowego, DISa zamiast klasycznego rozdzielacza, elektryczny EGR.

Przydal by sie swap komputera i wiazki silnika.

Komputer do X16SZR ma immobilajzer. Trzeba bedzie dolozyc odbiornik immo, kable do niego plus miec kluczyki z transponderami, albo zdobyc komputer z zdezaktywowanym immo. Sporo zabawy.

Jakie jeszcze mechaniczne roznice? Nie wiem.

Napisano

W AII z silnikiem 1,6 8V jest dodatkowo modul chlodzenia silnika (pod akumulatorem, za zderzakiem), przynajmniej w wersji z klimatyzacja. W kolektorze dolotowym jest tylko jeden czujnik temperatury (na komputer i licznik).

Poza tym roznic brak.

Wiec tak jak juz napisal szlachcic, silnik mozna przerzucic razem z okablowaniem, komputerem i reszta osprzetu. Ot tak nie da rady (chyba ze ktos lubi rzezbic w instalacji elektrycznej).

Pozdrawiam

Napisano

Ewentualnie pozbawic mozna ten silnik cech SZR i dokonac "downgrade" do wersji NZ. Czyli podmieniamy kolektor dolotowy i zmieniamy uklad zaplonowy (i jeszcze pare drobiazgow).

Pozdrawiam

Napisano

> W AII z silnikiem 1,6 8V jest dodatkowo modul chlodzenia silnika (pod

> akumulatorem, za zderzakiem), przynajmniej w wersji z

> klimatyzacja. W kolektorze dolotowym jest tylko jeden czujnik

> temperatury (na komputer i licznik).

To pewnie dalo by sie obejsc wkladajac kolektor ssacy z aparatem wtryskowym ze starego silnika.

Komputer z wiazka trzeba przelozyc. Duzo grzebania. Ale da sie zrobic.

X16SZR ma jeszcze czuknik reluktancyjny polozenia walu w okolicach kola pasowego. C16NZ go nie ma.

Napisano

Tak tez wlasnie przed chwila pomyslalem, co wyzej wyrazilem i mysle, ze ma sens.

Pozdrawiam

Napisano

> Ewentualnie pozbawic mozna ten silnik cech SZR i dokonac "downgrade"

> do wersji NZ. Czyli podmieniamy kolektor dolotowy i zmieniamy

> uklad zaplonowy (i jeszcze pare drobiazgow).

To by wymagalo podmiany glowicy (??) z walkiem rozrzadu.

A to przez mocowanie i "naped" rozdzielacza zaplonu z czujnikiem polozenia walka. (w rozdzielaczu).

Napisano
  • Autor

dobra dzięki grzebanie już nie wchodzi w grę, jak już mam grzebać to szukałbym c20ne, dzięki za odpowiedzi

Napisano

O ile sie nie myle, to walek jest ten sam i ma naciecia do napedu aparatu zaplonowego. Ksztalt gornej czesci glowicy jest ten sam, wystarczy odkrecic podstawe DIS i mamy to samo co w NZ (nawet o-ringi sa te same; podstawa DIS siedzi w glowicy i jest uszczelniana tym samym o-ringiem, co aparat w C16 NZ)Jesli walek w SZR nie ma naciec (nie pamietam czy ma, choc rozbieralem, to podmienic od NZ). No i na pewno rozni sie ksztalt kanalow wydechowych, ale kolektor wydechowy moglby zostac.

Wiec glowicy nie trzeba zdejmowac na pewno.

A jak chcesz wrzucic C20NE, to kup cala Vectre A z tym silnikiem, bedzie prosciej niz kupowanie silnika, wiazek, zawieszenia, hamulcow i innych drobiazgow osobno. Zawieszenie w Vectrze A z C20 NE jest IDENTYCZNE (sprawdzone dokladnie) co w Astrach z tym silnikiem i mocniejszych.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

czyli jeszcze raz i powoli, gość napisał, że ma też części do tego silnika chcąc kupić komplet aby wcisnąc do siebie potrzebowałbym: silnik, kompa, wiązkę, i kluczyki + stacyjka? coś pominąłem?

Napisano

> czyli jeszcze raz i powoli, gość napisał, że ma też części do tego

> silnika chcąc kupić komplet aby wcisnąc do siebie

> potrzebowałbym: silnik, kompa, wiązkę, i kluczyki + stacyjka?

> coś pominąłem?

Tak. Jezlie tam była klima to komp będzie chciał gadać ze sterownikiem wentylatorów, który trudno przyrzeźbić do eFki.

Poza tym w AG jest jeden czujnik temperatury silnika jak to już było wcześniej napisane, więc byś musiał przyrzeźbić jakoś czujnik temp na zegary.. Albo pogodzić się z jego brakiem wink.gif

Napisano

Ale po co? Mozna zrobic tak jak pisalismy ze szlachcicem i bedzie dzialac, bez dodatkowych kosztow, wiazek i komputerow. Blok, glowica, fazy rozrzadu te same. Podmienic kilka czesci z C16 NZ i nie trzeba wiazek przerabiac, wymieniac...

Pozdrawiam

Napisano

> Ale po co? Mozna zrobic tak jak pisalismy ze szlachcicem i bedzie

> dzialac, bez dodatkowych kosztow, wiazek i komputerow. Blok,

> glowica, fazy rozrzadu te same. Podmienic kilka czesci z C16 NZ

> i nie trzeba wiazek przerabiac, wymieniac...

> Pozdrawiam

Wlasnie wlasnie.

Jezelil nie trzeba przekladac glowicy (a myslalem ze trzeba) to da sie to zrobic.

Tosh mnie uswiadomil X16SZR od C16NZ odroznia tylko osprzet. Mechanika: blok, glowica, mocowania te same.

Napisano

Z ciekawosci.

Co sie stalo z C16NZ? Na co zaniemógł i po ilu kilometrach?

Napisano

> Witam dawno mnie tu nie było... pojawił mi się problem i chciałbym

> się dowiedzieć czy jest jakaś różnica pomiędzy silnikiem 1.6 8v

> w astrze F i II? Z tego co się doszukałem to moc jest taka sama,

> nie wiem jak reszta, chodzi dokładnie o to, że padł mi c16nz i

> jest na allegro do kupienia silnik od astry II dało by go rade

> wcisnąć do efki od tak siup i już?

Ja miałem w Corsie X16SZR z Astry F. Później X16SZR z Astry G. Oba pracowały na kompie i wiązce z C16NZ, ale w tym drugim przypadku był problem z wałkiem rozrządu - musiałem założyć wałek z eFki, bo ten X16SZR z G nie miał podcięcia pod aparat. Poza tym, więcej różnic nie miałem, aczkolwiek nie mogę się wypowiadać odnośnie kolektorów, bo drugi silnik mam zmontowany ze starymi kolektorami

Napisano
  • Autor

255 tys. km. wcina płyn z chłodnicy, znika olej, na moje to padła uszczelka pod głowicą, do tego gaśnie z niewyjaśnionych powodów jak mu się zachce, nagrzany ciężko odpala, ale to nie wina modułu zapłonowego. Z pod korka oleju, ze zbiorniczka od chłodnicy i przy bagnecie kopci na biało. Jak odpalę w garażu to po minucie nie widzę drugiego końca. Po wykręceniu świece są mokre, a puszka nad kolektorem dolotowym jest w środku uwalona majonezem który leci z odmy... stąd pomyślałem, że lepiej poszukać innej jednostki niż grzebać z tym silnikiem, on ma już chyba dość.

Napisano

Czyli jeszcze raz.

Postawilismy teze pierwsza: silnik przekladamy w calosci bez zmian z wiazkami i kompem-wersja drozsza, bo trzeba dokupic to i owo..

Postawilismy teze druga: kupujemy sam silnik i robimy rzeczy nastepujace:

-odejmujmy DIS razem z podstawa i wstawiamy tam aparat zaplonowy z C16 NZ wraz zprzewodami zaplonowymi,

-jak pisze kolega Miho, przekladamy walek rozrzadu z C16NZ,

-przekladamy kolektor dolotowy z C16NZ razem z jego osprzetem (jesli sie roznia kanalami dolotowymi, to zostawiamy z SZR, wiercimy i gwintujemy otwor pod czujnik na licznik, usuwamy i zaslepiamy otowr pod EGR lub przekladamy z C16NZ (jesli jest sprawny-jak nie to tez zaslepiamy),

-usuwamy czujnik polozenia walu, wymieniamy kolo pasowe na to z C16NZ (jesli jest pasek wieloklinowy),

- podpinamy tak zmdyfikowany silnik do instalacji w samochodzie (czyliw tym momencie mamy juz silnik C16NZ).

Bedzie dzialac.

Pozdrawiam

Napisano

Właśnie ... dlaczego w SZR obudowa wtrysku jest taka duża ? Dlaczego od filtra pow przewód rodziela się na 2 części do owej obudowy wtrysku ?

Napisano

> Właśnie ... dlaczego w SZR obudowa wtrysku jest taka duża ? Dlaczego

> od filtra pow przewód rodziela się na 2 części do owej obudowy

> wtrysku

Tutaj wkleje link http://www.corsaclub.pl/forum2/topics26/12959.htm

Na szczescie to tlumaczenia naszego kolegi z forum, wiec nie rzucajcie we mnie kamieniami...

Wczesniej, patrzac na obudowe wtrysku tego silnika Zastanawialem sie, po jaka cholere tak to rozbudowali, a zaraz pozniej przyszla refleksja, ze pewnie ze wzgledu na zjawiska falowe zachodzace w ukladzie dolotowym.

Pozdrawiam

Napisano

Czyli pewnie to podejdzie do innych silnikó 1.6 z jednopunktem.

Napisano

> Właśnie ... dlaczego w SZR obudowa wtrysku jest taka duża ? Dlaczego

> od filtra pow przewód rodziela się na 2 części do owej obudowy

> wtrysku ?

Założyłem to do swojej Corsy. Przypominam, że tam siedzi kolektor z X16SZR (mam drugi na sprzedaż) - od kolektora z NZta różni się EGRem. Nakładka pochodzi z Astry G. Tam jest dodatkowo rezonator. Jeśli zauważyłem jakąś różnicę, to może jest to lekkie obniżenie dźwięku silnika przy nagłym zwiększeniu obciążenia.

Nie gwarantuję, że ta pokrywka wejdzie na EGRa w C16NZ

Napisano

> Założyłem to do swojej Corsy. Przypominam, że tam siedzi kolektor z

> X16SZR (mam drugi na sprzedaż) - od kolektora z NZta różni się

> EGRem. Nakładka pochodzi z Astry G. Tam jest dodatkowo

> rezonator. Jeśli zauważyłem jakąś różnicę, to może jest to

> lekkie obniżenie dźwięku silnika przy nagłym zwiększeniu

> obciążenia.

> Nie gwarantuję, że ta pokrywka wejdzie na EGRa w C16NZ

Chyba w c16nz ten ,nie elektryczny" EGR jest mniejszy od tego z SZR?

Napisano

> Ale ma większą średnicę

Mozliwe, później u braciaka będe to zerknę który większy jest. Bo mam ,,luzem" ten z SZR.

Napisano

> Puszka nad aparatem wtryskowym jest troche inna, ma nadlewke, ktora

> zakrywa kolektor ssacy z bebechami. Po co? Nie wiem.

Ta nadlewka to nie jest przypadkiem rezonator, odpowiednik tego, który np w c14nz jest w nadkolu pod obudową filtra powietrza?? hmm.gif

Napisano

> Ta nadlewka to nie jest przypadkiem rezonator, odpowiednik tego,

> który np w c14nz jest w nadkolu pod obudową filtra powietrza??

Tak jest i zostało to wyjaśnione powyżej wink.gif

Napisano

rade

> wcisnąć do efki od tak siup i już?

Ten od G jest chyba wielopunktowy wtrysk.

Napisano

Podlacze sie do tematu, bo bardzo podobny. Majac X16SZ w Astrze F bez klimy i chcac zamienic silnik na X16SZ z Astry G bez klimy, to oprocz silnika cos trzeba zmieniac? A jesli z klima, to co dodatkowo trzeba by zmienic?

Napisano

> rade

> Ten od G jest chyba wielopunktowy wtrysk.

Chyba na pewno nie jest wielopunktowy 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Podlacze sie do tematu, bo bardzo podobny. Majac X16SZ w Astrze F bez

> klimy i chcac zamienic silnik na X16SZ z Astry G bez klimy, to

> oprocz silnika cos trzeba zmieniac? A jesli z klima, to co

> dodatkowo trzeba by zmienic?

to silnik chcesz zmienic czy klimatyzacje wstawic? zeby do F-ki wstawic klime to musisz częsci wyciagac z F-ki; spręzarke, chłodnice, przewody itd. Chyba nawet zderzak przodni jest inny. W zasadzie nieopłacalny zabieg. Zresztą poszukaj troche bo było juz tu kilka razy mówione. a silniki X16SZ w F i G są takie same wiec mozna wsadzic z G do F bez modyfikacji.

Napisano

> Chyba na pewno nie jest wielopunktowy

A może prawda leży pośrodku? grinser006.gif

1.6 8v w A G był X16SZR i Z16SE.

Napisano

A przede wszystkim nie było X16SZ w AG, tylko X16SZR ot taka mała różnica. zlosnik.gif

Napisano

> Podlacze sie do tematu, bo bardzo podobny. Majac X16SZ w Astrze F bez

> klimy i chcac zamienic silnik na X16SZ z Astry G bez klimy, to

> oprocz silnika cos trzeba zmieniac? A jesli z klima, to co

> dodatkowo trzeba by zmienic?

SZ to tylko VA i AF.

Klima - to dla silnika jest różnica tylko w sprężarce, osprzęcie, misce olejowej (alu dla klimy i zawsze alu w AG), wiązce, oprogramowaniu kompa.

Napisano

> A może prawda leży pośrodku?

> 1.6 8v w A G był X16SZR i Z16SE.

Dokładnie przyjacielu zlosnik.gif jak zwykle prawda leży po środku waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.