Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Będzie kontynuacja Omegi?

Featured Replies

Napisano

Wiecie coś na temat Omegi C? Krążyły fotki po necie, zaprzestano produkcji Omy B i co dalej? Co z dziurą w segmencie?

Napisano

Myslisz, ze w dobie obecnego kryzysu GM nie ma sie czym martwic, tylko czym zastapic dziure po Omie icon_rolleyes.gif. Nie sadze zlosnik.gif. Tym bardziej, ze nie wiadomo, czy Opel przetrwa i czy go GM nie sprzeda jakims kitajcom czy innym hebanom frown.gif.

Napisano

Albo po prostu nie widzi sensu w wypełnianiu tego segmentu. Kilka marek sobie radzi bez tego segmentu - np. Seat, Fiat, europejska Toyota ok.gif

Napisano
  • Autor

> Myslisz, ze w dobie obecnego kryzysu GM nie ma sie czym martwic,

> tylko czym zastapic dziure po Omie . Nie sadze . Tym bardziej,

> ze nie wiadomo, czy Opel przetrwa i czy go GM nie sprzeda jakims

> kitajcom czy innym hebanom .

Kryzys trwa zaledwie kilka-kailkanaście tygodni, a Omy nie produkują kilka lat za to wprowadzają Insignie hmm.gif

Napisano

> Albo po prostu nie widzi sensu w wypełnianiu tego segmentu. Kilka

> marek sobie radzi bez tego segmentu - np. Seat, Fiat, europejska

> Toyota

I przez to jak człowiek zajeździ Omcie to nie ma co wybrac, sama drożyzna zostaje zlosnik.gif

Napisano

> I przez to jak człowiek zajeździ Omcie to nie ma co wybrac, sama

> drożyzna zostaje

To trzeba zacząć o nią dbać aby jak najdłużej służyła właścicielowi. smile.gif

Napisano

> To trzeba zacząć o nią dbać aby jak najdłużej służyła właścicielowi.

Ależ ja o nią dbam, kocham, czyszczę, głaszczę i do niej przemawiam zlosnik.gif

Napisano

> Kryzys trwa zaledwie kilka-kailkanaście tygodni, a Omy nie produkują

> kilka lat za to wprowadzają Insignie

Wiesz, osobiscie nie znam nikogo, kto by kupil Ome (mowie o UK) - bo albo sa tacy jak ja, co kupuja Vectre, Passata, albo tacy co juz ida w kierunku Superba, A6. A i tak najlepiej sprzedaja sie Corsy i Astry - w UK za 200-300 funtow wiecej od Astry masz Vectre w wypasie smile.gif. Duze auta po prostu nie ida - no chyba, ze prestizowe.

Napisano

> drożyzna zostaje

Żebyś wiedział biglaugh.gif

Napisano

> Wiesz, osobiscie nie znam nikogo, kto by kupil Ome (mowie o UK) - bo

> albo sa tacy jak ja, co kupuja Vectre, Passata, albo tacy co juz

> ida w kierunku Superba, A6. A i tak najlepiej sprzedaja sie

> Corsy i Astry - w UK za 200-300 funtow wiecej od Astry masz

> Vectre w wypasie . Duze auta po prostu nie ida - no chyba, ze

> prestizowe.

Takim sposobem myślenia, to i Vectry nie powinni byli robić, bo są tacy co kupują Passaty czy Avensisy.

Jeżeli Skodzie opłaca Się Superb, to może Oplowi przy odpowiedniej polityce oplłacałoby się robić następce Omy.

Napisano

> Takim sposobem myślenia...

Może Insignia ma wypełnić obydwa te rynki hmm.gif

Napisano

> Może Insignia ma wypełnić obydwa te rynki

Być moze, ale jednak do wygody klasy Omy trochę brakuje.

Napisano

> Być moze, ale jednak do wygody klasy Omy trochę brakuje.

No patrząc na foty i opinie to masz rację. Też ciekaw jestem czemu opel nie kontynuował dalej Omegi. Może względy ekonomiczne i sondaże przemawiały za uśmierceniem jej hmm.gif

Napisano
  • Autor

> drożyzna zostaje

I dlatego ja będę się rozglądać za czymś w rodzaju 300C albo vanem z duuuużą V-ką zlosnik.gif

Napisano

> I dlatego ja będę się rozglądać za czymś w rodzaju 300C albo vanem z

> duuuużą V-ką

Za Vanem? Za "tatusiowatym" samochodem? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Za Vanem? Za "tatusiowatym" samochodem?

Jakiś Grand Voyager albo cuś w tym stylu...

Napisano

> Jakiś Grand Voyager albo cuś w tym stylu...

Ja to jak nie znajde niczego w stajni Opla, to może się na Superba przesiąde (tego poprzedniego)

Napisano
  • Autor

> Ja to jak nie znajde niczego w stajni Opla, to może się na Superba

> przesiąde (tego poprzedniego)

Współczuję oink.gif A z jakim silnikiem? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> O takie na ten przykład cosik

Trochu mniejsze i o komforcie na poziomie Omy możesz zapomnieć skromny.gif Poza tym FWD no.gif

Napisano

> Trochu mniejsze i o komforcie na poziomie Omy możesz zapomnieć Poza

> tym FWD

Ale sam wiesz, że jak nie takie coś, to tylko BMW 5, albo Mesio jakiś. BMW mi się źle kojarzy, a na Mesia przyjdzie czas jak będę piernikowaty zlosnik.gif .... zaraz, w zasadzie już mogę jeździć Mesiem zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> Być moze, ale jednak do wygody klasy Omy trochę brakuje.

a insignia nie ma czasem większego rozstawu osi niż oma? cfaniaczek.gif

Napisano

> O 7mm

no to, w takim razie, omie trochę brakuje do insignii cfaniaczek.gif

Napisano

> Czego brakuje?

komfortu, bezpieczeństwa, niezawodności, ekonomiczności, wyglądu...

z resztą, porównywanie omy z insią ma tylko trochę więcej sensu od twierdzenia, że insii brakuje czegoś do omy.

ps. zawsze można jeździć rekordem. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> komfortu, bezpieczeństwa, niezawodności, ekonomiczności, wyglądu...

Ile jeździłeś jednym i drugim?

> z resztą, porównywanie omy z insią ma tylko trochę więcej sensu od

> twierdzenia, że insii brakuje czegoś do omy.

> ps. zawsze można jeździć rekordem.

Czyli Insignia jest super hiper i wszystko ma najlepsze?

Napisano

> Ile jeździłeś jednym i drugim?

Ale to pytanie mozna tez do Ciebie skierowac - ile jezdziles Insignia wink.gif

> Czyli Insignia jest super hiper i wszystko ma najlepsze?

Uwielbiam Was chlopaki, jak Omy bronice jak niepodleglosci biglaugh.gif. To juz bylo, i raczej nie bedzie wiecej. Lepiej juz celowac w CH300C waytogo.gif

Napisano

> Uwielbiam Was chlopaki, jak Omy bronice jak niepodleglosci . To juz

Wg mnie to jednego z pewnością omedze nie mozna odmówić - ilości miejsca i komfortu. Jednak jest to komfort, który szokował w drugiej połowie lat 90-tych a nie teraz.

Co do wprowadzenia omegi C to ja bym się nie zdziwił, że tak będzie, ostatnio widziałem gdzieś przy okazji okładką bodajze auto świata i było tam, ze Opel wkrotce wprowadza ........................... asconę yikes.gif tak to nie żart. Skoro vw cały czas robi auta jak bora a teraz znowu jetta to czemu nie ascona ? Tylko teraz pytanie, gdzie tu miejsce dla astry H sedan ?

Napisano

> a insignia nie ma czasem większego rozstawu osi niż oma?

Co ma piernik do wiatraka? Zasiądź w Omedze i za chwilę w Insigni. Gdzie jest więcej miejsca? Gdzie czujesz przestrzeń?

Przejedź się jednym i drugim po warszawskich ulicach, które auto mniej przekazuje informacji o nierównościach? Omega. Ciekawe dlaczego ... może dlatego że jest z segmentu E, a Insignia jak i Vectra którą zastępuje to segment D zlosnik.gif

Insignia bardzo mi się podoba, widzę w niej w przyszłości auto dla siebie, ale jakby nie patrzeć będzie to auto o klasę niżej pozycjonowane.

A że bardziej ekonomiczne, że szybsze, że bezpieczniejsze - tego nie przeczę bo być może - natomiast na pewno nie bardziej komfortowe.

Napisano

> A że bardziej ekonomiczne, że szybsze, że bezpieczniejsze - tego nie

> przeczę bo być może - natomiast na pewno nie bardziej

> komfortowe.

Gdyby omega była z tego samego okresu co Insignia to miała by to wszystko + komfort i przestrzeń jak przypuszczam waytogo.gif

Napisano

Kiedyś gdzieś czytałem, że nowa Omega to ma być jakiś Amerykaniec w wersji Europejskiej.

Coś tak jak Insignia na Amerykę to Buick jakiś tam.

Napisano

> Co ma piernik do wiatraka? Zasiądź w Omedze i za chwilę w Insigni.

> Gdzie jest więcej miejsca? Gdzie czujesz przestrzeń?

ja czuje przestrzeń w vectrze. ba, nawet w p107 (z przodu) a jak bardzo pragnę przestrzeni, to jadę autobusem

> Przejedź się jednym i drugim po warszawskich ulicach, które auto

> mniej przekazuje informacji o nierównościach?

o tak. bo konstruktorzy opla się bardzo przejmują stanem warszawskich ulic. zlosnik.gifgrinser006.gifzlosnik.gif

ja w dziurę wpadlem ostatnio na początku 2008 (wizyta w pl)

Omega. Ciekawe

> dlaczego ... może dlatego że jest z segmentu E, a Insignia jak i

> Vectra którą zastępuje to segment D

Z tymi literkami to racja, ale ja upieram się, że o zaszeregowaniu do segmentu powinien decydować rozstaw osi a nie marketing.

> Insignia bardzo mi się podoba, widzę w niej w przyszłości auto dla

> siebie, ale jakby nie patrzeć będzie to auto o klasę niżej

> pozycjonowane.

> komfortowe.

zrozumiałem, nie mam więcej pytań ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ale to pytanie mozna tez do Ciebie skierowac - ile jezdziles Insignia

Przeczytaj jeszcze raz wszystko od początku. Nawet słowa nie napisałem, o porównaniu Insigni z Omegą hehe.gif Tylko zapytałem kolegi Cezh czego brakuje Omedze z powodu 7-mio milimetrowej różnicy w rozstawie osi rotfl.gif

Może to taki nowy trendi, dżezi, fleszi wyznacznik komfortu, "bezpieczeństwa, niezawodności, ekonomiczności, wyglądu" niewiem.gif W ten sposób możemy się licytować wymiarami w nieskończoność oink.gif

A porównywanie aut którymi się nie jeździło i pewnie nawet nie zasiadło w nich jest zupełnie pozbawione sensu.

> Uwielbiam Was chlopaki, jak Omy bronice jak niepodleglosci . To juz

> bylo, i raczej nie bedzie wiecej.

Co nie zmienia faktu, że jeśli coś jest bardzo komfortowe i w miarę bezpieczne, a na pewno niebrzydkie to traci to wszystko bo wszedł kolejny plastikowy samochód do produkcji zlosnik.gif

>Lepiej juz celowac w CH300C

I tak właśnie celuję cool.gif20.GIF

Napisano

> Co ma piernik do wiatraka? Zasiądź w Omedze i za chwilę w Insigni.

> Gdzie jest więcej miejsca? Gdzie czujesz przestrzeń?

a usiądź w Vito albo T4 albo chociaż w citroenie XM zlosnik.gif

> Przejedź się jednym i drugim po warszawskich ulicach, które auto

> mniej przekazuje informacji o nierównościach? Omega. Ciekawe

> dlaczego ... może dlatego że jest z segmentu E, a Insignia jak i

> Vectra którą zastępuje to segment D

jesteś pewny, ze dlatego ? myslisz, ze to ta literka E to sprawia ? bo mnie się wydaje, że po prostu bardziej miękkie i elastyczne zawieszenie niż w vectrze C. Przejedź się po dziurach jakimś francuzem np. xsarą picasso to pomyslisz, ze jest z segmentu Ż.

> pozycjonowane.

widzę, że bardzo kurczowo trzymasz się podziału na segmenty ale tak już nie jest od ładnych paru lat. Każdy producent ma po kilka modeli, które nie wiadomo do jakiego segmentu przypisać a sprzedają się bardzo dobrze(przynajmniej tak było przed kryzysem ). Czy uważasz, że w Polsce czy nawet w Europie zachodniej przychodzi klient do salonu i mówi: dzień dobry, szukam auta z segmentu E bo chcę mieć duże i komfortowe auto. Mogę się założyć, że 90% ludzi nie słyszało o jakich kolwiek segmentach aut a tym bardziej nie poptrafi powiedzieć, do którego segmentu dane auto przypisać. Ja się temu wcale nie dziwię bo jakie to ma znaczenie i kogo to obchodzi.

> pozycjonowane.

> komfortowe.

Omega jest niewątpliwie komfortowym autem ale nie przesadzajcie z tym luksusem. Ma po prostu sporo miejsca, dosyć sprężyste zawieszenie i tyle. We współczesnych autach jest inaczej, są rozbudowane napompowane deski rozdzielcze i tapicerki drzwi maskujące wszelkie wzmocnienia, strefy zgniotu itp. Zawieszenia są twardsze gdyż współczesnymi dużymi, mocnymi autami jeździ w normalnym kraju się z reguły po autostradach a tam liczy się pewność prowadzenia. Komfort jest w standardzie gdyż inne są drogi. Do jeżdzenia po dziurach czy po miescie służą inne samochody. Tylko w Polsce kazdy chce mieć uniwersalne auto, takie co dziur nie czuć, takie co super trzyma w zakrętach, takie co lodówkę przewiezie i takie co 4 litry pali. Tak się nie da.

Wydaje mi się, ze nie tylko w Oplu da się zauwazyć, ze starsze modele jakby bardziej przestrzenne były. Kolega ma passata B6, owszem jest wygodny, ale mam wrażenie, ze cm wewnatrz ubyło w stosunku do B5 czy starszego B3. Tak samo widzę golfa III w stosunku do golfa V, ktorym ma mokazję czasami pojechać. Daleko szukać, wystarczy popatrzeć na astry, co generacja to jakby ciaśniejsza w środku, ale czy gorsza i mniej komfortowa przez to ? Wątpię.

Poza tym jeżeli np. mamy te 180-190 cm wzrostu, usiądziemy na tylnej kanapie i jest nam wygodnie, zapasu miejsca mamy po kilka cm nad głową, przed kolanami, z boku itp. to czy w takim aucie gdzie tego zapasu będzie po 30 cm będzie wygodniej nam się siedziało czy jechało ? No raczej nie, chyba że ktoś cierpi na klustrofobię.

to takie moje dywagacje śrdnio na temat spineyes.gif

Napisano

> bezpieczne, a na pewno niebrzydkie to traci to wszystko

o gustach się nie dyskutuje, jednemu sie podoba a drugiemu nie, mnie się omega nie podoba a vectra c tak dlatego ją kupiłem

> wszedł kolejny plastikowy samochód do produkcji

trochę też aluminium teraz dodają zlosnik.gif

Napisano

> a usiądź w Vito albo T4 albo chociaż w citroenie XM

Dziwna argumentacja - to takie odwracanie kota ogonem. W zasadzie Astra jest nie wiele mniejsza od Vectry. Dlaczego nie kupiłeś Astry? A może w zasadzie Corse, przecież ona też jest nie tak znowu znacząco mniejsza od Astry ....

> jesteś pewny, ze dlatego ? myslisz, ze to ta literka E to sprawia ?

> bo mnie się wydaje, że po prostu bardziej miękkie i elastyczne

> zawieszenie niż w vectrze C. Przejedź się po dziurach jakimś

> francuzem np. xsarą picasso to pomyslisz, ze jest z segmentu Ż.

Nie, ale dla porządku auta są jakoś pozycjonowane. Pewnie dlatego żeby można było je porównywać. Jakoś nie widziałem porównania Passata do Omegi, Ale Passata z Vectrą porównuje się non stop.

Dalej - jeździsz Vectra C, postaraj się spędzić kilka godzin w Omedze BFL i jeżeli nadal nie poczujesz różnicy (chociażby w fotelach, które w Omedze są znacznie bardziej komfortowe i obszerne to znaczy że swobodnie mogłeś kupić Corsę (bez obrazy dla Corsy)

> widzę, że bardzo kurczowo trzymasz się podziału na segmenty ale tak

> już nie jest od ładnych paru lat. Każdy producent ma po kilka

> modeli, które nie wiadomo do jakiego segmentu przypisać a

> sprzedają się bardzo dobrze(przynajmniej tak było przed kryzysem

> ). Czy uważasz, że w Polsce czy nawet w Europie zachodniej

> przychodzi klient do salonu i mówi: dzień dobry, szukam auta z

> segmentu E bo chcę mieć duże i komfortowe auto. Mogę się

> założyć, że 90% ludzi nie słyszało o jakich kolwiek segmentach

> aut a tym bardziej nie poptrafi powiedzieć, do którego segmentu

> dane auto przypisać. Ja się temu wcale nie dziwię bo jakie to ma

> znaczenie i kogo to obchodzi.

> Omega jest niewątpliwie komfortowym autem ale nie przesadzajcie z tym

> luksusem.

Omega była produkowana do 2003 roku jako auto luksusowe. W tym czasie Vectra C była już produkowane jako samochód o klasę niższy. Czego Ty tu nie rozumiesz?

Ja rozumiem że sam posiadasz VC i że tak jak ja Omegi, tak Ty będziesz bronił Vectry że jest co najmniej tak luksusowa i komfortowa jak Omega, ale nie jest.

Napisano

> Dziwna argumentacja - to takie odwracanie kota ogonem.

zacząłeś od ilosci przestrzeni a więc i taka moja argumentacja

> Astra jest nie wiele mniejsza od Vectry. Dlaczego nie kupiłeś

> Astry? A może w zasadzie Corse, przecież ona też jest nie tak

> znowu znacząco mniejsza od Astry ....

chciałem kupić astrę H kombi albo vectrę C, trafiła się dobra vectra to kupiłem i tyle.

> Dalej - jeździsz Vectra C, postaraj się spędzić kilka godzin w Omedze BFL

tak się składa, ze spędzam, a w zasadzie spędzałem, w niej nawet po kilkanaście godzin, gdyż były takie u nas w firmie jaką służbówki w delegacje (V6 2.6), od jakiegoś czasu jednak z uwagi na ich wiek i przebieg jeżdza już tylko wokoło komina a w trasy są vectry C v6 turbo

> i jeżeli nadal nie poczujesz różnicy (chociażby w fotelach,

> które w Omedze są znacznie bardziej komfortowe i obszerne to

wiedziałem, ze napiszesz o fotelach zlosnik.gif bo jest to akurat największa zaleta omegi i zgadzam się, ze są wygodniejsze niż w vectrze aczkolwiek tylko niż standartowe, bo bywają i w vectrach fajne wygodne fotele

> znaczy że swobodnie mogłeś kupić Corsę (bez obrazy dla Corsy)

oj jaka szkoda, ze ten wątek wczesniej się nie pojawił bo za Twoją radą może bym tak zrobił. Faktycznie moglem kupić corsę i mieć to samo co mam.

> Omega była produkowana do 2003 roku jako auto luksusowe. W tym czasie

> Vectra C była już produkowane jako samochód o klasę niższy.

> Czego Ty tu nie rozumiesz?

Czy Ty się w czasie zatrzymałeś chłopie ? Sam napisałeś "do 2003 roku" , trochę czasu od wtedy upłynęło i luksus omegi nikogo już nie rusza poza Tobą i paroma kolegami tutaj, ktorzy robią sobie z niej ołtarzyk.

> Ja rozumiem że sam posiadasz VC i że tak jak ja Omegi, tak Ty

> będziesz bronił Vectry że jest co najmniej tak luksusowa i

> komfortowa jak Omega, ale nie jest.

Po pierwsze ie mam zamiaru bronić tutaj żadnego statusu vectry bo mnie to wiesz ....wisi ....w jakim ona segmencie będzie, C, D czy Ą. Widzę, ze nie zajarzyłeś ,ze piszę to po to, że trochę mnie śmieszy Wasze uwielbienie do tego auta i westchnienia. Znam takich co tak samo wzdychają do garbusa albo duzego fiata, tyle, ze nie zauwazyli, że "parę " latek upłynęło.

Po drugie, uważam, że w wielu elementach (a moze nawet w większosci) współczesna vectra jest bardziej luksusowa niż omega sprzed 6-ciu lat. Listy wyposażenia chyba nie musi się wstydzić w stosunku do omegi, wybór silników większy i silniki lepsze, materiały w srodku dobre (zaraz kotoś napisze, ze plastikowe ) a czy sie podoba czy nie to kwestia gustu. Chyba, ze dla Ciebie luksus to więcej centymetrów tu i ówdzie (tylko bez skojarzeń zlosnik.gif )

Napisano

> Czy Ty się w czasie zatrzymałeś chłopie ? Sam napisałeś "do 2003

> roku" , trochę czasu od wtedy upłynęło i luksus omegi nikogo już

> nie rusza poza Tobą i paroma kolegami tutaj, ktorzy robią sobie

> z niej ołtarzyk.

Kto robi teatrzyk? Dobra inaczej, czy Mercedes S klasy poprzedniej generacji to porównywalne auto do obecnej generacji E klasy? Nie sądzę

> Po pierwsze ie mam zamiaru bronić tutaj żadnego statusu vectry bo

> mnie to wiesz ....wisi ....w jakim ona segmencie będzie, C, D

> czy Ą. Widzę, ze nie zajarzyłeś ,ze piszę to po to, że trochę

> mnie śmieszy Wasze uwielbienie do tego auta i westchnienia. Znam

> takich co tak samo wzdychają do garbusa albo duzego fiata, tyle,

> ze nie zauwazyli, że "parę " latek upłynęło.

> Po drugie, uważam, że w wielu elementach (a moze nawet w większosci)

> współczesna vectra jest bardziej luksusowa niż omega sprzed

> 6-ciu lat. Listy wyposażenia chyba nie musi się wstydzić w

> stosunku do omegi, wybór silników większy i silniki lepsze,

> materiały w srodku dobre (zaraz kotoś napisze, ze plastikowe ) a

> czy sie podoba czy nie to kwestia gustu. Chyba, ze dla Ciebie

> luksus to więcej centymetrów tu i ówdzie (tylko bez skojarzeń

> )

Ja napiszę o plastikach, bo wybacz ale do aut luksusowych to VC daleko chociażby właśnie z powodu użytych materiałów.

To oczywiste że VC jest technologicznie nowszym autem (ciekawe że niektóre elementy przejęła z Omegi) al VC to kontynuacja auta klasy średniej pod tytułem Vectra B.

Nie rozumiem Twojego uporu przeciw temu że się pewne rzeczy klasyfikuje. Polo zastępuje Polo, Golf Golfa, Passata Passata i mimo tego że Polo obecnej generacji jest wiekości Golfa I czy II to nadal nie będzie to auto kompaktowe.

Podchodzisz pragmatycznie do auta - spoko. Wystarczy Ci Corsa? Dobrze. Nie robi Ci specjalnej różnicy czy jeździsz Vectrą czy Astrą (taki wniosek można wysnuć po tym jak chciałeś kupić Astrę ale trafiła się Vectra).

Śmieszy Cię uwielbienie (dużo za dużo powiedziane, ale użyje Twojej nomenklatury) do jakiegoś auta? Masz ku temu prawo, ale tak samo jak telewizory dzielimy na 32,36,40 czy ile tam cali wymyślą, tak auta różnią się od siebie i też w jakiś sposób sie je dzieli.

Co do centymetrów - nie mam skojarzeń waytogo.gif

Napisano

> Co nie zmienia faktu, że jeśli coś jest bardzo komfortowe i w miarę

> bezpieczne, a na pewno niebrzydkie to traci to wszystko bo

> wszedł kolejny plastikowy samochód do produkcji

Oma tez jest plastikowa.

> I tak właśnie celuję

Ciekaw jestem, co powiesz o jakosci tych plastikow rotfl.gif

Napisano

> Omega jest niewątpliwie komfortowym autem ale nie przesadzajcie z tym

> luksusem. Ma po prostu sporo miejsca, dosyć sprężyste

> zawieszenie i tyle. We współczesnych autach jest inaczej, są

> rozbudowane napompowane deski rozdzielcze i tapicerki drzwi

> maskujące wszelkie wzmocnienia, strefy zgniotu itp. Zawieszenia

> są twardsze gdyż współczesnymi dużymi, mocnymi autami jeździ w

> normalnym kraju się z reguły po autostradach a tam liczy się

> pewność prowadzenia. Komfort jest w standardzie gdyż inne są

> drogi. Do jeżdzenia po dziurach czy po miescie służą inne

> samochody. Tylko w Polsce kazdy chce mieć uniwersalne auto,

> takie co dziur nie czuć, takie co super trzyma w zakrętach,

> takie co lodówkę przewiezie i takie co 4 litry pali. Tak się nie

> da.

waytogo.gif Nic dodac, nic ujac. Ja np. miekkiego zawiasu nie trawie, choc w Polsce byl atrybutem ok.gif

Napisano

> Kto robi teatrzyk? Dobra inaczej, czy Mercedes S klasy poprzedniej

> generacji to porównywalne auto do obecnej generacji E klasy? Nie

> sądzę

Nie, ale różnica z pewnoscią zmalała, tak jest i to normalne.

> Ja napiszę o plastikach, bo wybacz ale do aut luksusowych to VC

> daleko chociażby właśnie z powodu użytych materiałów.

Ale ja się z Tobą zgadzam, ze vectrze czy insigni do jakiejś tam klasy luksusowej sporo brakuje. Nie zgadzam się jedynie w tym, że omega jest dzisiaj w 2009 roku traktowana jako auto bardziej luksusowe niż vectra C. Do klasyka/oldtimera też jej jeszcze brakuje.

> To oczywiste że VC jest technologicznie nowszym autem (ciekawe że

> niektóre elementy przejęła z Omegi) al VC to kontynuacja auta

> klasy średniej pod tytułem Vectra B.

Tak, jest to kontynuacja, tyle, ze nie mająca technologicznie nic wspolnego z VB. Niestety omega z 2003 roku ma jednak "troszkę" rzeczy tych samych co omega z 1994 roku.

> Dobrze. Nie robi Ci specjalnej różnicy czy jeździsz Vectrą czy

> Astrą (taki wniosek można wysnuć po tym jak chciałeś kupić Astrę

> ale trafiła się Vectra).

Błędny wniosek. Nie napisalem, ze chcialem astręa trafiiła sięvectra, chcialem albo astrę albo vectrą i tylko to. Samochód nie jest dla mnie zwykłym przedmiotem jak sokowirówka czy odkurzacz. Gdyby tak bylo nie siedziałbym na forach swojej marki czy modelu i nie czytał i nie szperał na te tematy. Robi mi rożnicę czym jeżdżę i zanim zdecydowalem co kupię długo rozważałem wiele opcji. Szukałem auta dla rodziny 2+2 w nadwozi kombi, wygodnego i w miarę przestronnego, z silnikiem diesela o przyzwoitej mocy (uparłem się na cdti 150KM), bezpiecznego, z dobrym wyposażeniem i młodego za kwotę +/- 40kpln. Moje kryteria spełniały z opli tylko astra H i vectra C - proste nie ? Innych marek raczej nie chciałem, na razie jakoś lubię Ople. Czy przy takich załozeniach mialem szukac też omegi BFL kombi z silnikiem powiedzmy 2.2dti (bo to jedyny "w miarę nowoczesny" klekot) z roku góra 2003 ? Moim zdaniem taka omega nie zaoferowała by mi tego co mam w obecnej vectrze C, pewnie wielu rzeczy z wyposażenai mojeje vectry nawet nie było na liscie wyposazenia omegi.

Ja z kolei wysnuwam wniosek czytając Twoje posty (być może błędny) ,ze jedynym słusznym wyborem jest kupowanie jak największego i jak najbardziej luksusowego auta za posiadaną kwotę.

> jak telewizory dzielimy na 32,36,40 czy ile tam cali wymyślą,

> tak auta różnią się od siebie i też w jakiś sposób sie je

> dzieli.

myślę, ze to nie najlepsze prównanie, chociaż można by zapytać czy wolałbyś 10 letni telewizor Rubin 28 cali czy 3 letni telewizor np. Panasonic 21/25 cali ? cfaniaczek.gif chociaż moze jednak to też nie dobre porównanie spineyes.gif

Dobra, 20.GIF luz, napisalem gdzieś tam wczesniej, ze opel planuje wznowić produkcję ascony. Czy wg Ciebie ma to jakikolwiek sens ? VW nawet wyszło z jettą, jednak opel ma jeszcze astrę H sedan więc nie rozmumiem działań koncernu, ktory jest u skraju bankructwa. To ma być ich sposób na wyjście na prostą ?

Napisano
  • Autor

> Oma tez jest plastikowa.

Oma to auto starej daty i ma blachę, a nie sreberko z kwiaciarni zlosnik.gif

> Ciekaw jestem, co powiesz o jakosci tych plastikow

Nie wiem, zobaczymy wink.gif

Napisano

> Oma to auto starej daty i ma blachę, a nie sreberko z kwiaciarni

A vectra jest nowoczesna i ma maske aluminiowa 270751858-jezyk.gif

> Nie wiem, zobaczymy

Mnie amerykance przerazaja shocked.gif

Napisano

> Robi mi rożnicę czym

> jeżdżę i zanim zdecydowalem co kupię długo rozważałem wiele

> opcji.

ok.gif

> Szukałem auta dla rodziny 2+2 w nadwozi kombi, wygodnego

> i w miarę przestronnego, z silnikiem diesela o przyzwoitej mocy

> (uparłem się na cdti 150KM), bezpiecznego, z dobrym wyposażeniem

> i młodego za kwotę +/- 40kpln. Moje kryteria spełniały z opli

> tylko astra H i vectra C - proste nie ? Innych marek raczej nie

> chciałem, na razie jakoś lubię Ople. Czy przy takich załozeniach

> mialem szukac też omegi BFL kombi z silnikiem powiedzmy 2.2dti

> (bo to jedyny "w miarę nowoczesny" klekot) z roku góra 2003 ?

> Moim zdaniem taka omega nie zaoferowała by mi tego co mam w

> obecnej vectrze C, pewnie wielu rzeczy z wyposażenai mojeje

> vectry nawet nie było na liscie wyposazenia omegi.

Np ? Jestem ciekaw. (Poza silnikiem 1.9 CDTI 150 KM bo to jest oczywiste) Swoją drogą 2,5 DTI w Omedze było już z Common Railem, a 2,2 nie.

> Ja z kolei wysnuwam wniosek czytając Twoje posty (być może błędny)

> ,ze jedynym słusznym wyborem jest kupowanie jak największego i

> jak najbardziej luksusowego auta za posiadaną kwotę.

Ależ broń Boże. Ja uważam że samochód należy kupować kierując się 1 - możliwościami, 2 - potrzebami, 3 - gustem i marzeniami które się chce spełnić.

> myślę, ze to nie najlepsze prównanie, chociaż można by zapytać czy

> wolałbyś 10 letni telewizor Rubin 28 cali czy 3 letni telewizor

> np. Panasonic 21/25 cali ? chociaż moze jednak to też nie

> dobre porównanie

Masz rację, z tym że Rybin 28 cali (a był taki w ogóle? zlosnik.gif) nie był produkowany w czasie gdy produkowali już 25 cali LSC Panasonica. Naotmiast VC i Omegę produkowano jednocześnie - technologicznie więc nie dzieli je przepaść.

> Dobra, luz, napisalem gdzieś tam wczesniej, ze opel planuje

> wznowić produkcję ascony. Czy wg Ciebie ma to jakikolwiek sens ?

Imho nie. Moim zdaniem powinni iść w kierunku budowy wizerunku marki jak najmniej zawodnej (co zresztą czynią nie bez sukcesów ostatnio). Nie sądzę żeby w obecnej sytuacji koncern mógł eksperymentować.

Napisano

> Mnie amerykance przerazaja

Ostatnio byłem w salonie tych amerykańskich wynalazków typu Jeep, Dodge, Chlysler (czy jak to się tam pisze zlosnik.gif)normalnie szok, bardziej plastikowych samochodów nie widziałem, a jakość....koreańskie Kia czy Hunday 1000 razy lepsze i ładniej wyglądające.

Napisano

Wiesz, pamietam jak jakies 5 lat temu, szef firmy w ktorej pracowalem kupil sobie Chryslera Voyagera. Nowka, 180k pln czy jakos tak. Wersja bez skory. Jak wsiadlem... Normalnie jak moja Thalia, albo gorzej. I niestety za kazdym razem jak widze jakiegos amerykanca do 30k funtow, bryndza podobna yikes.gif

Napisano

> Np ? Jestem ciekaw. (Poza silnikiem 1.9 CDTI 150 KM bo to jest

może przesadziłem pisząc, ze w omie niedostępne, po prostu niekoniecznie w każdej omedze występujące,

np. nawigacja fabryczna, ESP, dwustrefowa klimatyzacja, kurtyny powietrzne, reflektory ksenonowe albo nawet AFLe, radia z bluetoothem dzięki czemu korzystamy z komórki a mamy ją w kieszeni i nie musimy jakiś badziewiarskich zestawów głośnomówiacych montować.

Vectrę C z takimi rzeczami jednak znajdzie się bez problemu.

> oczywiste) Swoją drogą 2,5 DTI w Omedze było już z Common

> Railem, a 2,2 nie.

czy aby napewno 2.5dti to common rail ? cfaniaczek.gif to cały czas ewolucja silnika tds z BMW

tak czy siak, ten 2.5dti chyba i tak nie zapewnia takich osiągów przy niskim spalaniu jak Z19DTH

> Ależ broń Boże. Ja uważam że samochód należy kupować kierując się 1 -

> możliwościami, 2 - potrzebami, 3 - gustem i marzeniami które się

> chce spełnić.

waytogo.gif jedyna słuszna kolejnośc wg mnie

> Masz rację, z tym że Rybin 28 cali (a był taki w ogóle? )

no tak, one były chyba 24" zlosnik2.gif

> Imho nie. Moim zdaniem powinni iść w kierunku budowy wizerunku marki

> jak najmniej zawodnej (co zresztą czynią nie bez sukcesów

> ostatnio). Nie sądzę żeby w obecnej sytuacji koncern mógł

> eksperymentować.

no właśnie, dziwny pomysł z tą asconą

Napisano

> może przesadziłem pisząc, ze w omie niedostępne, po prostu

> niekoniecznie w każdej omedze występujące,

> np. nawigacja fabryczna, ESP, dwustrefowa klimatyzacja, kurtyny

> powietrzne, reflektory ksenonowe albo nawet AFLe, radia z

> bluetoothem dzięki czemu korzystamy z komórki a mamy ją w

> kieszeni i nie musimy jakiś badziewiarskich zestawów

> głośnomówiacych montować.

ESP w wersji 2.5DTI, dwustrefowa klimatyzacja bardzo często spotykana, kurtyn brak -> to fakt, ksenony po lifcie często spotykane, bluethootha nie ma. Wbrew pozorom Omegi były dobrze wyposażone i sporo tego było. waytogo.gif

> Vectrę C z takimi rzeczami jednak znajdzie się bez problemu.

No też nie galopuj, znajdzie się z Navi, czy ESP, ale wcale nie jest tak jak piszesz, że jedno i drugie tak łatwo spotkać.

> czy aby napewno 2.5dti to common rail ? to cały czas ewolucja

> silnika tds z BMW

> tak czy siak, ten 2.5dti chyba i tak nie zapewnia takich osiągów przy

> niskim spalaniu jak Z19DTH

Oj byś się zdziwił co potrafi 2.5DTI 150KM z 6 cylindrów... podejrzewam, że twoje Z19DTH mogło by się pomęczyć i tak to jest Common Rail i nie, to nie jest silnik BMW.

> jedyna słuszna kolejnośc wg mnie

To się zgadza. ok.gif

> no właśnie, dziwny pomysł z tą asconą

Tutaj się zgodzę.

A generalnie jest, że naprawdę Omega pod wieloma względami jest lepsza od Vectry, mam obie na bieżąco to wiem. Prowadzi się lepiej Vectra, ale u mnie to porównanie nie ma sensu, bo Omega ma opony 205/65/15, a Vectra 225/45/17. Mimo wszystko Omega przy 160 czy nawet 200 jest dalej w pełni kontrolowana i stabilna. Vectra przy 170 już nie zawsze jest przewidywalna, szczególnie z mocniej obciążonym tyłem.

Całokształt in + dla Omegi. Jakość wnętrza i obsługa panelu środkowego in + dla Omegi, komfort również.

Napisano

> Całokształt in + dla Omegi. Jakość wnętrza i obsługa panelu

> środkowego in + dla Omegi, komfort również.

Bo to auto o klasę wyżej pozycjonowane czy się to komuś podoba czy nie 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.