Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima

Featured Replies

Napisano

Cześć.

Po wciśnięciu włącznika klimy nic się nie dzieje.

Kontrolka nawet nie mrugnie.

Gdzie szukać przyczyny?

Czy ktoś pomoże?

Pozdrawiam

Napisano

klima nie ruszy jak temperatura otoczenia bedzie mniejsza jak 7-8 stopni wiec zacznij od tego w jakiej temeperaturze wyknojuesz test

Napisano

> klima nie ruszy jak temperatura otoczenia bedzie mniejsza jak 7-8

> stopni

Tak precyzyjnie to 5 stopni smile.gif

Napisano

no to ja tez mam zepsuta bo mi sie uruchamia sprezarka kiedy tylko mam na to ochote ( klima manual )

Napisano

> no to ja tez mam zepsuta bo mi sie uruchamia sprezarka kiedy tylko

> mam na to ochote ( klima manual )

U mnie też, nawet przy minusowych temperaturach.

Napisano

> Tak precyzyjnie to 5 stopni

tak precyzyjnie to przy poniżej 3 stopni przestaje działać IThankYou.gif

Napisano

> tak precyzyjnie to przy poniżej 3 stopni przestaje działać

hmm, a ja sobie dam reke uciac ze przy 4.5 juz nie mam sniezynki na wyswietlaczu hmm.gif

A co do wypowiedzi poprzednikow to nawet przy -10 stopniach leci wam zimne powietrze?

Napisano

Witam!

> hmm, a ja sobie dam reke uciac ze przy 4.5 juz nie mam sniezynki na

> wyswietlaczu

U mnie wlaczala sie przy 5 stopniach, ponizej nie.

Ale co dziwne, wymienialem chlodnice, teraz nie mam nabitej, i przy wlaczaniu sniezynka jest na klimatroniku.

Wynika z tego, ze elektronika to jedno zabezpieczenie (sprawdza temperature na zewnatrz), drugie to presostat, prawdopodobnie tez wylacza przy ujemnych temperaturach.

Oczywiscie sprezarka nie ruszyla:)

Pozdrawiam

Napisano

drugie to presostat, prawdopodobnie

> tez wylacza przy ujemnych temperaturach.

Presostat może nie dopuścić do włączenia klimy TYLKO i WYŁĄCZNIE wtedy gdy ciśnienie w układzie jest za niskie ok.gif

Ponieważ ciśnienie w układzie jest zależne od temperatury , to teoretycznie przy ujemnych temperaturach presostat, może nie dopuścić do załączenia układu (tak jest w Lanosie -wystarczy odpalić auto odczekać chwilę i ciśnienie wzrasta wraz, ze wzrostem temp otoczenia). Jednak w Fiacie nie zauważyłem tego zjawiska.

Za niewłączenie układu klimy, przy ujemnych temperaturach odpowiedzialny jest czujnik temp w lusterku- lub w innym miejscu (BBM, Stilo itp- w Siena/Palio tego nie ma) oraz czujnik przeciwoblodzeniowy (termostat) na wyparce klimy który nie dopuszcza do oblodzenia wyparki.

Wniosek z tego taki, że aby odpalić klimę w Stilo, BBM potrzebna jest suszarka która podgrzeje czujnik w lusterku, oraz chwilowe rozgrzanie nagrzewnicą (obieg zamknięty) wyparki klimy, aby miała więcej niż kilka stopni ciepła.

Wtedy klima odpali be problemu.

Napisano

> A co do wypowiedzi poprzednikow to nawet przy -10 stopniach leci wam

> zimne powietrze?

no przy -10 ciezko stwierdzic czy leci zimne samo z siebie czy z klimy biglaugh.gif ale chcialbym podkreslic ze na wolnych obrotach slychac uruchomienie sprezarki ORAZ delikatne podbicie obrotow silnika.

edit

KLIMA=manual mlotek.gif

Napisano

> A co do wypowiedzi poprzednikow to nawet przy -10 stopniach leci wam

> zimne powietrze?

Leci. Tylko ciężko rozróżnić czy zimne z klimy czy z otoczenia hehe.gif

Ale sprężarka pracuje na 100%.

Napisano

> klima nie ruszy jak temperatura otoczenia bedzie mniejsza jak 7-8

> stopni

nawet kontrolka się nie zapali?? Ja ostatnio jechałem, to nawet przy 2 st na zew kontrolka się zapaliła

Napisano

> Ale sprężarka pracuje na 100%.

Nie no szczęsliwi z manualną klimą yikes.gif w klimatroniku przy około +4 C już sie nie włączy

Napisano

> Nie no szczęsliwi z manualną klimą w klimatroniku przy około +4 C

> już sie nie włączy

Ano szczęśliwi, tylko jakoś pożytku z tego nie widać crazy.gif

Napisano

> Ano szczęśliwi, tylko jakoś pożytku z tego nie widać

Widać, widać - jeśli tylko szyby zaparują, klima je szybciutko osuszy 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> no przy -10 ciezko stwierdzic czy leci zimne samo z siebie czy z

> klimy ale chcialbym podkreslic ze na wolnych obrotach

Tak tylko dla przykladu rzucilem cyferke biglaugh.gif

Ale widze ze manual ma jednak wiecej zalet ok.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi.

Moja klima to manual i do tej pory załączała się nawet przy niskich temperaturach. Jak miałem mało czynnika w układzie też się załączała, tylko nie chłodziła. Teraz nawet kontrolka się nie zapala i nie słychać przekaźnika, więc pewnie prądu dalej nie puszcza. Wie ktoś który to przekaźnik od klimy? Poczekam chyba jak się ociepli i posprawdzam wyłącznik, bo bezpieczniki sprawdzałem. Jest chyba jeszcze jeden bezpiecznik na akumulatorze, którego nie sprawdziłem. Teraz za chłodno i plastiki twarde....

Napisano

> Widać, widać - jeśli tylko szyby zaparują, klima je szybciutko osuszy

Racja, tylko, że mi rzadko parują w zimie, częściej wita mnie oszroniona od wewnątrz, a wtedy to już tylko cierpliwość pomaga, bo szybko to się to cacko nie nagrzewa alien.gif

Napisano

> bezpieczniki sprawdzałem.

Wszytskie sprawdzales czy tylko jeden od klimy?w kabinie w panelu nad kolanem kierowcy?

U mnie nie zaswiecaly sie wszsytki 3 diody tz od klimy ogrzewania tylnej szyby i cyrkulacji powietrza.Posprawdzalem wszystkie bezpieczniki miernikiem angryfire.gif i okazalo sie ze jest spalony bezpiecznik(nie mam teraz instrukcji niewiem.gif)7,5v w kabinie w skrzynce bezpiecznikow w najwyzej polozonym rzedzie pierwszy od lewej strony

Napisano

> Posprawdzalem wszystkie

> bezpieczniki miernikiem i okazalo sie ze jest spalony

> bezpiecznik(nie mam teraz instrukcji )7,5v w kabinie w skrzynce

> bezpiecznikow w najwyzej polozonym rzedzie pierwszy od lewej

> strony

F31 (7,5A)

f267564c2f3f8530m.jpg

źródło: AE 81-82/2007

Napisano
  • Autor

Bezpieczniki wszystkie sprawdziłem, przekaźnik pod maską również. Wszystko wygląda w porządku, a nawet kontrolka się nie zaświeci. Ma ktoś jakieś inne pomysły, co i gdzie szukać?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.