Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

spalanie

Featured Replies

Napisano

Ile wam uniak pali po mieście, ostatnio liczyłem to 1.4 pali mi 13l po mieście to dużo czy mało ? praktycznie codziennie musze tankować za 20 zł zeby.GIF

Napisano

> Ile wam uniak pali po mieście, ostatnio liczyłem to 1.4 pali mi 13l

> po mieście to dużo czy mało ? praktycznie codziennie musze

> tankować za 20 zł

A to nie lepiej 2 razy w miesiącu do pełna hmm.gif bo to chyba coś koło tego by wychodziła, a tak po kropelce to szkoda pompki, bo we wtryskowych silnikach jest chłodzona paliwem i jak jest mało benzyny to może sie spsuć hmm.gif a spalanie nie wiem. Sądząc z tego co czytam na forum to nie wygląda na zbyt dużo, ale tutaj muszą się odezwac wlasciciele 1,4 ok.gif

Napisano

mi pali 9-10 litra na 100 w mieście przy całkiem żwawej jeździe

Napisano

> po mieście

moja maszyneria mieści się w 8l w obecnych/byłych warunkach zimowych, ale też zależy jaką masz ciężką nogę, czy jest garażowany i wogóle. mój "rekord" po miescie to 9,3 z zatartymi hamulcami... spineyes.gif ale też przyznam sie, że hamulca używam w ostateczności a wszędzie gdzie można hamuję silnikiem. waytogo.gif więc dla mnie 13l to zużycie - kosmos icon_eek.gif

Napisano

mój pali mi obecnie średnio 8,4, do roboty mam 17 km, po miescie czasem się pokręcę

w zimie to nawet ponad 10 bywało, ale mam termostat do wymiany, więc zobaczymy jak będzie potem palił

Napisano

> mi pali 9-10 litra na 100 w mieście przy całkiem żwawej jeździe

To widzę, że jednak się troszkę pomyliłem hmm.gif 1,4 to wcale nie taki paliwożłop jak mi się wydawało zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No właśnie, w trasie, naprawdę mało bo około 5-6l max, w takim razie co mogę mieć nie tak że to tyle żre ? bo naprawdę tankuje za 100 zł i 4 dni jeżdżenia po mieście a w cale tak mocno nie deptam, staram się wmiare oszczędnie.

Napisano

> No właśnie, w trasie, naprawdę mało bo około 5-6l max, w takim razie

> co mogę mieć nie tak że to tyle żre ? bo naprawdę tankuje za 100

> zł i 4 dni jeżdżenia po mieście a w cale tak mocno nie deptam,

> staram się wmiare oszczędnie.

A jak z temperaturą silnika? Bo jak za mała to pewnie termostat do wymiany hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A jak z temperaturą silnika? Bo jak za mała to pewnie termostat do

> wymiany

wydaje mi się że jest w porządku, normalnie się grzeje, przy połowie włącza się wiatraczek zeby.GIF

Napisano

> wydaje mi się że jest w porządku, normalnie się grzeje, przy połowie

> włącza się wiatraczek

czyli wyglada ze jest ok. z tego co pamietam to jeszcze lambda jak sie zwali to tez rosnie spakanie. ale znow dziwne ze w trasie pali malo. a jakie odcinki jezdzisz po miescie? bo jak krotkie ze silnik sie nie nagrzeje odpowiednio to w sumie takie spalanie bedzie raczej norma, ale jak dluzsze to trzeba szukac dalej.

Napisano
  • Autor

> czyli wyglada ze jest ok. z tego co pamietam to jeszcze lambda jak

> sie zwali to tez rosnie spakanie. ale znow dziwne ze w trasie

> pali malo. a jakie odcinki jezdzisz po miescie? bo jak krotkie

> ze silnik sie nie nagrzeje odpowiednio to w sumie takie spalanie

> bedzie raczej norma, ale jak dluzsze to trzeba szukac dalej.

wiesz zależy, jak za miasto jadę to ok 100km, jak w mieście to minimalnie 10 (dojazd do pracy ) ( raczej jeżdżę na ciepłym silniku ) wiesz olsztyn nie jest aż tak duży, jak bym się uwzioł to do każdego miejsca w Olsztynie mam max 15 km. i właśnie dziwi mnie to spalanie poza miastem, jechałem do mikołajek to zalałem za 33.33 zł i za to też wróciłem ( mam tam 85 km w jedną stronę )

Napisano

> wiesz zależy, jak za miasto jadę to ok 100km, jak w mieście to

> minimalnie 10 (dojazd do pracy ) ( raczej jeżdżę na ciepłym

> silniku )

hmm.gif no to moja wiedza się niestety kończy oslabiony.gif skoro mówisz, że temperatura jest ok to sprawdx jeszcze rezystancje lambdy, może się kończy i jak jest zimna to wariuje, a jak się rozgrzeje to działa ok hmm.gif więcej nie potrafię niestety podpowiedzieć, a i tutaj nie wiem czy nie gadam bzdur icon_rolleyes.gif

> wiesz olsztyn nie jest aż tak duży, jak bym się uwzioł

> to do każdego miejsca w Olsztynie mam max 15 km. i właśnie dziwi

> mnie to spalanie poza miastem, jechałem do mikołajek to zalałem

> za 33.33 zł i za to też wróciłem ( mam tam 85 km w jedną stronę

> )

170km za 3 dychy icon_eek.gif to ja za 30 robię 100 max 120 km icon_eek.gif ale jak pisałem w innym wątku mam pierscienie do roboty i silnik ma dużo większe spalanie, a poza benzyną chla olej zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 170km za 3 dychy to ja za 30 robię 100 max 120 km ale jak pisałem w

> innym wątku mam pierscienie do roboty i silnik ma dużo większe

> spalanie, a poza benzyną chla olej

poważnie wink.gif sam się zdziwiłem bo myślałem że po drodze będę musiał zajechać na stacje ... wogóle zauważyłem też że na paliwie ze statoilu jezdze dłużej ...

Napisano

>Witam! mam Uno 1.1 na jednopunkcie kupiłem nie dawno no i niestety okazało sie że potrafi spalić ponad 9 l na setke po mieście , byłem u znajomego mechanika który miał kiedyś Uno , stwierdził że spalanie powinno sie zamknąć w granicach 7 l , powiedział że musze jechać na diagnostyke komputerową i tam powinno wykazać co jest nie tak sonda lambda , czujnik temp. a może i sam wtrysk. Pojade na tą diagnostyke i się zobaczy no bo wkoncu taki mały silnik nie powinien palić aż tyle.

Napisano
  • Autor

> >Witam! mam Uno 1.1 na jednopunkcie kupiłem nie dawno no i niestety

> okazało sie że potrafi spalić ponad 9 l na setke po mieście ,

> byłem u znajomego mechanika który miał kiedyś Uno , stwierdził

> że spalanie powinno sie zamknąć w granicach 7 l , powiedział że

> musze jechać na diagnostyke komputerową i tam powinno wykazać co

> jest nie tak sonda lambda , czujnik temp. a może i sam wtrysk.

> Pojade na tą diagnostyke i się zobaczy no bo wkoncu taki mały

> silnik nie powinien palić aż tyle.

ta, ale za same podłączenie zapłacisz 100 a mi chodzi o to by tyle nie bulić za 100 to ja mogę tą sonde wymienić.

Napisano

> ta, ale za same podłączenie zapłacisz 100 a mi chodzi o to by tyle

> nie bulić za 100 to ja mogę tą sonde wymienić.

jeżeli chodzi o sondę no najbardziej wiarygodny w domowych warunkach sposób to podmienić na dobrą i spalanie policzyć...

już parę osób pisało że sprawdzali według schematu, wychodziło że jest dobrze a potem się okazywało że jest walnięta...

mi np 1.0 łyka teraz ok 8 -8.5 w mieście... w trasie zapakowany tak 100km/h to pali koło 6... więc z nim chyba wszystko ok

ale 13 u Ciebie to zdecydowana przesada...

Napisano

> mój pali mi obecnie średnio 8,4, do roboty mam 17 km, po miescie

> czasem się pokręcę

> w zimie to nawet ponad 10 bywało, ale mam termostat do wymiany, więc

> zobaczymy jak będzie potem palił

no mi ostatnio spalił 7,5 zlosnik.gif no ale 9,5 też czasem bierze w zimie

Napisano

> wydaje mi się że jest w porządku, normalnie się grzeje, przy połowie

> włącza się wiatraczek

le czy trzyma tą 'połowę' podczas jazdy? bo zagrzać silnik, a podczas jazdy potem mieć 60*C na wskaźniku to zupełnie inna bajka

dzisiaj wymieniłem termostat i wskazówka stoi pionowo jump.gif aż miło! zobaczymy jak teraz spalanie będazie wyglądało

tym bardziej, że poszłoy od razu świece i filtr powietrza oraz olejek z filtrem

drive.gif

Napisano
  • Autor

> le czy trzyma tą 'połowę' podczas jazdy? bo zagrzać silnik, a podczas

> jazdy potem mieć 60*C na wskaźniku to zupełnie inna bajka

> dzisiaj wymieniłem termostat i wskazówka stoi pionowo aż miło!

> zobaczymy jak teraz spalanie będazie wyglądało

> tym bardziej, że poszłoy od razu świece i filtr powietrza oraz olejek

> z filtrem

Tak, cały czas trzyma się środka. ( połowy ) czyli co jedynie ta sonda tak ?

Napisano

> tankować za 20 zł

Mi w miescie palił 9-10 litórw na 100km

W trasie raz udało mi się zejść poniżej 5 l/100km, a jak go pocisnąłem (OZU, górsie serpentyny to wyszło 6l/100km)

Napisano

> ta, ale za same podłączenie zapłacisz 100 a mi chodzi o to by tyle

> nie bulić za 100 to ja mogę tą sonde wymienić.

tak się składa że mam też znajomka który robi diagnostyke komputerową i tak dużo mnie nie skasuje a wiedzieć musze co poszło bo jak wymienie sonde a się okaze że to nie to. Twierdzą że bardziej może się przyczynić do spalania czujnik temp. niż sama sonda no ale to sprawdzić trzeba.

Napisano

> dzisiaj wymieniłem termostat i wskazówka stoi pionowo aż miło!

W połowie?o_O U mnie przed wymiana termostatu max 65 stopni podczas jazdy a po wymianie podczas jazdy około 88 stopni czyli dwie kreski niżej od połowy. Czyli czujnik temp masz walnięty jeszcze.

Napisano

> W połowie? To jest temp 100 stopni w połowie o_O. U mnie przed wymiana termostatu max 65 stopni podczas

> jazdy a po wymianie podczas jazdy około 88 stopni czyli dwie

> kreski niżej od połowy. Czyli czujnik temp masz walnięty

> jeszcze.

Napisano

> W połowie?o_O U mnie przed wymiana termostatu max 65 stopni podczas

> jazdy a po wymianie podczas jazdy około 88 stopni czyli dwie

> kreski niżej od połowy. Czyli czujnik temp masz walnięty

> jeszcze.

U mnie też nie dochodzi do pionu kreska. Wentylator załącza się tak przy ok. 90*C

Napisano

>przed wymiana termostatu max 65 stopni podczas

> jazdy a po wymianie podczas jazdy około 88 stopni czyli dwie kreski niżej połowy .

drogi kolego: na jakim wskaźniku temperatury w uno jesteś w stanie odczytać 88* ? chyba mylisz pojęcia, bowiem jedna kreseczka to 5* , co widać na załączonych obrazkach. możesz mieć wskaźnik 50/90/130 lub 60/100/140.

282152927-DSC01015.JPG

i myślę, że masz wskazówkę tak jak zielona kreska na pierwszej fotce - to 90*, bo ta grubaśna na środku to jest 100*.

ja mam zaznaczone 90* na drugiej fotce i jest OK.

282152927-DSC01560.JPG

post-109606-14352500958754_thumb.jpg

Napisano

tam gdzie jest zielona kreska czyli 90 stopni to u mnie jest jest pomiędzy 90 a 85 czyli pomiędzy dwoma kreskami po środku.

Napisano

chopy! jo mom zestaw z wersyji Racing clown.gif mom ino 60* i 140*, a wajzel pokazuje prowie ta grubo krecha na środku

Napisano

tak się zastanawiam bo jeżdże właściwie tylko po mieście najczęściej silnik nawet nie zdąży sie dogrzać np jadąc do pracy (4km) czy tam kręcąc sie w koło komina (nie bez celu) a na zimnym silniku pali trosze więcej prawda no ale czy to by było aż 9 l na 100 (silnik 1.1 60 s )

Napisano

U mnie po około 2 min temp. pokazuje jakiś 65 stopni i powoli podnosiła się do 88 stopni czyli po 5 min jazdy załączam zdjęcie:

3d0101d6c0832bf0m.jpg

Napisano

> tankować za 20 zł

od ojca 1.4 pali od 7-8l po mieście mój 1.4td pali 6-6,5l po mieście

Napisano

> od ojca 1.4 pali od 7-8l po mieście mój 1.4td pali 6-6,5l po mieście

1.4td?? czyli masz przerobionego 1.4 na diesla??Napisz poradnik jak przerobiłeś benzynowy na diesla:)

Napisano

> 1.4td?? czyli masz przerobionego 1.4 na diesla??Napisz poradnik jak

> przerobiłeś benzynowy na diesla:)

rotfl.gifrotfl.gifzakrecony.gifzakrecony.gif hicior

Fiat oferował Uno z silnikiem 1.4 TD, a benzynowej jednostki nie da się w żaden sposób przerobić na ropniaka.,

Napisano

> hicior

> Fiat oferował Uno z silnikiem 1.4 TD, a benzynowej jednostki nie da

> się w żaden sposób przerobić na ropniaka.,

zlosnik.gif

Napisano

> 1.4td?? czyli masz przerobionego 1.4 na diesla??Napisz poradnik jak

> przerobiłeś benzynowy na diesla:)

no najprościej to kupić silnik i zrobić swapa grinser006.gif

Napisano

> hicior

> Fiat oferował Uno z silnikiem 1.4 TD, a benzynowej jednostki nie da

> się w żaden sposób przerobić na ropniaka.,

Da się jak ktoś bardzo chce...

Nawet stopien sprężania może być mniejszy,ale pod jednym warunkiem:ropa musi być pomieszana z eterem dimetylowym i miksolem.

Napisano

> tak się zastanawiam bo jeżdże właściwie tylko po mieście najczęściej

> silnik nawet nie zdąży sie dogrzać np jadąc do pracy (4km) czy

> tam kręcąc sie w koło komina (nie bez celu) a na zimnym silniku

> pali trosze więcej prawda no ale czy to by było aż 9 l na 100

> (silnik 1.1 60 s )

moj 1,0 pali przy takiej jezdzie 8-9 wiec to nie jakies anomalie chyba, pamietam ze komp w omedze szwagra pokazywal zuzycie paliwa na wolnych obrotach przy zagrzanym silniku ok 1,7l/h a przy zimnym 7,2l/h przy 60st bylo jeszcze ok 3,6l

Napisano

> moj 1,0 pali przy takiej jezdzie 8-9 wiec to nie jakies anomalie

> chyba, pamietam ze komp w omedze szwagra pokazywal zuzycie

> paliwa na wolnych obrotach przy zagrzanym silniku ok 1,7l/h a

> przy zimnym 7,2l/h przy 60st bylo jeszcze ok 3,6l

Mi pali około 10 teraz litrów benzyny 10-12 gazu w warunkach zimowych.

Napisano

Mój pali w zależności od nogi i warunków

niecałe 5 - trasa pustym autem, stale 90

5,5 - trasa pełnym autem, stale 90

średnio 7 przy mieszanej zupełnie jeździe, na pół gazu

8 jazda tylko miejska, spokojna

10 litrów przy żyłowaniu i ściganiu się po mieście...

Napisano

> 10 litrów przy żyłowaniu i ściganiu się po mieście...

to moze kiedy poscigamy sie razem i zobaczymy ile nam spala Uniaki wink.gifzeby.GIF

Napisano

bardzo chętnie zeby.GIF tylko powiedz gdzie i kiedy...

Napisano

> pamietam ze komp w omedze szwagra pokazywal zuzycie

> paliwa na wolnych obrotach przy zagrzanym silniku ok 1,7l/h a

> przy zimnym 7,2l/h przy 60st bylo jeszcze ok 3,6l

A jaką pojemnośc miał silnik omegi ?

Podam przykład z mojego 1,0L.Rozgrzany pali na obrotach jałowych 0,75 L/h , dla temperatury 0 st.C. średnia z dwóch minut liczona po 20 sekundach od odpalenia 2,3 L/h.Temp.silnika ok 50 st.C. 1,1 L/h. Pierwsze 30 sekund średnia 7,5 L/h. Odpalenie zgodne z instr.(według książki) pierwsza sekunda 27 cm3,następnie przez 15 sekund 27 cm3. Odpalenie odczekanie kilkanaście sekund i wyjechanie na ulicę(przejazd 20m) i wyłączenie silnika-czas pracy silnika 47 sekund średnia 6 L/h (tak co dzień przez 2 lata gdy temp.ok -5 do +5 st.C.).

Sprawdzałem w FSO 1500-po nagrzaniu 1.7L/h(coś dużo może niedogrzany) a o tej poj.nissany palą 1,1 L/h.Pierwsze 30 sekund 12 L/h,od 30 sekundy do 120 sekundy średnia 4 L/h.

Napisano

> To widzę, że jednak się troszkę pomyliłem 1,4 to wcale nie taki

> paliwożłop jak mi się wydawało

koledzy ja mam trzy fiaty uno i mam porównanie co do spalania 1.4 ie.S

jest dobry na trasy wekendy bo w mieście to smok pali 10 litrów spokojnie najbardziej jestem z 1.0 ie.S zadowolony bo mimo ze pali te max 7 litrów to mam go na gazie i na pełnym zbiorniku w kole zapasowym robie za 40 PLN 400 km naprawde super winner.gif

Napisano

1,1 gaźnik ostatnie tankowanie 12 litrów, teraz już chyba blisko 15 litrów jest. Jadę za godzine na regulacje i czyszczenie gaźnika.

Napisano

silniczek do motorowera smile.gif 2,6l 6cylindow

Napisano

ja mam 1.0 fire zzzagazowany i mi palil w zimie tak 8,6 do9 l:), moze teraz zejdzie o jeden jak sie ociepliło cool.gif

Napisano

> Sprawdzałem w FSO 1500-po nagrzaniu 1.7L/h(coś dużo może niedogrzany)

Rozkręciłem gaznik,poziom paliwa był za wysoki (2mm),wyregulowałem na taki jak w książce trochę ponad 5mm.Po nagrzaniu pali teraz 1,35 L/h , i już nie gaśnie co chwila jak przedtem.Pokręcę jeszcze śrubą składu mieszanki by zobaczyć czy to też jest żle,w dalszych planach odkręcenie wentylatora bo jest napędzany paskiem klinowym cały czas i niepotrzebnie,może okaże się że pali tyle samo co nowe silniki o tej pojemności.

Napisano

1.0 fire w cyklu mieszanym od 6 do 7,5 litrów ale to jak mu się przydepnie gazu

Napisano

> 1.0 fire w cyklu mieszanym od 6 do 7,5 litrów ale to jak mu się

> przydepnie gazu

Mi tyle pali w cyklu miejskim icon_rolleyes.gif W zależności od tego jaki jest ruch i czy akurat jest ładna pogoda zachęcająca do toczenia się zlosnik.gifok.gif

Napisano

> w

> dalszych planach odkręcenie wentylatora bo jest napędzany

> paskiem klinowym cały czas i niepotrzebnie ,może okaże się że pali tyle samo

a może okaże się podczas stania w korku, że jednak wentylator kręci się potrzebnie? hmm.gif ale ktoś musi być lokomotywą postępu, nawet gdyby miała ona przybrać postać FSO 1500 z piuropuszem pary wodnej z chłodnicy. waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.