Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spis powszechny narzędzi

Featured Replies

Napisano

Szukałem w archiwum czy może było cos podobnego kiedyś wcześniej ale nie doszukałem się... biglaugh.gif

Może warto stworzyć taki temat w którym astrowicze (i nietylko) wpisywaliby zestawy narzędzi, pojedyńcze narzedzia- marki - jakimi pracuja (i przy czym) przy swoich dopieszczanych w zaciszu własnych garaży, bloków Asterixów.

To kto zacznie, bo ja zbytnio nie mam czym sie pochwalic bo wszystko co mam, mam "odziedziczone" i jest to stara dobra socjalistyczna produkcja... wink.gif

EDITED by lelek wink.gif

Fajny pomysł tylko jeden warunek: każdy dopisujacy się swoim postem musi napisać/zapodać fotę swoich narzędzi. Coby nie było postów zawierających jedynie:"niezłe" "gdzie kupiłeś?" itp smile.gif

W przerwie meczu idę robić foty zlosnik.gif

Napisano

Mój podstawowy zestaw wygląda tak:

Widok ogólny

282202986-SDC10045.JPG

Górna część:

282202986-SDC10047.JPG

Dolna:

282202986-SDC10046.JPG

Niech szanowne koleżeństwo zwróci szczególną uwagę na niepozorny klucz - 7 imbusowa. Kto rozbierał hamulce z przodu wie o co chodzi wink.gif Dałem za niego całe 35zł ale jak widac na focie mimo, że odkręcił już sporo to nawet znaku na nim nie ma. A pare razy nieźle zapieczone było... smile.gif :

282202986-SDC10050.JPG

Dodam, że niemal identyczny zestaw wożę w bagażniku tyle że luzem w skrzyneczce zlosnik.gif A nuż się przyda... zlosnik.gif

Do prac precyzyjno-obróbkowo-wynalazczych stosuję narzędzia które już kiedyś pokazywałem: KLIK

Na koniec coś co wydaje mi się niezbędne. Oprócz normalnej, duzej wkrętaki mam dwie małe, dokładnie takie: KLIK . Jedną mam w domu a drugą wożę w bagażniku. Dorobiłem do niej ładowarkę i ładuję w razie czego z gniazda zapalniczki.

No i oczywiście zawartość bagażnika: KLIK

Pozdroofka

post-36940-14352501223145_thumb.jpg

Napisano

Wiedzialem, ze kolega Przemty jest gadula, jak jego podpis, ale wazelina hmm.gif

toc wiedzial, ze sie Lelek odezwie i pokaze swoj bagaznik, nie wspominajac o warsztacie biglaugh.gif

Napisano

Ladnie sprzetu wozisz. Od razu widac ze wiekszosc rzeczy sam naprawisz w razie awarii w trasie. Ja woze tylko kombinerki, klucz do kol, zarowki, bezpieczniki, kilka srubokretow i izolacje. Wiecej mi nie potrzeba bo moje auto sie nie psuje rotfl.gif ;-), a powaznie to nic wiecej mi sie nie przyda bo sie nieznam na mechanice frown.gif. Jedynie musze jakis jeszcze prosty miernik z buzerem zakupic i wozic w aucie. Te wkretareczki sa calkiem fajne. A masz do niej taka nasadke dzieki ktorej mozesz pod katem wkracac/wykrecac? Calkiem przyjemnie mi sie nia odkrecalo niedawno listwy na progach na wysokosci srodkowych slupkow.

Napisano

> Ladnie sprzetu wozisz. Od razu widac ze wiekszosc rzeczy sam

> naprawisz w razie awarii w trasie. Ja woze tylko kombinerki,

> klucz do kol, zarowki, bezpieczniki, kilka srubokretow i

> izolacje. Wiecej mi nie potrzeba bo moje auto sie nie psuje

Masz wiecej ode mnie.

Mam klucz do kol, zarowki, bezpieczniki to od nowosci pod nimi pare sztuk i wkretak.

Umiem i moge naprawic prawie wszystko, ale to nie Syrenka - nie psuje sie.

A jak nawali wolam Assistance.

Napisano

> Wiedzialem, ze kolega Przemty jest gadula

A ja dopisujac się na czerwono do postu przemty'ego wiedziałem, że to nic nie da bo i tak się nikt nie zastosuje zlosnik.gif Jesteście nie do wytrzymania... zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Ladnie sprzetu wozisz. Od razu widac ze wiekszosc rzeczy sam

> naprawisz w razie awarii w trasie.

Jeszcze nie miałem okazji naprawiać sobie astry w trasie, ale czasem jak pojadę np. to tesciowej to kiedy mi się nudzi mam czym pogrzebac w aucie. zlosnik.gif

Ale parę razy trafiło się pomóc komuś na trasie.

> Jedynie musze jakis jeszcze prosty miernik z

> buzerem zakupic i wozic w aucie.

O, to podstawa. Jak się przyjrzysz to w jednej z moich walizek można zobaczyć taki miernik. Tzn opakowanie od niego zlosnik.gif

Jakiś czas temu kupowałem jakieś klamoty na allegro, a że daleko nie miałem (jakieś 100km zlosnik.gif ) to pojechałem odebrać. Patrzę, a gościu ma takie multimetry za, uwaga... 6zł. W sklepie powyzej 20 zł. No to wziąłem 5 sztuk zlosnik.gif Widzę na allegro, że ktoś sprzedaje takie po 9zł: KLIK.

Do poważniejszych pomiarów i w domu uzywam tych:

282203395-SDC10055.jpg

> Te wkretareczki sa calkiem fajne. A masz do niej taka nasadke dzieki ktorej mozesz pod

> katem wkracac/wykrecac?

Nie mam, wersja IXO II nie ma takiej opcji. Ale mam coś zastępczego: z jednej strony jest końcówka taka jak mają wszelakie bity, zagięcie pod katem prostym w postaci kulki a w niej przekładnia a na drugim koncu otwór do mocowania bitu. Nawet działa. Nie chce mi się iść robić foty, ale jak ktoś się uprze... wink.gif

Pozdroofka

post-36940-14352501224328_thumb.jpg

Napisano

> Jakiś czas temu kupowałem jakieś klamoty na allegro, a że daleko nie

> miałem (jakieś 100km ) to pojechałem odebrać. Patrzę, a gościu

> ma takie multimetry za, uwaga... 6zł. W sklepie powyzej 20 zł.

> No to wziąłem 5 sztuk Widzę na allegro, że ktoś sprzedaje

> takie po 9zł: KLIK.

U mnie koles w miescinie ma hurtownie ze sprzetem elektronicznym, sprzedaje na allegro wszystko za grosze praktycznie. Ktoregos razu bylem u niego i widzialem ze tez ma dokladnie takie same mierniki co podales linka (takie samo pudelko co masz na fotce z bagaznika). Wzialem 8 to mi policzyl po 4,5 od sztuki - ze tez chinczyka to sie oplaca skladac confused.gif, a mierniki z bateriami, kablami. Niestety jeden zostawilem sobie do domu - dla moich potrzeb wystarcza, a reszte rozdalem w rodzinie i znajomym. Teraz troche zaluje bo moglem jedna sztuke zostawic do auta. Teraz po jeden miernik niechce sie u niego pojawiac bo wiem ze powie ze nie ma juz - bo nie bedzie mu sie chcialo ruszyc zada po jedna sztuke na magazyn 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Wiedzialem, ze kolega Przemty jest gadula, jak jego podpis, ale

> wazelina

> toc wiedzial, ze sie Lelek odezwie i pokaze swoj bagaznik, nie

> wspominajac o warsztacie

bo z szefostwem trzeba zyć w zgodzie, zawsze to może jakas "premia" wpadnie... biglaugh.gif

Napisano

> Jakiś czas temu kupowałem jakieś klamoty na allegro, a że daleko nie

> miałem (jakieś 100km ) to pojechałem odebrać. Patrzę, a gościu

> ma takie multimetry za, uwaga... 6zł. W sklepie powyzej 20 zł.

> No to wziąłem 5 sztuk Widzę na allegro, że ktoś sprzedaje

> takie po 9zł: KLIK.

Mam "lepsza" wersje multimetru zlosnik.gif z termometrem i sonda ok.gif

Kilka razy sie sprawdzil w czasie domowych testow temp otwarcia/zamkniecia termostatow waytogo.gif

Napisano

> Mam "lepsza" wersje multimetru z termometrem i sonda

te z fotek, które wkleił też mierzą temperaturę ;-)

Napisano

> Mój podstawowy zestaw wygląda tak:

A jakiej firmy jest ten zestaw hmm.gif

Napisano

> Jakiś Vorel Takie: KLIK

Jakaś nie znana mi firma dzięki za info waytogo.gif

Napisano

Tej firmy kupiłem Taki zestaw.

Jeszcze ich nie testowałem ale zapewne wygodniej się nimi operuje niż zwykłymi "drucikami"

pzdr

Napisano
  • Autor

> Pozdroofka

albo mi się wydaje albo ktoś nie przestrzega i nie egzekwuje tego, co sam na początku napisał wink.gif

Quote:

warunek: każdy dopisujacy się swoim postem musi napisać/zapodać fotę swoich narzędzi. Coby nie było postów zawierających jedynie:"niezłe" "gdzie kupiłeś?"
itp

Napisano

> albo mi się wydaje albo ktoś nie przestrzega i nie egzekwuje tego, co

> sam na początku napisał

Toż przeca zapodałem link do fotki smile.gif

Zresztą pisząc to w Twoim poście nawet przez myśl mi nie przeszło, że ktoś się do tego zastosuje grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> albo mi się wydaje albo ktoś nie przestrzega i nie egzekwuje tego, co

> sam na początku napisał

To ja go sprowokowałem swieca.gif

Jaki się ty regulaminowy zrobiłeś devil.gifwink.gif

Napisano

> Jakaś nie znana mi firma

No ja też nie znam, ale powiem Ci, że za te pieniądze to dość bogaty zestaw. No i twarde są, po umyciu nie widac na nich śladów używania.

Pozdroofka

Napisano

> No ja też nie znam, ale powiem Ci, że za te pieniądze to dość bogaty

> zestaw. No i twarde są, po umyciu nie widac na nich śladów

> używania.

Właśnie poszukuje dobrych kluczy, więc może na taki zestaw sobie pozwolę. Czeka mnie walka z wymianą poduch to dobre narzędzia potrzebne ok.gif

Dzięki i przepraszam za offtopic.gifwink.gif

Napisano

> Właśnie poszukuje dobrych kluczy, więc może na taki zestaw sobie

> pozwolę. Czeka mnie walka z wymianą poduch to dobre narzędzia

> potrzebne

Szukaj takiego z długimi nasadkami, przydadzą Ci się do tej roboty wink.gif

Wpisałem w szukarkę allegro "vorel" i pokazało 185 przedmiotów. Czyli nie taka znów nieznana firma smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Szukaj takiego z długimi nasadkami, przydadzą Ci się do tej roboty

> Wpisałem w szukarkę allegro "vorel" i pokazało 185 przedmiotów. Czyli

> nie taka znów nieznana firma

> Pozdroofka

Vorel to chińszczyzna nowa marka TOYA,troszke lepsze niz Toya ale raczej taka niższa średnia klasa.Aczkolwiek twój komplecik prezentuje sie całkiem całkiem wink.gif

Napisano
  • Autor

> To ja go sprowokowałem

> Jaki się ty regulaminowy zrobiłeś

e tam regulaminowy wink.gif

czasem trzeba wyskoczyć przed szereg

ale wracając do tematu, skoro już mowa o miernikach to pochwale się swoim żeby nie było, że zakładam temat i tyle

Miernik ani tani ani drogi ale do domu i samochodu w większości przydatków bardzo przydatny, dodatkowy jego plus to pomiar temperatury...

282205942-DSCF4200.JPG

post-76805-14352501233601_thumb.jpg

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

trochę będę nieskromny i jako autor watka trochę pochwalę się... wink.gif

Dziś na drodzę kupna udało mi się zanabyć taki o to zestawik narzedziowy marki HONITON. Opinie na sieci miał dobrę więc mam nadzieje, że długo mi posłuży...

Pierwsze wrażenia po kupnie sa jak najbardziej waytogo.gif

282481592-DSCF4583.jpg

post-76805-14352502652478_thumb.jpg

Napisano

Ooo.. Zawartośc taka jak w moim smile.gif

> Pierwsze wrażenia po kupnie sa jak najbardziej

Z zestawu, w sensie rodzaje i rozmiary narzędzi będziesz zadowolony. W 99% smile.gif Ten 1% to: sprawdź czy masz imbus 7 wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Ten 1% to: sprawdź czy masz imbus 7

to jest chyba bolączka wszystkich zestawów biglaugh.gif

Napisano

...a klucz udarowy hmm.gif

na przykład taki

ktoś testował, używał lub ma doświadczenia z podobnymi narzędziami?

warte to tej ceny?

Napisano

> ... dodatkowy jego plus to pomiar

> temperatury...

Przyznaj się, mierzyłeś kiedykolwiek?

Ja wsadziłem sondę swojego miernika do wrzątki i dostał migotania przedsionków... pokazywał różne wskazanie od 80 do 120*C w tempie kilka zmian na sekundę. Czyli lipa.

Napisano

> Ja wsadziłem sondę swojego miernika do wrzątki i dostał migotania

> przedsionków... pokazywał różne wskazanie od 80 do 120*C w

> tempie kilka zmian na sekundę. Czyli lipa.

To zapewne wynik słabej izolacji elektrycznej sondy. W suchym środowisku powinna działać dobrze. Albo po lepszym zaizolowaniu, np. koszulką termokurczliwą.

Napisano
  • Autor

> Przyznaj się, mierzyłeś kiedykolwiek?

przyznaje sie mierzyłem temp. w zbiorniczku i kontrolnie wrzaca wode i pomiar i wskazania zawsze były waytogo.gif

swego czasu (po powyzszych pomiarach) jak padł mi na zewnatrz w domu termometr uzywałem go do pomiaru temp. na zewnatrz w zimie i pomiar roznił sie jedynie o 1-2 stopnie od temp. podawanej na termometrze znajdujacym sie przy trasie do pracy... wink.gif

EDIT: zreszta termometra zewnetrznego do dzis nie mam i uzywam miernika fly.gifwinner.gif

Napisano

> ...a klucz udarowy

> warte to tej ceny?

IMO nie warte.

Napisano

> IMO nie warte.

Nie warty, niezly klucz udarowy to koszt ok 500 PLN. Moge z pelna odpowiedzialnoscia polecic narzedzia udarowe, ktorych uzywamy codziennie w warsztacie, firma SP AIR. Sprawdzone, dzialaja bez zarzutu ponad rok (uzywany przez nas klucz udarowy kapitulowal w nielicznch przypadkach, a drogi nie byl). W warsztacie przechodzi meki, jak rowniez grzechotka pneumatyczna i szlifierka.

Pozdrawiam

Napisano

> Nie warty...

...znaczy się że firma,

czy że elektryczny hmm.gif

Napisano

> ...znaczy się że firma,

> czy że elektryczny

I to i to.

Napisano

> I to i to.

...no to że firma to rozumiem zlosnik.gif

ale że elektryczny... hmm.gif

co z nimi (elektrycznymi) nie teges?

Napisano

Więcej elementów w środku, które się psują wink.gif.

Napisano

No to i ja sie pochwale.Moj podstawowy zestaw, najbardziej przydal sie pare razu przy wyciaganiu rozrusznika z mojej F-ce 001.jpg

Napisano

> Więcej elementów w środku, które się psują .

Używam elektryczne klucze Bosch i są bez zarzutu jak do tej pory

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.