Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sztywność nadwozia w Bravo.

Featured Replies

Napisano

Chciałem poruszyc kwestię sztywności nadwozia (nie mylić ze sztywnością zawieszenia). Otóż z moich obserwacji wynika, że nadwozie dość niepokojąco pracuje na nierównościach, co objawia się między innymi delikatnymi odgłosami z okolic plastików, uszczelek drzwi itp. Nie sa to jakieś wielkie trzaski, ale nawet jadąc autem bardzo powoli po nierównym podłożu, słychać te naprężenia. W czasie jazdy również występują.

Szukałem info w necie na ten temat, i znalazłem m.in. jakieś artykuły prasowe Fiata, w których jest napisane że "nowatorska sztywność na najwyższym poziomie bla bla bla", jak również jakiś test Bravo Sport 1.9 MJ, gdzie w wadach wymieniona jest własnie "słaba sztywnośc karoserii".

Mnie to niepokoi, bo auto ma przejechane 21 kkm i zaczyna w środku skrzypieć, i boję sie pomyśleć co będzie jak będzie miało np. 121kkm...

Wiem że sporo z Was narzeka na głośną pracę zawieszenia, a to może być mocno powiązane z tą sztywnością o której piszę...

Czy Wy też zauważyliście u siebie takie objawy jak delikatne "szemranie" z okolic drzwi i przedniej szyby podczas jazdy na nierównościach lub np. podczas hamowania?

Nie daje mi to spokoju frown.gif Auto kupiłem roczne, było badane czujnikiem lakieru i oglądane bardzo dokładnie - nie daje najmniejszych podstaw aby sądzić że było bite. Ale wiadomo - od nowości go nie miałem :/

Jak jest u Was?

Pozdrawiam.

Napisano

> Chciałem poruszyc kwestię sztywności nadwozia (nie mylić ze

> sztywnością zawieszenia). Otóż z moich obserwacji wynika, że

> nadwozie dość niepokojąco pracuje na nierównościach, co objawia

> się między innymi delikatnymi odgłosami z okolic plastików,

> uszczelek drzwi itp. Nie sa to jakieś wielkie trzaski, ale nawet

> jadąc autem bardzo powoli po nierównym podłożu, słychać te

> naprężenia. W czasie jazdy również występują.

> Szukałem info w necie na ten temat, i znalazłem m.in. jakieś artykuły

> prasowe Fiata, w których jest napisane że "nowatorska sztywność

> na najwyższym poziomie bla bla bla", jak również jakiś test

> Bravo Sport 1.9 MJ, gdzie w wadach wymieniona jest własnie

> "słaba sztywnośc karoserii".

> Mnie to niepokoi, bo auto ma przejechane 21 kkm i zaczyna w środku

> skrzypieć, i boję sie pomyśleć co będzie jak będzie miało np.

> 121kkm...

> Wiem że sporo z Was narzeka na głośną pracę zawieszenia, a to może

> być mocno powiązane z tą sztywnością o której piszę...

> Czy Wy też zauważyliście u siebie takie objawy jak delikatne

> "szemranie" z okolic drzwi i przedniej szyby podczas jazdy na

> nierównościach lub np. podczas hamowania?

> Nie daje mi to spokoju Auto kupiłem roczne, było badane czujnikiem

> lakieru i oglądane bardzo dokładnie - nie daje najmniejszych

> podstaw aby sądzić że było bite. Ale wiadomo - od nowości go nie

> miałem :/

> Jak jest u Was?

> Pozdrawiam.

Zobacz: taka Brava z silnikiem 1.2-1.4 ważyła 1040Kg i dostawała 2 gwiazdki (podobnie jak auta z tamtych lat) a nasze Nowe Bravo z silnikiem 1,4 (podstawowym) waży ponad 1200kg i dostaje 5 gwiazdek (podobnie jak większość innych aut) - a więc sztywnośc jest zdecydowanie lepsza (co widać na filniku ze strony www.euroncap.com) i nie odbiega od innych aut w tej klasie...

Pozdrawiam

Napisano

też coś tam na dziurach słychać - zamki prawdopodobnie ale to na dziurach gdzie całe nadwozie się wykręca ok.gif

Napisano

Trzy drzwiowe są jednak sztywniejsze. Gdzieś widziałem dane dot. Punto i była różnica...

Napisano

W Leonie I też słychać uszczelki w drzwiach, a w Uno nie choć sztywniejsze to ono nie jest zlosnik.gif

Napisano

Ja tam nic nie słysze, ale może dlatego, że mam zawsze radio włączone zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Ile gwiazdek w NCAP ma NBravo to ja wiem, Luteczek smile.gif Napisz lepiej czy u Ciebie wystepują objawy które opisałem wink.gif

Napisano
  • Autor

> też coś tam na dziurach słychać - zamki prawdopodobnie ale to na

> dziurach gdzie całe nadwozie się wykręca

Kurde ostatnio zdarza mi sie pomykać Corollką kombi, rocznik 2004, przebieg 200kkm. Pomimo tego, że trudno się w tym aucie dopatrzeć czegoś fajnego poza bezawaryjnością grinser006.gif to jednak budę ma odczuwalnie sztywniejszą, i to mimo przebiegu. Co prawda tez coś tam trzesczy, ale to raczej wina tandetnych plastików.

Głównie zastanawia mnie czy w przypadku Bravo TTTM, czy jednak mam się martwic o przeszłość mojego egzemplarza frown.gif

Napisano
  • Autor

> Trzy drzwiowe są jednak sztywniejsze.

Z reguły tak ok.gif

>Gdzieś widziałem dane dot.

> Punto i była różnica...

U mnie w rodzinie jest Siena, i też jest odczuwalnie sztywniejsza od Bravo confused.gif Jak "wyturlywam się" z podwórka Sieną po trawiastej, ale dość nierównej ziemi, to jest cisza. W identycznej sytuacji Bravo całe ćwierka crazy.gif

Napisano
  • Autor

> W Leonie I też słychać uszczelki w drzwiach, a w Uno nie choć

> sztywniejsze to ono nie jest

Uno ma duże fabryczne szpary, to nie słychać zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Ja tam nic nie słysze, ale może dlatego, że mam zawsze radio włączone

Też tak zacząłem robić grinser006.gif Jestem typowym samochodziarzem, auto jest dla mnie oczkiem w głowie, i przez te szmery zawsze wysiadam z samochodu podk..wiony spineyes.gif

Napisano

> Jak jest u Was?

Trzaski, stuki zawieszenia to norma zlosnik.gif

Brzydko powiem, że olewam te odgłosy. Jak zacznę się jeszcze o samochód martwić zanim się zepsuje, to jeszcze siwych włosów dostanę biglaugh.gif

Napisano

> Ja tam nic nie słysze, ale może dlatego, że mam zawsze radio włączone

Mi jeszcze CB radio trzeszczy hehe.gif

Napisano

> Też tak zacząłem robić Jestem typowym samochodziarzem, auto jest

> dla mnie oczkiem w głowie, i przez te szmery zawsze wysiadam z

> samochodu podk..wiony

Ja też, ale u mnie nic takiego jak opisujesz nie występuje.. Nic nie trzeszczy ani nie stuka puki co.

Napisano

> Czy Wy też zauważyliście u siebie takie objawy jak delikatne

> "szemranie" z okolic drzwi i przedniej szyby podczas jazdy na

> nierównościach lub np. podczas hamowania?

po prawie 30 tys km nic takiego jak opisujesz nie zauwazylem u siebie w NB grinser006.gif

Napisano

> Ile gwiazdek w NCAP ma NBravo to ja wiem, Luteczek Napisz lepiej czy

> u Ciebie wystepują objawy które opisałem

Jedyne dźwięki to dźwięk tylnej póki i a ze skrzypienia to skrzypienie ocierającej się rury lewego zegara o to co niektórzy nazywają pseudo karbonem. Wystarczy w takich sytuacjach psiknąć w tą szparę minimalnie silikonem (lub preparatem do plastików - błyszczącym). To że nadwozie pracuje to zupełnie normalne.. a gdyby miało nie pracować to ważyłoby tyle co czołg... Nie sądzę by to co słyszę było niepokojące. Pracuje i nadwozie i dom w Którym Ty czy ja mieszkaniu. Takie biurowce 2030 piętrowe chwieją sie pod wpływem wiatru nawet o 0,5m przy czym to jak pracuje nadwozie NB jest niczym. Jeszcze kilka lat temu bardzo częstym problemem było pekanie przedniej szyby... a teraz to rzadkość.

To że lekko "szmerają" uszczelki w drzwiach to normalne zjawisko w autach tej klasy. Same drzwi są przymocowane tylko na zawiasach a ważą kilkanaście lub kilkadziesiąt kg i delikatne drgania pomiędzy drzwiami a nadwoziem powodują te szmeranie. To, że na początku tego nie było a teraz jest trochę więcej świadczy o niczym innym jak o tym, że nie dbasz o uszczelki i one Ci wysychaja. W tym celu posmaruj je gliceryna lub choćby glicerynowym kremem do rąk. Taką czynność dobrze powtarzać raz w miesiącu nakładając i rozsmarowując ściereczką.

A czytanie niemieckich bzdur-testów, że niby nadwozie jest mało sztywne po prostu szkodzi na zdrowiu... bo niby co.. rozbijali je w teście...?

Najlepszą odpowiedzią na pytanie o sztywność nadwozia jest test zderzeniowy a w tej dziedzinie NB niczym nie ustępuje od innych aut w tej klasie bo nie wszystkie auta moga sie pochwalić tym, że nawet przednia szyba nie pęka (podobnie jest w GP).

Pozdrawiam

Napisano

> Z reguły tak

> U mnie w rodzinie jest Siena, i też jest odczuwalnie sztywniejsza od

> Bravo Jak "wyturlywam się" z podwórka Sieną po trawiastej, ale

> dość nierównej ziemi, to jest cisza. W identycznej sytuacji

> Bravo całe ćwierka

...a moze przyczyna jest twardsze zawieszenie w BRAVO?...

pzdr

sobi

Napisano

> ...a moze przyczyna jest twardsze zawieszenie w BRAVO?...

> pzdr

> sobi

siena napewno nie jezdzi na 17tkach zeby.GIF

Napisano

> Trzaski, stuki zawieszenia to norma

> Brzydko powiem, że olewam te odgłosy. Jak zacznę się jeszcze o

> samochód martwić zanim się zepsuje, to jeszcze siwych włosów

> dostanę

Potwierdzam - co prawda to jest nic co w autach z przed lat, ale dalej jednak slychac to i tamto. Szczegolnie wku....... jest skrzypienie lewego slupka, albo mocowania szyby, ale co zrobic ... tak juz musi byc. Inna inszoszc to to ze auto juz nie jest tak ciche jak bylo na poczatku - wtedy mozna bylo do 160 km/h spokojnie rozmawiac, teraz mysle ze ta bariere przekracza sie juz przy okolo 130km/h frown.gif

Napisano

> Potwierdzam - co prawda to jest nic co w autach z przed lat, ale

> dalej jednak slychac to i tamto. Szczegolnie wku....... jest

> skrzypienie lewego slupka, albo mocowania szyby,

Z ciekawych odgłosów mam jeszcze gwizd wiartu przy domkniętych szybach biglaugh.gif

Podstawa, to dobre dotlenienie hehe.gif

Na poważenie - jak zacznę zgłszać takie usterki, to zaczną rozbierać, grzebać, bo nikt mi samochodu nie wymieni. Pytanie, co wyjdzie z tych poprawek? zlosnik.gif

Lepiej niech nie grzebią rotfl.gif

Napisano

Inna inszoszc to to ze auto juz nie jest

> tak ciche jak bylo na poczatku - wtedy mozna bylo do 160 km/h

> spokojnie rozmawiac, teraz mysle ze ta bariere przekracza sie

> juz przy okolo 130km/h

Jak go tak gonisz po trasie to się Bravolec po prostu rozklekotał. Diesel nie lubi obrotów powyżej swojej mocy maxymalnej.

Napisano

Szczegolnie wku....... jest

> skrzypienie lewego slupka, albo mocowania szyby, ale co zrobic

> ... tak juz musi byc.

a czemu nie podjedziesz do ASO zeby poprawili mocowania slupka? przeciez w wiekszosci NB te slupki dawaly o sobie znac i poprawienie mocowan w ASO rozwiazywalo temat..

Inna inszoszc to to ze auto juz nie jest

> tak ciche jak bylo na poczatku - wtedy mozna bylo do 160 km/h

> spokojnie rozmawiac, teraz mysle ze ta bariere przekracza sie

> juz przy okolo 130km/h

a to sa efekty jazdy na obrotach 4,5krpm

Napisano

Ja tam nie wiem o czym wy piszecie....... Ja mam 40 tys. na blacie auta nie oszczędzam, drogi są jakie są i nic mi nie skrzypi nie piszczy ani nie rozlatuje hmm.gif

Napisano

> Szczegolnie wku....... jest

> a czemu nie podjedziesz do ASO zeby poprawili mocowania slupka?

Bo w ASO jak awykle nic dobrego nie zrobia. Doswiadczenie mam takie, ze jak rozbiora to bedzie gorzej niz bylo wiec nie widze sensu ...

> przeciez w wiekszosci NB te slupki dawaly o sobie znac i

> poprawienie mocowan w ASO rozwiazywalo temat..

> Inna inszoszc to to ze auto juz nie jest

> a to sa efekty jazdy na obrotach 4,5krpm

Nigdzie w ksiazce obslugi auta nie zauwazylem zeby auta nie traktowac wysokimi obrotami, no chyba ze czegos nie wiem/cos pominalem ...

Napisano

> Ja tam nie wiem o czym wy piszecie....... Ja mam 40 tys. na blacie

> auta nie oszczędzam, drogi są jakie są i nic mi nie skrzypi nie

> piszczy ani nie rozlatuje

Lucky one passed_out.gif

Napisano

> Nigdzie w ksiazce obslugi auta nie zauwazylem zeby auta nie traktowac

> wysokimi obrotami, no chyba ze czegos nie wiem/cos pominalem ...

ale nie broni nikt zeby.GIF

Napisano

> Bo w ASO jak awykle nic dobrego nie zrobia. Doswiadczenie mam takie,

> ze jak rozbiora to bedzie gorzej niz bylo wiec nie widze sensu

> ...

e tam podejscie rodem z z poprzedniego wieku zeby.GIF

jak masz w miare normalne aso w ktorym pracuja normalni ludzie to takie tematy nie maja miejsca

> Nigdzie w ksiazce obslugi auta nie zauwazylem zeby auta nie traktowac

> wysokimi obrotami, no chyba ze czegos nie wiem/cos pominalem ...

jakby zaczeli wypisywac all uwagi to by Ci nikt pozniej auta nie kupil, wiesz ze diesle nie lubia jezdzic po kilka godzin non top na 4.5k rpm

Napisano

> Ja tam nie wiem o czym wy piszecie....... Ja mam 40 tys. na blacie

> auta nie oszczędzam, drogi są jakie są i nic mi nie skrzypi nie

> piszczy ani nie rozlatuje

Jak w każdej marce, są egzemplarze lepsze i egzemparze gorsze hmm.gif

Napisano

ja tam zauważyłem jedną prawidłowość, jak drogi równe to w aucie jest po prostu bajka, a jak droga dziurawa to cały czas słyszy się walkę karoserii,zawieszenia i oczywiście plastików, a to że w mojej wiosce prostego asfaltu jest jak na lekarstwo to już inna inszość...

Napisano

> ja tam zauważyłem jedną prawidłowość, jak drogi równe to w aucie jest

> po prostu bajka, a jak droga dziurawa to cały czas słyszy się

> walkę karoserii,zawieszenia i oczywiście plastików, a to że w

> mojej wiosce prostego asfaltu jest jak na lekarstwo to już inna

> inszość...

bo żaden z producentów nie robi samochodów special edition na nasze genialne drogi frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.