Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyjazd do Szwecji - no co uważać?

Featured Replies

Napisano

Jadę...

Jak tamtejsza Policja podchodzi do aut z Polski...

Mam ciemne szyby...

opony na granicy łysienia....

Napisano

> Jadę...

> Jak tamtejsza Policja podchodzi do aut z Polski...

> Mam ciemne szyby...

> opony na granicy łysienia....

Możesz liczyć się z kontrolą pod kątem trzeźwości. Częste są weekendowe (zwłaszcza w sobotę, choć niedzielne też nie są rzadkie) kontrole wszystkich kierowców na drogach wjazdowych do miasta. Policja jest bardzo uprzejma, nie rzucają na maskę cudzoziemców. wink.gif

Jeśli pojedziesz przez most między Danią a Szwecją to [zwłaszcza jeśli podróżujesz sam] możesz liczyć się z dość częstym zatrzymaniem przez służby celne. Nigdy mi nie zaglądali do auta - zawsze kończy się na rozmowie.

Nie przekraczaj znacznie prędkości, zwłaszcza na ograniczeniach do 30! Ogólnie przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 30 km/h może wiązać się z utratą prawka.

Uwaga na kamery, miejscami jest ich sporo.

Licz się z opłatami za parkowanie, które zniechęcą Cię do jeżdżenia po mieście czymś innym niż komunikacją miejską. Przynajmniej w dużych miastach. W małych nie byłem.

Co do stanu technicznego auta to nie lepiej kupić nowe opony dla własnego bezpieczeństwa? No chyba że koniecznie musisz mieć slicki... Co do szyb nie wiem, widzę, że i w Szwecji rozmaity wiejski tuning spotyka się nie tak znowu rzadko więc jakoś im się musi udawać... (to taka ogólna uwaga, nie bierz do siebie)

Ogólnie jeździ się powoli, ale płynnie. I raczej bez stresów. Nie ma walki na drodze, choć i tu zdarzają się wojownicy szos. Ale tak mniej więcej 100x rzadziej niż u nas. zeby.GIF

Uwaga na zostawianie auta w jakichś zacisznych miejscach. Tu jest sporo gangów gówniarzerii demolujących samochody, zwłaszcza starsze. Rok temu na dużym parkingu mi pół samochodu oblali jakimś olejem (łącznie z szybami) angryfire.gif - do dziś znajduję jakieś tłuste plamki na dachu. smile.gif

Napisano

> Jadę...

> Mam ciemne szyby...

mają kamerki do przejeżdżania na zcerwonym świetle a niestety polacy lubią sobie podjeżdżać za linię wyzjaczającą linię zatrzymania przed skrzyżowaniem

Napisano
  • Autor

> Co do stanu technicznego auta to nie lepiej kupić nowe opony dla

> własnego bezpieczeństwa? No chyba że koniecznie musisz mieć

> slicki...

Może przesadziłem, ze slicki.

Zbliżają się do 2mm przód a tył trochę ponad.

Dla mnie to już slick smile.gif

Po prostu liczyłem, że dojeżdzę je do końca w tym roku

a nowe i tak muszę kupić (ale za rok dopiero)

im

> się musi udawać... (to taka ogólna uwaga, nie bierz do siebie)

Luz.... cool.gifcool.gifcool.gif

> Uwaga na zostawianie auta w jakichś zacisznych miejscach.

Tu jest

> sporo gangów gówniarzerii demolujących samochody, zwłaszcza

Turcy ??? frown.gif

Napisano

dodam, ze tam nie wolno parkowac pod prąd !! i tylko w wyznaczonych miejscach, nie wieżdżamy również na krawężniki, zresztą tam są b. niskie i może to zmylić, generalnie parkuje sie w zatokach

pod prąd mam na myśli, że jak jedziesz miastem i np na zwykłej ulicy w mieście (nawet wąskiej) gdzie po środku biegnie przerywana linia, a po lewej widzisz zatokę i wolne miejsce to pod żadnym pozorem nie parkuj tak jak jechałeś tylko musisz zawrócić i zaparkować zgodnie z kierunkiem jazdy

Napisano

> Może przesadziłem, ze slicki.

> Zbliżają się do 2mm przód a tył trochę ponad.

> Dla mnie to już slick

> Po prostu liczyłem, że dojeżdzę je do końca w tym roku

> a nowe i tak muszę kupić (ale za rok dopiero)

Jak auto jakoś niedobrze wygląda to myślę, że spora szansa na częstsze kontrole jest. Tutejsze auta, mimo że średnio nie są jakieś bardzo nowe to jednak wyglądają bardzo dobrze. Więc auto podniszczone, zwłaszcza z obcą rejestracją może być narażone na częstsze kontrole znacznie bardziej niż w Polsce.

Ogólnie policję się tu rzadko spotyka, ale czasem pojawiają się znienacka jak mrówy. Widać sporo kamer musi być poukrywanych po mieście. Zresztą przy byle kolizji zjeżdżają się jak do karambolu na autostradzie.

> Turcy ???

Szwedzi twierdzą, że rozróby robią imigranci. Z moich obserwacji wynika, że tubylcy też nie są bez winy.

Z gówniarzami trzeba uważać, bo są tu raczej nietykalni i w takim przeświadczeniu są wychowywani od najmłodszych lat. I zdarza się, że to wykorzystują. Należy mieć to w pamięci, zwłaszcza w piątkowy wieczór, kiedy chordy nawalonych nastolatków chodzą po ulicach - niemniej szansa na jakieś zaczepki jest naprawdę znikoma. Powoli też zaczynają się pojawiać mali nożownicy...

W mojej okolicy (Goteborg) widziałem kilka aut z porozbijanymi szybami i światłami oraz 2 auta zepchnięte z kilkumetrowej skarpy, z czego jedno spłonęło (parking w lesie). To wszystko w trakcie półtorarocznego pobytu i bez szukania takich niecodziennych zjawisk (ot spacerek i przy okazji zauważyłem). zeby.GIF

A najmniej przyjemne doświadczenia miałem niestety z naszymi rodakami, których napotkałem podczas odpoczynku na parkingu. Wysypali się z autobusu i oczywiście zaczęli olewać wszystkie możliwe drzewa w parku (kibelki darmowe były w liczbie sztuk kilku w odległości 50m), a następnie skrytykowali moją Albeę (część z nich myślała że to nowa Linea) chwaląc się swoimi Corsami GSI itp. mimo, że wcale nie miałem ochoty na konwersacje. Gdy zapytałem czemu w takim razie autobusem przyjechali to chcieli mi, że pozwolę sobie zacytować "przyjebać". zeby.GIF Musiałem żwawo oddalić się z parkingu, mimo że miałem w planach godzinną drzemkę. zeby.GIF

Napisano

> dodam, ze tam nie wolno parkowac pod prąd !!

O kurcze, nie wiedziałem. Nie parkowałem tak nigdy, ale dobrze wiedzieć na przyszłość.

Napisano

> O kurcze, nie wiedziałem. Nie parkowałem tak nigdy, ale dobrze

> wiedzieć na przyszłość.

i z tego co wiem to nasi na tym najwięcej obrywają zlosnik.gif

Napisano

> Bardzo mądre rozwiązanie .

dokładnie ok.gif najwięcej utrudnień na ulicach wywołują właśnie tacy, co próbują wyjechać na drogę przecinając jeden pas i stoją przez to wysunięci na tyle, że auta jadące normalnie muszą uważać aby nie zrobić sobie kuku

Napisano

Jedź przepisowo i wszystko będzie dobrze ok.gif

Objechałem moim 406 Skandynawię w zeszłym roku i żadnych problemów nie miałem.

Nie miałem jeszcze navi, ale policjant zapytany o drogę ładnie wszystko wytłumaczył.

Jeśli chcesz zapuścić się w kierunku Nordkapp to lepiej zmień opony, na serpentynach w deszczu opony z bieżnikiem 2mm mogą Ci dostarczyć niezapomnianych wrażeń hehe.gif

Aha, Peżo przeszedł pozytywnie Test Łosia - po zmroku lepiej uważaj.

Napisano
  • Autor

> Jeśli chcesz zapuścić się w kierunku Nordkapp to lepiej zmień opony,

> na serpentynach w deszczu opony z bieżnikiem 2mm mogą Ci

> dostarczyć niezapomnianych wrażeń

Jade tylko do Malmo i to w połowie maja...

Tak, ze bardziej mi chodziło o czepianie się...

Auto jest w miare młode (3 lata)

ale niestety parkowanie pod blokiem dało np.: urwanie listwy zderzaka, jakies rysy...

Napisano

> Jade tylko do Malmo i to w połowie maja...

> Tak, ze bardziej mi chodziło o czepianie się...

> Auto jest w miare młode (3 lata)

> ale niestety parkowanie pod blokiem dało np.: urwanie listwy

> zderzaka, jakies rysy...

To się niczym nie przejmuj.

Nie opłaca się kupować alkoholu na promie wink.gif

Napisano

Podłączę się do pytania jeśli mogę. Za 2 miesiące będę przejeżdżał prawdopodobnie przez Danię, Szwecję i Norwegię (w tym ostatnim kraju zostanę na chwilkę).

Może macie jakieę doświadczenia, wiedzę która będzie przydatna.

Z góry dziękuję 20.GIF

Napisano

> To się niczym nie przejmuj.

> Nie opłaca się kupować alkoholu na promie

a ja sie spotkałem z tym, że dużo lasów ma tabliczki z napisem "własnosć prywatna" i raz Szwed Ciebie przegoni albo jak Indianin stoi i sie patrzy shocked.gif

Napisano

W Danii nie byłem, reszta opanowana.

Jedziesz jak w normalnym kraju zachodnim - mega przepisowo smile.gif

Pamiętaj, że dobrze mieć drobne żeby zapłacić za drogi i tunele (Norwegia) i parkingi.

Koniecznie weź dobry aparat foto - piękne widoki.

Napisano

> a ja sie spotkałem z tym, że dużo lasów ma tabliczki z napisem

> "własnosć prywatna" i raz Szwed Ciebie przegoni albo jak

> Indianin stoi i sie patrzy

Ja najpierw zwiedziłem "dół" a potem jechałem "lewym brzegiem" przez Fiordy - problemów nie miałem - nikt mnie nie gonił smile.gif

Radzę mieć dobre opony i sprawne hamulce ok.gif

Napisano

> Ja najpierw zwiedziłem "dół" a potem jechałem "lewym brzegiem" przez

> Fiordy - problemów nie miałem - nikt mnie nie gonił

> Radzę mieć dobre opony i sprawne hamulce

nikt nikogo nie gonił ale stanowczo mówił nie zlosnik.gif

ale co mnie bardzo zdziwiło, że spora część społeczeństwa gada po angielsku nawet w małych dziurach wink.gif

pojechałbym tam jeszcze raz bo naprawdę warto wink.gifok.gif

Napisano

> nikt nikogo nie gonił ale stanowczo mówił nie

Może wyglądałem przyjaźnie hehe.gifsmile.gif

> ale co mnie bardzo zdziwiło, że spora część społeczeństwa gada po

> angielsku nawet w małych dziurach

Dla mnie duży plus smile.gif

> pojechałbym tam jeszcze raz bo naprawdę warto

Ja też, ale w te wakacje chyba Hiszpania albo objazd Irlandii wybrzeżem.

Napisano

> ale co mnie bardzo zdziwiło, że spora część społeczeństwa gada po

> angielsku nawet w małych dziurach

Taki sobie obrali system nauczania, że praktycznie większość ludzi w Szwecji jest obecnie dwujęzyczna (w Danii też jest nieźle pod tym względem). Przyznam, że przez półtora roku nauczyłem się może 10 szwedzkich słów, z czego większości dlatego, że jest śmieszna, a pozostałych bo brzmią z polska. smile.gif

Z dziwnych słów warto pamiętać förhyrd(a) - znaczy wynajęty. I nie stawiać tam auta, bo można zdrowo bulnąć i mieć auto odholowane.

Napisano

> i tylko w wyznaczonych

> miejscach,

no wlasnie, nie warto probowac nawet na chwile, albo o nietypowych porach, bo a nuz sie uda

nie uda sie zlosnik.gif

W Sztokholmie securitas potrafil nawet w niedziele przed 9:00 chodzic i wlepiac mandaty zlosnik.gif

a 450SEK-ow piechota nie chodzi zlosnik.gif

Napisano

> tak naprawde od granicy podróżujący jest cały czas na widelcu

> nic na to nie poradzimy tak już jest nie na celnika na granicy to 50m

> za nią sie patrol ustawia

Ale nie wiem w czym problem. Jak się nie szaleje to naprawdę można spokojnie przejechać i nikt się nie czepia. A jak trzeba to i pomogą. Myślę, że jak się ma sprawne auto i przestrzega przepisów (no i przydałoby się jeszcze dobre Assistance) smile.gif to jedzie się bardziej bezstresowo niż po naszych wądołach, z wyskakującymi co chwila "Mad Maksami"...

Napisano

> a 450SEK-ow piechota nie chodzi

W Goteborgu za parkowanie bez opłaty są 3 stawki, zależnie od oddalenia od centrum itp. 600, 800 i zdaje się 1200 SEK. zeby.GIF

Napisano

> W Goteborgu za parkowanie bez opłaty są 3 stawki, zależnie od

> oddalenia od centrum itp. 600, 800 i zdaje się 1200 SEK.

no to jak widac stolica tansza biglaugh.gifzlosnik.gif

450SEK to bylo co prawda na przedmiesciach, nie wiem ile w centrum

Napisano

> no to jak widac stolica tansza

> 450SEK to bylo co prawda na przedmiesciach, nie wiem ile w centrum

Ale w stolycy chyba do centrum w ogóle nie wjedziesz?

Swoją drogą to znam jednego Czecha, który zbiera po kilka mandatów w miesiącu i nie płaci. I tak już prawie 2 lata. Ciekaw jestem jak się to skończy... zeby.GIF

Napisano

> Ale w stolycy chyba do centrum w ogóle nie wjedziesz?

do samego gestego centrum, tam gdzie palac krolewski, to nie wjedziesz, ale wszedzie dookola, czyli tez w scisle centrum, wjedziesz bez problemu

> Swoją drogą to znam jednego Czecha, który zbiera po kilka mandatów w

> miesiącu i nie płaci. I tak już prawie 2 lata. Ciekaw jestem jak

> się to skończy...

z tego co wiem to staraja sie scigac nawet obcokrajowcow.

kolega dostal liscik wzywajacy do zaplaty na swoj polski adres, wiec jakos musieli go zdobyc.

Napisano

> Jadę...

> Mam ciemne szyby...

Nie miałem do czynienia z ich policją, a miałem podobnie tzn opony na granicy i ciemne szyby z tyłu.

A i uważaj na polaków, bo może być różnie. A tak to Szwedzi są bardzo pomocni, wszędzie można dostać gratisowe mapy, i rozmawiają w 95% po angielsku.

Raz mi rodzina sarenek przeszła drogę, ale kulturalnie bo z daleka było ich widać biglaugh.gif

Ja bym zabrał dużo chleba bo tam jest drogi biglaugh.gif

pozdro

Napisano
  • Autor

> Nie miałem do czynienia z ich policją, a miałem podobnie tzn opony na

> granicy i ciemne szyby z tyłu.

Ja mam wszędzie ciemne cool.gifcool.gifcool.gif

Napisano

> Raz mi rodzina sarenek przeszła drogę, ale kulturalnie bo z daleka

> było ich widać

Hehe, ja pamietam jeszcze tego losia stojacego na moim pasie w srodku nocy za zakretem pod gorke - byl nie mniej zdziwiony niz ja - dobrze ze nie jechalem mercedesem klasy A wink.gif :d

Napisano

> nie o tym mówie... zatrzymuje sie na tank a tu ni z tego niz owego

> podjezdza patrol i wylegitymowują...

> parking przy autostradowy - przerwa w jeździe na kawke i rozprostowac

> kosci - a tu za chwile patrol i wylegitymowują

> ... o to mi chodzi

albo byles w innej Szwecji niz ja, albo po prostu wczesniej na trasie szalales i ktorys z uczynnych Szwedow zadzwonil na policje, zeby Cie sprawdzili.

Napisano
  • Autor

Aha - do Szwecji trzeba mieć paszport, czy dowód wystarczy?

Napisano

> Aha - do Szwecji trzeba mieć paszport, czy dowód wystarczy?

W Unii jest, wiec nie trzeba

Napisano
  • Autor

> W Unii jest, wiec nie trzeba

Masz rację. Ale nie jest w monetarnej...

Napisano

> albo byles w innej Szwecji niz ja, albo po prostu wczesniej na trasie

> szalales i ktorys z uczynnych Szwedow zadzwonil na policje, zeby

> Cie sprawdzili.

Mnie tylko raz zatrzymali w sprawie nie związanej z "dmuchaniem w balonik". Trenowałem sobie na pustym oblodzonym parkingu pod miastem, nie stwarzałem zagrożenia dla osób postronnych. (prędkości też raczej niewielkie rozwijałem)

Policja przyjechała i pani policjantka mnie okrzyczała, natomiast pan policjant stał jak zbity pies. zeby.GIFzeby.GIFzeby.GIF Widać pani mogła mieć "ten czas". wink.gif Gdy zamilkła zapytałem co w związku z tym, czy popełniłem jakieś wykroczenie i że jeśli tak to przepraszam, no i czy chcą jakieś dokumenty zobaczyć itp. zeby.GIF Na to pani kazała mi jechać do domu. I tyle. smile.gif (nie pytałem jej o KTÓRY DOM chodzi - a nóż jakaś nacjonalistka) wink.gif

Napisano

> Masz rację. Ale nie jest w monetarnej...

Dowód wystarczy. Natomiast w niektórych urzędach mają lekkiego "pier...olca" na punkcie paszportów i długo trzeba ich przekonywać, żeby zrobili coś na dowód (ja miałem udrękę z tym w Nordei, a także w pracy koniecznie musiałem im dać ksero paszportu do jakichś spraw związanych z ubezpieczeniem - ogólnie zawsze wynika to z niedoinformowania, tudzież niechęci wychodzenia poza przyjęte ramy postępowania biurokratycznego)

Napisano

> Dowód wystarczy.

tylko trzeba pamietac, ze jesli sie przebywa dluzej niz 3 m-ce bez opuszcza Szwecji, to trzeba sie zarejestrowac w w biurze imigracyjnym (czy jak to sie tam dokladnie nazywa)

Niby nikt tego nie sprawdza, ale...

Poza tym przy pobycie powyzej 6 m-cy trzeba placic podatki w Szwecji

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.