Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Insignia 2,0T 4X - TEST

Featured Replies

Napisano

Jako, że nie chcieliście mi pomóc i doradzić zlosnik.gif postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręcę i samemu przetestować to autko.

Edit: ocena autka

1) wygląd zewnętrzny - wiadomo, gust każdy ma swój. Mi osobiście

auto się podoba, nie leży mi tylko sam tył - jakiś taki za bardzo corsowaty. Generalnie i tak się przekonałem, bo na początku wogóle mi nie leżał. Fenomenalnie się prezentują koła - 18 cali dodaje uroku.

2) wygląd wewnętrzny - tutaj jest bardzo dobrze. Dużo się zmieniło od czasu vectry. Kokpit jest dobrze rozplanowany, zegary bardzo przyjemne. Jedyne co mi się nie podoba, to komputer pokładowy - w vectrze jest czytelniejszy i prostszy w obsłudze. Za to pozycja za kierownicą - rewelacja. Miałem wrażenie, że auto jest skrojone na miarę.

3) dodatki - świetne wyposażenie. Z takich bajerów fajny jest system sterowania światłami. Dzięki kamerze automatycznie zmienia na długie, dopasowuje wiązkę światła, itp. Fajny jest również asystent ruszania pod górę - zastępuje hamulec ręczny. Pozostałem rzeczy są mniej lub bardziej przydatne, ale całe wyposażenie zdecydowanie podnosi komfort jazdy.

4) trakcja- bardzo duży postęp w stosunku do poprzedników. Mogę uczciwie powiedzieć, że jest to pierwszy opel, który daje frajdę z jazdy. Prowadzi się dobrze, jest co prawda dość twardy, ale ja to lubię ok.gif Wspomaganie - idealne.

5) Silnik. Spodziewałem się czegoś innego. Napaliłem się na wersję 2,0T - 220 Km. Niestety nie jedzie jakbym chciał. Mam wrażenie, że Vectra 150 KM nie jest mniej dynamiczna. Wg mnie nie warto - pali dużo - ok. 12 litrów na trasie. Charakterystyka jazdy jest podobna do diesla.

Generalnie auto fajne. Postęp widoczny, można powiedzieć, że opel osiągnął nową jakość. Wg mnie warto, ale na pewno nie w obecnych cenach.

Dzisiaj wrzucam fotki i filmik, a kwestie techniczne dopiszę jutro.

Zegary są bardzo czytelne i ładne:

I1.jpg

Kokpit dużo bardziej finezyjny i z polotem niż w Vectrze:

I2.jpg

Koła 18-tki, to się prezentuje food.gif

I3.jpg

Zegary cd

I4.jpg

No i całe auto:

I5.jpg

I6.jpg

I7.jpg

I8.jpg

A tu filmik z tego jak to auto jedzie (albo nie jedzie). Można to było zrobić ciut szybciej, ale warunki nie pozwoliły zlosnik.gif

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/watch?v=tthZCIB9wEA&hl=de&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><embed src="http://www.youtube.com/watch?v=tthZCIB9wEA&hl=de&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

Napisano

> Jako, że nie chcieliście mi pomóc i doradzić postanowiłem wziąć

> sprawy w swoje ręcę...

Ja widziałem to autko i wykończenie na żywo ale nie miałem okazji jeździć i podobało mi sie to auto jeszcze bardziej niż na fotach. Czekam na opinie z jazdy.

Ładnie przetestowałeś to autko wink.gifnono.gif

Napisano

> 5) Silnik. Spodziewałem się czegoś innego. Napaliłem się na wersję

> 2,0T - 220 Km. Niestety nie jedzie jakbym chciał. Mam wrażenie,

> że Vectra 150 KM nie jest mniej dynamiczna. Wg mnie nie warto -

> pali dużo - ok. 12 litrów na trasie. Charakterystyka jazdy jest

> podobna do diesla.

Pewnie cisnales na trasie. Zreszta co sie spodziewales po aucie 2,0 T 220KM. Moj Leon jak sie go pogoni tez bierze w trasie 12L. Za to przy spokojnej jezdzie 120 spala juz 8L.

Jakie ma katalogowo przyspieszenie ta Insignia?

Napisano
  • Autor

> Pewnie cisnales na trasie. Zreszta co sie spodziewales po aucie 2,0 T

> 220KM. Moj Leon jak sie go pogoni tez bierze w trasie 12L. Za to

> przy spokojnej jezdzie 120 spala juz 8L.

oczekiwałem max 10 litrów - jechałem normalnie, max 140 km/h. To spalanie to dwie trasy po około 350 km, także nie jest to przypadkowy wynik.

> Jakie ma katalogowo przyspieszenie ta Insignia?

7,6 sekundy

Napisano
  • Autor

coś wstawienie filmiku na youtube się wysypało frown.gif

dla zainteresowanych - link

w wolnej chwili postaram się nagrać dla porównania vectrę.

PS. Komu zawdzięczam tytuł ??? yikes.gif

Napisano

> coś wstawienie filmiku na youtube się wysypało

> dla zainteresowanych - link

po edycji postu (co uczyniłeś) tak się właśnie wysypuje

może to poprawią :-)

> w wolnej chwili postaram się nagrać dla porównania vectrę.

> PS. Komu zawdzięczam tytuł ???

nikomu

do FAQ zajrzyj ;-)

Napisano

> 1) wygląd zewnętrzny - wiadomo, gust każdy ma swój, nie leży mi tylko sam tył...

Racja to rzecz gustu,bo mnie bardziej podoba się tył (wrażenie dynamicznego, sportowego auta) a przód jest taki stonowany, mało zadziorny

2) ... Jedyne co mi się nie podoba, to komputer pokładowy -

no tu to dali plame... taki mini wyświetlacz w tej klasie? Pewnie nie jest zbyt czytelny.

Ogólnie największe wrażenie robi na mnie wnętrze a dokładnie zmiana w całkiem innym kierunku. Po otwarciu drzwi ma się wrażenie komfortowego wnętrza. Co do zawieszenia,to wiem,że jest opcja pozwalająca zamówić sobie jego zmienną charakterystyke. Podobno również fotele są bardzo wygodne. Nawet uznano je za najwygodniejsze w tej klasie z tym,że chodziło chyba o wersje skórzaną.

Mam pytanie jak pracowała skrzynia biegów? Przełączała się płynnie, nic nie haczyło?

Napisano
  • Autor

> po edycji postu (co uczyniłeś) tak się właśnie wysypuje

> może to poprawią :-)

no to kaszanka

> nikomu

> do FAQ zajrzyj ;-)

haha hehe.gifsciana.gif

siem pozmieniało

Napisano
  • Autor

> no tu to dali plame... taki mini wyświetlacz w tej klasie? Pewnie nie

> jest zbyt czytelny.

tzn. na środkowym panelu jest wyświetlacz od radia. A komp jest pomiędzy zegarami. Ale jego funkcjonalność i wygoda obsługi są na niskim poziomie.

> Ogólnie największe wrażenie robi na mnie wnętrze a dokładnie zmiana w

> całkiem innym kierunku. Po otwarciu drzwi ma się wrażenie

> komfortowego wnętrza.

zgadza się, naprawdę plus dla opla

> Co do zawieszenia,to wiem,że jest opcja

> pozwalająca zamówić sobie jego zmienną charakterystyke.

jak widzisz na zdjęciu, są dwa nastawy: TOUR i SPORT

>Podobno

> również fotele są bardzo wygodne. Nawet uznano je za

> najwygodniejsze w tej klasie z tym,że chodziło chyba o wersje

> skórzaną.

Tapicerka skórzana, bardzo przyjemna. Fotele super wygodne. Elektryczna regulacja wysokości i podparcia lędźwi (coś ala nadmuchiwana poduszka)

> Mam pytanie jak pracowała skrzynia biegów? Przełączała się płynnie,

> nic nie haczyło?

Skrzynia biegów - OK. Płynnie i szybko.

Napisano

> coś wstawienie filmiku na youtube się wysypało

> dla zainteresowanych - link

Filmik chodzi i przyznam nieźle trzyma w napięciu zlosnik.gif. Będzie 250 czy nie... cóż za emocje.

Napisano
  • Autor

> Filmik chodzi i przyznam nieźle trzyma w napięciu . Będzie 250 czy

> nie... cóż za emocje.

pojedzie 250 - nie ma nagranego, ale dokładnie tyle pojechała. Niestety jak kręciłem filmik, jechałem pod dość mocny wiatr - różnica była odczuwalna.

Napisano

> A tu filmik z tego jak to auto jedzie (albo nie jedzie). Można to

> było zrobić ciut szybciej, ale warunki nie pozwoliły

yikes.gif Nie mów, że na PL drodze jechałeś powyżej 200. Bo jeśli tak to nie wiem czego bardziej gratulować odwagi czy mądrości.

Napisano

> Nie mów, że na PL drodze jechałeś powyżej 200. Bo jeśli tak to nie

> wiem czego bardziej gratulować odwagi czy mądrości.

Morały to idz prawic swoim potomkom. Zreszta co to za problem 200 w aucie z taka moca wink.gif

Napisano

> Morały to idz prawic swoim potomkom. Zreszta co to za problem 200 w

> aucie z taka moca

Morały?

Jakie morały, co ty pieprzysz, moc nie upoważnia do robienia z siebie pocisku zabijającego "przy okazji" innych uczestników dróg. No sorry, ale Insigni wypadającej zza zakrętu przy 200 to ja bym nie chciał spotkać. Nie na tych drogach, które są w okolicy, a wiem że z okolicy, bo widzę, że Opel jest od Mikołajczaka z Bydgoszczy, tak jak zresztą i mój. W promieniu 100 km nie ma tu drogi na taką jazdę! Żadnego idioty z taką prędkością nie chciałbym spotkać, ale niestety widzę, że pałowanie aut ile koni dała fabryka bez względu na okoliczności jest trendy. Pytanie tylko czy trend się utrzyma, jak wszyscy kiedyś wyginiecie...

Napisano
  • Autor

no i ilu uczestników dróg zabiłem ???

skąd wiesz gdzie jechałem ?

nie denerwuj się kolego, bo naprawdę zadbałem o to, żeby było bezpiecznie. I jak widzisz, auto nie było "pałowane". Nie przeciągałem obrotów, raczej spokojnie je rozpędzałem. Nie rzucaj oskarżeń, bo nie znasz sprawy wink.gif

Napisano

> Nie mów, że na PL drodze jechałeś powyżej 200. Bo jeśli tak to nie

> wiem czego bardziej gratulować odwagi czy mądrości.

Ja na A2 jechałem. Nie powtarzam tego bo kłopot wyhamować do 90 km/h jak się tir na lewy pas ładuje.

Ale fakt, jechałem.

Napisano
  • Autor

> Ja na A2 jechałem. Nie powtarzam tego bo kłopot wyhamować do 90 km/h

> jak się tir na lewy pas ładuje.

> Ale fakt, jechałem.

są lepsze drogi od A2 wink.gif W PL i nie tylko.

Napisano

> są lepsze drogi od A2 W PL i nie tylko.

Zapewne, to moja odpwiedź na zarzut że w PL 200 km/h. Aż boje się powiedzieć że nie 200 tylko v-max, ale wtedy mnie zlinczuje zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Zapewne, to moja odpwiedź na zarzut że w PL 200 km/h. Aż boje się

> powiedzieć że nie 200 tylko v-max, ale wtedy mnie zlinczuje

Szczerze mówiąc, czekałem na takie wypowiedzi. Ale mimo wszystko zdecydowałem się opublikować to wszystko, bo może komuś się przyda. W końcu samochód się kupuje nie tylko po to, żeby po drogach pod Bydgoszczą jeździć hehe.gif

Napisano

> no i ilu uczestników dróg zabiłem ???

> skąd wiesz gdzie jechałem ?

Nie wiem ilu zabiłeś, ale jak będziesz tak dalej jeździć to prawdopodobnie będzie >=1 w zależności co cię spotka na drodze.

Nie zrozum mnie źle, nie osądzam, ale moim zdaniem NIE WARTO takiej postawy rozpowszechniać wśród ludzi z kilku względów, albo przynajmniej z szacunku do ulotności ludzkiego życia i 5 tysięcy ofiar wypadków drogowych rocznie zaznaczyć, że na autostradzie w DE i żeby nie próbować tego w okolicy, (choć i DE jeśli dojdzie do wypadku to jest teksańska masakra piłą mechaniczną).

Naprawdę można się ekscytować mocą i prędkością, ale to trochę szczeniackie i gwarantuję, że góra do pierwszego ZONKa. Bo ludzie są omylni i czasem zrobią to, czego byś się w życiu nie spodziewał.

Napisano

Ja i tak już nie widzę innego następcy mojej Omy jak właśnie Insignia i to właśnie w tej wersji silnikowej serduszka.gif893goodvibes.gifok.gif Chociaż z drugiej strony nie wiem czy nie będzie brakowało dźwięku V6. No i chciałbym żeby jak w Omie był ten kolorowy "telewizor" zlosnik.gif

Napisano

> Nie wiem ilu zabiłeś, ale jak będziesz tak dalej jeździć to

> prawdopodobnie będzie

> Nie zrozum mnie źle, nie osądzam, ale moim zdaniem NIE WARTO takiej

> postawy rozpowszechniać wśród ludzi z kilku względów, albo

> przynajmniej z szacunku do ulotności ludzkiego życia i 5 tysięcy

> ofiar wypadków drogowych rocznie zaznaczyć, że na autostradzie w

> DE i żeby nie próbować tego w okolicy, (choć i DE jeśli dojdzie

> do wypadku to jest teksańska masakra piłą mechaniczną).

> Naprawdę można się ekscytować mocą i prędkością, ale to trochę

> szczeniackie i gwarantuję, że góra do pierwszego ZONKa. Bo

> ludzie są omylni i czasem zrobią to, czego byś się w życiu nie

> spodziewał.

Generalnie masz racje, tylko zgodnie z Twoim rozumowaniem nie powinno się mnontować silników większych jak 50 KM.

Ja tam uważam że w przypadku świetnej pogody na (prawie) pustej autostradzie można sprawdzić możliwości swojego samochodu, zwłaszcza jak się ma powyżej 200 KM.

Napisano
  • Autor

> Nie zrozum mnie źle, nie osądzam

gdybyś nie osądzał, nie byłoby tematu wink.gif

ale do meritum...

ja się z Tobą generealnie zgadzam. Natomiast wiem, że ineternetowe moralizowanie nikomu oleju do głowy nie naleje. Jeśli chodzi o mnie, to jechałem na autostradzie, przed piątą nad ranem. Uwierz mi, nie było oprócz mnie na niej nikogo. Dlatego sobie pozwoliłem na test.

Ale z drugiej strony nie ma co dramatyzować - bardzo często jeżdżę np. po niemczech i podróżowanie po autostradach z prędkościami powyżej 200 km/h nie jest niczym nadzwyczajnym. Ostatnia jechałm Vectrą ok. 220-240 to wiele aut mnie wyprzedzało. Tam jednak dużo ludzi stara się uważać, patrzeć w lusterka i wtedy nie jest taka jazda szczególnie niebezpieczna.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem ilu zabiłeś, ale jak będziesz tak dalej jeździć to

> prawdopodobnie będzie

mam nadzieję, że to tylko takie paplanie i tak naprawdę mi tego nie życzysz. BTW, w swoim życiu przejechałem już prawie milion kilometrów i nigdy nie spowodowałem żadnego zagrożenia - to chyba o czymś świadczy, co ?

Napisano

> mam nadzieję, że to tylko takie paplanie i tak naprawdę mi tego nie

> życzysz. BTW, w swoim życiu przejechałem już prawie milion

> kilometrów i nigdy nie spowodowałem żadnego zagrożenia - to

> chyba o czymś świadczy, co ?

Wybacz, ale ganianie 200km/h+ po drogach PUBLICZNYCH to jest stwarzanie zagrozenia. Inna inszosc - jak slysze kogos jak tak mowi, coz...

Aha - wuj mi do tego jak i gdzie szybko jechales - tlumaczenie tylko, ze takie auto nie sluzy tylko do jazdy pod Bydgoszcza, IMO troche slabo wypada - co maja powiedziec wlasciciele Bentely i innych cacek jezdzacych 300km/h+, ktorzy w UK jezdza ca 110-160km/h, a pewnie i tak 70% robia w miescie - no a przeca nie po to takie auta kupili. Reasumujac - nie krytykuje, bo wiem, ze nie robiles tego w srodku miasta, no i sam swiety nie jestem. Natomiast tlumaczenia sa dla mnie slabe - ze wskazaniem na pierwszy paragraf mojej wypowidzi wink.gif

Napisano

> Ja i tak już nie widzę innego następcy mojej Omy jak właśnie Insignia

> i to właśnie w tej wersji silnikowej Chociaż z drugiej

> strony nie wiem czy nie będzie brakowało dźwięku V6. No i

> chciałbym żeby jak w Omie był ten kolorowy "telewizor"

A jaki problem kupic 2.8T cfaniaczek.gif?

Napisano

Panowie, kończymy dyskusję na temat tego czy to było bezpieczne czy nie itp.

Napisano
  • Autor

> A jaki problem kupic 2.8T ?

problem żaden, jedynie 50 tysiaków różnicy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> 4x4 jest chyba wolniejsze ?

nie wiem, w danych fabrycznych nie znalazłem rozróżnienia. Jedyne co jest to rozróżnienie manual/automat.

Napisano
  • Autor

więcej już nie wypowiadam się na temat bezpieczeństwa, bo kolega AstraC słusznie próbuje uciąć spam, ale tylko dwa zdania:

- o okolicach Bydzi wspomniałem z uwagi na zarzut, że auto jest z Bydgoszczy, to na pewno "szalałem" na drogach w pobliżu,

- zadbałem żeby było bezpiecznie i bez zagrożenia - czy mi w to wierzycie czy nie - Wasza sprawa.

Napisano

> A jaki problem kupic 2.8T ?

Taki sam jak kupić nową M5 zlosnik.gif Forsiaki zlosnik.gif

Napisano

> Taki sam jak kupić nową M5 Forsiaki

Mozna kupic prawie nowa u sasiadow. I zaloze sie, ze cena polrocznej Insigni 2.8T bedzie taka sama, jak nie nizsza od 2.0T. Tak bylo np. w przypadku Vectry wink.gif.

Napisano

> nie wiem, w danych fabrycznych nie znalazłem rozróżnienia. Jedyne co

> jest to rozróżnienie manual/automat.

ja czytałem w pisemkach motoryzacyjnych. Na ile prawdziwe info to nie wiem niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> ja czytałem w pisemkach motoryzacyjnych. Na ile prawdziwe info to nie

> wiem

ma to sens, zazwyczaj napęd na cztery łapy "zżera" trochę mocy. Zapytam dealera przy okazji.

Napisano

Dzis widzialem i siedzialem w takim opelku na zywo bo przyjechal do mnie do roboty. auto jak dla mnie piekne, nie dziwie sie z nagrody Car of the year 2009. sylwetka idealna niby limuzyna ale o pieknej lini boczNej sportowego auta. Kokpit w porownaniu do vectry ladny ergonomiczny, jedynie moze razic trwardy plastik. aje jestem milo zaskoczony nowym opelkiem. niestety mialem tylko doczynienia z dieslem 2,2 oraz automatem, jak dla mnie 2 najwieksze wady, osobiscie marzy mi sie taka insignia OPC z silnikiem 2,8T

Napisano

> osobiscie marzy mi sie taka insignia OPC z

> silnikiem 2,8T

Zwłaszcza, że pod maską ma mieć 325KM... serduszka.gif

Napisano
  • Autor

> osobiscie marzy mi sie taka insignia OPC z

> silnikiem 2,8T

i jest szansa, że w przypadku napędu na cztery koła i lepszej trakcji, będzie można nawet tym samochodem jeździć wink.gif

Napisano

Dziś miałem okazję posiedzieć w Insignii Kombi. Autko pięknie wykończone, materiały fajne, pozycja za kierownicą fajna. Nie jechałem niestety, ale wrażęnie auta wysokiej klasy jest. Jest jedno ale......

Przestronność i bagażnik gorsze niż w Vectrze C. Opel nie ma teraz dużego kombi !. Kiedyś była Omega, Vectra C też była ogromna, i godnie zastąpiła Omegę. Insignii jeśli chodzi o przestronność bliżej do kompaktów niż do poprzedniczki.

Napisano
  • Autor

> Przestronność i bagażnik gorsze niż w Vectrze C. Opel nie ma teraz

> dużego kombi !. Kiedyś była Omega, Vectra C też była ogromna, i

> godnie zastąpiła Omegę. Insignii jeśli chodzi o przestronność

> bliżej do kompaktów niż do poprzedniczki.

też takie miałem pierwsze wrażenie - na szczęście jest ono fałszywe. Wnętrze Insigni jest bardziej przestronne niż Vectra C, ale dużo mniejsze niż np. w Fordzie Mondeo czy w Passacie.

Napisano

A nie jest to tylko subiektywne odczucie niż obiektywne centymetry?

Napisano

Tak, jest to subiektywne odczucie. Pomiarów żadnych nie robiłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.