Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prawdomówność Komputera pokładowego

Featured Replies

Napisano

Chciałbym się zwrócić do Was o wasze obserwacje dotyczące spalania, które podaje komputer. Czy nie wydaje Wam się, że komp pokazuje lekko zaniżoną wartość spalania?

Czy ktoś może robił dokładne pomiary?

Np. co do klimy, w instrukcji jest napisane, że ona zwiększa spalanie nawet do 30% , ale po wyłączeniu klimy, u mnie komputer pokładowy ani drgnie - nic nie rozumiem.

Zapraszam do podzielenia się Waszymi opiniami.

Napisano

> Zapraszam do podzielenia się Waszymi opiniami.

Dwa razy sprawdziłem kiedyś wskazania komputera z własnymi obliczeniami odnośnie spalania. Wyniki pokryły się prawie idealnie.

Napisano

> Dwa razy sprawdziłem kiedyś wskazania komputera z własnymi

> obliczeniami odnośnie spalania. Wyniki pokryły się prawie

> idealnie.

U mnie dokladnie tak jak u kolegi spalanie identycznie z wyliczen i z kompa ok.gif

Napisano

witam. jeśli chodzi o spalanie, to komp nie przekłamuje. Już jakieś 5 lat temu była ta kwestia poruszana na kąciku i wtedy też zdanie Kolegów było takie samo.

Napisano

> Czy nie wydaje Wam się, że komp pokazuje

> lekko zaniżoną wartość spalania?

Mnie się nie wydaje hehe.gif Regularnie sprawdzam (silnik JTD 80KM) i najczęściej przekłamanie jest w okolicach 0,4 l/100km, czasem jest idealne, bywa jednak (np. dziś), że nawet o 0.7l.

Zauważyłem, że spokojna jazda poza terenem zabudowanym (z delikatnym przyśpieszaniem) powoduje mniejsze rozbieżności, a but.gif-owanie większe. Nie zauważyłem, by używanie klimy miało jakiś zauważalny wpływ na rozbieżności, na wielkość spalania ma icon_rolleyes.gif

Napisano

> idealnie.

również potwierdzam...

Napisano

również potwierdzam, spalanie pokazuje z minimalnym odchyleniem.

(natomiast nigdy nie wierzę we wskazanie, ile jeszcze mogę przejechać na tym, co pozostało w baku cool.gif )

Napisano

Co do klimy to jeżdżąc na krótkich odcinkach po włączeniu klimy żeczywiście nie widać różnicy. Natomiast jadąc np trase 80km z klimą utrzymując taką samą prędkość komputer pokazuje chwilowe spalanie większe o jakieś 0,8-1 litr/100km w porównaniu do tej samej trasy bez klimy. Natomiast ogólne średnie spalanie minimalnie różni się co do wyliczeń z paliwa.

Napisano
  • Autor

> najczęściej przekłamanie jest w okolicach 0,4 l/100km

No to powiedzcie mi w ogóle jak można obliczyć tak dokładnie spalanie?

No i czy naprawdę jak ruszam na jedynce i dwójce to spalanie skacze do 25-20 litrów (nawet bardzo spokojne ruszanie)? Czy to normalne?

Napisano

hehe.gifhehe.gif

> do 25-20 litrów (nawet bardzo spokojne ruszanie)? Czy to

> normalne?

Tak to normalne.... jak jedziesz na 1-dynce 5 km/h to 100 km przejedziesz po 20 godzinach ..... więc musisz spalić te 20-25 litrów wink.gif .... a jak ruszasz to masz może z 2 km/h więc to daje 50 godzin

Napisano

> No to powiedzcie mi w ogóle jak można obliczyć tak dokładnie

> spalanie?

No, cóż... co tankowanie ("pod korek") sprawdzam ile przejechałem, ile zatankowałem (przeważnie tankuję na tej samej stacji, ale czasem na innych; więc rezultaty z jednej strony są na podstawie powtarzalnych danych wejściowych, z drugiej -ponieważ rozbieżności nie zależą od stacji- wykluczyć mogę przekłamanie dystrybutora z którego tankuję najczęściej), potem biorę w rękę telefon komórkowy i dzielę odpowiednio, a następnie porównuję z wynikiem z kompa. Łot i cała filozofija grinser006.gif

> No i czy naprawdę jak ruszam na jedynce i dwójce to spalanie skacze

> normalne?

Gdyby nie to, że w Stilo maksymalne wskazanie kompa to 25 (a minimalne 2), to było by jeszcze gorzej ;P Ale można spokojnie powiedzieć, że -przynajmniej na "jedynce"- to norma :/ Za to na piątce ciężko mi przekroczyć liczbę 13 (dotyczy mojego JTD ofkorz).

Napisano

> normalne?

komputerek stilo jest tak skalibrowany, że nie pokazuje więcej niż 25l zeby.GIF (żeby zawału nie dostać wink.gif

w niemeckoprecyzyjnym VW komputer przy ostrzejszym ruszeniu (transporterem 2.5TDI) najpierw pokazywał 99,9l, a potem koło 40 wink.gif

Napisano

> Natomiast jadąc np trase 80km z

> klimą utrzymując taką samą prędkość komputer pokazuje

> chwilowe spalanie większe o jakieś 0,8-1 litr/100km w porównaniu

> do tej samej trasy bez klimy.

U mnie przy takich odcinkach, włączenie klimy (automat), skutkuje wzrostem oleju napędowego o 0,3-0,4L (średnia z trasy). No ale to climatronic i on czasami żyje swoim życiem angryfire.gif

Napisano

W naszym stilo (JTD 80) w mieście komputer zaniżał spalanie o jakieś 0,7 - 1,0 l/100km, w trasie 0,3 - 0,5 l/100km. Prawda jest taka, że ze spalania stilo można się było tylko cieszyć smile.gif

Napisano

> idealnie.

u mnie to samo - wynik z dokładnością do 0,1 litra - przynajmniej narazie (3 baki)

Napisano

> U mnie przy takich odcinkach, włączenie klimy skutkuje

> wzrostem oleju napędowego o 0,3-0,4L

Uprzedzano mnie że przy pojemności silnika 1,2 włączenie klimy skutkuje sporą utratą mocy i większym apetytem na etylinke. Im mocniejszy silnik tym negatywne skutki uboczne właczonej klimy mniejsze.

Napisano

U mnie wskazania kompa raczej pokrywają się z obliczeniami na piechotę różnica +/- 0,1l/100 km

Napisano

> Uprzedzano mnie że przy pojemności silnika 1,2 włączenie klimy

> skutkuje sporą utratą mocy i większym apetytem na etylinke. Im

> mocniejszy silnik tym negatywne skutki uboczne właczonej klimy

> mniejsze.

Właśnie mnie to zastanawia, jest troszkę słabszy po włączniu klimy (1.2) ale nie jest to jakieś mocno odczuwalne.

A zużycie mam ok 7.1-7.3 jeżdzac po Gliwicach z 50% czasu zklimą. Nie sądzę żeby bez klimy palił sporo mniej bo tu już jest mało - zakładałem zużycie po mieście 8-9 litrów.

Napisano

U mnie zawsze realne spalanie 0,1 do 0,4 litra większe. Może jakiś wtrysk przelewa, ale sytuacja stabilna, nie pogarsza się.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam, już kiedyś też pytałem kolegów o to samo i okazuje się, że w większości przypadków komp mówi prawdę. U mnie od początku użytkowania (już ok 2,5 roku) - komp zaniża spalanie regularnie o 1 - 1,2 l/100 km - przez ten czas zrobiłem ok 50kkm i nie zmienia się to ani o gram więc wtryski na pewno są ok. Nawet po wirusie sytuacja wygląda identycznie także widocznie niektóre egzemplarze tak po prostu mają.

Napisano

Wszystko zalezy od kondycji układu wtryskowego....

Jesli zawyza to po prostu w okreslonej jednostce czasu wylatuje przez wtrysk w trakcie otwarcia więcej paliwa niz powinno, niz prod. przewidzial. Czy to oznacza, ze wiecej spali... NIE... komputer koryguje dawki wtrysku - czas otwarcia - ale juz do obliczen spalania bedzie screwy.gif

Może to wynikac równiez z zlego wskazania czujnika cisnienia na magistrali CR .... ale do puki jest to róznica max

+/- 1 litr to bym to olał old.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.