Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Padnięcie panewki a objawy

Featured Replies

Napisano

Witam szanowne towarzystwo.

Sytuacja hipotetyczna:

Z jakiegoś względu i powodu następuje LEKKIE padnięcie panewki.

Objaw - niskie ciśnienie oleju.

Innych objawów brak.

Sprzęt hula prawidłowo, nie łyka oleum, NIE HAŁASUJE (w sensie hurgotania typowego dla klękniętej panewki).

Przebieg niezbyt duży, auto raczej nie pałowane, nie zaniedbywane serwisowo itd - abstrachujemy zupełnie od PRZYCZYN - chodzi wyłącznie o skutek (zdechła panewka) i objawy, jakie może ona(ż) okazywać.

Azaliż możliwe to, żeby właśnie wyłącznie obniżone ciśnienie oleju było jedynym objawem padliny panewki ?

Szczególnie dedykowane PRAKTYKOM warsztatowym.

Napisano

> Witam szanowne towarzystwo.

> Sytuacja hipotetyczna:

> Z jakiegoś względu i powodu następuje LEKKIE padnięcie panewki.

> Objaw - niskie ciśnienie oleju.

> Innych objawów brak.

> Sprzęt hula prawidłowo, nie łyka oleum, NIE HAŁASUJE (w sensie

> hurgotania typowego dla klękniętej panewki).

> Przebieg niezbyt duży, auto raczej nie pałowane, nie zaniedbywane

> serwisowo itd - abstrachujemy zupełnie od PRZYCZYN - chodzi

> wyłącznie o skutek (zdechła panewka) i objawy, jakie może ona(ż)

> okazywać.

> Azaliż możliwe to, żeby właśnie wyłącznie obniżone ciśnienie oleju

> było jedynym objawem padliny panewki ?

> Szczególnie dedykowane PRAKTYKOM warsztatowym.

A czy hipotetyczny mechanik - praktyk osłuchał silnik stetoskopem?

Napisano
  • Autor

> A czy hipotetyczny mechanik - praktyk osłuchał silnik stetoskopem?

Załóżmy, że chodzi o objawy "czarno-na-białym" - czy zawsze występują.

Z pewnych względów i powodów nie mogę rozjaśnić szczegółów, bo... No bo tak - przyjmijmy że "taka moja wola".

Nie, nie mam zamiaru nikogo walić i nie chodzi o mój Najlepszy Z Wozów.

Napisano

jeżeli objawem padu panewki będzie juz obniżenie ciśnienie to ta panewka musi juz ewidentnie stukać, odwrotnie może być że panewka stuka a ciśnienie jest Ok

Napisano

jeśli objawem jest samo tylko niskie ciśnienie oleju, to równie dobrze moze być coś nie tak z pompą oleju czy też zaworkiem upustowym (podwieszony etc)

Napisano

> jeśli objawem jest samo tylko niskie ciśnienie oleju, to równie

> dobrze moze być coś nie tak z pompą oleju czy też zaworkiem

> upustowym (podwieszony etc)

i wtedy się panewkom oberwie. Prawdopodobnie w ten sposób prawie że na śmierć załatwiłem swój silnik. Niskie ciśnienie, coraz głośniejsza praca, motoru, na końcu klekotanie jak w dieslu. Niestety niefortunnie nie uświadczyłem przekręcenia się panewki i totalnego zgonu silnika.

Napisano

Przy mocno padnietej panewce stuki są wyraźnie słyszane podczas pracy silnika niezależnie od obrotów.

Przy mniejszym uszkodzeniu panewki silnik na wolnych obrotach pracuje cicho i normalnie, w miarę rozgrzewania silnika pracuje głosniej szczególnie pod obciążeniem czyli w momencie jak dodasz gazu to słychać głośną pracę, w momencie hamowania silnikiem odgłosy milkną.

Napisano

lekko podnieś obroty do 2000. wyrównaj przez chwilę i odpuść do jałowego biegu. Z chwilą początku spadku obrotów - uszkodzona panewka będzie generowała stuki. Głuche, zdecydowanie nie metaliczne.

Napisano

> Przy mniejszym uszkodzeniu panewki silnik na wolnych obrotach pracuje

> cicho i normalnie, w miarę rozgrzewania silnika pracuje głosniej

> szczególnie pod obciążeniem czyli w momencie jak dodasz gazu to

> słychać głośną pracę, w momencie hamowania silnikiem odgłosy

> milkną.

Dokładnie tak mam w meganie ok.gif

Napisano

> Dokładnie tak mam w meganie

Do tego po nagrzaniu silnika na wolnych obrotach mi mrugała kontrolka cisnienia oleju.

Po zdjęciu misy oleju okazało sie, ze padły panewki tylko na jednym z trzech łożysk głónych wału korbowego. Wszystkie inne było OK.

Wał poszedł do szlifu, został prześwietlony i bardzo dokładnie sprawdzony. Zalożono nadwymiarowe panewki i wszystko zostało poskładane.

Zrobiłem 1600km i wał pękł.

Okazało się, ze nastąpiło najnormlaniejsze zmędzenie materiału, które było nie do wykrycia.

Przyczyna tego była taka, że wszystkie panewki były dobre tylko jedna środkowa główna miała luz. A ponieważ jakiś czas tak jeździłem to wał w tym miejscu został osłabiony co dąło o sobie znać i wał pękł.

Oczywiście musiałem kupić nowy nominalny wał i panewki.

I tu pojawił się atut Skody Felicia. zlosnik.gif

Nowy oryginalny wał kosztował mnie w sklepie Skoda 690zł. Dodam, że w ASO LELLEK w Opolu zazyczyli sobie za wał 1800zł.

Po wymianie bez problemów jeżdżę do dzisiaj.

Napisano

a przy pukającej panewce jak długo jeszcze silnik może wytrzymać? Czy będą jeszcze jakieś objawy czy po prostu padnie?

Napisano
  • Autor

> a przy pukającej panewce jak długo jeszcze silnik może wytrzymać? Czy

> będą jeszcze jakieś objawy czy po prostu padnie?

Od wielu tys km do jednego obrotu.

Jeżeli panewka się obróci, to ze sporym prawdopodobieństwem kopyta wylezą z silnika, zależnie czy obróci się główna, czy korbowodowa...

No generalnie NIE jest to tania i "zlewalna" sprawa...

Napisano

> a przy pukającej panewce jak długo jeszcze silnik może wytrzymać? Czy

> będą jeszcze jakieś objawy czy po prostu padnie?

A to zależy od stopnia niesprawności. reguły nie ma.

Natomiast normą były pukające panewki w nowych silnikach fiat 125 i polonez - produkcja z lat 80.

Napisano

> Od wielu tys km do jednego obrotu.

> Jeżeli panewka się obróci, to ze sporym prawdopodobieństwem kopyta

> wylezą z silnika, zależnie czy obróci się główna, czy

> korbowodowa...

> No generalnie NIE jest to tania i "zlewalna" sprawa...

nie zawsze tak musi być- osobiście przejchałem z padem panewki kilkanaście tysiecy zanim znowu za robotę się wziąłem. W poldku coś się tak popierniczyło, że olej szedł w kanały wodne. Zakupiłem nowy blok w Polmozbycie. Założyłęm nowy wał i nominalne panewki. Wszystko było dobrze przez 2 tygodnie, ciśnienie na 0,4 wg. wskazań z deski. Potem nagle zrobiło się nijakie, bo na początku skali stało i ni uja więcej. Rozebrany silnik, panewka wału przesunęła się w mocowaniu bloku. Kupione nowe panewki silnik złozony i też po dobrym tygodniu powrót problemu.

Kasy jako uczeń LO nie miałem to jeździłem z tym aż latem sobie kasy nazbieralem. Drugi raz zawiozłem blok i wał do szlifierza i przy jego pomiarach wyszło, że tam gdzie panewka się przesuwała odlew nie był idealny dlatego nawet zamek panewki nie utrzymywał w miejscu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.