Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problemy z uruchomieniem

Featured Replies

Napisano

Witam

Wlasnie dzisiaj po raz trzeci mialem problem z uruchomieniem mojego AVEO. Wygladalo to tak ze przekrecam kluczyk , rozrusznik chodzi kilka sekund , puszczam i tak chyba za 5 razem przekrecenia kluczyka zalapalo.

Nie wiem co jest - wydarzylo sie to po raz trzeci - pierwszy raz jakies dwa misiace temu, drugi raz okolo miesiaca temu i dzisiaj 3 raz.

Rano po nocy (samochod stoi na dworze) odpalilo normalnie i pojechalem do sklepu (okolo 6 km). W sklepie bylem okolo godzinki i wlasnie gdy chcialem wyjechac nie dalem rady odpalic. Pozniej juz odlalo normalnie. Te poprzednie 2 razy byly prawie identyczne.

Podlaczylem ten tester diagnostyczny LM327 (pozyczony od szwarga) ale zadnych bledow nie wskazal.

Czy ktos z was tez ma tak czasami , to normalne czy moze oznacza cos ? Co jest powodem ze tak sie dzieje ?

Nie chce jechac do ASO poniewaz nie dzieje sie to czesto wiec i wykryc im nie bedzie jak ( tylko zmarnowany czas).

Napisano

a może immo się nie rozłącza???

musisz sprawdzić czy jak nie odpala to gaśnie lampka od immo

Napisano
  • Autor

> a może immo się nie rozłącza???

> musisz sprawdzić czy jak nie odpala to gaśnie lampka od immo

co to za lampka, chodzi o ta check pomaranczowa ? (sprawdze przy nastenym razem jak kiedys wystapi) bo ja nie zapali to jak dobrze pamiatam to wszystkie sie pala ktore powinny sie palic jak kluczyk jest na ON

Napisano

> co to za lampka, chodzi o ta check pomaranczowa ? (sprawdze przy

> nastenym razem jak kiedys wystapi) bo ja nie zapali to jak

> dobrze pamiatam to wszystkie sie pala ktore powinny sie palic

> jak kluczyk jest na ON

Nie to taka mala diodowa czerowna i mruga ok.gif

Napisano

Miałem to samo kilka razy.Byłem z tym w serwisie nie wykryli żadnej nieprawidłowości.Teraz to nie występuje.Porzuciłem nawyki z Tico że po włożeniu kluczyka natychmiast start teraz sobie przekręcam kluczyk spokojnie czekam aż lampki zgasną(poduszki itp)pompa paliwowa się odezwie i wtedy dopiero start , odpukać wszystko gra.

Napisano
  • Autor

> Nie to taka mala diodowa czerowna i mruga

w ktorym miejscu ona jest ? i czy po takim czyms powinna mrugac , zgasnac czy palic sie ? czy to dioda za imobilizer ?

Napisano

> w ktorym miejscu ona jest ? i czy po takim czyms powinna mrugac ,

> zgasnac czy palic sie ? czy to dioda za imobilizer ?

jaki masz model? U mnie jest obok zegarka T200. Powinna mrugac, az do momentu przekrecenia kluczyka ( jak wsyztskie kontrolki sie zapala) wtedy powinna zgasnac.

Posluchaj jeszcze czy pompa sie wlacza. Taki szum z tylu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> jaki masz model? U mnie jest obok zegarka T200. Powinna mrugac, az do

> momentu przekrecenia kluczyka ( jak wsyztskie kontrolki sie

> zapala) wtedy powinna zgasnac.

> Posluchaj jeszcze czy pompa sie wlacza. Taki szum z tylu

T250 , pompe slychac

Tzn jak wkladam kluczyk i przekracam na ON to wtedy ta dioda powinna mrugac i zgasnac dopiero jak przekrece na start i uruchomie silnik ?

Napisano

> T250 , pompe slychac

> Tzn jak wkladam kluczyk i przekracam na ON to wtedy ta dioda powinna

> mrugac i zgasnac dopiero jak przekrece na start i uruchomie

> silnik ?

Nie ona powinna przestac mrugac w momencie jak kluczk jest w pozycji gdzie wszystkie kontrolki sie zapalaja.

Napisano
  • Autor

> Nie ona powinna przestac mrugac w momencie jak kluczk jest w pozycji

> gdzie wszystkie kontrolki sie zapalaja.

czyli co , jak wkladam kluczyk to ona powinna zaczac mrygac i przestac jak kontrolki sie zapala ?

Napisano

> czyli co , jak wkladam kluczyk to ona powinna zaczac mrygac i

> przestac jak kontrolki sie zapala ?

Ona caly czas mruga nawet jak kluczyka nie ma, gasnie jak sike kontrolki zapalaja.

Napisano
  • Autor

> Ona caly czas mruga nawet jak kluczyka nie ma, gasnie jak sike

> kontrolki zapalaja.

no to albo ja slepy jestem smile.gif albo w tym nowym modelu nie ma. U mnie tylko mryga dioda od alarmu kolo zegara (gdy jest uzbrojony)

Napisano

> no to albo ja slepy jestem albo w tym nowym modelu nie ma. U mnie

> tylko mryga dioda od alarmu kolo zegara (gdy jest uzbrojony)

Musi byc.

Napisano

Portal ma racje nie ma diody od imobilaizera tylko od alarmu i deaktywacji poduszki pasażera.W instrukcji obsługi nic na temat tej lampki nie ma.

Napisano
  • Autor

w instrukcji jest napisane tak :

Code:

Jeśli immobilizer nie rozpozna kodu 

elektronicznego po obróceniu kluczyka

zapłonu w położenie START, silnik nie

zostanie uruchomiony i zacznie migać lub

zaświeci się kontrolka bezpieczeństwa.

Ale gdzie jest lampka itp to nic nie pisze. Szukalem w TIS ale tez tego nie znalazlem

Napisano

W TIS jest coś takiego:INFORMACJE I PROCEDURY DIAGNOSTYCZNE

System immobilizera (MR-140, HV-240, SIRIUS D4, SIRIUS D42)

System immobilizera wymaga diagnostyki, gdy nie jest możliwe uruchomienie silnika. Jeśli z powodu systemu immobilizera nie nastąpi rozruch, wygenerowany zostanie diagnostyczny kod usterki P1626, P1628, P1629, P1631, U0167.

Moduł sterujący immobilizera monitoruje wykrywanie i odczyt kluczyka zapłonu. Możliwości automatycznego testowania ograniczają się do tych funkcji. Usterki są przesyłane do czytnika podczas diagnostyki, nie są jednak zapamiętywane w pamięci modułu sterującego immobilizera.Mówiłeś że podłaczałeś tester i kod usterki nie wyszedł czyli nic w tym obwodzie.

Zewnętrzna dioda LED informuje o statusie immobilizera. Immobilizer zawiera układ sterowania diodą LED podłączany bezpośrednio do tej diody.Dzisiaj chyba pójdę jeszcze raz polukać może ta dioda od alarmu coś ma wspólnego.Chociaż nigdy po wyłączeniu alarmu się nie zapalała.

Napisano
  • Autor

czyli nawet jak ASO podlaczy swoj tester to nic nie wykryje z imobilizera ? BO chyba ten LM327 pokazuje tylko bledy silnika a nie komponentow ?

Napisano

> W TIS jest coś takiego:INFORMACJE I PROCEDURY DIAGNOSTYCZNE

> System immobilizera (MR-140, HV-240, SIRIUS D4, SIRIUS D42)

> System immobilizera wymaga diagnostyki, gdy nie jest możliwe

> uruchomienie silnika. Jeśli z powodu systemu immobilizera nie

> nastąpi rozruch, wygenerowany zostanie diagnostyczny kod usterki

> P1626, P1628, P1629, P1631, U0167.

> Moduł sterujący immobilizera monitoruje wykrywanie i odczyt kluczyka

> zapłonu. Możliwości automatycznego testowania ograniczają się do

> tych funkcji. Usterki są przesyłane do czytnika podczas

> diagnostyki, nie są jednak zapamiętywane w pamięci modułu

> sterującego immobilizera.Mówiłeś że podłaczałeś tester i kod

> usterki nie wyszedł czyli nic w tym obwodzie.

> Zewnętrzna dioda LED informuje o statusie immobilizera. Immobilizer

> zawiera układ sterowania diodą LED podłączany bezpośrednio do

> tej diody.Dzisiaj chyba pójdę jeszcze raz polukać może ta dioda

> od alarmu coś ma wspólnego.Chociaż nigdy po wyłączeniu alarmu

> się nie zapalała.

Nie wiem jak w T250 ale u mnie jest obok zegarka, jak jest alarm fabryczny to jest inaczej. Chcoiaz w TIS jest wyraznie napisane, ze jest dioda. hmm.gif

Napisano
  • Autor

wedlug TIS jest napisane :

Wskaźnik bezpieczeństwa

Na tablicy rozdzielczej znajduje się wskaźnik bezpieczeństwa

ale gdzie to juz nie napisali

Napisano

U mnie było podobnie. Szybko zorientowałem się, że pompa paliwa nie pracuje, a przyczyna leży po stronie autoalarmu. Przyczyną był zły styk na złączu w obwodzie który odcina pompę paliwa. Oczywiście montaż w ASO angryfire.gif Po znalezieniu złącza i poprawieniu styków problem znikł.

Napisano
  • Autor

no moj byl na kompie w ASO - niestety nic nie znalezli odnosnie tego uruchamiania sie. Maja sie zrorietnowac i powiedziec gdzie w tym nowym AVEO jest ta lampka sygnalizacyjna od imobilizera ( bo instrukacja o lampce pisze, TIS tez szeroko o niej pisze ale nigdzie nie pisze gdzie ona jest).

A zeby nic nie poszlo na marne , dali rade - nie nosic kluczyka razem z komorka smile.gif ( w kieszeni)

Napisano

i lać tylko "markowe" paliwo, trzymać na wysokich obrotach silnik, oj rady ASO spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> i lać tylko "markowe" paliwo,

Do tej rady jednak sie zgodze , ostanio zalalem sobie na Bp benzynke 98 Ultimate aby wyprobowac czy to cos pisza o niej jest prawda. Moze osiagow lepszych autko nie dostalo (wiecej koni) ale napewno o wiele lepij pracuje silnik - zauwazylem to szczegolnie gdy jest nie rozgrzany na biegu jalowym i jest wlaczona klimatyzacja - silniczek pracuje cicho i rownomiernie - inaczej niz na 95 z orlenu. Napewno z moca tez troche ma wiecej ale ciezko to zauwazyc w korkach miejskich

Napisano

> Do tej rady jednak sie zgodze , ostanio zalalem sobie na Bp benzynke

> 98 Ultimate aby wyprobowac czy to cos pisza o niej jest prawda.

> Moze osiagow lepszych autko nie dostalo (wiecej koni) ale

> napewno o wiele lepij pracuje silnik - zauwazylem to szczegolnie

> gdy jest nie rozgrzany na biegu jalowym i jest wlaczona

> klimatyzacja - silniczek pracuje cicho i rownomiernie - inaczej

> niz na 95 z orlenu. Napewno z moca tez troche ma wiecej ale

> ciezko to zauwazyc w korkach miejskich

Ja ogólnie staram się np. na Neste czy innych tańszych stacjach tankować 98 - silnik o wiele bardziej kulturalnie pracuje ok.gif

Napisano

> Ja ogólnie staram się np. na Neste czy innych tańszych stacjach

> tankować 98 - silnik o wiele bardziej kulturalnie pracuje

czasami na Orlenie jest promocja - Verva 98 w cenie 95

Napisano
  • Autor

> Ja ogólnie staram się np. na Neste czy innych tańszych stacjach

> tankować 98 - silnik o wiele bardziej kulturalnie pracuje

zgadza sie , to wlasnei zauwazylem silnik kulturka na 98 a wzielem ultimate bo niby cos tam czysci, smaruje itp

Napisano
  • Autor

> czasami na Orlenie jest promocja - Verva 98 w cenie 95

tylko wez traf w taka promocje , mi nigdy sie nie udalo frown.gif czy owa promocja jest gdzies oglaszana , strona www orlenu itp ?

Napisano

> tylko wez traf w taka promocje , mi nigdy sie nie udalo czy owa

> promocja jest gdzies oglaszana , strona www orlenu itp ?

w Warszawie taką promocję widziałem dwa razy w niedzielę na stacji na Łopuszańskiej (przy Elit) jak tankowałem LPG

raczej nigdzie nie jest ogłaszana - proponuję przejechać się kontrolnie na Orlen w niedzielę

Napisano

> 98 Ultimate

> Napewno z moca tez troche ma wiecej ale

> ciezko to zauwazyc w korkach miejskich

Na pewno mocy ma MNIEJ na 98.

To że silnik pracuje kulturalniej w porównaniu do 95 to może być prawda, zwłaszcza jak 95 nie trzyma parametrów. Na LPG też silnik ciszej, "łagodniej" pracuje (gaz ma ponad 100 oktanów).

Wyższa liczba oktanowa to mniej gwałtowny, wolniejszy proces spalania mieszanki w cylindrze, stąd wrażenie równiejszej pracy.

Natomiast na silniku przystosowanym do spalania 95 nie uzyskamy większej mocy na 98, wręcz przeciwnie - będzie minimalnie niższa.

Napisano
  • Autor

> Na pewno mocy ma MNIEJ na 98.

> To że silnik pracuje kulturalniej w porównaniu do 95 to może być

> prawda, zwłaszcza jak 95 nie trzyma parametrów. Na LPG też

> silnik ciszej, "łagodniej" pracuje (gaz ma ponad 100 oktanów).

> Wyższa liczba oktanowa to mniej gwałtowny, wolniejszy proces spalania

> mieszanki w cylindrze, stąd wrażenie równiejszej pracy.

> Natomiast na silniku przystosowanym do spalania 95 nie uzyskamy

> większej mocy na 98, wręcz przeciwnie - będzie minimalnie

> niższa.

No napewno z 84KM nie skoczy do np 90KM ale jakos lepiej dynamiczniej nim sie jezdzi , nawet dzisiaj zonka mi powiedziala ze ma lepsze odczucie w jezdzie. Albo to zasluga Bp 98 ultimate albo wczesniejsze pb95 z orlenu to jakies marne paliwo. Naprawde wyczuwam roznice w dynamice silnika, w koncu widze te 84KM. Uruchamianie tez jest lepsze , tak jak kiedys w zimie gdy ssanie sie zalaczalo.

Napisano

> Nie no na 98 silnik kulturalniej pracuje

> Pojeździj ze 3 baki na gorszym paliwie, a potem zalej 98 a od razu

> ciszej silnik chodzi

No wlasnie problem w tym ,ze ostatnio smigalem 2 baki na 98 i teraz zalalem 95 i nie widze roznicy wink.gif

Napisano
  • Autor

> No wlasnie problem w tym ,ze ostatnio smigalem 2 baki na 98 i teraz

> zalalem 95 i nie widze roznicy

to moze masz 95 dobrej jakosci. Tak jak pisalem - zuwazylem duzy plus przy zmianie paliwa - powodem jest albo super jakosci pb98 ultimate albo slabej jakosci dotychczasowe paliwo pb95 z orlenu.

Napisano

> zatankuj a zobaczysz

Problem w tym ,ze jakis czas to nawet jezdzilem na 98 i nic wink.gif

Tak samo z Vpower dieslem i Bp ultimate diesel (jeden raz nawet bak niemieckiego ultimate zalalem) i NIC zeby.GIF na wszystkim jedzie tak samo i o dziwo najlepiej jezdzi na ropce z neste - oczywiscie mowie o doblo.

W chevym tankuje benzyne glowie na neste i gaz na lotosie bo tu i tu najtaniej czasem jak mi nie po drodze zaleje paliwa na bp albo na shellu i powiem jedno gaz na shellu jest gorszy.

Napisano

> Zatankujesz kolejne 2 baki 95 i zaczniesz myśleć o 98

Spoko ,nie przekonasz mnie wink.gif

98 tankuje raz w miesiacu czyli na 2 baki benzyny przypada jeden 98 i naprawde nie widze roznicy zeby.GIF

Napisano

> bo dopiero po 3 czuć różnicę

tiaaa... a swistak siedzi i zawija wink.gif

pamietam ,ze jak mi scenic swirowal to zaczalem go 98 tankowac (wtedy byla na neste w cenie 95 na shellu) i nic smile.gif

Generalnie jedyna rzecz w jaka wierze to raz pol roku albo na rok butle czarnego STPa waytogo.gif

Napisano

> Potwierdzam - renoofka odzyskała parę koników

Moja tyszz wink.gif

Poza tym musialem do uniaka dolac po rocznym postoju litr denatury bo siem benzyna we wode zamienila biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

a lal ktos z Was do Cheviego paliwko z shella typu - "v-power racing" - jakies odczucia ? smile.gif

Napisano

> a lal ktos z Was do Cheviego paliwko z shella typu - "v-power racing"

> - jakies odczucia ?

Jak wyzej zeby.GIF Placebo Power zeby.GIF

Napisano
  • Autor

Kilka postow wyzej byla dyskusja na temat diody sygnalizacyjnej imobilizera - dostalem odpowiedz z ASO gdzie ona sie znajduje

Otoz dioda to jest dioda check (pomarnaczowa) - jezeli sa problemy z odpaleniem silnika i wina lezy po stronie imobilizera to dioda ta powinna mrugac po nieudanym uruchomieniu

Alez chevrolet zaoszczedzil na dodatkowej diodzie

Napisano

> Kilka postow wyzej byla dyskusja na temat diody sygnalizacyjnej

> imobilizera - dostalem odpowiedz z ASO gdzie ona sie znajduje

> Otoz dioda to jest dioda check (pomarnaczowa) - jezeli sa problemy z

> odpaleniem silnika i wina lezy po stronie imobilizera to dioda

> ta powinna mrugac po nieudanym uruchomieniu

> Alez chevrolet zaoszczedzil na dodatkowej diodzie

W Oplu było podobnie - immo mruga checkiem smile.gif

Napisano

> Kilka postow wyzej byla dyskusja na temat diody sygnalizacyjnej

> imobilizera - dostalem odpowiedz z ASO gdzie ona sie znajduje

> Otoz dioda to jest dioda check (pomarnaczowa) - jezeli sa problemy z

> odpaleniem silnika i wina lezy po stronie imobilizera to dioda

> ta powinna mrugac po nieudanym uruchomieniu

> Alez chevrolet zaoszczedzil na dodatkowej diodzie

W takim razie to spineyes.gif

Napisano

> a lal ktos z Was do Cheviego paliwko z shella typu - "v-power racing"

> - jakies odczucia ?

Ale u was problem... U nas we wsi (Ukraina) wogule nie ma takiego paliwa smile.gif Ja tankuje 92 rotfl.gif i nic mnie nie martwi. Bo mamy paliwo takiej jakosci, ze 92 lepijej od 98 ... U nas same oszusty zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.