Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rezerwa

Featured Replies

Napisano

Ja znowu w temacie zbiornika paliwa. Przed ostatnim tankowaniem, lampka rezerwy zapalila mi sie przy przebiegu 767 km, a srednie zuzycie na kompie wynosilo 5 l/100km. Nawet jesli przyjac, ze fatyczne wynioslo 5,5 to w zborniku powinno jeszcze byc 40 litrow czyli jakies 18 do konca. Czy rezerwa w Bravo tak ma, ze zalacza sie jak jest 18 litrow paliwa jeszcze?? Bylem w ASO, ale chlopaki cos nie mieli zadnej idei co z tym poczac, o jakims podlaczaniu do kompa gadali, ale chyba tylko zeby cos powiedziec...

Napisano

> (...) Nawet jesli przyjac, ze

> fatyczne wynioslo 5,5 to w zborniku powinno jeszcze byc 40

> litrow czyli jakies 18 do konca...

Ja tam nie wiem o co Ci chodzi... Jeszcze 40 litrów i to jakieś 18 do końca?

Można jaśniej?

Napisano
  • Autor

> Ja tam nie wiem o co Ci chodzi... Jeszcze 40 litrów i to jakieś 18 do

> końca?

> Można jaśniej?

Zbiornik ma 58 litrow, rezerwa 8-10 to dlaczego wlacza sie kiedy w zbiorniku jest jeszcze ok 18 litrow??

Napisano

Czesc

U mnie na rezerwie robie 100km-150km (przy sredniej na calym zbiorniku ponad 6 litrow/100). Potem juz jade tankowac bo nie lubie jak mi tak swieci i wchodzi okolo 52-54 litry. Jak dla mnie to za wczesnie sie zapala tym bardziej ze od zapalenia rezerwy po jakis 70km zwykle juz jest na zero i nie pokazuje teoretycznego zasiegu

pozdrawiam

Napisano

Bylem w ASO, ale

> chlopaki cos nie mieli zadnej idei co z tym poczac, o jakims

> podlaczaniu do kompa gadali, ale chyba tylko zeby cos

> powiedziec...

Wyobraz sobie że jest rok hmm 1993 kupiłes samochód ... mmm widzimy to ... a więc dalej nie ma żadnego komputera pokładowego... mmmm to tez widzimy .... mamy kontrolke paliwa...mmm widzimy zapaliła sie rezerwa tankujemy !! No to jest chyba proste ??? Ten komp jest teoretyczny taki bajer poprawiający samopoczucie bądz w tym przypadku nie !! Dobrze że nie ma kontroli płynu do spryskiwaczy hmm to by było dobre komunikat "pozostały 4 psiknięcia do wyczerpania zbiorniczka omijaj burze i gradobicia"

Napisano
  • Autor

> Bylem w ASO, ale

> Wyobraz sobie że jest rok hmm 1993 kupiłes samochód ... mmm widzimy

> to ... a więc dalej nie ma żadnego komputera pokładowego... mmmm

> to tez widzimy .... mamy kontrolke paliwa...mmm widzimy zapaliła

> sie rezerwa tankujemy !! No to jest chyba proste ??? Ten komp

> jest teoretyczny taki bajer poprawiający samopoczucie bądz w tym

> przypadku nie !! Dobrze że nie ma kontroli płynu do spryskiwaczy

> hmm to by było dobre komunikat "pozostały 4 psiknięcia do

> wyczerpania zbiorniczka omijaj burze i gradobicia"

f7f698c910ac4072med.jpg

tyle mialem kilometrow kiedy zaczela palic sie kontrolka rezerwy

1d8802b422aa1062med.jpg

takie wtedy komp pokazal zuzycie paliwa srednie

af2dcfb572d5de51med.jpg

a tyle mielam przejechanych kilometrow kiedy zatankowalem 44,61 litra.

Mozna przyjac, ze kiedy zapalila sie rezerwa to od zatankowania zuzylem ok 40 - 41 litrow, czyli w baku powinno byc ok 17-18. To chyba nie jest normalne ze rezerwa zapala sie przy 18 litrach paliwa w baku? I nie ma to nic wspolnego z iloscia plynu do spryskiwaczy.

Napisano

> zuzylem ok 40 - 41 litrow, czyli w baku powinno byc ok 17-18. To

> chyba nie jest normalne ze rezerwa zapala sie przy 18 litrach

> paliwa w baku?

W instrukcji pisz e że zbiornik ma 58 litrów juz gdzieś to pisalismy ale jak mi sie wskażnik połozył maksymalnie i pojechałem na stacje to max z dolewkami wchodzi mi max 53 litry bez dolewek ok 50-51. Także w baku nie miałem ok 18 litrów tylko co najwyżej 8-10 czyli mniejwięcej by sie wszystko zgadzało 40 litórw/5soalanie = 800km przejechanych a biorac pod uwage wyjeżdzenie baku i nie dokładność kompa czyli np nie spalił równych 5 tylko ok 5,1-5,3

to na baku przejedziesz te niecałe 900km.

Jak gdzieś sie pomyliłem???

Napisano

> W instrukcji pisz e że zbiornik ma 58 litrów juz gdzieś to pisalismy

> ale jak mi sie wskażnik połozył maksymalnie i pojechałem na

> stacje to max z dolewkami wchodzi mi max 53 litry bez dolewek ok

> 50-51. Także w baku nie miałem ok 18 litrów tylko co najwyżej

> 8-10 czyli mniejwięcej by sie wszystko zgadzało 40

> litórw/5soalanie = 800km przejechanych a biorac pod uwage

> wyjeżdzenie baku i nie dokładność kompa czyli np nie spalił

> równych 5 tylko ok 5,1-5,3

> to na baku przejedziesz te niecałe 900km.

> Jak gdzieś sie pomyliłem???

u mnnie po zapaleniu się lampki rezerwy pozostaje w zbiornik ok 14-15 litrów. mnie to akurat pasuje bo nie raz jadąc w Niemczech na autostradzie potrzebny był mi zasięg co najmniej ok 150km. Z drugiej strony jazda z minimalną ilością paliwa nie jest zbyt korzystna dla trwałości pompy paliwa (przynajmniej w większości samochodów) tak więc wvcześniejsze zapalenie kontrolki rezerwy nie jest chyba niczym tragicznym

Napisano
  • Autor

>

> Jak gdzieś sie pomyliłem???

Jak napisalem wczesniej, zuzycie realne wynioslo ok 5,5 (niedokladnosc kompa wyniosla 0,5 litra) czyli w chwili zapalenia sie lampki rezerwy w baku powinno byc ok 18 litrow (770 km = ok 40 litrow). Chyba jasne? W jakim innym aucie rezerwa zapala sie kiedy w baku jest jeszcze 18 litrow paliwa? W tych, ktorymi do tej pory jezdzilem nie spotkalem sie z tak skalibrowanym paliwomierzem.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Ciag dalszy historii. Otoz podjechalem dzisiaj do ASO Euromot w Rybniku i poprosilem o sprawdzenie paliwomierza. Kiedy podjechalem do serwisu, wskazowka byla na ZERO a komp monitowal od kilkudziesieciu km, ze mam uzupelnic paliwo. Po podlaczeniu do Examinera pokazalo stan paliwa 0%. Podjechalem na stacje i zatankowalem 49,48 litra na 933 km co daje realnie 5,3 (wg kompa 5,0) Rezerwa zapalila mi sie przy 807 km co po przeliczeniu daje ze po zuzyciu 42,7 litra. Wniosek taki, ze zapalila sie przy 15 - 16 litrach w baku. Panowie w serwisie nie wiedzieli jak to wyjasnic i cos tak mowili ze trzeba instalacje paliwowa sprawdzic, odpowietrzyc moze itd... I co z tym zrobic? Jade za jakis czas 2000 km na wczasy i wolalbym miec swiadomosc ze moge pomykac autostrada smialo bez obaw ze mi zabraknie paliwa. A przyjecie a priori, ze jeszcze mam 6 - 7 litrow pomimo zera na liczniku niezbyt mi sie podoba.

Ps. stalo tam (a wlasciwie wisialo na podnosniku) red Bravo na lodzkich numerach - moze ktos z kacika?

Napisano

> Ciag dalszy historii. Otoz podjechalem dzisiaj do ASO Euromot w

> Rybniku

Z innej beczki - A skąd jesteś? Z Rybnika?

Napisano

> Ps. stalo tam (a wlasciwie wisialo na podnosniku) red Bravo na

> lodzkich numerach - moze ktos z kacika?

Jestem zdaje sie jedynym kącikowym red Bravo na łódzkich numerach yaya.gif

Pewnie sie w trasie komuś Fiacik rozkraczył wink.gif Na szczęście nie mnie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Z innej beczki - A skąd jesteś? Z Rybnika?

Prawie... jakies 12 km w linii prostej, autostrade A1 buduja przez moja wioche. Juz wie?

Ale najlepsze szkoly to w Rybniku konczylem, super miasto!

Napisano

U mnie jest tak-tankuję pod korek,zawsze wchodzi jakieś 58-59 l.Jadę sobię i włącza sie rezerwa-jak ostatnio mam 745 km to wiem że mogę jeszcze max przejechać ok 70 km.Sprawdzałem raz(bo wracałem z trasy i miałem piątkę zapasu) to nawet zrobiłem na rezerwie 84 km.Dojechałem na oparach.Teraz mam 795 km zrobine to jeszcze na luzie 20 km i MUSZĘ WLAĆ........................................pozdr.

Napisano

> Prawie... jakies 12 km w linii prostej, autostrade A1 buduja przez

> moja wioche. Juz wie?

> Ale najlepsze szkoly to w Rybniku konczylem, super miasto!

Ok, kojarzę -no to mamy blisko do siebie zeby.GIF

Napisano

> Prawie... jakies 12 km w linii prostej, autostrade A1 buduja przez

> moja wioche. Juz wie?

Na północ, czy na południe? hmm.gif

> Ale najlepsze szkoly to w Rybniku konczylem, super miasto!

To tak jak ja. smile.gif

Napisano

> Kiedy

> podjechalem do serwisu, wskazowka byla na ZERO a komp monitowal

> od kilkudziesieciu km, ze mam uzupelnic paliwo.

U mnie wydaje się, że paliwomierz pokazuje dobrze, więc jak wskazówkę mam na ok. 1/4 czerwonego pola, już krzyczy, że muszę uzupełnić paliwo zlosnik.gif

> Podjechalem na stacje i

> zatankowalem 49,48 litra

Mi przy "zerze" wchodzi 55l benzyny, bo z tego co kojarzę, ON potrafi wcześniej odbijać hmm.gif

Pytanie, czy zalałeś do odbicia, czy "pod korek"?.

> Wniosek taki, ze zapalila sie przy 15

> 16 litrach w baku.

Tak, gdzieś jest błąd zlosnik.gif

> Jade za jakis czas 2000 km na wczasy i wolalbym miec swiadomosc ze moge

> pomykac autostrada smialo bez obaw ze mi zabraknie paliwa. A

> przyjecie a priori, ze jeszcze mam 6 - 7 litrow pomimo zera na

> liczniku niezbyt mi sie podoba.

Wg mnie lepiej mieś paliwo przy wskazie zera, niż go nie mieć przy wskazie powyżej zera hehe.gif

Napisano

> Wg mnie lepiej mieś paliwo przy wskazie zera, niż go nie mieć przy

> wskazie powyżej zera

Święta racja i nie wiem o co tyle szumu z tą rezerwa. U mnie też jak zapali się lampka rezerwy to wiem, że mam więcej niż 10 l paliwa w baku i jest tak za każdym razem więc wiem ile mogę jeszcze na tym paliwie przejechać a najczęściej po prostu tankuję pod korek i po problemie a, czy wejdzie 48 czy 55 to bez znaczenia bo samochód przez to nie pali ani więcej ani mniej wink.gif

Napisano
  • Autor

> ON potrafi

> wcześniej odbijać

> Pytanie, czy zalałeś do odbicia, czy "pod korek"?.

> Tak, gdzieś jest błąd

> wskazie powyżej zera

Zawsze pod korek, teraz tez. Pan ze stacji nawet troche autem pohustal zeby ew banki powietrza sie paliwem wypelnily. Przy ZERO na wskazniku i wg Examinera wciaz jakies 8 litrow bylo w baku.

Co do tego ze lepiej miec paliwo przy zerze to swieta racja, ale kiedy jade autostrada to jakos nie lubie stawac bez sensu, bardziej meczy dlugosc jazdy niz pokonany dystans. A w ogole to te gadki mnie wkurzyly, nie maja bladego pojecia jak to ugryzc i kit wciskaja. A fakt jest taki ze albo zle wyskalowany jest paliwomierz (komp) albo cos z instalacja paliwowa. Moja stara Brava ma 50 litrowy zbiornik, a ostatnio jak zona wyjechala prawie do konca to weszlo 52!

Napisano
  • Autor

> Na północ, czy na południe?

> To tak jak ja.

Na wschod!

Napisano

witaj. dobrze cię rozumiem jeśli chodzi o "nagniotek" jakim jest wskazanie paliwomierza. sam niestety jestem z tych, którzy muszą wewnętrznie się przekonywać że dana drobnostka to tylko drobnostka a nie coś poważnego. Zresztą potem i tak mnie to męczy. no ale do rzeczy. jeśli możesz to pojedź na wczasy z tym defekcikiem. nie staraj się tego zrobić przed wyjazdem bo efekt tych działań może być w pierwszym rzucie z goła odmienny od zamierzonego. mechanicy będą szukać zapewne metodą biblijną, i będziesz być może musiał znosić większe niedokładności kompa paliwowego. O efekcie na trasie nie muszę ci pisać. tak przynajmniej wiesz co masz, a w innym razie nie będziesz wiedział czego się trzymać. Po przyjeździe na spokojnie pojedziesz do najlepszego w waszym regionie ASO i spróbujesz to pokonać.

Napisano

> Na wschod!

Bełk jest na wschód i autostradę budują.

Napisano
  • Autor

> Bełk jest na wschód i autostradę budują.

Kierunek dobry, ale blizej... A do autostrady bede mial jakies 4 km, 2 wezly beda w okolicy. Dzisiaj pojezdzilem po niej rowerem - rewelka! 3 pasy plus rezerwowy. Niektore odcinki kompletnie gotowe z latarniami i ekranami wygluszajacymi, ale parkingi to robia jakby przewidywali ze 1 auto na godzine bedzie po niej jezdzilo.

Napisano

> Kierunek dobry, ale blizej...

OT. Czyli Czerwionka-Leszczyny... Dwa węzły, czyli Dębieńsko (na skrzyżowaniu z drogą powiatową nr S 4353 w Czerwionce-Leszczynach) i Bełk (na skrzyżowaniu z drogą wojewódzką nr 925 w Czerwionce-Leszczynach).

Pozazdrościć infrastruktury drogowej claps.gif

Napisano

> Co do tego ze lepiej miec paliwo przy zerze to swieta racja, ale

> kiedy jade autostrada to jakos nie lubie stawac bez sensu,

> bardziej meczy dlugosc jazdy niz pokonany dystans.

Kiedyś jeździłem Polo 1,4 75KM i jak na koniec lat 90-tych był to młodzieżowy i dość dynamiczny samochód zlosnik.gif

Miałem sytuację taką, że jechałem do Wrocławia dosyć szybko. Była noc, jak mijałem jakąś stację, paliwa miałem prawie ćwiartkę. Jak zwolniłem, paliwomierz spadł prawie do zera zlosnik.gif Przejechałem prawie 100km w tempie 70km/h, bo pech chciał, że dwie małe stacje były zamknięte zlosnik.gif

Lepiej wcześniej stanąć "bez sensu", niż gdzieś nocą szukać pomocy wink.gif

Napisano

> wskazie powyżej zera

Mam taki problem w Clio II. Wskaźnik elektroniczny, pokazywał 2 kreski, a nagle zrobiło się 5 kresek. pojeździłem jeszcze i jak spadło na 3 kreski. Po zatankowaniu weszło tyle paliwa, jakby żadna kreska nie powinna się świecić, czyli wskaźnik zawyża mi o 3 kreski icon_eek.gif Musze jechać do serwisu i próbować im to wytłumaczyć sciana.gif

Napisano
  • Autor

> OT. Czyli Czerwionka-Leszczyny... Dwa węzły, czyli Dębieńsko (na

> skrzyżowaniu z drogą powiatową nr S 4353 w

> Czerwionce-Leszczynach) i Bełk (na skrzyżowaniu z drogą

> wojewódzką nr 925 w Czerwionce-Leszczynach).

> Pozazdrościć infrastruktury drogowej

Wlasnie, to bedzie wkrotce gmina z najwieksza iloscia drog szybkiego ruchu w Polsce i do tego po otwarciu tego odcinka nie bedzie polaczenia z innymi, wiec bedzie to autostrada gminna hehe.gif ale jak sie po niej jezdzi rowerkiem... normalnie rozkosz!

Napisano

> Wlasnie, to bedzie wkrotce gmina z najwieksza iloscia drog szybkiego

> ruchu w Polsce i do tego po otwarciu tego odcinka nie bedzie

> polaczenia z innymi, wiec bedzie to autostrada gminna ale jak

> sie po niej jezdzi rowerkiem... normalnie rozkosz!

Sorki ale jaki to ma związek z rezerwą?

Napisano

> Kierunek dobry, ale blizej... A do autostrady bede mial jakies 4 km,

> 2 wezly beda w okolicy.

Teraz skojarzyłem to Cz-L blush.gif Mam tam krewnych. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Teraz skojarzyłem to Cz-L Mam tam krewnych.

Ostatnio strasznie duzo Bravolotow po tej wsi zasuwa, az sie powoli wkurzam i wszystki na rezerwie jezdza (to dla kolegi Luteczka zeby bylo w temacie wink.gif) - jakas epidemia! A mialem miec autko niszowe...

A tak z innej beczki, zna kolega jakiegos dobrego elektryka w Rybniku?? Ja znam goscia z Paruszowca co podobno jest ojcem wszystkich elektrykow w Rybniku, ale nie wiem czy z montazem tempomatu sobie poradzi...

Napisano

> A tak z innej beczki, zna kolega jakiegos dobrego elektryka w

> Rybniku?? Ja znam goscia z Paruszowca co podobno jest ojcem

> wszystkich elektrykow w Rybniku, ale nie wiem czy z montazem

> tempomatu sobie poradzi...

Podobno w Bełku jest dobry, ale czy z tempomatem da radę, to nie wiem.

Napisano

Czesc

Mnie tez to wkurza ze rezerwa sie zapala tak wczesnie. Zwykle na "zerze" przejezdzam jeszcze 50-70 km i wtedy wchodzi pod korek jakies 53 litry. Nie lubie za czesto tankowac, ale niestety trzeba jechac na stacje bo co chwila komp piszczy ze trzeba zatankowac. Poza tym jak zapala sie rezerwa to zwykle patrze ile mam zrobionych kilometrow zeby od tego przebiegu zrobic jakies 150km, bo jak juz jest na zero to nie pokazuje zasiegu i mozna zapomniec ile juz tych kilometrow sie zrobilo.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Czesc

> Mnie tez to wkurza ze rezerwa sie zapala tak wczesnie. Zwykle na

> "zerze" przejezdzam jeszcze 50-70 km i wtedy wchodzi pod korek

> jakies 53 litry.

To jeszcze moge zrozumiec, 70 km to jakies 4-5 litrow i to by sie zgadzalo z tym ze rezerwa ma 8-10 litrow. Ja od zaswiecenia sie rezerwy przejechalem ok 120 km i weszlo do baku 49,4 l. O to mi chodzi, cos jest nie tak...

Napisano

Zle sie wyrazilem. 70km to od momentu gdy wskazowka lezy juz na zero i nie pokazuje zasiegu. Od momentu wlaczenia rezerwy to robie jakies 150km i potem mi wchodzi 52-53 litry (przy srednim spalaniu 6.2)

Napisano
  • Autor

> Zle sie wyrazilem. 70km to od momentu gdy wskazowka lezy juz na zero

> i nie pokazuje zasiegu. Od momentu wlaczenia rezerwy to robie

> jakies 150km i potem mi wchodzi 52-53 litry (przy srednim

> spalaniu 6.2)

Ale taka jazda na "zerze" to cos jak rosyjska ruletka ha ha ha! CHyba mnie jednak nie rajcuje. I mysle ze to nie jest normalne...

Napisano

hmm.... wyjścia widzę dwa

1. autko Cie lubi i nie chce abyś je pchał smile.gif

2. pływak się wiesza?

Napisano

> hmm.... wyjścia widzę dwa

> 1. autko Cie lubi i nie chce abyś je pchał

> 2. pływak się wiesza?

Miałem różne auta ale w żadnym wskazania zużycia paliwa nie były rzetelne... w większości na początku wskazówka spadała powoli a potem od 1/3 do zera spadała w oczach... i własciwie tu w NB odnoszę wrażenie, że (z tych, którymi jeździłem) spada najbardziej równomiernie....

Samą rezerwę nie nalezy traktować ściśle 8-10l ale informacje przybliżoną, że nalezy poważnie myśleć o tankowaniu...

Napisano
  • Autor

> > Samą rezerwę nie nalezy traktować ściśle 8-10l ale informacje

> przybliżoną, że nalezy poważnie myśleć o tankowaniu...

Ja tez mialem rozne auta, ale w zadnym rezerwa nie zapalala sie przy 15 - 16 litrach paliwa w baku. I na 100% nie jest to normalne a zwalanie ze ten typ tak ma i jak to panowie w ASO powiedzieli, ze to kwestia tolerancji wskaznika to jest podejscie niepowazne. Ja mysle, ze to jest jakis blad w oprogramowaniu kompa i to chyba nie tylko w moim aucie. Czy w Stilo tez byly problemy tego typu?

Napisano

> Ja tez mialem rozne auta, ale w zadnym rezerwa nie zapalala sie przy

> 15 - 16 litrach paliwa w baku. I na 100% nie jest to normalne a

> zwalanie ze ten typ tak ma i jak to panowie w ASO powiedzieli,

> ze to kwestia tolerancji wskaznika to jest podejscie niepowazne.

> Ja mysle, ze to jest jakis blad w oprogramowaniu kompa i to

> chyba nie tylko w moim aucie. Czy w Stilo tez byly problemy tego

> typu?

No tak... ale dodam, że w żadnych z tych, które miałem bak nie miał prawie 60l pojemności :-)

Napisano
  • Autor

> No tak... ale dodam, że w żadnych z tych, które miałem bak nie miał

> prawie 60l pojemności :-)

Ja mialem Alfe 155 ktora miala 63 litry pojemnosci, czasem tankowalem 60 a jeszcze kreska nie byla na zerze...

Napisano

> Ale taka jazda na "zerze" to cos jak rosyjska ruletka ha ha ha! CHyba

> mnie jednak nie rajcuje. I mysle ze to nie jest normalne...

Mnie tez to nie rajcuje tym bardziej ze co chwile piszczy ze trzeba zatankowac. Jak robie krotkie trasy to potem latwo zapomniec czy jezdze juz na tym zerze drugi czy trzeci dzien wink.gif Zbiornik paliwa moze i duzy ale przy takim wskazywaniu rezerwy nie mozna go w pelni "bezpiecznie" wykorzystac bo zawsze jest troche niepewnosci ile paliwa tak naprawde tam jeszcze jest.

pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.