Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym grozi wyciaganie biegow bez sprzegla ?

Featured Replies

Napisano

> Poza niutonami na łożysku wyciskowym nic więcej. Dodam, że w swojej

> 13-sto letniej karierze kierowcy nigdy nie zajechałem sprzęgła.

A widziałeś kiedyś wytarte "słoneczko" od nadużywania sprzęgła?

1000698eh6.th.jpg

Uprzedzając komentarze. Łożysko oporowe wcale nie było zatarte, tylko lekko szumiało! Sprzęgło miało 80kkm

Napisano

oj kolego kolego... ktoś coś słyszał a potem powtarza bez sensu. Sprzęgło mamy po to w aucie aby przy załączaniu biegu zrównać prędkości obrotowe odpowiednich kółek, tak aby nie było zgrzytu. Dzięki włączeniu sprzęgła skrzynia nie jest pod obciążeniem więc cały proces załączania biegu przebiega bezproblemowo. Przy wyłączaniu biegu na luz bez włączenia sprzęgła nic złego się nie dzieje pod warunkiem że w tym procesie skrzynia nie jest silnie obciążona. Kiedy jest obciążona wtedy kółka mogą się wcześniej zużyć

Napisano

> nie wiem

jak nie masz jakiegos starego klasyka to moze warto hamowac silnikiem - zawsze to troche mneij pali

a jak juz wyrobisz nawyk to mozesz nawet sporo zaoszczedzic (ja po zmianie nawyków zauwazylem sredni spadek spalania na poziomie 0,4litra na 100km)

Napisano

> moze warto hamowac silnikiem - zawsze to troche mneij pali

Może to offtopic.gif ale wytłumacz zjawisko oszczędzana. Nic a nic nie rozumiem, gdzie Ty chcesz oszczędzać?

Wytłumacz proszę, na podanym przez kolegę przykładzie, nieprawidłowość dojazdu na luzie tych 200 metrów.

IMO, jak lokata.

Gdybyś chciał hamować silnikiem, staniesz po 60-80 metrach, w związku z tym będziesz musiał w międzyczasie jednak wcisnąć ten gaz, aby nie zablokować jezdni. Gdzie tu oszczędność?

Napisano

> Może to ale wytłumacz zjawisko oszczędzana. Nic a nic nie rozumiem,

> gdzie Ty chcesz oszczędzać?

Tak w telegraficznym skrócie - przy dłuższym hamowaniu silnikiem odcinany jest dopływ paliwa do wtryskiwaczy. Na tym polega tu oszczędność. Przy jeździe na luzie - silnik dostaje bogatszą dawkę, by nie zatrzymał się.

Napisano

> Tak w telegraficznym skrócie - przy dłuższym hamowaniu silnikiem

> odcinany jest dopływ paliwa do wtryskiwaczy. Na tym polega tu

> oszczędność. Przy jeździe na luzie - silnik dostaje bogatszą

> dawkę, by nie zatrzymał się.

Wariat to ja może i jestem, ale nie idiota. Tyle wiem.

Odnieś się do kolejnego akapitu.

Napisano

> Wariat to ja może i jestem, ale nie idiota. Tyle wiem.

> Odnieś się do kolejnego akapitu.

to moze ja sprobuje 270751858-jezyk.gif

zauwazylem ze czym blizsze obroty do obrotow biegu jalowego tym silnik wolniej zwalnia, wiec jesli nie bedzoiesz go trzybac na wysokich obrotach to dasz rade przejechac nawet te 200 metrow, z tym z e ponoc silnik wraca na zasilanie benzyna ponizej 1500rpm (nie wiem czy prawda)

sam tak robie, tyle ze silnik na gazie i ma tylko okolo 50% zmiejszona mieszanke przy hamowaniu, ale na benzynie od np 100km/h do 0 km/h da sie spokojnie hamowac i oszczedzac (jezdze drogami ekspresowymi o dwoch pasach wiec nie przeszkadzam tym nikomu

Napisano

> to moze ja sprobuje ...

To może wyjaśnię o co mi chodzi.

Na wstępie dodam, że chodzi mi o jazdę po mieście, bo teraz głównie tu się poruszam.

Wszyscy wiemy, że gaz w dół - auto przyspiesza, gaz luz - auto zwalnia hamując silnikiem.

Tyle, że jazda samochodem, szczególnie po mieście, to nie jest tylko białe, albo tylko czarne. Często zdarza się mieć tak delikatnie wciśnięty pedał gazu, że wystarcza ciągu jedynie na podtrzymanie prędkości. Jeszcze częściej jest tak, że ruszamy spod świateł, jedyneczka..., dwójeczka..., trójeczka... przyspieszamy do 50 km/godz i w dali widzimy, że właśnie zapala się światło żółte i czerwone i...

No właśnie. I co Ty w takiej sytuacji robisz? Pamiętaj, że z lewej pełno aut, z prawej, przed Tobą i za Tobą też pełno.

(tylko nie kombinuj w teorii, po prostu sobie przypomnij)

Napisano

> To może wyjaśnię o co mi chodzi.

> Na wstępie dodam, że chodzi mi o jazdę po mieście, bo teraz głównie

> tu się poruszam.

> Wszyscy wiemy, że gaz w dół - auto przyspiesza, gaz luz - auto

> zwalnia hamując silnikiem.

> Tyle, że jazda samochodem, szczególnie po mieście, to nie jest tylko

> białe, albo tylko czarne. Często zdarza się mieć tak delikatnie

> wciśnięty pedał gazu, że wystarcza ciągu jedynie na podtrzymanie

> prędkości. Jeszcze częściej jest tak, że ruszamy spod świateł,

> jedyneczka..., dwójeczka..., trójeczka... przyspieszamy do 50

> km/godz i w dali widzimy, że właśnie zapala się światło żółte i

> czerwone i...

> No właśnie. I co Ty w takiej sytuacji robisz? Pamiętaj, że z lewej

> pełno aut, z prawej, przed Tobą i za Tobą też pełno.

> (tylko nie kombinuj w teorii, po prostu sobie przypomnij)

no ok tu sie jak najbardziej zgadzam ok.gif w poprzednim poscie nie okresliles warunkow w jakch "hamujemy" stad nie dogadanie

Napisano

... i wracając do treści wątku, w takiej właśnie sytuacji, zwalniając pedał gazu, zawsze, niejako mimochodem, od niechcenia, wyjmuję bieg jednym palcem nie używając sprzęgła.

Amen.

Napisano

> A widziałeś kiedyś wytarte "słoneczko" od nadużywania sprzęgła?

To zużycie z pewnością nie jest od nadużywania sprzęgła. Za pewne brak luzu między łożyskiem i sprężyną przy włączonym sprzęgle był przyczyną ciągłego tarcia między oboma elementami.

A jeśli chodzi o skrzynię to jedyne co może się przedwcześnie zużywać to synchronizatory, bo to one wyrównują obroty między wałkami w skrzyni. Ale jeśli wyczuje się właściwy moment to można włączać i wyłączać biegi bez uszczerbku dla skrzyni.

Koła zębate są ze sobą zazębione na stałe, więc im nic nie będzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.