Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

serwis klimatyzacji

Featured Replies

Napisano

witam

pacjent vectra B kombi

jak to jest ? trzeba co roku jeździć na serwis klimy czy jak już się nie włącza lub słabo chłodzi?

mam auto 3 sezon i z klimą nic nie robiłem, używam, zapachów brzydkich nie ma ale nie wiem czy nie za słabo chłodzi

gdzieś wyczytałem, że trzeba wsadzić termometr w kratkę, ustawić klime na MIN i nawiew tak na 40% i powinna iść temp ok 3st C.

zrobiłem taki bajer i wyszło 2st.

szczerze to kasy wydawać mi się nie chce, ale kabina długo sie schładza, w sumie duży samochód (TTTM) ta czy coś mam nie ten tego

pozdrawiam

Napisano

Po trzech latach to już mogło trochę czynnika uciec. I do tego musi być niezły zbiorek grzybków na parowniku zlosnik.gif

Ja tam co roku dla świętego spokoju przegląd sobie robię.

Generalnie Twój wybór - ale chociaż filtr przeciwpyłkowy wymień ok.gif

Napisano
  • Autor

> Po trzech latach to już mogło trochę czynnika uciec. I do tego musi

> być niezły zbiorek grzybków na parowniku

> Ja tam co roku dla świętego spokoju przegląd sobie robię.

> Generalnie Twój wybór - ale chociaż filtr przeciwpyłkowy wymień

filtr wymieniony byl, ile wogole przeglad klimy kosztuje?

mysle ze jakby czynnik uciekl to by nie chlodzilo a układ klimy byłby nieszczelny, no i klime zawsze wyłączam przed dojazdem kilka minut

Napisano

> filtr wymieniony byl, ile wogole przeglad klimy kosztuje?

> mysle ze jakby czynnik uciekl to by nie chlodzilo a układ klimy byłby

> nieszczelny, no i klime zawsze wyłączam przed dojazdem kilka

> minut

Jak mi tłumaczył pewien gość w serwisie gdzie robię ze swoją klimą; nawet jak jest układ szczelny to jakoś tam tego czynnika zawsze ubędzie.

Ten sam chłop twierdzi, że klimę najlepiej co rok max 2 lata przeglądnąć a filtr przeciwpyłkowy w miarę uznania.

Mnie rok temu pełen serwis jakieś 200 zł kosztował.

Napisano

> witam

> pacjent vectra B kombi

> jak to jest ? trzeba co roku jeździć na serwis klimy czy jak już się

> nie włącza lub słabo chłodzi?

Ja już jeżdżę 11 lat. Trzy lata temu pojechałem do kontroli, dobili 100g czynnika i kazali się nie pokazywać jak klima działa. Lodówkę w kuchni mam już 13 lat i do niej nie zaglądałem, chociaż kilka lat temu poleciał termostat, ale to nie ma z obwodem czynnika nic wspólnego.

Jak klima działa to jej nie ruszaj i ciesz się że działa grinser006.gif

Napisano

Jak klima działa to jej nie ruszaj i ciesz się że działa

Święte słowa AMEN waytogo.gif

Napisano

> Jak klima działa to jej nie ruszaj i ciesz się że działa

> Święte słowa AMEN

Coś w tym jest smile.gif

Brat miał audice 80 B4 z klimą i on przez 2.5 roku nic nie tykał, poprzedni właściciel przez 4 lata nic nie ruszał (bo go znamy - rodzina), a rok przed tym jak kupił poprzedni właściciel niby robił serwis klimy , ale kto go tam wie wink.gif

I przez te 7 lat klima działała jak szalona zeby.GIF 2st na kratkach, a przy + 25-+30 z kratek para leciała przy najniższej prędkości dmuchawy wink.gif

Pozatym łożysko na sprężarce hałasowało i kółko miało bicie, ale koszty naprawy byłby takie, że nikt nie miał odwagi się podjąć naprawy wink.gif

I w taki oto sposób (bez dotykania tego co działa) autko przelatało 150k km smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Ja już jeżdżę 11 lat. Trzy lata temu pojechałem do kontroli, dobili

> 100g czynnika

Ciekaw jestem skąd wiedzieli ile go tam jest rotfl.gif a z tego wniosek ze tak czy siak wyciagali ci wszystko i wcisneli odpowiednia ilośc

i kazali się nie pokazywać jak klima działa.

> Lodówkę w kuchni mam już 13 lat i do niej nie zaglądałem,

icon_eek.gificon_eek.gif Musisz być strasznie chudy albo poprostu nie masz czasu jeść skoro jej nie otwierałes tyle czasu ,już widze jak z niej teraz wali rotfl.gif

> chociaż kilka lat temu poleciał termostat, ale to nie ma z

> obwodem czynnika nic wspólnego.

> Jak klima działa to jej nie ruszaj i ciesz się że działa

Układ w lodówce jest dużo bardziej szczelny niż w aucie które pracuje w różnych warunkach i z różnymi ciśnieniami waytogo.gif i srednio w roku ubywa 10-20% czynnika

Napisano

> Ciekaw jestem skąd wiedzieli ile go tam jest a z tego wniosek ze

> tak czy siak wyciagali ci wszystko i wcisneli odpowiednia ilośc

No tak właśnie zrobili, bo na tym to polega.

Napisano

> No tak właśnie zrobili, bo na tym to polega.

na czym polega to wim grinser006.gif Tylko po co tam byłes skoro piszesz że w lodówce nic nie robisz przez tyle lat hmm.gif a mimo to pojechałes na przegląd klimy grinser006.gif

Napisano

Twój wybór jeśli działa wszystko ok. Koledze w Saabie też wszystko działało ok i nie jeżdził na serwis klimy przez 3 lata. Kilka dni temu klima przestała działać.

Mysle, ze w sprawnym aucie jeżdzenie co roku na przeglad klimy to troche za dużo. Ale raz na dwa lata jest ok. Koszt ok 80-150 zeta.

Chyba nie ma co porównywać układu klimy w aucie z lodówka w domu. To troche inaczej pracuje i w innych warunkach.

Filtr wymieniam co roku a przeglad klimy robie co 2, chyba, że cos sie dzieje, żle chłodzi czy coś.

Napisano

> Tylko po co tam byłes skoro piszesz że w

> lodówce nic nie robisz przez tyle lat a mimo to pojechałes na

> przegląd klimy

Bo się tutaj naczytałem bzdur hehe.gif.

Napisano

> Bo się tutaj naczytałem bzdur .

No właśnie, to parcie na przegląd jak wszystko działa. hehe.gif

Mi tam facet od klimy powiedział jedno. Panie, jak działa to nie ruszać ! Jak będzie słabo chłodziło, to będziemy myśleć. Jak się grzebie to zaczyna ciec !!! To są jego słowa wink.gif

Oczywiście w własnym zakresie wymieniam filtr pp i odgrzybiam klimę (profilaktycznie, choć nie śmierdzi)

Napisano

ja w sceniku zrobiłem kompleksowo klimę 3 lata temu(sprawdzenie szczelności, nabicie, wymiana oleju i filtru, odgrzybianie). wszystko do teraz działa jak należy. Jak u ciebie wszystko jest ok to wymieniłbymjedynie filtr kabinowy a reszty nie ruszał 270751858-jezyk.gif i cieszył się z jazdy yay.gif

Napisano

> jak to jest ? trzeba co roku jeździć na serwis klimy czy jak już się

> nie włącza lub słabo chłodzi?

Te "przeglądy" po maks 150 PLN to nie mają sensu jako profilaktyczne. Polegają na oglądaniu, wymianie filtra.

Jak śmierdzi - odgrzybić (najlepiej ozonem).

Profilkatycznie wymieniać filtr co rok (a przy dużych przebiegach częściej nie zaszkodzi).

Jak słabo działa - zrobić "duży" przegląd polegający na odessaniu czynnika, oczyszczeniu, wlaniu nowego oleju, dodaniu brakującego czynnika (nawet w szczelnej klimatyzacji ulatnia się 5-10% rocznie) i nabiciu. Tylko, że to standardowo kosztuje ok. 200PLN.

Napisano

(nawet w szczelnej klimatyzacji ulatnia się 5-10%

...

Też czytałem takie historie (BZDURY) w internecie...

Niby, przez porowatość przewodów gumowych wycieka czynnik hehe.gif

Jeżeli tak się (w ogóle) dzieje, to w ilościach pomijalnie małych.

Wiem też, że bardzo wiele osób na forach powiela, wiele nieprawdziwych, błędnych informacji nt klimy.

Wiem też, że jak przychodzi co do czego, to tylko kilka osób jest w stanie coś podpowiedzieć lub pomóc (bo coś, wie z praktyki).

Napisano

> Niby, przez porowatość przewodów gumowych wycieka czynnik

Masz gumowe przewody w klimie?

Złącza nie są idealnie szczelne i nie znam sytuacji, by przy "dużym" przeglądzie po kilku latach nie trzeba było dodać czynnika.

Kolejny argument - instrukcje klimy jakie znam zalecają odpalanie klimy przynajmniej raz na dwa tygodnie (nawet zimie - co jest często awykonalne) celem... uszczelnienia właśnie układu (olejem, który jest zmieszany z czynnikiem).

Nie zarzucaj komuś bzdur. Mylić się jest rzeczą ludzką, ale

Nie ma większej radości dla głupiego, jak znaleźć głupszego od siebie.

Napisano

> Masz gumowe przewody w klimie?

Tak mam wiązki elastyczne (dokładnie z czego są zrobione, to nie wiem, ale wyglądają jak zbrojona guma)

> Złącza nie są idealnie szczelne i nie znam sytuacji, by przy "dużym"

> przeglądzie po kilku latach nie trzeba było dodać czynnika.

> Kolejny argument - instrukcje klimy jakie znam zalecają odpalanie

> klimy przynajmniej raz na dwa tygodnie (nawet zimie - co jest

> często awykonalne) celem... uszczelnienia właśnie układu

> (olejem, który jest zmieszany z czynnikiem).

> Nie zarzucaj komuś bzdur. Mylić się jest rzeczą ludzką, ale

> Nie ma większej radości dla głupiego, jak znaleźć głupszego od

> siebie.

Masz jakąś praktykę dotyczącą, montażu serwisu klimy ???

Napisano

> (nawet w szczelnej klimatyzacji ulatnia się 5-10%

> ...

> Też czytałem takie historie (BZDURY) w internecie...

> Niby, przez porowatość przewodów gumowych wycieka czynnik

> Jeżeli tak się (w ogóle) dzieje, to w ilościach pomijalnie małych.

A jakie ciśnienia sa w układzie klimatyzacji? Czy przy tych cisnieniach, na połączeniach lub uszczelnieniach może czynnik wyciekać, czy nie? Pytam z ciekawości.

Może porowatośc gumowych przewodów nie jest jedynym powodem ubytków.

Napisano

> Masz jakąś praktykę dotyczącą, montażu serwisu klimy ???

Mam prawie pięcioletnią praktykę wożenia się z klimą po tandetnych warsztatach i jej wielokrotnego naprawiania. W końcu sam wymieniłem skraplacz i osuszacz. Od tego czasu (2 lata) w warsztacie byłem raz (napełnić klimę).

O czym to ma świadczyć? Jak się montuje serwis?

A zresztą - EOT z mojej strony. Co o "serwisowaniu" uważam zebrałem w pierwszym poście w tym temacie.

Napisano

> A jakie ciśnienia sa w układzie klimatyzacji?

15-25bar.

Pozdrawiam Bas

Napisano

> 15-25bar.

Takie to może gdzieś na zaworze rozprężnym, bo statyczne w układzie to chyba nie większe niż w zapalniczce jednorazowej?

Napisano

> Te "przeglądy" po maks 150 PLN to nie mają sensu jako profilaktyczne.

> Polegają na oglądaniu, wymianie filtra.

> Jak śmierdzi - odgrzybić (najlepiej ozonem).

> Profilkatycznie wymieniać filtr co rok (a przy dużych przebiegach

> częściej nie zaszkodzi).

> Jak słabo działa - zrobić "duży" przegląd polegający na odessaniu

> czynnika, oczyszczeniu, wlaniu nowego oleju, dodaniu brakującego

> czynnika (nawet w szczelnej klimatyzacji ulatnia się 5-10%

> rocznie) i nabiciu. Tylko, że to standardowo kosztuje ok.

> 200PLN.

hmmm, to dziwne bo ja ostatnio zapłacilem 120 PLN, czynnik cały odessany i klima nabita na nowo czystym czynnikiem z olejem (brakowało 200g). Mówisz, ze zrobiłem bez sensu?

Kto placi 150 zeta za ogladanie jedynie?

Napisano

> Kto placi 150 zeta za ogladanie jedynie?

Za oglądanie jest 100 plus 10 za każde 100 gramów dodanego czynnika. Widzę, że nawet się zgadza zlosnik.gif

Napisano

> Za oglądanie jest 100 plus 10 za każde 100 gramów dodanego czynnika.

> Widzę, że nawet się zgadza

rozumiem, że znasz miejsca gdzie po ogladaniu jedynie wiedza ile brakuje czynnika i tylko go dodaja tak?

Napisano

> rozumiem, że znasz miejsca gdzie po ogladaniu jedynie wiedza ile

> brakuje czynnika i tylko go dodaja tak?

Nie, odsysaja całość do baniaka i usupełniając dodają ile trzeba. I to kosztuje 100 plus czynnik.

Napisano

> Mam prawie pięcioletnią praktykę wożenia się z klimą po tandetnych

> warsztatach i jej wielokrotnego naprawiania.

Mam 7-dniową praktykę w montażu klimy do Fiata Sieny....

EOT z mojej strony, to co uważam na temat serwisowania układu już napisałem.

Napisano

> A jakie ciśnienia sa w układzie klimatyzacji?

Nawet max 50bar yikes.gif

Napisano

> Nie, odsysaja całość do baniaka i usupełniając dodają ile trzeba. I

> to kosztuje 100 plus czynnik.

czyli jednak odsysaja, jeśli robione jest to profesjonalna maszyna to tez dostajecz czynnik z czystym olejem + nabijają do naminalnej pojemności układu.

Więc nie samo ogladanie. To co powyżej plus wymiana filtra p.pyłkowego i sprawdzenie jaka jest temp na kratkach to po prostu przegląd klimy

Napisano

> Nawet max 50bar

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.giftera to ześ poleciał . Tyle to nawet manometr w sprzęcie nie ma zlosnik.gif

na wyłaczonej jest ok 6bar przy pracującej 8-25 i wszystko zależy od kilku czynników ,ilości czynnika ,temp. zewnętrznej ,czystości skraplacza i ogólnego stanu układu . Ale co ja tam będe pisał z moim kilkuletnim stażem wymiekam przy twoich 7 dniach zlosnik.gif

Napisano

Z wymianą oleju to sa mity bo maszyna nie jest w stanie wyssać całego oleju z układu dlatego dodaje sie go tyle ile wyssie + jakiś mały bonusik bo tak naprawde nie wiadomo co było wcześniej z klimą robione.

Cały nowy olej jest dodawany przy wymianie sprężarki po zatarciu i gdy trzeba wtedy płukać cały uklad waytogo.gif

Napisano

50 bar faktycznie, przy pracy nierealne ok.gif

...ale jak się szlag trafi presostat, to chyba ciśnienie potrafi wzrosnąć do 50bar niewiem.gif

Wyłączenia na presostacie to mam chyba 28bar ok.gif

Napisano

> Cały nowy olej jest dodawany przy wymianie sprężarki po zatarciu i

> gdy trzeba wtedy płukać cały uklad

Rozumiem, że sama sprężarka tez ma olej który można zlać odkręcając stosowna śrubę tak ?

Napisano

> 50 bar faktycznie, przy pracy nierealne

> ...ale jak się szlag trafi presostat, to chyba ciśnienie potrafi

> wzrosnąć do 50bar

> Wyłączenia na presostacie to mam chyba 28bar

Dokładnie wyłaczenie następuje przy ok 30 bar przy 35 wywala pierwszy lepszy wąż zbrojony zlosnik.gif przy zakuciu waytogo.gif

Napisano

> Rozumiem, że sama sprężarka tez ma olej który można zlać odkręcając

> stosowna śrubę tak ?

Nie.

W układzie jest olej, który podaje się po opróżnieniu układu i wytworzeniu próżni w układzie, następnie podaje się czynnik chłodzący, kiedyś był to r12(freon) obecnie r134a(jakieś tam wynalazki na bazie spirytusu czy czegoś tam).

Podsumowując:

- aby wymienić ten olej trzeba opróżnić cały układ z czynnika chłodzącego i oleju,

- nie da się tego zrobić w warunkach domowych*.

* znaczy wszystko się da, ale trzeba posiadać odpowiedni sprzęt czyli albo automat do obsługi klimatyzacji, albo chociaż zestaw zegarów oraz pompę próżniową, zbiorniczek z olejem i zbiorniczek z r134a.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Rozumiem, że sama sprężarka tez ma olej który można zlać odkręcając

> stosowna śrubę tak ?

w niektórych takowa śrubka faktycznie jest ale wtedy tak czy siak trzeba wymontowac sprężarke i ją obrucic co nie zmienia faktu że w niej znajduje sie ok 1/4 oleju z całego układu więc nawet wtedy nie można mówić o wymianie grinser006.gif

Napisano

> w niektórych takowa śrubka faktycznie jest ale wtedy tak czy siak

> trzeba wymontowac sprężarke i ją obrucic co nie zmienia faktu że

> w niej znajduje sie ok 1/4 oleju z całego układu więc nawet

> wtedy nie można mówić o wymianie

Ooooo właśnie, czyli się nie myliłem ok.gif

Napisano

> Z wymianą oleju to sa mity bo maszyna nie jest w stanie wyssać całego

> oleju z układu dlatego dodaje sie go tyle ile wyssie + jakiś

> mały bonusik bo tak naprawde nie wiadomo co było wcześniej z

> klimą robione.

> Cały nowy olej jest dodawany przy wymianie sprężarki po zatarciu i

> gdy trzeba wtedy płukać cały uklad

No ale faktem jest, ze oddaje sie z powrotem oczyszczony lub nowy olej bo widze to na maszynie. Są dwa zbiorniczki jeden ze ściągniętym olejem a drugi z dosć czystym.

To, ze nie wyśsie sie całego oleju to żaden argument. Z silnika przy wymianie też nie wyciagniesz wszystkiego co nie znaczy, ze nie warto go wymieniać.

Napisano

> Układ w lodówce jest dużo bardziej szczelny niż w aucie które

> pracuje w różnych warunkach i z różnymi ciśnieniami i srednio

> w roku ubywa 10-20% czynnika

Kolega z pracy ma Mondeo z lat 90-tych i odkąd go kupił (ok. 7 lat temu) też nie był nim w serwisie. Klimatyzacja działa.

Ja mam już prawie 2 lata samochód (kupiony z salonu) i też mam dylemat, serwisować czy nie. hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.