Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

bezproblemowosc sekwencyjnych instalacji lpg

Featured Replies

Napisano

> Hmmm...

> Ale bierzesz pod uwagę, że ktoś MOŻE mieć inne zdanie niż Ty ?

> Nie wiedzieć czemu dla gaziarzy elpidżi jest JEDYNIE słusznym

> paliwem, a każde inne to "twój wróg"

> Już tylko centymetry dzielą znaczną część gaziarzy od ułożenia 10

> linijek, których pierwsza brzmieć będzie (na obraz i

> podobieństwo) "Nie będziesz miał paliw cudzych przede mną"...

> Jak zauważył Liwiusz -Ja przedstawiam swój pkt widzenia, który jasno

> objaśniłem w założeniach wstępnych.

> Jak ktoś patrzy na moją wypowiedź przez pryzmat swojego auta, to może

> mieć zgoła inne wnioski, i ma do tego pełne prawo, co nie

> zmienia faktu, że takie samo prawo mam i ja :-)

> Z mojej strony no offence.

> Aha, masło kupuję, a i owszem (ś)fińskie, jak teściowa zjeżdża na

> wizytację - lubi, a ja nie mam serca kobicie odmawiać :-)

ale nikt tutaj modłów nad lpg nie robi, kazdy Ci powie ze najlepsze bedzie albo samo PB albo ON (zalezy co kto lubi).

temat rozmowy który wynikł posrednio to co jest najtansze i czy sekwencja jest stos bezawaryjna (a stosunkowo bo nawet tylko PB czy ON bedzie awaryjny)

Ludzie którzy jezdza na tych instalkach dali Ci jasna odpowiedz ze nie maja absolutni problemu z tymi instalkami, a jezdza nie dlatego ze lubi ale dlatego ze wynika to z koniecznosci/checi oszczedzania, nie mylic z jakims ciułaniem czy tak jak to wczesniej napisałes poniekad obrazajac duze grono osob.

albo faktycznie masz spartolona instalke albo poprostu nie miałes doczynienia z sekwencja-praktycznie bezobsługowa instalka

Napisano

> Tak nie smialo chcialem zauwazyc, ze watek zboczyl z pierwotnego

> tematu, ktorym w cale nie bylo porownywanie ON z lpg...

przeczytaj od poczatku temat, pomimo ze zboczył zdecydowana wiekszosc ludzi chwali te instalki, a jedynie jeden don kichot jest innego zdania hehe.gif

czego chcesz wiecej?

Napisano
  • Autor

> przeczytaj od poczatku temat, pomimo ze zboczył zdecydowana wiekszosc

> ludzi chwali te instalki, a jedynie jeden don kichot jest innego

> zdania

> czego chcesz wiecej?

w sumie nic 270751858-jezyk.gif

Napisano

go typu kalkulacje biorą w łeb, bo czynnik

> kosztów serwisu jest niemalże 100% losowy.

> (ciach)

> Nie wziąłeś też pod uwagę dużego spadku wartości auta z lpg.

Sibui - tutaj nie chodzi o Ciebie, pisz co chcesz, ale wiesz - ja sam czasami szukam opinii o jakimś rozwiązaniu, produkcie etc. w internecie. Jak ktoś się natknie na Twoje wypowiedzi, to po prostu zostanie wprowadzony w błąd.

Zawsze cieszyłem się, że to forum różni się od forum na Onecie poziomem i świadomością wypowiedzi. Nikt Ci nie odmawia prawa do własnego zdania, ale jak napiszesz, że bułka z trawą jest lepsza niż pizza w Pizza Hut, to też Cię wyśmieją.

Wiesz o co chodzi - daj spokój, bo nie masz racji.

Na marginesie - LPG w samochodzie to zaleta nie wada i na pewni nie obniża wartości auta !!! Co Ci przyszło do głowy? Że niby psuje silnik? shocked.gif

Napisano

> późniejszej niższej wartości auta (bo rynek

> jest mniejszy).

nie będę podejmował tematu słuszności LPG, bo to kwestia przeliczenia konkretnych przypadków, ale z utratą wartości jakoś nie mogę się zgodzić.

Większość przypadków (na przykładzie własnym i znajomych) wygląda mniej więcej tak, że kupuje się auto kilkuletnie i po pewnym czasie zakłada LPG (do nowego mało osób zakłada, a jak już, to w ASO, a takie auta z instalką od dilera są chętnie kupowane), potem jeździ się kilka lat (bo nie opłaca się gazować jak ma się zamiar sprzedać szybko). Potem auto ma 7-10, a może więcej lat, nie warte dużo, a takie auta kupują osoby mniej zamożne, liczące swoje pieniążki i chętniej wybiorą auto z LPG. Nie będzie ono wiele droższe, o ile w ogóle, ale na pewno nie tańsze. Auto z LPG łatwiej sprzedać niż samo noPb.

Jeszcze może jedno słowo o porównaniu LPG i ON:

Niby lepiej mieć oszczędnego diesla niż LPG. Jest jednak jedno ale: proponuję zastanowić się, ile przejechane ma przeciętne 5-7mio letnie TDI sprowadzone z zachodu, a ile ma przeciętna 2,0 noPb w tym samym wieku. ja np. miałbym pewne obawy przed zakupem TDI, które dopiero co przyjechało z Niemiec i ma tylko 200kkm przejechane w 7 lat...

Inna kwestia jest taka, ze wszystkie graty do diesli (przede wszystkim nowszych) są bardzo drogie, za to naprawy silnikółw noPb są względnie tanie.

Sorry za OT

wracając do tematu, to mimo większego skomplikowania instalki IV generacji, daje ona mniejsze możliwości uszkodzenia silnika (przede wszystkim ubogą mieszanką-chyba najgroźniejsza możliwość), bo od razu zapala się check i wiemy, ze coś jest nie tak, jedziemy do gazownika i niech poprawia.

Napisano

Od dwóch lat mam założoną sekwencję Landi Renzo LSI. Wymieniam tylko filtry i napełniam zbiornik. biglaugh.gif

Boa

Napisano

>Dieslem zatankuje raz na tydzien a LPG 2 lub 3 razy trzeba pojechac na stacje, odczekac swoje az ktos Ci tego gazu naleje...

nie przesadzaj, stacji lpg jest wszędzie pełno że nie musisz szukać. Taki masz czas cenny,że 3 x 5 minut w tygodniu nie znajdziesz? Równie dobrze mógłbyś iść grinser006.gif jeden raz mniej do toalety 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Policzyłeś ile lat musis jeździć, żeby Ci się koszta wstępne zwróciły ?

założyłem gaz 2 marca i wstępnie planuję że 2 lipca (czyli po 4 miesiącach) instalacja mi się zwróci. yay.gif a tak nabijałbym kasę firmom paliwowym i państwu. A robię miesięcznie około 3 tys. km 270751858-jezyk.gif

Napisano

> nie przesadzaj, stacji lpg jest wszędzie pełno że nie musisz

> szukać. Taki masz czas cenny,że 3 x 5 minut w tygodniu nie

> znajdziesz? Równie dobrze mógłbyś iść jeden raz mniej do

> toalety

widzisz ja juz mialem auto z gazem. Teraz robie przebiegi mniej wiecej x2

na mojej drodze do pracy przed wjazdem do wawy jest jedna stacja LPG na 13km. Tylko, że jest w Jankach zaraz przed korkowiskiem. Kazdy postoj to wiekszy korek w jakim pozniej stoisz. Stacja jest firmy krzak i nie mozna w niej placic karta. Co sprowadza sie do nastepnej przymusowej wizyty - czyli bankomat.

Po drodze do pracy mam jeszcze 2 stacje Neste - gazu brak.

Wracajac mam jeszcze po drodze Shella i Orlen - tam moglbym ewentualnie tankowac.

Czyli podchodzac realnie do teamtu musialbym tankowac wracajac i to pon-czwartek bo w piatek wracam takimi oplotkami, ze o stacjach benzynowych tam nie slyszeli.

A wiec drogi kolego 3-5 minut to sam czas tankowania. Natomiast do tej stacji trzeba w moim przypadku jeszcze dojechac...

Zapraszam do wawy gdzie czas przejazdu liczy sie w godzinach a nie kilometrach - zobaczysz wtedy jak zacznie byc dla Ciebie cenny czas ok.gif

Napisano

> widzisz ja juz mialem auto z gazem. Teraz robie przebiegi mniej

> wiecej x2

> na mojej drodze do pracy przed wjazdem do wawy jest jedna stacja LPG

> na 13km. Tylko, że jest w Jankach zaraz przed korkowiskiem.

> Kazdy postoj to wiekszy korek w jakim pozniej stoisz. Stacja

> jest firmy krzak i nie mozna w niej placic karta. Co sprowadza

> sie do nastepnej przymusowej wizyty - czyli bankomat.

> Po drodze do pracy mam jeszcze 2 stacje Neste - gazu brak.

> Wracajac mam jeszcze po drodze Shella i Orlen - tam moglbym

> ewentualnie tankowac.

> Czyli podchodzac realnie do teamtu musialbym tankowac wracajac i to

> pon-czwartek bo w piatek wracam takimi oplotkami, ze o stacjach

> benzynowych tam nie slyszeli.

> A wiec drogi kolego 3-5 minut to sam czas tankowania. Natomiast do

> tej stacji trzeba w moim przypadku jeszcze dojechac...

> Zapraszam do wawy gdzie czas przejazdu liczy sie w godzinach a nie

> kilometrach - zobaczysz wtedy jak zacznie byc dla Ciebie cenny

> czas

ja sie z Tobą zgadzam i akurat ty masz tu na swoim podówrku racje, ale wawa na szczęscie to nie cały kraj, a chyba nie powiesz mi, ze wszsycy maja taka chorą sytuację z tankowaniem jak Ty. Wiekszosć ludzim a po drodze do pracy po kilka stacji lpg i mam do wyboru i do koloru. ja np. w łodzi jadąc do pracy mijam z 5-6 stacji lpg...

Napisano

> ja sie z Tobą zgadzam i akurat ty masz tu na swoim podówrku racje,

> ale wawa na szczęscie to nie cały kraj, a chyba nie powiesz mi,

> ze wszsycy maja taka chorą sytuację z tankowaniem jak Ty.

> Wiekszosć ludzim a po drodze do pracy po kilka stacji lpg i mam

> do wyboru i do koloru. ja np. w łodzi jadąc do pracy mijam z 5-6

> stacji lpg...

w EL denerwowalo mnie to czeste tankowanie tak samo jak w wawie.

przy nastepnym aucie nie bede mial wyjscia bo roznica w cenie auta jest powalajaca. A 6 litrowy slinik troche pali zlosnik.gif

wracajac do glownego tematu. Porzadna listwa wtryskowa (wtryski), dobry zaklad LPG, dobrze dobrana instalka do silnika i nic nie powinno sie stac. Trzeba tylko pamietac o wymianie filtrow - zeby nie zabic wtryskiwaczy

Napisano
  • Autor

Jak sprawdzic czy dany silnik ma odpowiednia mocna glowice i twarde gniazda zaworowe ?

Pacjent - 1,6 DOHC z KIA Cee'd

Napisano

> Jak sprawdzic czy dany silnik ma odpowiednia mocna glowice i twarde

> gniazda zaworowe ?

> Pacjent - 1,6 DOHC z KIA Cee'd

Który raz będziesz pytał? Czekasz aż ktoś powie, zeby zakładać?

To zakładaj :-)

Napisano
  • Autor

> Który raz będziesz pytał? Czekasz aż ktoś powie, zeby zakładać?

> To zakładaj :-)

Jestem na etapie zbierania informacji :-)

Napisano

A czy ktoś ci nie pisał , że w Niemczech ładują ? SKoro by tak było to chyba tam nie maja innych głowić i zaworów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.