Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LPG a tłumik końcowy . . . .

Featured Replies

Napisano

Witam ! Ile u Was wytrzymuje srednio ostatni tlumik przy jeżdzie na LPG / Koszt tlumika ok . 130 pln Czy gaz ma duzy wpływ na szybsze zuzycie jego ? Ja teraz wlasnie wymieniam po 3 latach jazdy na gazie -od spodu dziura na 3 palce -i nie ma co spawac . . .Pozdrawiam

Napisano

jak założysz nowy to walnij otwór w najnizszym punkcie tłumika żeby woda spływała, napewno przedłużysz żywotność i to trochę ok.gif

Napisano

spaliny na LPG maja więcej pary wodnej, stad szybsze zużycie tłumików ....

podobno zlosnik.gif

Napisano

> Witam ! Ile u Was wytrzymuje srednio ostatni tlumik przy jeżdzie

> na LPG / Koszt tlumika ok . 130 pln Czy gaz ma duzy wpływ na

> szybsze zuzycie jego ? Ja teraz wlasnie wymieniam po 3 latach

> jazdy na gazie -od spodu dziura na 3 palce -i nie ma co spawac .

> . .Pozdrawiam

jeszcze nie wymieniałem biglaugh.gif

Napisano

> jak założysz nowy to walnij otwór w najnizszym punkcie tłumika żeby

> woda spływała, napewno przedłużysz żywotność i to trochę

i spaliny też będą tą dziurką uciekać no.gifsick.gif

Napisano

> spaliny na LPG maja więcej pary wodnej, stad szybsze zużycie tłumików

> ....

> podobno

chyba mit, rodzice maja teraz juz 12 letnie auto z czego 5 jezdzi na gazie.... auto nonstop w uzytku, na gazie chyba ma 60kkm zrobione i jeszcze oryginalny tlumik

Napisano

> Witam ! Ile u Was wytrzymuje srednio ostatni tlumik przy jeżdzie na LPG / Koszt tlumika ok . 130 pln Czy gaz ma duzy wpływ na szybsze zuzycie jego ? Ja teraz wlasnie wymieniam po 3 latach jazdy na gazie -od spodu dziura na 3 palce -i nie ma co spawac.

W sienie miałem lpg od nowości i 4 lata tłumiki wytrzymały, potem sprzedałem autko.

W puntku końcowy wytrzymał prawie 5 lat, a spaw przy plecionce 5 lat i miesiąc, teraz mam tłumik i plecionkę z rurą firmy ferroz od roku i jak na razie jest ok.

W BXie od 3 lat końcowy bosal i nadal jest dobry, środkowy nie wiem jaki i ile ma lat, ale też się trzyma, puściła za to rura katalizator-środkowy na spawie wieszaka, więc wymieniłem (koszt rury ok. 40zł).

Napisano

Normalne że oryginalny tłumik wytrzymuje dłużej bo jest najczęściej zrobiony z nierdzewki, następne to już blachy aluminiowane (takie matowe). Jak sobie zrobisz dziurę w tłumiku to jeszcze szybciej Ci go zeżre bo zadziała to jak elektroda. U mnie tłumiki trzymają się już ponad 4 lata i nie widać jakichś śladów zużycia. Poprzedni właściciel zmieniał po 5,5 jak sprzedawał mi auto.

Napisano

jaka elektroda, troche nie tak smile.gif a otwór to nie żadne cudo, a zwykły spust wody....i tyle, bez dorabiania teorii, a z własnego doświadczenia wiem ze pomaga, a w tłumiku na lpg to wody stoi dość dużo bo nie da rady jej wyrzucic przez rurę....co do spalin to 10 cm dalej i tak wylatują wink.gif

Napisano

> Normalne że oryginalny tłumik wytrzymuje dłużej bo jest najczęściej zrobiony z nierdzewki, następne to już blachy aluminiowane (takie matowe).

A tak się zapytam, o jakich autach my teraz mówimy - to bardzo ważne, bo te które mają tłumiki z nierdzewki to chyba tak powyżej 100 zł kosztuję ...

Ani siena, ani punto, ani BX nie miał oryginalnie tłumika z nierdzewki ...

Napisano

tłumik z chromoniklu to kosztowałby orientacyjnie ok 500-700zł więc chyba nie o tym koledzy pisza....chromoniklowy to pewnie przetrzymałby żywotność auta.... smile.gif

Napisano

> . .Pozdrawiam

W Lanosie na LPG średnio 3 lata wytrzymywał (fabryczny a nie jakaś tanie podróba za 100PLN). W ostatnim wywierciłem dziurkę na samym końcu i faktycznie sporo wody potrfiło nieraz nią wykapać. Na razie tłumik osiągnął wiek ok 3 lat i jest cały od zewnątrz, ale mechanik mówił, że w środku zaczyna być niewesoło. Myślę, że ta dziurka coś jednak daje.

Napisano

> . .Pozdrawiam

ostatnio wymieniłem po 5 latach.

Napisano

> jaka elektroda, troche nie tak a otwór to nie żadne cudo, a zwykły

> spust wody....i tyle, bez dorabiania teorii, a z własnego

> doświadczenia wiem ze pomaga,

Bosal ma "w standardzie" taką dziurę, więc to też potwierdza że takie rozwiązanie się sprawdza. Natomiast po zatknięciu tej dziury palcem jest odrobinę ciszej, więc są wady i zalety.

Napisano

> W Lanosie na LPG średnio 3 lata wytrzymywał (fabryczny a nie jakaś

> tanie podróba za 100PLN). W ostatnim wywierciłem dziurkę na

> samym końcu i faktycznie sporo wody potrfiło nieraz nią wykapać.

> Na razie tłumik osiągnął wiek ok 3 lat i jest cały od zewnątrz,

> ale mechanik mówił, że w środku zaczyna być niewesoło. Myślę, że

> ta dziurka coś jednak daje.

Na kąciku dełu wink.gif kiedyś czytałem, że dziurki w tłumikach są nawet fabrycznie robione hmm.gif Idąc tym tropem zrobiłem taką dziurkę w końcowym tłumiku w Astrze. Było to w 2005r. W 2007r sprzedałem Astrę ale widziałem ją jakieś 2-3 tygodnie temu i tłumik wyglądał na ten sam tzn nie wymieniany (poznaje to tym, że jest dziwnie 270751858-jezyk.gif założony i jego końcówka kawałek wystaje za zderzak)

Napisano

> Na kąciku dełu kiedyś czytałem, że dziurki w tłumikach są nawet

> fabrycznie robione Idąc tym tropem zrobiłem taką dziurkę w

> końcowym tłumiku w Astrze. Było to w 2005r. W 2007r sprzedałem

> Astrę ale widziałem ją jakieś 2-3 tygodnie temu i tłumik

> wyglądał na ten sam tzn nie wymieniany (poznaje to tym, że jest

> dziwnie założony i jego końcówka kawałek wystaje za zderzak)

A jakiej srednicy jest ta dziurka, czy ma ktoś foto, w którym dokładnie miejscu jest?

Napisano

to zależy od firmy i materiału z jakiego jest zrobiony tłumik.

W mojej kuchence jest od nowości 13 rok, z tego 10 lat na lpg i pewnie jeszcze 10 latek wytrzyma smile.gif

Napisano

> A jakiej srednicy jest ta dziurka, czy ma ktoś foto, w którym dokładnie miejscu jest?

U mnie średnicy ok. 5mm i jest na spodzie tłumika na samym jego końcu. Nie jest to otwór wywiercony wiertłem, ale nacięty i odgięty kawałem blachy ...

Napisano

> . .Pozdrawiam

Ja u siebie wymieniałem cały wydech ostatnio i powiem że był całkiem zdrowy, wymieniłem bo urwała mi się rura idąca od kolektora do katalizatora. Chciałem mieć cały nowy wydech i wymieniłem wszystko na nówka funkiel. Wcześniej miałem Płuciennika i jeździłem na nim 4 lata do wymiany w sumie niepotrzebnej patrząc na kondycję pewnie pojeździłbym jeszcze jakieś 2 lata spokojnie. Teraz zamontowałem Bossala i jestem super zadowolony z dźwięku, a raczej jego braku smile.gif

Napisano

> Na kąciku dełu kiedyś czytałem, że dziurki w tłumikach są nawet

> fabrycznie robione

Muszę przyznać że Fiat również stosuje takie rozwiązanie. Poprę to przykładem własnego, sprzedanego już Punto. Tam tez oryginalnie w ostatnim tłumiku był niewielki otwór.

Napisano

> . .Pozdrawiam

10 lat jazdy na gazie i wciąż fabryczny (lanos)

Napisano

Z moich obserwacji najbardziej niszczą tłumik krótkie jazdy. Mój kolega nie ma lpg, ale do pracy 3 km z pracy 3km i czasem wyjazd. Skutek nowy tłumik co 60 tyś. Ja do pracy i z pracy 2 x po 14 km na lpg. Pierwsza wymiana była po 200 tyś. Miał niewielkie dziurki. Teraz mam ponad 280.000 na liczniku i tłumik zdrowy.

Napisano

> jak założysz nowy to walnij otwór w najnizszym punkcie tłumika żeby

> woda spływała, napewno przedłużysz żywotność i to trochę

heh ok.gif że tak powiem z ust mi to wyjąłeś, mam ten sam patent i woda leje strasznie zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.