Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziurawy zbiornik paliwa

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jak w temacie zauwazylem dzis ze na dnie zbiornika paliwa zbiera mi sie benzyna. Chce kupic nowy zbiornik, i tu pytanie

Czy do 700 900 i 1100 zbiorniki sa identyczne???

Posiadam 1100 niewiem.gif

Napisano

> Witam.

> Jak w temacie zauwazylem dzis ze na dnie zbiornika paliwa zbiera mi

> sie benzyna. Chce kupic nowy zbiornik, i tu pytanie

> Czy do 700 900 i 1100 zbiorniki sa identyczne???

> Posiadam 1100

Raczej 900 i 1.1 się różnią ale niech sie ktoś wypowie co wie to na 100 %

A wogóle to poczytaj to: zaczerpnięte z seicento.pl

Jest to manual dotyczący przecieku NIE na szwie baku. Jeśli ktoś nie chce kupować nowego baku lub nie ma pieniędzy na wymianę na pewno skorzysta. Podaję mój przepis na klejenie baku:

1. Papierem ściernym potraktowałem miejsce wycieku do gołej blachy.

2. Następnie przemyłem rozpuszczalnikiem.

3. Zakupiłem POXILINE (nie pamiętam jak to się poprawnie pisze) i rozrobiłem według instrukcji dość spory kawałek.

4. Jeśli bak jest pełny (tak jak w moim przypadku) potrzebna była jakaś sucha szmatka przy pomocy której tuż przed nałożeniem POXILINY do sucha wytarłem miejsce przecieku.

5. Maksymalnie szybko po przetarciu nałożyłem POXILINE (trzeba ją rozciągnąć na dużej powierzchni ponieważ benzyna powoduje jej odpadanie). Uprzedzam że nie jest to łatwe ale do zrobienia.

6. Teraz trzeba czekać aż środek stwardnieje i modlić się żeby dobrze złapało (w razie czego można nałożyć jeszcze jedną warstwę POXILINY)

7. Gdy już byłem pewien że wszystko jest ok pomalowałem miejsce farbą zapobiegającą korozji (3 warstwy dla pewności)

8. THE END

Jeśli bak jest pusty to ułatwia nam sprawę bo POXILINA nie odpada

Jest to domowy sposób na przeciekający bak ale jak najbardziej skuteczny gdyż jeżdżę już pół roku na naprawionym baku i wszystko jest w idealnym stanie

Pozdrawiam

Oczywiście to tymczasowo można zastosować wink.gif

Napisano

> Witam.

> Posiadam 110

zbiorniki są rózne , musisz kupic do siebie z 1.1 albo z 900 na wtrysku bo gażnikowy juz jest inny

zborniki z cc i sc tez są inne wiec musisz kupowac z cc

Napisano

> Witam.

> Posiadam 1100

700 i 900 na gaźniku ma inny

900 na wtrysku i 1.1 taki jak potrzebujesz ok.gif

Napisano

> czyli wychodzi na to ze ten by pasowal

> allegro

To może mi ktoś spróbować wytłumaczyć dlaczego w moim ccsie jest zbiornik przeznaczony do seja, taki jak tu http://moto.allegro.pl/item681018414_zbiornik_paliwa_fiat_seicento_900_1100_nowy.html ??? niewiem.gif

Przeciekał mi, więc postanowiłem go wymienić. Kupiłem taki o jakim mowa powyżej - przeznaczony do cc 1,1. Po wyciągnięciu zbiornika z auta okazało sie że ten kupiony jest inny i nie da się go zamontować, a wymontowany był dokładnie taki jak ten do seja. Pojechałem wymienić zbiornik do sklepu i sprzedawca mówił że niemożliwe żebym sejowski miał założony w cc, przecież są one zupełnie inne.

Napisano

> To może mi ktoś spróbować wytłumaczyć dlaczego w moim ccsie jest

> zbiornik przeznaczony do seja, taki jak tu

> http://moto.allegro.pl/item681018414_zbiornik_paliwa_fiat_seicento_900_1100_nowy.html

> ???

> Przeciekał mi, więc postanowiłem go wymienić. Kupiłem taki o jakim

> mowa powyżej - przeznaczony do cc 1,1. Po wyciągnięciu zbiornika

> z auta okazało sie że ten kupiony jest inny i nie da się go

> zamontować, a wymontowany był dokładnie taki jak ten do seja.

> Pojechałem wymienić zbiornik do sklepu i sprzedawca mówił że

> niemożliwe żebym sejowski miał założony w cc, przecież są one

> zupełnie inne.

Może poprostu ktoś wcześniej w twoim CC stanął przed wymianą zbiornika i zamontwał z SC. Cały kompletny bak (razem z koszykiem pompy itd.) pasuje do CC ok.gif Temat przerabiany ostatnio u jednego z centomaniaków.

Napisano

mi rowniez szykuje sięwymiana i mam takie pytanie jak wygląda żywotność baków zamienników/oryginalnych. Słyszałem że oryginały puszczają na zgrzewach ale są dosyć dobrze zabezpieczone przed korozją za to większość zamienników dobrze trzyma na zgrzewach ale ruda je pochlania.... ma ktoś być może sprawdzony produkt jakiegoś innego producenta... bak w ASO kosztuje cos koło 360 zł

Napisano

> mi rowniez szykuje sięwymiana i mam takie pytanie jak wygląda

> żywotność baków zamienników/oryginalnych. Słyszałem że oryginały

> puszczają na zgrzewach ale są dosyć dobrze zabezpieczone przed

> korozją za to większość zamienników dobrze trzyma na zgrzewach

> ale ruda je pochlania.... ma ktoś być może sprawdzony produkt

> jakiegoś innego producenta... bak w ASO kosztuje cos koło 360 zł

Tak jak kolega wyżej, również czeka mnie wymiana baku bo ten już na zgrzewach puszcza. A może ma ktoś jakiś patent na zabezpieczenie zbiornika.

Napisano

> mi rowniez szykuje sięwymiana i mam takie pytanie jak wygląda

> żywotność baków zamienników/oryginalnych.

~4/5 lat.

Napisano

> SPI ~ 305 zł

> MPI 456 zł

zgadza się za to zamiennik można znaleść za 1/3 tej ceny więc zastanawiam się nad sensem kupowania oryginału skoro i tak jest ma on zazwyczaj swój feler w postaci słabych zgrzewów

Napisano

> Tak jak kolega wyżej, również czeka mnie wymiana baku bo ten już na

> zgrzewach puszcza. A może ma ktoś jakiś patent na zabezpieczenie

> zbiornika.

ja prawdopodobnie mam zbiornik od poczatu auta( 11lat), wazne zeby paliwa zawsze bylo w okolicy polowy baku,wtedy niebedzie puszcal na zgrzewach

Napisano

> ja prawdopodobnie mam zbiornik od poczatu auta( 11lat), wazne zeby

> paliwa zawsze bylo w okolicy polowy baku,wtedy niebedzie puszcal

> na zgrzewach

u mnie w ccs 12 lat i gdyby poprzednik nie ukrecil 3 gwintow mocujacych pompe to nadal bylby OK

Przy okazji do tych co maja pompy paliwa SC spi, plywak ma byc z boku baku czy np moze byc z tylu bo tak sobie akurat ustawilem pompeaby na zakretach mi sie wskazowka nie wychylala, teraz przy hamowaniu jedynie hmm.giftylko zastanawia mnie czemu przy malej ilosci paliwa wskazowka bardzo skacze drga i w ogole swiruje

Napisano

> ja prawdopodobnie mam zbiornik od poczatu auta( 11lat), wazne zeby

> paliwa zawsze bylo w okolicy polowy baku,wtedy niebedzie puszcal

> na zgrzewach

chyba jak dziadzio jezdzi i 10km/h w zakretach ma, bo inaczej, to i tak sie saczy co nie?

Napisano

Niedawno wymieniałem zbiornik i właśnie ze względów $ kupiłem zamiennik firmy FUX. Jak wymontowałem oryginalny (wytrzymał 9lat) i tak sobie porównałem to różnica jest kolosalna. Oryginalny pokryty gumą z zewnątrz, w środku lakierowany. Zamiennik bez żadnego specjalnego pokrycia, o samym wykonaniu nie wspomne i w środku z pojawiającą sie letką rdza...ale słyszałem że to norma. Jeszcze jak przykrecalem pompe to chyba jedna szpila była źle zgrzana bo nie kręcac na siłe urwała sie sciana.gif no ale jeździ grinser006.gif jeszcze pozniej miałem akcje wyciek z pod pompy paliwa i zamiast kupować nowa uszczelke (do seja w aso 50zł) posmarowałem ją silikonem wurth black 250 i jest ok.gif

Napisano

> Może poprostu ktoś wcześniej w twoim CC stanął przed wymianą

> zbiornika i zamontwał z SC. Cały kompletny bak (razem z

> koszykiem pompy itd.) pasuje do CC Temat przerabiany ostatnio u

> jednego z centomaniaków.

A co taka podmiana daje? Można wtedy np zamontować jakąś wydajniejszą pompe paliwa? Dodam że mam włożony komputer IAW 16F.EB Punto e Y 1.1 - może on nie funguje z seryjną pompą albo cuś takiego?

Napisano

> A co taka podmiana daje? Można wtedy np zamontować jakąś wydajniejszą

> pompe paliwa? Dodam że mam włożony komputer IAW 16F.EB Punto e Y

> 1.1 - może on nie funguje z seryjną pompą albo cuś takiego?

tak wh mnie bardziej przyszlosciowe, mozna zamontowac pompe z Punciaka bez rzezby przy turbo dobre rozwiazanie montujac P&P pompe z punto GT grinser006.gif

sam bak rozni nie jedynie dwioma odpowietrznikami na gorze ( w cc jest jeden blizej srodka baku ) i mniej szpilek oraz inne mocowanie obudowy pompy

Napisano

Powiem tak - kolega z wlkp pisal że 2 lata na zamienniku jeździ i trzyma choc widac juz rdze. Jeśli kierujesz się checia zaoszczędzenia a jesteś w stanie kupić orginałke to bym nie brał zamiennika.

Napisano

> chyba jak dziadzio jezdzi i 10km/h w zakretach ma, bo inaczej, to i

> tak sie saczy co nie?

chodzi oto ze jak jest polowa baku lub wiecej, to zgrzewy sa zalane paliwem i wtedy nie koroduja czyli bak nie puszcza na zgrzewach zlosnik.gif

Napisano

bak firmy chyba fux,baranek w sprayu(chyba jakis boll ),pare starych gazet,troche tasmy klejacej,pomieszczenie przewiewne chyba ze ktos chce pokirac smile.gif+ cos do umycia ze syfu fabrycznego powierzchni baku

1.gazety zwijam w blizej nieokreslony kulisty ksztalt i zapycham wieksze dziury

2.robie mniejsze nieokreslone kuliste ksztalty z resztek gazet i zapycham mniejsze otwory od odpowietrznikow

3.tasma klejaca ew jakas izolacja oklejam "polaczenia gwintowane" i lekki margines naokolo dziury do pompy paliwa i naokolo malych dziur od odpowietrznikow !!! dlaczego to takie wazne napisze na koncu

4.jazdaaaaaa z barankiem zlosnik2.gif (czemu mi sie to jakos inaczej kojarzy buhahahaha)

5.czekam az wyschnie i jeszcze tak ze dwa razy hahahaha

odklejam wszystkie zabezpieczenia i zakladam allleee moge wczesniej przymierzyc albo teraz i np dogiac uchwyty ktore nie pasuja...wszak to zamiennik niestety

teraz te !!!! przy zakladaniu odpowietrznika niestety jak byl baranek to ukrecilem jeden bo za gruba byla warstwa pseudolakieru i nie chcial sie przekrecic,musialem zrobic mala prowizore zeby dzialalo bo bak walnal wieczorem o 22 a wyjazd byl rano o 7 zeby.GIF

teraz co pol roku auto do gory i macanko gdzie zabezpieczenia odeszly troche czyszczonka i znowu baran.bak obecnie jezdzi 3 rok i nie widze jakos problemow.orginal byl na aucie 5 lat i posypal sie nagle.

Jeszcze jedna istotna uwaga: Sprawdz przed montazem i przed mazianiem barankiem czy jest szczelny...niestety wymianialem z kumplem w sumie w 3 autach ale zdarzyl nam sie jeden ktory byl "kiepsko"zrobiony i puszczal juz jako nowy

Napisano

..problem ze zbiornikami jest taki, że co byś nie robił, czym nie malował to one gniją...

bo gniją od środkahahaha.gif

Napisano

duzo paliwka i nie bedzie tak szybko leciec smile.gif a jesli wytrzyma tyle co orginal...to po co przeplacac smile.gif

a to ze gnija od srodka wiem ten gosc z ktorym wymienialem je mial ciekawe podejscie do tych zbiornikow,po pomalowaniu..czego oczy nie widza tego sercu nie zal hahaha.gif

Napisano

..a ja wolałem kupic używkę ale orginal zlosnik.gif

Ricambi z MPI

i radzi sobie dzielnie juz ładnych parę lat

Napisano

no w sumie kazdemu wg potrzeb ja mam nadzieje ze dociagnie do 5 lat i zaloze znowu zamiennik

Napisano

jeden z problemow o jakich slyszalem o zamiennikach to ze czasem dziurki montazowe nie pasuja idealnie oslabiony.gif

Napisano

pisalem wlasnie tez o tym smile.gif ale u mnie nie pasowaly tylko te dziury do przymocowania bo te gwintowane mocowania do pompy byly idealne smile.gif

Napisano

> jeden z problemow o jakich slyszalem o zamiennikach to ze czasem

> dziurki montazowe nie pasuja idealnie

racja mad.gif u mnie jeszcze ani razu nie bylo tak ze pasowal zamiennik bez powiekszania dziur montazowych icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

a juz odnosnie samej wymiany, sa w niej ukryte jakies kruczki yikes.gif czyli rzeczy o ktorych powinienem wiedziec przed zabraniem sie za to hmm.gif

Napisano

> a juz odnosnie samej wymiany, sa w niej ukryte jakies kruczki czyli

> rzeczy o ktorych powinienem wiedziec przed zabraniem sie za to

Pierwsze co mi przychodzi na myśl to dobrze wietrzone pomieszczenie, spuścić paliwko(ja to robiłem starą metodą kanister i wężyk grinser006.gif )jak odkręcałem śruby te 2 najbardziej z tyłu...ukręciły sie...jak pisałem prędzej z ta uszczelka pod pompa paliwa wyszła mi nieszczelność którą załatałem odpowiednim silikonem. tyle co mi przychodzi na myśl reszta szła gładko. aa i oczywiście będziesz potrzebował 2 obejmy:) nie pamiętam ile miały ; /

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.