Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Focus II czy Astra III??

Featured Replies

Napisano

Teraz ja od siebie - zastanawiam się nad zmianą samochodu. Jeżdżę teraz Astrą II (1.8 16V+gaz, kombi) i myślę co lepiej kupić czy Astrę III (i tu pytanie jaki silnik, kombi na pewno) czy Focusa II (2.0 diesel lub w benzynie ale z gazem i też kombi)??? Czy warto dołożyć 2-3 tys więcej za Astrę? Myślę o autkach z lat 2004-2006.

Co o tym sądzicie? Proszę o sugestie i porady smile.gif

Pozdrawiam

P

Napisano

Prowadzenie in + Focusa, wnętrze raczej też. In + Astry, pakowne wnętrze, fajniejsze silniki diesla. Ewentualnie poszukaj 1.6T 180KM, ciekawszej Astry nie będzie. food.gif

Napisano

Określ czego wymagasz od auta i jakis styl jazdy preferujesz.

Do spokojnej jazdy wystarczy 1,7 CDTi albo 1,6 TDCi 90 KM.

Ale jeśli masz czasem załadowane auto bądź lubisz poszaleć

odpowiednio 1,9 CDTi 120KM albo 1,8 TDCi

a jak już bez wyrzeczeń to tylko: 1,9 CDTi 150 KM i 2,0 TDCi 136 KM. Oba mają w okolicach 150 realnie i jeżdżą super.

BTW jump.gif z tym na MD

Napisano
  • Autor

Oba modele bardzo mi się podobają, tylko że .... znajomi twierdzą, że Focus może częściej się psuć ale za to jest tańszy, Astra tak jak pisałem jest 2-3 tys droższa.

Co do stylu jazdy - na pewno odpadają auta poniżej 100KM teraz mam 115 w benzynie (chociaż jeżdzę na gazie) i jest ok. Dużo dobrego słyszałem o silniku 2.0 w fordzie (podobno to silnik z grupy PSA) mocny a przy tym mało pali. Co do silników Astry to właśnie zastanawiam się jak coś nad tym 1,9 (120 km). Ale kolejne pytanie może znowu się skusić na jakiegoś benzyniaka (oczywiście z gazem)?

Czasami mam załadowany samochód więc potrzeba mi troszkę tej mocy. Na codzień dojeżdzam autkiem do pracy (ok. 8km) wiec na pewno ekonomika to podstawa!!!

Pozdrawiam

P

Napisano
  • Autor

Ok, tylko prosze Was o opinnie kóry samochód jest lepszym wyborem dla rodziny 3 osobowej (ja sam jeżdze najczęściej).

tak jak pisałem chodzi mi o oszczędność jak i w miare mocny silnik. Po drugie lepiej zastanowić się nad dieslem czy benzyna+gaz?

Pzodro

Napisano

Jeżeli Astra w benzynie , to będzie Twinport, a te silniki nie nadają się do gazu. O Fordowskich benzynkach też słyszałem, że do gazu nie podchodzą..

JA stałem przed takim dylematem 3 lata temu i wybrałem Astrę, gdyż wydawał mie się ( i nadal wydaje) łądniejsza w środku) i przede wszystkim ma wiekszy bagażnik, a po to się kupuje kombiaka. W swoją astrę zapakuję moje 3 dziewczyny z ubraniami i wózkiem i jestem w stanie jeszcze zasunąc roletke cool.gif

Napisano
Obia samochody są bardzo fajne pod każdym względem, Focus bije Astrę zawieszeniem i układem kierowniczym. Astra natomiast ma dużo przyjemniejsze wnętrze. Mechanika przy przeglądach rejestracyjnych - Focus brak typowych problemów, Astra w większości egzemplarzy ma luz na drążkach kierowniczych, nawet przy niewielkich przebiegach.
Napisano

Dużo dobrego

> słyszałem o silniku 2.0 w fordzie (podobno to silnik z grupy

> PSA) mocny a przy tym mało pali. Co do silników Astry to właśnie

> zastanawiam się jak coś nad tym 1,9 (120 km). Ale kolejne

> pytanie może znowu się skusić na jakiegoś benzyniaka (oczywiście

> z gazem)?

> Czasami mam załadowany samochód więc potrzeba mi troszkę tej mocy. Na

> codzień dojeżdzam autkiem do pracy (ok. 8km) wiec na pewno

> ekonomika to podstawa!!!

> Pozdrawiam

> P

2,0 jest fajny, ale na spalanie typy 5 czy 6 litrów nie licz wink.gif

Średnio zjara pod 7, poza tym przy odcinku 8 km to poniżej 7,5 chyba nie zejdziesz, tutaj raczej lepsza benzynka skromny.gif

Jak już nie raz pisałem 1,8 to chyba najlepszy kompromis miedzy osiągami i ekonomią.

Napisano

> Ten mocniejszy 1,7 nawet i do niespokojnej jazdy starczy

wiem że starczy, ale nie którzy twierdzą żeby można było niespokojnie pojeździć potrzeba ze 150 KM co najmniej więc nie dopisuje niepotrzebnych słów zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

ok a w takim razie co powiecie o kosztach eksploatacyjnych? Jeżeli Astra to z silnikiem 1.8 benzyna czy 1.9 (120km) w dieslu? Tylko pytanie czy kupując diesla z przebiegiem ok. 180 tys bo takie najczęściej się trafiają jest ok ? Czy już nalezy spodziewać się jakichś napraw?

To samo pytanie odnośnie diesla Forda?

P

Napisano

> ok a w takim razie co powiecie o kosztach eksploatacyjnych? Jeżeli

> Astra to z silnikiem 1.8 benzyna czy 1.9 (120km) w dieslu? Tylko

> pytanie czy kupując diesla z przebiegiem ok. 180 tys bo takie

> najczęściej się trafiają jest ok ? Czy już nalezy spodziewać się

> jakichś napraw?

> To samo pytanie odnośnie diesla Forda?

> P

W bezyniaku przy przebiegu ok. 200 kkm możliwe wymiany to: sprzęgło, hamulce, elementy zawieszenia itp. "pierdoły"

W dieslach dochodzi z czasem zazwyczaj koło dwu masowe, sprężarka może paść jeśli była trochę męczona, wtryskiwacze kiedyś mogą gorzej sikać, jest tego trochę, dlatego =nie tylko ja wychodzę z założenia że jeśli diesel to tylko nowy albo maksymalnie 3 letni.

W 1,9 120 KM chyba nie jest źle, to stara konstrukcja 8 zaworowa, chodzi trochę mniej kulturalnie ale nie ma DPF'a wink.gif

Napisano
  • Autor

1,9 to 8 zaworówka? Wow nie wiedziałem i tu pytanie czy lepiej 1.9 ten oplowski jak coś czy 2.0 (lub ewentualnie 1.8 115Km) Forda?

Co to jest DPF'a???? smile.gif

Napisano
  • Autor

może jestem laikiem ale czy to dobrze że nie ma filtra???

Napisano

> 1,9 to 8 zaworówka? Wow nie wiedziałem i tu pytanie czy lepiej 1.9

> ten oplowski jak coś czy 2.0 (lub ewentualnie 1.8 115Km) Forda?

> Co to jest DPF'a????

moim zdaniem 1.9 120koni to najlepszy wybór jeżeli chodzi o opla

Napisano

> może jestem laikiem ale czy to dobrze że nie ma filtra???

Dla ekologów źle, dla właściciela pojazdu dobrze, bo koszty eksploatacji samochodu są mniejsze. No chyba że wprowadzą jakieś podatki od emisji spalin, to wtedy będzie to plus.

Napisano

> 1,9 to 8 zaworówka? Wow nie wiedziałem i tu pytanie czy lepiej 1.9

> ten oplowski jak coś czy 2.0 (lub ewentualnie 1.8 115Km) Forda?

> Co to jest DPF'a????

1,9 w wersji 120 KM jest 8 zaworową konstukcja, 150kucy to już 16V.

Ja nie jeździłem 2,0 TDCi oraz 1,9 MJET 120 więc o tych się nie wypowiem. Ale jeśli miałbym brać coś w mniejszych róznicach cenowych pewnie wybrałbym 1,9 150KM albo 2,0 TDCi, bardzo udane silniki jeśli są bez DPFów zlosnik.gif Jeden i drugi virusuje się na ok. 180-185 kucy

Moge również polecić klekota 1,8 TDCi.

Napisano

> Jeżeli Astra w benzynie , to będzie Twinport, a te silniki nie nadają

> się do gazu.

Fakt do gazu się nie nadają za bardzo ale nie wszystkie noPb w AH to Twinport'y (tylko 1.4 i 1.6). Zostaje jeszcze Z18XE® oraz rodzina Z20LE(L/R/H) wink.gif

Co do 1.9 CDTI to wersji silnikowych było 4. Z19DTL (8v, 100KM), Z19DT (8v, 120KM), Z19DTJ (16v, 120KM) i Z19DTH (16v, 150KM).

Z19DTJ to po prostu zdławiony Z19DTH - różnica jest tylko w sofcie, podobnie jest w przypadku DTL'a.

Moim zdaniem jeżeli brać 1.9 to tylko Z19DT - mocy wystarczy, brak klap wirowych jest tutaj plusem. W przypadku 1.7 to Z17DTH (100KM) już dobrze radzi sobie z tym autem.

Napisano

> Teraz ja od siebie - zastanawiam się nad zmianą samochodu. Jeżdżę

> teraz Astrą II (1.8 16V+gaz, kombi) i myślę co lepiej kupić czy

> Astrę III (i tu pytanie jaki silnik, kombi na pewno) czy Focusa

> II (2.0 diesel lub w benzynie ale z gazem i też kombi)??? Czy

> warto dołożyć 2-3 tys więcej za Astrę? Myślę o autkach z lat

> 2004-2006.

> Co o tym sądzicie? Proszę o sugestie i porady

> Pozdrawiam

> P

Miałem podobny dylemat - Astra III czy Focus II (na placu stały maska w maskę wink.gif).

Pojeździłem jednym i drugim, większych różnic nie zauważyłem.

Wybrałem Astrę, bo mi się bardziej podobała z zewnątrz i wewnątrz (zegary ma trochę jak Alfa Romeo, a Focus ma jak w jakiejś Fabii czy innej Octavii zlosnik.gif. W ogóle w moich oczach Focus wygląda jakby go ktoś heblem ciosał.

Moja opinia jest radykalna, ale ktoś wyżej napisał, że mu się wnętrze Focusa podoba bardziej, więc jak widzisz masz do wyboru troche jak ten osiołek co mu w żłoby dano zlosnik.gif.

Co kupisz powinieneś być zadowolony.

Napisano

> Pojeździłem jednym i drugim, większych różnic nie zauważyłem.

To fakt, astra chyba jest ładniejsza niż Foka przed FL.

Ale brak temp płynu eliminuje go u mnie palacz.gif

Napisano

> To fakt, astra chyba jest ładniejsza niż Foka przed FL.

Dowolny Focus jest dla mnie brzydszy od dowolnej Astry III wink.gif.

> Ale brak temp płynu eliminuje go u mnie

No to fakt, który zadziwia, ale...

temperaturę płynu, co do jednego stopnia da się włączyć bardzo prosto na wyświetlaczu radia/komputera pokładowego (razem z całą masą dodatkowych informacji typu napięcie ładowania akumulatora czy aktualną prędkość podawaną cyfrowo).

Napisano

> Oba modele bardzo mi się podobają, tylko że .... znajomi twierdzą, że

> Focus może częściej się psuć ale za to jest tańszy, Astra tak

> jak pisałem jest 2-3 tys droższa.

najgorsze co można to słuchać opinii znajomych, którzy tak naprawdę ie siedzieli pewnie ani w jednym ani w drugim wink.gif

> Co do stylu jazdy - na pewno odpadają auta poniżej 100KM teraz mam

> 115 w benzynie (chociaż jeżdzę na gazie) i jest ok. Dużo dobrego

> słyszałem o silniku 2.0 w fordzie (podobno to silnik z grupy

> PSA) mocny a przy tym mało pali.

PSA nie miała nic do silników 2.0. Fordowska jednostka. Obecne 2.0 diesel robione teraz w FFIIFL to jednostki PSA dopiero.

CO do dobrego kompromisu między mocą a spalaniem to moze 1.8tdci focusa?

Napisano

w każdym aucie z tym nalotem spodziewaj się problemów. Jaki masz budżet i ile km robisz rocznie?

Napisano
  • Autor

Z chęcią zmieściłbym się w przedziale 25-29 tys. Rocznie jestem w stanie zrobić ok. 15-20 tys.

Napisano

> Z chęcią zmieściłbym się w przedziale 25-29 tys. Rocznie jestem w

> stanie zrobić ok. 15-20 tys.

a ja ci udzielę niezbyt popularnej rady gdyż większośc teraz preferuje diesele. Przy takim przebiegu rocznym jak zakładasz czyli 15-20 tys km to ja kupiłbym sobie benzyniaka. Nie wiele drożej wyjdzie Cię eksploatacja, a kto zresztą wie co będzie dalej ze stosunkiem ceny ON/benzyna niewiem.gif może znowu niedługo ON dogoni ceną benzynę.

Nie wiem na ile tak naprawdę potrzebujesz tej dużej dynamiki auta ale może jednak wystarczyłoby coś typu 1.6-1.8 benzyna z mocą 110-125KM (i focus i astra ma takie silniki).

Za kwotę, ktorą planujesz wydać jest szansa, ze kupisz młodsze auto benzynowe niż diesela a już napewno z duuużo mniejszym przebiegiem a co za tym idzie mniej zajechane. Jest też szansa, ze może będzie to auto z polskiego salonu z pierwszej ręki i z pełną historią.

Do tego dochodzi fakt, iż nie ma co ukrywać, że ewentualne naprawy typowych usterek rozważanych aut będę tańsze w przypadku silnika benzynowego niż diesela. Wiem co piszę gdyż do niedawna dość sporo czasu spędzałem na forum "vectra klub polska" i widziałem jakiego rodzaju o jakich kosztach problemy zdarzają się niestety. Nie jestem oczywiscie przeciwnikiem diesela ale trochę zmieniłem podejście do tematu i myślę, że nie warto pchać się za wszelką cenę w diesela tylko dlatego, zeby kogoś od czasu do czasu na trasie wyprzedzić o jedną prostą wczesniej niż jadac benzyniakiem.

Sam dopiero co przesiadłem się z vectry C cdti 150KM na mondeo HB 1.8 125KM benzynę z podobnych powodów. Rocznie przejazdę pewnie z 15-17 tys km z tego większość to dojazdy do i z pracy po 8km i kręcenie się po małym mieście. Wspomniany mondeo w 100% mnie satysfakcjonuje, oczywiście jego elastyczność w trasie jest zdecydowanie gorsza niż poprzedniej 150KM vectry cdti ale w mieście podczas normalnej jazdy różnicy nie ma żadnej właściwie a nawet lepiej się jeździ gdyż po przesiadce z diesela jest niesamowicie cicho i nie trzeba tak biegami wahlować jak w 6-cio biegowej vectrze.

Co do rozważanych aut to faktycznie każdy wyda inną opinię i będzie ona chyba wynikać tylko z własnego gustu. Każde z tych aut ma swoje plusy i minusy. Wg mnie powinieneś kupić takie jakie trafi się w lepszym stanie i z pełną historią za rozsądną cenę.

Powodzenia.

Napisano

> Z chęcią zmieściłbym się w przedziale 25-29 tys. Rocznie jestem w

> stanie zrobić ok. 15-20 tys.

Przy takim przebiegu rocznym odradzałbym diesla. Jesteś na skarju jego opłacalności - wolałbym młodszą i fajniejszą benzynę.

Cieżko bedzie kupić cos sensowanego za 29tys.

Napisano
  • Autor

Po tych sugestiach i szukaniu ciekawych ofert widzę że chyba rzeczywiście lepiej skupić się na benzyniakach - jest tylko jedno ale? Jak benzyniak to czy gaz będzie dobrym rozwiązaniem? Wczesniej padło stwierdzenie że ani w Oplu ani A Fordzie gaz jest złym rozwiązaniem?

P

Napisano

> PSA nie miała nic do silników 2.0. Fordowska jednostka. Obecne 2.0

> diesel robione teraz w FFIIFL to jednostki PSA dopiero.

> CO do dobrego kompromisu między mocą a spalaniem to moze 1.8tdci

> focusa?

na pewno?

Napisano

> Po tych sugestiach i szukaniu ciekawych ofert widzę że chyba

> rzeczywiście lepiej skupić się na benzyniakach - jest tylko

> jedno ale? Jak benzyniak to czy gaz będzie dobrym rozwiązaniem?

> Wczesniej padło stwierdzenie że ani w Oplu ani A Fordzie gaz

> jest złym rozwiązaniem?

> P

nie wiem jak tam nowe silniki w focusach II ale wg info ze stron klubowych mondeo silniki duratec 1.8 125KM (taki mam) i 2.0 145KM gazują normalną sekwencją i spisują się bdb. Zaznaczam, ze to info tylko wyczytane z forum. Ja gazu nie zakladam. Może najlepiej podpytać jakiegoś gazownika w sprawdzonym zakładzie montazowym albo na kąciku " gaz na ulicach" ?

Napisano

> Astra w

> większości egzemplarzy ma luz na drążkach kierowniczych, nawet

> przy niewielkich przebiegach.

Fakt, wymieniłem dwa na gwarancji

Napisano

> Fakt, wymieniłem dwa na gwarancji

Ja po 60tyś. też musiałem zmienić (już nie na gwarancji) ale koszt nie był jakiś duży (w ASO przy przeglądzie razem ze zbieżnością 450 zł).

Napisano
  • Autor

rozmawialem dzisiaj z mechanikiem i raczej polecałby 1.8 z forda w benzynie lub 1.8 astra tez w benzynie podobno gazunek im nie szkodzi

Większe silniki będa bardziej paliwożerne a co za tym idzie droższe w utrzymaniu.

Napisano

> rozmawialem dzisiaj z mechanikiem i raczej polecałby 1.8 z forda w

jaki jest obecnie silnik 1.8 benzyna w focusie ?

duratec 125KM ? jeśli tak, to tak jak wczesniej pisałem ludziska na "ford klub polska" mają zagazowane i śmiga to bezproblemowo

Napisano

> a jak już bez wyrzeczeń to tylko: 1,9 CDTi 150 KM i 2,0 TDCi 136 KM.

> Oba mają w okolicach 150 realnie i jeżdżą super.

Polemizowałbym.

Chyba, że na tzw właściwie skonfigurowanej hamowni.

Napisano

> Polemizowałbym.

> Chyba, że na tzw właściwie skonfigurowanej hamowni.

Jakoś na hamowniach wychodziło tak użytkownikom.

Podobnie jak w 1,8 TDCi 115 jest 119-120 KM cfaniak.gif

Napisano

> Jakoś na hamowniach wychodziło tak użytkownikom.

> Podobnie jak w 1,8 TDCi 115 jest 119-120 KM

OK, doczytałem co masz w sigu i już nie mam więcej pytań :->

I wciąż stoję po stronie mojej tezy, że w tych silnikach giftów niet, chyba, że stawiasz na WŁAŚCIWEJ hamowni...

Napisano

> OK, doczytałem co masz w sigu i już nie mam więcej pytań :-

> I wciąż stoję po stronie mojej tezy, że w tych silnikach giftów niet,

> chyba, że stawiasz na WŁAŚCIWEJ hamowni...

Słuchaj mi to rybka czy mam te 115 czy 120 czy nawet 110.

Piszę tylko to co czytałem, 1,8 mierzono na wielu hamowniach i wychodzi zawsze mały gift w postaci 4-5 km.

Podobnie jest z TDCi 135 KM, na hamowniach wychodziło na serii 149 km czy jakoś tak. Możesz myśleć co chcesz, to forum waytogo.gif

Ale 1,9 MJET też chyba nie są złe, po virusie 184 km można z nich wycisnąć, ile maja w serii to nie pamiętam.

Napisano

> OK, doczytałem co masz w sigu i już nie mam więcej pytań :-

> I wciąż stoję po stronie mojej tezy, że w tych silnikach giftów niet,

> chyba, że stawiasz na WŁAŚCIWEJ hamowni...

z tego co czytam na focus klub polska to 2.0 tdci mają pod 150. 1.8 nie wiem.

Napisano

> z tego co czytam na focus klub polska to 2.0 tdci mają pod 150. 1.8

> nie wiem.

Z tego co mówi mi doświadczenie eksploatacyjne tych silników, to:

1. Zależy od egzemplarza - są sztuki różniące się 1-2 cyframi VINu (numeru kolejnego ofc) i biegające baaaardzo różnie.

Oba sprawne.

2. BARDZO (!!!!) zależy od konkretnego rocznika i wersji softu, oraz normy emisji - 2 pozornie identyczne auta i jeden za drugim nawet dymu nie powącha - podobnie jak wyżej, nie ma też reguły.

3. patrząc na osiągi autostradowe - nie mają takiej mocy, o jakiej mówicie drodzy Panowie. Sorkens :-)

Żeby nie było - nie posiadam prywatnie sprzętu z takowym silnikiem i koło pędzla lata mi uprawianie dżihadu że "ma" lub "nie ma, ale za to mój to dopieeeero ma" - stwierdzam tylko to, co mówi mi moje doświadczenie z dużą ilością sprzętów z tym silnikiem.

Tzw opinie zasłyszane, ale nie z ust użytkowników (bo tu zawsze jest czynnik "mój penis jest dłuższy niż twój) potwierdzają te spostrzeżenia - gifty w 2,0 HDI są albo małe albo ich nie ma, albo są zayebiste, ale na WŁAŚCIWEJ hamowni, ale podchodzę do nich (w znacznej mierze) sceptycznie.

I tela w tem temacie...

Edit:

Aha i uważam, że generalnie 2,0HDi to dość dobre silniki.

Ale klękać przed nimi i bić czołem o glebę nie zamierzam - znam trwalsze konstrukcje, znam też dużo milsze w eksploatacji konstrukcje. HDi to silnik środka - niezły, ale bez rewelacji.

Chociaż przy takim "kultowym" 1,9 "hundert drajsyś - pimpe-dize" to mistrzostwo świata kultury i osiągów, no ale ja się nie znam :-)

Napisano

> Z tego co mówi mi doświadczenie eksploatacyjne tych silników, to:

> 1. Zależy od egzemplarza - są sztuki różniące się 1-2 cyframi VINu

> (numeru kolejnego ofc) i biegające baaaardzo różnie.

> Oba sprawne. [...]

Amen zlosnik.gif

Jak Ci pisałem mi tez to rybka ... relacje zdam jakoś w zimie bo wtedy razem z bratem prawdopodobnie będziemy hamować 1,8 oraz 2,0 TDCi w identycznych budach.

Napisano

> Ale 1,9 MJET też chyba nie są złe, po virusie 184 km można z nich

> wycisnąć, ile maja w serii to nie pamiętam.

Oplowskie cdti czyli Z19DTH (fiat MJ) seryjnie ma wg danych te 150KM. Dużo zależy jednak od tego czy jest z DPFem czy bez. Słyszałem, ze niestety egzemplarze z DPFem (takiego do niedawna miałem) mogą mieć niestety moc bliżej 140-145KM a te bez DPFa z kolei leciutko przekraczają 150KM.

Ten DPF m.in. jest powodem tego, iż te 185KM jest akceptowalną granicą podnoszenia mocy chipem bez natychmiastowych skutków ubocznych. Co do momentu obrotowego to slyszałem ,ze z fabrycznych 320Nm bezpiecznie idzie się do koło 380-400Nm, tutaj powodem jest skrzynia i dwumas.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.