Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ABS Failure......

Featured Replies

Napisano

Jako że mamy tydzień problemów z ABS to i moja bravka strzeliła dzisiaj focha....

Do pracy dojechałem normalnie i wszystko było cacy.......po pracy wsiadam w auto, przekręcam stacyjkę i czekam aż zgasną kontrolki.....i jak łatwo się domyślić ABS zastrajkował....W zeszłym roku miałem podobnie ale wystarczyło poruszać wtyczką przy pompie i zadziałało....dzisiaj ten manewr już nie pomógł....Bezpiecznik 60A cały.....

Co dalej?? Czy problem z przekaźniekiem dotyczył również sterowników w 1.6 16V z 96roku ??

Za wszystkie rady zgóry powdziękował smile.gif

Pozdrówka

Napisano
  • Autor

> diagnostyka komp i wio...

jutro pojade podłącze texe i się zobaczy....ale w zeszłym roku jak sprawdzałem był błąd "Pompa ABS" i wtedy miałem niedociśniętą wtyczkę do pompy (2pinową)

ps. przeglądałem manuala ze śmietnika i tamta centralka jest deko inna ...

Napisano

u mnie kontrolka ześwirowała w zeszłym roku

pomimo , że ABS działał prawidłowo , cały czas świeciła na liczniku kontrolka

dopiero wyjęcie licznika i przelutowanie kilku ścieżek załatwiło sprawę

wcześniej w ramach testów został podłączony licznik z innego bravo i kontrolka gasła

Napisano
  • Autor

> u mnie kontrolka ześwirowała w zeszłym roku

> pomimo , że ABS działał prawidłowo , cały czas świeciła na liczniku

> kontrolka

> dopiero wyjęcie licznika i przelutowanie kilku ścieżek załatwiło

> sprawę

> wcześniej w ramach testów został podłączony licznik z innego bravo i

> kontrolka gasła

U mnie niedziała ABS....przetestowane.

Napisano

> u mnie kontrolka ześwirowała w zeszłym roku

> pomimo , że ABS działał prawidłowo , cały czas świeciła na liczniku

> kontrolka

> dopiero wyjęcie licznika i przelutowanie kilku ścieżek załatwiło

> sprawę

> wcześniej w ramach testów został podłączony licznik z innego bravo i

> kontrolka gasła

U mnie z kolei nie świeci permanentnie, choć ABS działa (czasami hehe.gif) - poddałem się.

Napisano
  • Autor

Wczoraj jeszcze podociskałem wszystkie wtyczki, ale juz bez nadzieji ze to coś pomoże i poszedłem spać....dzisiaj rano wsiadam w auto i co?? oczywiście ABS działa.....Głównie molestowałem wtyczkę zasilająca pompe (2pionwa)....

Napisano

To ja będę stawiał na łamiący się kabelek czujnika ABS.

Napisano
  • Autor

> To ja będę stawiał na łamiący się kabelek czujnika ABS.

tyle że wtedy powinna się kontrolka zapalić po ruszeniu i stwierdzeniu przez abs że coś jest nie tak z którymś z czujników....U mnie wczoraj po prostu kontrolka nie zgasła (bez zapalania)

W zeszłym roku miałem podobnie i wtedy pomogło dociśnięcie kabelka zasilająceg pomp[e (wtyczka nie była zaskoczona)

Teraz już sam nie wiem

Napisano

U mnie sytuacja przedstawia się mniej więcej tak:

Czasem gdy jadę zapala się kontrolka ABS i się pali, zatrzymam się, zgaszę silnik, odpalę i kontrolka nadal się pali, dopiero po ruszeniu i nabraniu prędkości podróżnej większej 20km/h jest diagnostyka i jeśli wszystko jest ok to gaśnie. I wiem z komputera że to wina czujnika.

Napisano

> To ja będę stawiał na łamiący się kabelek czujnika ABS.

u mnie zaswieca sie na dziurach, a gaśnie przy bardzo powolnym wjeżdżaniu w zakręt gdy skręcam koła w prawo smile.gif i tak od kilku dni.( nie gaśnie gdy kręce na postoju)

Napisano

Ja też miałem zepsuty abs( mam centralkę lucas hella- cała srebrno-szara jednoczęściowa). Jeździłem po różnych mechaniorach i badali mi kompem i nie potrafili naprawić. Aż sam do tego usiadłem, kupiłem jedną pompę na Allegro - nie działała, potem drugą - przez tydzień było ok a potem też nie działała. Kontrolka nie gasła po włączeniu stacyjki. Nie ruszałem się samochodem, więc nie mógł to być błąd czujnika przy kołach, bo nie mogła ich przetestować, a ta centralka nie ma pamięci( po wyłączeniu stacyjki traci informacje o błędach). Okazało się, że we wszystkich trzech poszedł przekaźnik podający prąd na silnik pompy( styki się stopiły). Naprawiłem swoją i jeżdżę już tak dwa miesiące i wszystko jest ok yay.gif Sprawdziłem sterowniki tych kupionych na Allegro i w nich to samo( gdy styki przekaźnika połączyłem śrubokrętem pompa zaczęła działać), więc może tak być częściej. Wygląda na to, że nie jest to tylko przypadłość pomp Kelsey - Hayes( ta z manuala na kąciku). Jak rozpoznać, że to przekaźnik? Normalnie po włączeniu stacyjki słychać z pompy przy otwartej masce dwa cyknięcia i w chwili gaśnięcia kontrolki( czyli po kilku sekundach od cyknięć) obrót silnika( słychać to i czuć dotykając pompę). Jeśli nie obraca się silnik to prawie na pewno to wina przekaźnika. Naprawa łatwa - ja go rozmontowałem, przygiąłem blaszkę i zmontowałem albo można kupić nowy i wlutować zamiast starego.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

A więc dzisiaj problem powrócił i po podpięciu pod kompa pokazał się bład "Silniczek pompy (AKT).

Czy to problem z przekaźnikiem czy ze szczotkami silniczka jak mi sugerował mechanik??

Mój ABS wygląda tak....

282678601-img150.jpg

Jak się do niego dobrać??

post-86055-14352503482349_thumb.jpg

Napisano

> Czy to problem z przekaźnikiem czy ze szczotkami silniczka jak mi

> sugerował mechanik??

Mój abs wygląda podobnie, zaczynając od lewej masz silnik, elektrozawory i sterownik. U mnie pod spodem są kable idące ze sterownika do elektrozaworów i silnika. do serownika są podłączone wtyczką, Dwa najgrubsze to przewody silnika, cieniutkie są od elektrozaworów. Ja podłączyłem do przewodów silnika prąd bezpośrednio z aku i tym sposobem wyeliminowałem usterkę silnika( silnik chodzi wtedy cały czas). Tylko u mnie nie obyło się bez wymontowania abs-u z samochodu( inaczej nie sposób rozkręcić jednostki, a swój Abs rozkręciłem na części pierwsze, silniczek też). Tutaj masz angielski manual, jak rozebrać pompę Lucasa ( podobną w budowie) http://chomikuj.pl/nerwik/RepairingMareaABSunit.pdf

Autor wymienił przekaźnik i łożyska silnika. Ja tylko przygiąłem blaszkę stykającą przekaźnika, bo reszta chodziła i zmontowałem z powrotem. Działa bez zarzutu.

Napisano
  • Autor

> Mój abs wygląda podobnie, zaczynając od lewej masz silnik,

> elektrozawory i sterownik. U mnie pod spodem są kable idące ze

> sterownika do elektrozaworów i silnika. do serownika są

> podłączone wtyczką, Dwa najgrubsze to przewody silnika,

> cieniutkie są od elektrozaworów. Ja podłączyłem do przewodów

> silnika prąd bezpośrednio z aku i tym sposobem wyeliminowałem

> usterkę silnika( silnik chodzi wtedy cały czas). Tylko u mnie

> nie obyło się bez wymontowania abs-u z samochodu( inaczej nie

> sposób rozkręcić jednostki, a swój Abs rozkręciłem na części

> pierwsze, silniczek też). Tutaj masz angielski manual, jak

> rozebrać pompę Lucasa ( podobną w budowie)

> http://chomikuj.pl/nerwik/RepairingMareaABSunit.pdf

> Autor wymienił przekaźnik i łożyska silnika. Ja tylko przygiąłem

> blaszkę stykającą przekaźnika, bo reszta chodziła i zmontowałem

> z powrotem. Działa bez zarzutu.

Witam

Dzięki za odpowiedź i pdf'a.

Czyli mam rozumieć że muszę wyciągnąć cały abs?? Nie da się zdjąć samego sterownika jak w manualu ze śmietnika??

Czy po wyjęciu absu trzeba odpowietrzać układ jakoś inaczej??

U mnie z silniczka idą 2 kabelki zakończone wtyczką i sa wpięte w sterownik...czyli trochę inaczej niż u Ciebie, ale pomysł aby zapodać zasilanie w te kabelki skutecznie wyeliminuje uszkodzenie silniczka....

btw. czy takie przekaźniki sa dostępne?? bo wyglądają zabytkowo... ")

Czy po wyjęciu absu trzeba odpowietrzać układ jakoś inaczej??

Napisano

> Czyli mam rozumieć że muszę wyciągnąć cały abs?? Nie da się zdjąć

> samego sterownika jak w manualu ze śmietnika??

Ten abs jest pomyślany jako część nierozbieralna. u mnie są cztery śruby długie na ok. 5 cm. trzeba je odkręcić(są w czterech rogach i musisz mieć odpowiednio dużo miejsca na prawo od centralki) a następnie wyjąć sterownik też przesuwając w prawo. dla mnie niewykonalne przy zamontowanym abs-ie. w centralkach kelsey-hayes sterownik zdejmuje się do góry i dlatego można nie demontować abs-u

> Czy po wyjęciu absu trzeba odpowietrzać układ jakoś inaczej??

nie. standardowo odpowietrzasz przy każdym kole, aż przestanie lecieć powietrze

> btw. czy takie przekaźniki sa dostępne?? bo wyglądają zabytkowo... ")

to powinien być ten: http://www.tme.eu/przekaznik-spdt-3040a-12vdc-bez-obudowy/arts/pl/a21/fra12-of.html lub podobny. ale w zasadzie to wystarczy 5 minut i trochę skupienia i nie trzeba nowego montować. wyjmij tylko blaszkę, która się rusza i trochę ją przygnij, by stykała, gdy elektromagnes ją przyciągnie a potem załóż z powrotem. najwięcej zabawy jest ze sprężynką.

powodzenia!!

aha, możesz testować centralkę po wymontowaniu jej z auta. wystarczy, że podlączysz ją do złącza auta, nie musi być podłączona do przewodów hamulcowych. przestestuj ją sobie po naprawie, zanim ją zamontujesz z powrotem. musi przejść selftest. jeśli lampka zgaśnie, jest naprawiona.

Napisano
  • Autor

Dzięki za wszystko.....jak tylko znajdę chwilkę rozbiorę ustrojstwo. Jak by co to bede walił na forum... smile.gif

acha...czasami abs mi gaśnie po przekręceniu kluczyka, ale przy 30km/h jak się znowu testuje zapala się kontrolka. (wtedy powinno być słychać na chwilkę pompe, ale jest cisza)

Napisano
  • Autor

No i jaja...dzisiaj słoneczny dzień i ABS działa bez zająknięcia....

Może jednak to coś ze zlączami??

Zastrajkował jak zaczęło lać.

PS. Jednak trzeba będzie zająć się przekaźnikiem...

Napisano

a u mnie zas cos smiesznie działa, kontrolka zaswieca sie przy prędkosci powyzej 70km/h

Napisano
  • Autor

a u mnie dziwnym trafem zaczął działać jak nacisnąłem na miejsce gdzie przewody zasilające pompe wchodzą do niej.....

Może przewód zasilający pompe jest poluzowany.... hmm.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

odświeżam temat, dzis przy wymianie kół zauwazyłem ze przy lewym przednim dynda sobie kabelek smile.gif pojedynczy kabelek w rureczce z peszla, czyżby to od czujnika zuzytych klocków ? jest cos takiego wogole w BBM ? i czy moze to miec cos wspolnego z zaswiecajacą sie kontrolką ABS ? ( aaa kabelek widac ze był lutowany na koncu ale komus nie wyszło frown.gif i sie upierd... angryfire.gif )

Napisano

> odświeżam temat, dzis przy wymianie kół zauwazyłem ze przy lewym

> przednim dynda sobie kabelek pojedynczy kabelek w rureczce z

> peszla, czyżby to od czujnika zuzytych klocków ? jest cos

> takiego wogole w BBM ? i czy moze to miec cos wspolnego z

> zaswiecajacą sie kontrolką ABS ? ( aaa kabelek widac ze był

> lutowany na koncu ale komus nie wyszło i sie upierd... )

prawdopodnie czujnik zuzytych klockow hamulcowych jak jest tylko jeden kabelek

Napisano

Dotknij nim do tarczy, jak zapali się kontrolka od klocków to będziesz wiedział, że to od klocków smile.gif

Kabelek od klocków ma to do siebie, że co byś nie zrobił to i tak się po max kilku tysiącach urwie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Dotknij nim do tarczy, jak zapali się kontrolka od klocków to

> będziesz wiedział, że to od klocków

> Kabelek od klocków ma to do siebie, że co byś nie zrobił to i tak się

> po max kilku tysiącach urwie.

> Pozdrawiam BAS

nieprawda... wystarczy go zamontować zgodnie ze sztuką...

Napisano

a licznik dzienny kilometrów ci liczy bo ja wypiołem ten kabelek w peszlu to mi się przebieg dzienny skasował

Napisano

> a licznik dzienny kilometrów ci liczy bo ja wypiołem ten kabelek w

> peszlu to mi się przebieg dzienny skasował

nie ma on żadnego związku z przebiegiem... cud jakiś grinser006.gif

Napisano

> a licznik dzienny kilometrów ci liczy bo ja wypiołem ten kabelek w

> peszlu to mi się przebieg dzienny skasował

licznik liczy normalnie, ale czy ten dyndajacy kabelek moze miec cos wspolnego z koltroleczka abs ?

Napisano
  • Autor

> nieprawda... wystarczy go zamontować zgodnie ze sztuką...

Dokładnie....do czasu jak go zamontowałem tak jak powinien być czyli w swoich uchwytach tez mi zwisał...teraz po 8tys jak siedział tak siedzi na swoim miejscu.

Napisano

jeszcze pytanie o czujnik abs, jak to jest montowane ? wciskane ? przykrecane ? musze wkoncu zrobic te hamulce ....

poprosze o instrukcje obsługi wymontowania tego pascia frown.gif

Napisano

> jeszcze pytanie o czujnik abs, jak to jest montowane ? wciskane ?

> przykrecane ?

Jedno i drugie smirk.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

no i klops dzis zaswiecił abs sie na amen - nie gasnie nawet po ponownym odpaleniu i ruszeniu. frown.gif

Napisano

> no i klops dzis zaswiecił abs sie na amen - nie gasnie nawet po

> ponownym odpaleniu i ruszeniu.

wez miernik poodpinaj kazdy czujnik i posprawdzaj rezystancje na kazdym, zobaczysz czy czujniki masz sprawne

Napisano

zaczyna mnie juz irytowac to autko, dzis wsiadam przekrecam kluczyk i abs działa !, kontroleczka łądnie gasnie nawet nie musiałem ruszac z miejsca. Czekam na wolny garaz u w firmie, bede czyscił wszystkie czujniki, doczytałem wkoncu ze pykanie abs przy minimalnych predkosciach to własnie wina brudu lub zniszczenia zebatek, na forum pisali o czyszczeniu jednak nikt nie był pewny ze to własnie to jest przyczyna ( przypadkiem trafilem na forum awdii i tam chuopaki to przerabiali ) wiec mam nadzieje ze to pomoze. AAA doczytałem tez w instrukcji ze wyłaczenie abs nie powoduje innych skutkow w hamowaniu niz tylko jego brak.

Napisano

> powoduje innych skutkow w hamowaniu niz tylko jego brak.

I bardzo możliwe, że brak EBD a to przy takiej pogodzie nie jest fajne.

Pozdrawiam BAS

Napisano

a w instrukcji o tym nie piszą dziady, tak przypuszczałem ze tył mnie moze wyprzedzic wiec staram sie jezdzic po emerycku.

Napisano

> a w instrukcji o tym nie piszą dziady, tak przypuszczałem ze tył mnie

> moze wyprzedzic wiec staram sie jezdzic po emerycku.

Może masz Maryś lub instrukcję z przed 98 roku , to EBD wtedy nie było tylko zwykły korektor siły hamowania.

W tym przypadku brak ABS niczym nadzwyczajnym poza jego brakiem nam nie grozi.

Napisano

> Może masz Maryś lub instrukcję z przed 98 roku

no tak moja starsza pani to rocznik 96, ale trzyma sie kupy mimo drobnych potknięć

Napisano

> no tak moja starsza pani to rocznik 96,

W tym przypadku instrukcja nie kłamie.

Na twoim miejscu sprawdził bym silnik pompy ABS.

Jeżeli układ diagnozuje się poprawnie bez jazdy tzn nie wystąpił błąd czujnika przy kole.

Zastrzegam ,ze to tylko moja teoria bo nie miałem z tym ABS-em za wiele do czynienia. Czytałem tylko że lubią się wieszać szczotki w tym silniku z powodu zasyfienia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.