Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C + E w jaki sposób ??

Featured Replies

Napisano

Witam

Przymierzam się do zapisania na kurs prawa jazdy kat. C o raz E zlosnik.gif Aby przystąpić do tego kursu trzeba mieć oczywiście B, ale interesuje mnie czy za jednym razem/kursem mogę zrobić C + E czy niestety trzeba robić dwa oddzielne kursy i zdawać dwa oddzielne egzaminy ??

Jakie aktualnie sa koszta wyrobienia takiego prawka ?? w cenach kursu jako tako się orientuje, jak z cenami za egzamin ?? Dochodzą jeszcze jakieś dodatkowe opłaty ??

Pozdro 20.GIF

Napisano

> Witam

> Przymierzam się do zapisania na kurs prawa jazdy kat. C o raz E Aby

> przystąpić do tego kursu trzeba mieć oczywiście B, ale

> interesuje mnie czy za jednym razem/kursem mogę zrobić C + E czy

> niestety trzeba robić dwa oddzielne kursy i zdawać dwa oddzielne

> egzaminy ??

Musisz najpierw zrobic C i dopiero potem C+E. Nie ma mozliwosci rownoczesnego robienia kursow. Niestety.

> Jakie aktualnie sa koszta wyrobienia takiego prawka ?? w cenach kursu

> jako tako się orientuje, jak z cenami za egzamin ??

Koszt egzaminu na C: 182 zlote

Koszt egzaminu C+E: 195 zlotych

Napisano

> Witam

> egzaminy ??

> jako tako się orientuje, jak z cenami za egzamin ?? Dochodzą

> jeszcze jakieś dodatkowe opłaty ??

> Pozdro

musisz zrobic kat C (zdac egzamin) a nastepnie nie skladajac dokumentow w wydziale komunikacji o wydanie dokumentu skladasz wniosek o egzamin na kat C+E (kurs w zaleznosci od szkoly mozesz robic kurs jeden po drugim ) koszt egzaminu c+e 195zl

badania lekarskie z kat C wazne sa tez dla kategorii C+E (w wydziale komunikacji wyciagasz sobie odpis) lub jesli w tej samej szkole nauki jazdy , to bez tego

Napisano

> OK dzięki za info

tylko przypilnuj lekarza od badan , zeby na formularzu zaznaczyl kategorie C+E tez , bo po co placic dwa razy za te same badania.

tak samo po zdaniu na kat C nie skladasz wniosku o wydanie dokumentu , zeby nie placic dwa razy

Napisano

> OK dzięki za info

I lepiej sie pospiesz, zeby zdac C przed 10 wrzesnia.

Chociaz to i tak juz pewnie za pozno.

Napisano
  • Autor

> I lepiej sie pospiesz, zeby zdac C przed 10 wrzesnia.

> Chociaz to i tak juz pewnie za pozno.

A po 10 co będzie ?? jakaś podwyżka bo właśnie o tymn słyszałem tylko nie wiem co i jak dokładnie mi o uszy obiła siędata od 1 października....

Napisano

w niektórych wordach jeszcze zdarzy na jedno podejscie....

Napisano

a tak z czystej ciekawosci , co ma ulec zmianie ?

Napisano

> a tak z czystej ciekawosci , co ma ulec zmianie ?

zmiany

Napisano

> a tak z czystej ciekawosci , co ma ulec zmianie ?

W Polsce juz chyba obecnie oprocz prawa jazdy C wymagany jest kurs na przewoz rzeczy jesli chce sie pracowac jako kierowca.

Z tym ze ten kurs narazie z tego co wiem jest dosc tani (ponizej 1000zl) i trwa chyba dzien lub dwa. (niewiem bo pisze z pamieci).

W wielu krajach europejskich wogole nawet takie cos nie bylo wymagane.

Jednak od tych, ktorzy zdobeda prawo jazdy kat C po 10 wrzesnia 2009 roku, bedzie wymagane zrobienie bardzo drogiego i trwajacego dosc dlugo kursu. Przepisy te dotycza wszystkich krajow UE, ale wiem ze w roznych krajach ten kurs bedzie roznie wygladal.

W kazdym razie w Polsce podobno taki kurs bedzie kosztowal cos rzedu 8000zl.

Wszystko co napisalem opiera sie na mojej wlasnej wiedzy (wiec moglem cos zle napisac), i jesli ktos jest naprawde zainteresowany to polecam sie dokladnie dowiedziec co i jak.

Jedyne czego jestem naprawde pewny, to ze to bedzie dotyczyc tych, ktorzy dostana uprawniania na kat C po 10 wrzesnia 2009.

Napisano

> W Polsce juz chyba obecnie oprocz prawa jazdy C wymagany jest kurs na

> przewoz rzeczy jesli chce sie pracowac jako kierowca.

> Z tym ze ten kurs narazie z tego co wiem jest dosc tani (ponizej

> 1000zl) i trwa chyba dzien lub dwa. (niewiem bo pisze z

> pamieci).

650 placilem i trwal 2 dni po 5 godzin

> W wielu krajach europejskich wogole nawet takie cos nie bylo

> wymagane.

> Jednak od tych, ktorzy zdobeda prawo jazdy kat C po 10 wrzesnia 2009

> roku, bedzie wymagane zrobienie bardzo drogiego i trwajacego

> dosc dlugo kursu. Przepisy te dotycza wszystkich krajow UE, ale

> wiem ze w roznych krajach ten kurs bedzie roznie wygladal.

> W kazdym razie w Polsce podobno taki kurs bedzie kosztowal cos rzedu

> 8000zl.

> Wszystko co napisalem opiera sie na mojej wlasnej wiedzy (wiec moglem

> cos zle napisac), i jesli ktos jest naprawde zainteresowany to

> polecam sie dokladnie dowiedziec co i jak.

> Jedyne czego jestem naprawde pewny, to ze to bedzie dotyczyc tych,

> ktorzy dostana uprawniania na kat C po 10 wrzesnia 2009.

no slyszalem o tym , ze ma drozej byc i maja zrobic podobnie do kat D , wlasnie to powstrzymalo mnie porzed zrobieniem kat D

samo prawko tanio wychodzi , ale ten kurs , cena i dlugosc trwania odstraszajaca ....

z tego co sie orientuje to plyta poslizgowa itd i nieliczne osrodki w Polsce , jak robilem C+E (niedawno) pytalem sie wlasciciela firmy jak z tymi kursami na przewoz osob - stwierdzil , ze maja zamiar wykonywac to u siebie - za jakas czesc tej sumy , a w trakcie kursu beda wyjazdy na plyte poslizgowa do innnego miasta

ale jednak nie zdecydowalem sie jeszcze na dodatkowa literke w prawku ( najblizsza , ktora mam zamiar zrobic to A)

z tego co podal kolega powyzej , czesc tego "nowego" kursy na przewoz ma byc juz w samym kursie na prawo jazdy , to jest chyba zasadnicza zmiana jesli chodzi o sam kurs na prawko + egzamin (pomijajac uprawnienia potrzebne do wykonywania zawodu)

teraz nie jest tanio juz

kurs na kat C - 1800

kurs na kat E - 1800

kurs na przewoz rzeczy - 700

psychotesty - 100

badania lekarskie 140

+ egzaminy ( a to juz zalezy od "szczescia" i umiejetnosci )

u mnie kat C za pierwszym razem

E do C za 3cim ...

ps. dla autora watku jeszcze jedno info (jesli nie wiesz)

na kat C masz testy (egzamin teoretyczny) , na kat E do C tych testow juz nie ma (sama praktyka)

Napisano

> 650 placilem i trwal 2 dni po 5 godzin

No to sie niewiele pomylilem.

> z tego co podal kolega powyzej , czesc tego "nowego" kursy na przewoz

> ma byc juz w samym kursie na prawo jazdy , to jest chyba

> zasadnicza zmiana jesli chodzi o sam kurs na prawko + egzamin

Hmm a to by bylo wsumie dziwne.

Bo wtedy co z tymi, ktorzy chca zrobic tylko prawo jazdy a kursu nie beda potrzebowac?

> (pomijajac uprawnienia potrzebne do wykonywania zawodu)

> teraz nie jest tanio juz

> kurs na kat C - 1800

> kurs na kat E - 1800

> kurs na przewoz rzeczy - 700

> psychotesty - 100

> badania lekarskie 140

> + egzaminy ( a to juz zalezy od "szczescia" i umiejetnosci )

> u mnie kat C za pierwszym razem

> E do C za 3cim ...

Ja robilem w zeszlym roku na D to wyszlo mnie tak:

-kurs na D - 2500zl

-badanie lekarskie - 50zl

-egzamin (2x) - 183zl (x2) - chyba

I to wszystko co robilem, bo kursu na przewoz osob ani badan psyhologicznych nie potrzebowalem.

Napisano

Jeśli firma wykonuje przewozy na potrzeby własne to kursu na przewóz rzeczy nie potrzeba do C+E a jeśli jest normalnie to musi być kurs na przewóz rzeczy. Po dziesiątym września ma weiść 320h godzin kursu i ok 8kPLN za niego. Podobno poślizg będzie ok 3 miechy. Cena też może spaść bo na przewóz osób też miało tyle kosztować a już za 5,6kPLN można zrobić

Napisano

> Jeśli firma wykonuje przewozy na potrzeby własne to kursu na przewóz

> rzeczy nie potrzeba do C+E

Tzn chcesz powiedziec, ze jesli firma zajmuje sie np montazem okien, i kupi sobie ciezarowke i zatrudni kierowce do wozenia tych okien, to ten kierowca nie bedzie musial miec kursu?

Jestes tego pewny?

Wprawdzie polskich przepisow nie czytalem, ale czytalem irlandzkie.

I tutaj kurs jest potrzebny kazdemu, kto zamierza pracowac jako kierowca.

Nie potrzeba kursu tylko w takich sytuacjach:

1. Jazdy prywatne - czyli kupujesz sobie np ciezarowke i pomagasz szwagrowi w przeprowadzce, albo kupujesz autobus i zabierasz rodzine na wycieczke.

2. Jazdy sluzbowe pod warunkiem, ze nie jest to glowne zajecie. Czyli np wlasnie ten przyklad z oknami. Firma sprzedaje okna i zatrudnia pana X do montazu. Jesli pan X jest montarzysta okien a przy okazji tez prowadzi ciezarowke z tymi oknami do miejca montazu i spowrotem to nie musi miec kursu. Jesli jednak zatrudnia osobnego kierowce ktory bedzie jezdzil ta ciezarowka, to taki juz musi miec kurs.

3. Jazdy wolontariuszy. Czyli np dom spokojnej starosci posiada autobus. I ty zupelnie dobroczynnie zgadzasz sie pojechac tym autobusem zeby zabrac ich na wycieczke. W takiej sytuacji nie musisz miec kursu.

W pozostalych przypadkach musi byc kurs.

Ja wiem, ze przepisy moga sie roznic miedzy krajami, ale ta cala sprawa z kursem dla kierowcow wynika z jakiejstam dyrektywy europejskiej i wydaje mi sie, ze we wszystkich krajach powinno byc wmiare podobnie.

Napisano

> Tzn chcesz powiedziec, ze jesli firma zajmuje sie np montazem okien,

> i kupi sobie ciezarowke i zatrudni kierowce do wozenia tych

> okien, to ten kierowca nie bedzie musial miec kursu?

> Jestes tego pewny?

> Wprawdzie polskich przepisow nie czytalem, ale czytalem irlandzkie.

> I tutaj kurs jest potrzebny kazdemu, kto zamierza pracowac jako

> kierowca.

> Nie potrzeba kursu tylko w takich sytuacjach:

> 1. Jazdy prywatne - czyli kupujesz sobie np ciezarowke i pomagasz

> szwagrowi w przeprowadzce, albo kupujesz autobus i zabierasz

> rodzine na wycieczke.

> 2. Jazdy sluzbowe pod warunkiem, ze nie jest to glowne zajecie. Czyli

> np wlasnie ten przyklad z oknami. Firma sprzedaje okna i

> zatrudnia pana X do montazu. Jesli pan X jest montarzysta okien

> a przy okazji tez prowadzi ciezarowke z tymi oknami do miejca

> montazu i spowrotem to nie musi miec kursu. Jesli jednak

> zatrudnia osobnego kierowce ktory bedzie jezdzil ta ciezarowka,

> to taki juz musi miec kurs.

> 3. Jazdy wolontariuszy. Czyli np dom spokojnej starosci posiada

> autobus. I ty zupelnie dobroczynnie zgadzasz sie pojechac tym

> autobusem zeby zabrac ich na wycieczke. W takiej sytuacji nie

> musisz miec kursu.

> W pozostalych przypadkach musi byc kurs.

> Ja wiem, ze przepisy moga sie roznic miedzy krajami, ale ta cala

> sprawa z kursem dla kierowcow wynika z jakiejstam dyrektywy

> europejskiej i wydaje mi sie, ze we wszystkich krajach powinno

> byc wmiare podobnie.

Jazda na potrzeby własne to jazda samochodem ciężarowym w firmie która ma zapis że wykonuje transport na potrzeby własne. Niewiele rzeczy podchodzi pod to. Jak znajdę podam Ci podstawę prawną ok.gif

Napisano

Dziennik Ustaw z 2004 r. Nr 204 poz. 2088

USTAWA

z dnia 6 września 2001 r.

o transporcie drogowym1)

Rozdział 7a

Kierowcy wykonujący transport drogowy lub przewozy na potrzeby własne

Art. 39a. 1. Przewoźnik drogowy może zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta:

1) ukończyła 21 lat, z zastrzeżeniem ust. 2;

2) posiada odpowiednie uprawnienie do kierowania pojazdem samochodowym określone w ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym;

3) ukończyła odpowiedni kurs dokształcający kierowców, o którym mowa w art. 39b ust. 1;

4) nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do pracy na stanowisku kierowcy;

5) nie ma przeciwwskazań psychologicznych do pracy na stanowisku kierowcy.

2. Wymaganie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, nie dotyczy kierowcy wykonującego transport drogowy rzeczy pojazdem samochodowym lub zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej od 3,5 t do 7,5 t.

Art. 39b. 1. Osoba ubiegająca się o zatrudnienie po raz pierwszy na stanowisku kierowcy wykonującego transport drogowy jest obowiązana ukończyć kurs dokształcający:

1) kierowców przewożących rzeczy - dla kierowców pojazdów samochodowych konstrukcyjnie przystosowanych do przewozu rzeczy;

2) kierowców przewożących osoby - dla kierowców pojazdów samochodowych przeznaczonych konstrukcyjnie do przewozu powyżej 5 osób łącznie z kierowcą.

2. Kursy dokształcające, o których mowa w ust. 1, zwane dalej "kursami", są prowadzone przez wojewódzkie ośrodki ruchu drogowego, o których mowa w przepisach ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym.

3. Wojewódzki ośrodek ruchu drogowego przy organizacji i realizacji kursów jest zobowiązany do współpracy z organizacjami zrzeszającymi kierowców i przewoźników drogowych o zasięgu ogólnokrajowym.

4. Współpraca, o której mowa w ust. 3, obejmuje zwłaszcza uzgodnienie szczegółowego programu kursu oraz warunków i miejsca jego przeprowadzenia.

5. Dyrektor wojewódzkiego ośrodka ruchu drogowego potwierdza ukończenie kursu przez wydanie zaświadczenia o jego ukończeniu, a także prowadzi rejestr osób przeszkolonych i wydanych zaświadczeń.

6. Nadzór nad prowadzeniem kursów sprawuje wojewoda. W ramach nadzoru wojewoda może:

1) kontrolować sposób prowadzenia kursów oraz dokumentację z nimi związaną;

2) zawiesić prowadzenie kursów do czasu usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości.

7. Minister właściwy do spraw transportu, określi, w drodze rozporządzenia, ramowy program kursów, o których mowa w ust. 1, minimalny czas ich trwania, wzór zaświadczenia oraz rejestru, o których mowa w ust. 5, mając na względzie podniesienie kwalifikacji zawodowych kierowców wykonujących transport drogowy.

Art. 39c. 1. Kierowca wykonujący transport drogowy podlega badaniom lekarskim przeprowadzanym w celu stwierdzenia istnienia lub braku przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy.

2. Badania lekarskie, o których mowa w ust. 1, są wykonywane, z zastrzeżeniem ust. 3, w zakresie i na zasadach określonych w przepisach ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94, z późn. zm.5)), zwany dalej "Kodeksem pracy", z tym że badania okresowe przeprowadza się do czasu ukończenia przez kierowcę:

1) 55 lat - co 5 lat;

2) od 56 lat do 65 lat - co 2 lata;

3) powyżej 65 roku - corocznie.

3. Zakres badań lekarskich, o których mowa w ust. 1, obejmuje ponadto ustalenie istnienia lub braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdami, zgodnie z ustawą z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym.

4. Badania lekarskie, o których mowa w ust. 1, wykonują lekarze uprawnieni do wykonywania badań profilaktycznych, o których mowa w przepisach Kodeksu pracy, i posiadający dodatkowo uprawnienia do przeprowadzania badań lekarskich kandydatów na kierowców i kierowców określone w odrębnych przepisach.

Art. 39d. 1. Kierowca wykonujący transport drogowy podlega badaniom psychologicznym przeprowadzanym w celu stwierdzenia istnienia lub braku przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy.

2. Badania psychologiczne, o których mowa w ust. 1, są wykonywane:

1) w wieku do 55 lat - co 5 lat;

2) w wieku od 56 lat do 65 lat - co 2 lata;

3) powyżej 65 roku życia - corocznie.

3. Badania psychologiczne, o których mowa w ust. 1, są wykonywane w zakresie i na zasadach określonych dla kierowców w ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym.

Art. 39e. 1. Przewoźnik drogowy jest obowiązany do:

1) kierowania kierowców na badania lekarskie i psychologiczne, o których mowa odpowiednio w art. 39c i 39d;

2) pokrywania kosztów badań lekarskich i psychologicznych;

3) przechowywania przez cały okres zatrudnienia kierowcy orzeczeń lekarskich i psychologicznych oraz zaświadczeń o ukończeniu kursów dokształcających, jeżeli kursy te są wymagane;

4) prowadzenia dokumentacji: dotyczącej pracy kierowcy, a w szczególności pojazdów, którymi kierowca wykonywał przewozy, oraz czasu pracy kierowcy; przepis ten dotyczy dokumentacji prowadzonej niezależnie od ewidencji czasu pracy, o której mowa w art. 12911 Kodeksu pracy;

5) przekazania kierowcy z chwilą rozwiązania stosunku pracy orzeczeń i zaświadczeń, o których mowa w pkt 3, oraz wyciągu z dokumentacji, o której mowa w pkt 4;

6) wystawienia kierowcy zaświadczenia poświadczającego jego zatrudnienie oraz spełnianie wszystkich wymagań określonych ustawą.

2. Spełnienie przez przedsiębiorcę będącego pracodawcą obowiązku, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, uznaje się za równoznaczne ze spełnieniem obowiązków pracodawcy w zakresie wykonywania wstępnych i okresowych badań lekarskich, o których mowa w art. 229 § 1 i 2 Kodeksu pracy.

3. Minister właściwy do spraw transportu, określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowy sposób postępowania z dokumentacją związaną z pracą kierowcy oraz ustali wzory stosowanych dokumentów, w tym wzór zaświadczenia, o którym mowa w ust. 1 pkt 6, uwzględniając zakres niezbędnych informacji.

Art. 39f. Wymagania, o których mowa:

1) w art. 39a-39e, stosuje się odpowiednio do przedsiębiorcy osobiście wykonującego transport drogowy lub osób wykonujących osobiście przewozy na rzecz tego przedsiębiorcy;

2) w art. 39a ust. 1 pkt 2, 4 i 5 oraz art. 39c-39e, stosuje się odpowiednio do przedsiębiorcy osobiście wykonującego przewozy na potrzeby własne lub kierowcy przez niego zatrudnionego.

Napisano

> Hmm a to by bylo wsumie dziwne.

> Bo wtedy co z tymi, ktorzy chca zrobic tylko prawo jazdy a kursu nie

> beda potrzebowac?

w sensie , ze bedzie plyta poslizgowa i jazda w trudnych warunkach (nie wiem jak dokladniej to ma wygladac )

> Ja robilem w zeszlym roku na D to wyszlo mnie tak:

> -kurs na D - 2500zl

> -badanie lekarskie - 50zl

> -egzamin (2x) - 183zl (x2) - chyba

ja wyliczylem rzeczy potrzebne do wykonywania samego zawodu juz

zapomnialem jeszxcze o karcie kierowcy - 200zl i 70zl za wydanie prawka zlosnik.gif

> I to wszystko co robilem, bo kursu na przewoz osob ani badan

> psyhologicznych nie potrzebowalem.

no tu bez tego nie da rady

Napisano

> Witam

> egzaminy ??

> jako tako się orientuje, jak z cenami za egzamin ?? Dochodzą

> jeszcze jakieś dodatkowe opłaty ??

> Pozdro

Ja zrobiłem w maju C + kurs na przewóz rzeczy + badania psychologiczne = 3300zł. To najważniejsze rzeczy które musisz mieć aby ktoś chciał przyjąć Cię gdzieć do pracy (no i jeszcze najlepiej min 1rok doświadczenia;( ).

Jeśli chodzi o 10 września 2009 - jeśli data wydania kat C na prawie jazdy będzie po dziesiątym, to musisz robić kurs na przewóz rzeczy na nowych zasadach, czyli sama cena tego uprawnienia od 6000 pln w góre. Taka różnica nie wdając się w szczegóły co i jak ten kurs przebiegnie...

Napisano
  • Autor

> Ja zrobiłem w maju C + kurs na przewóz rzeczy + badania

> psychologiczne = 3300zł. To najważniejsze rzeczy które musisz

> mieć aby ktoś chciał przyjąć Cię gdzieć do pracy (no i jeszcze

> najlepiej min 1rok doświadczenia;( ).

> Jeśli chodzi o 10 września 2009 - jeśli data wydania kat C na prawie

> jazdy będzie po dziesiątym, to musisz robić kurs na przewóz

> rzeczy na nowych zasadach, czyli sama cena tego uprawnienia od

> 6000 pln w góre. Taka różnica nie wdając się w szczegóły co i

> jak ten kurs przebiegnie...

super pocieszyliście mnie hehe.gif to eraz raczej nie ma sensu już zaczynać się w to bawić frown.gif

Ale jeszcze co do tego mega drogiego kursu na przewóz rzeczy:

Jasli miał bym prywatną firmę (jednoosobową czyli tylko ja) musiał bym mieś ten kurs ?? A kurs na przewóz rzeczy obejmuje wszystko rozumiem nawet przewóz mat. sypkich (piaski żwirki tłucznie) ??

Napisano

> super pocieszyliście mnie to eraz raczej nie ma sensu już zaczynać

> się w to bawić

> Ale jeszcze co do tego mega drogiego kursu na przewóz rzeczy:

> Jasli miał bym prywatną firmę (jednoosobową czyli tylko ja) musiał

> bym mieś ten kurs ?? A kurs na przewóz rzeczy obejmuje wszystko

> rozumiem nawet przewóz mat. sypkich (piaski żwirki tłucznie) ??

nie musisz miec pod warunkiem , ze firma zajmowala by sie czyms innym niz uslugami transportowymi ( np budownictwem i przewozi te piaski ,zwirki tlucznie na teren budowy ) koledzy wyzej podali Ci ustawe jak to wyglada

Napisano

> zmiany

ten link dot. zmian ktore mialy wejsc po 10 wrzesnia ale 2008 roku

aczlowiek tez slyszalem ze kurs ma drastycznie zdrozec

Napisano

".....i ( np budownictwem i przewozi te piaski ,zwirki tlucznie na teren budowy ) koledzy wyzej podali Ci ustawe jak to wyglada "

na teren własnej budowy. chyba że przewozi sąsiadowi za friko ,bo jak mu da na "flache"to już jest cel zarobkowy. grinser006.gif

co do kursu to niewiem kiedy robiliście ale ja robiłem w 2004r i było 5 dni i kosztował 750zl

a 2 dni było dla tych co kiedyś juz mieli

Napisano

> ten link dot. zmian ktore mialy wejsc po 10 wrzesnia ale 2008 roku

> aczlowiek tez slyszalem ze kurs ma drastycznie zdrozec

Weszły ale na D 10 września 2009 ma wejść na C+E

Napisano

> Weszły ale na D 10 września 2009 ma wejść na C+E

a nie na C ?

Napisano

> co do kursu to niewiem kiedy robiliście ale ja robiłem w 2004r i było

> 5 dni i kosztował 750zl

> a 2 dni było dla tych co kiedyś juz mieli

bo niby powinno to twac 5 dni , ale w praktyce wyglada ,to tak ,ze sa to dwa dni - dwoch instruktorow - jeden z OZPTD , a drugi policjant lub ktos z ITD

a czas trwania wg ustawy (mam przed soba zaswiadczenie o ukonczeniu)

liczba godzin teoretycznych 30

liczba godzin zajec praktycznych 4:35

wczesniej nie mialem , moj pierwszy kurs

Napisano

> Nie ma znaczenia. C i C+E

sorki rzeczywiscie nie ma znaczenia smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.