Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Głośniki w A[G]-przód

Featured Replies

Napisano

Witam.

Z racji tego ,że oryginalny głośnik zaczął mi (pierdzieć ) mam pytanie co włożyc w przednie drzwi do astry G.

Wiem ,że dla takich jak ja słuchaczy te oryginały dają nawet nieźle rade ( nie jestem zapalonym melomanem)i nie zamierzam dokładać wzmacniaczy i wygłuszeń ,Wystarczy jak w miarę cyka .Jednak oryginały jakby już trochę papierowe .I to juz raz zmieniane .

Chciałbym dobrac cos na zasadzie plug & play ,bez rzeźby .No i na jakości nie tracić a trochę zyskać ,

Napędzane są Alpine CDE XXXX.

Nie mam doświadczenia w CA

Pozdrawiam

Pawelek_S

Ps.jestem zwolennikiem miękkich bassów (chyba tak na to się mówi).

Na forum CA jakoś cisza, uprzedzam że tam pytałem wcześnniej

Napisano

Nie wiem jaki przedział cenowy Cię interesuje, ale od siebie polecam np tu : Aledrogo

Są tam dystanse do AII, ale czy pasują nie wiem. Mam te głośniczki w Golfie. Sporo się naczytałem, zanim zanabyłem i nie żałuję ok.gif

Napisano

> Witam.

> Z racji tego ,że oryginalny głośnik zaczął mi (pierdzieć ) mam

> pytanie co włożyc w przednie drzwi do astry G.

> Wiem ,że dla takich jak ja słuchaczy te oryginały dają nawet nieźle

> rade ( nie jestem zapalonym melomanem)i nie zamierzam dokładać

> wzmacniaczy i wygłuszeń ,Wystarczy jak w miarę cyka .Jednak

> oryginały jakby już trochę papierowe .I to juz raz zmieniane .

> Chciałbym dobrac cos na zasadzie plug & play ,bez rzeźby .No i na

> jakości nie tracić a trochę zyskać ,

> Napędzane są Alpine CDE XXXX.

> Nie mam doświadczenia w CA

> Pozdrawiam

> Pawelek_S

> Ps.jestem zwolennikiem miękkich bassów (chyba tak na to się mówi).

> Na forum CA jakoś cisza, uprzedzam że tam pytałem wcześnniej

ostatnio zamontowałem zestaw PowerBass odseparowany z głośnikiem, jak dobrze pamiętam, głębokim na około 62-64 mm na dystansach

rzeźbić nie trzeba dystanse mają wywiercone otwory które idealnie pasują w otwory po fabrycznych głośnikach, trzeba tylko nawiercić otwory w mdf-ie na głośniki

nic nie obciera (szyba i tapicerka) gra też znośnie choć jest napędzane radiem fabrycznym (w poprzednim aucie grało po jvc i wrażenia były dużo lepsze ale fabryczne radio ma dla mnie inne zalety a melomanem też nie jestem)

gwizdki poszły w trójkąty górne i trzymają się tylko na gąbce, nie dało się ich włożyć w fabryczne mocowania, ale w graniu im to wcale nie przeszkadza

porównywałem jak grają fabryczne mając z jednej strony fabrykę a z drugiej PowerBass-a i jak dla mnie to różnicy nie było (no może niewielka)

pozdrawiam

s.

Napisano

> porównywałem jak grają fabryczne mając z jednej strony fabrykę a z

> drugiej PowerBass-a i jak dla mnie to różnicy nie było (no może

> niewielka)

> pozdrawiam

> s.

Rożnica była by i to znacząca ale dopiero po zmianie radia i daniu wzmacniacza.

Co do autora wątku, to z samego głośnika nie wydobędziesz nie wiadomo czego, najlepiej było by kupić maty do drzwi, do tego głośniki i wzmacniacz. Nie wiem czy jest sens kupować np. Hertz jeżeli i tak ich nie wykorzystasz. Tak jak sleszcz pisał różnica bedzię nie wielka. Ale jak już, no to hertz, helix dark blue, powerbass tez ok, no i do tego dystanse. Najlepiej MDF zaimpregnowane.

Napisano
  • Autor

Ok, dzięki za rady ,wygłuszenie drzwi i takie tam brałem pod uwagę ale to trochę starannej pracy trza włożyć no i nigdy tego nie robiłem a samo rozbieranie boczków i tych folii mnie zniechęca .

I tak już są lekko naciągane te folie po montażu szyb el. na tyl.Szczególnie przód od kierowcy .

Ale kto wie może się skuszę a jakie to maty i co dokładnie wyklejać , (całe wnętrze drzwi?)może jakiś link ,oby nie na CA bo tam jakaś cisza,

Napisano

W G tez bede wymienial glosniki. Jakis czas temu kupilem do fki firmy Phonocar. Nie sa tanie i nie za drogie wink.gif. Grają znakomicie w polączeniu z PIONEER DEH-2100. Do A II tez kupie tej firmy glosniki.

Nie trzeba glosno słuchac muzyki aby uslyszec bas ok.gif

Tutaj jest juz nowa linia glosników. http://www.allegro.pl/item712375820_golf_astra_phonocar_165mm_sopran_zwrotnica_mdf.html

W fce mam jeszcze ze starszej linii Y-line. Juz niedostepna. Kiedys kosztowały okolo 200zł. Teraz taniej.

Napisano
  • Autor

No o właśnie niedrogo i może to jest to .Wiem ,że moge sam szukać na allegro ale usłyszałbym je dopiero jak kupię a mi właśnie chodzi o coś co ktos zna i poleca.

Taki ze mnie cfffaniak ok.gif

Napisano

Takie mam u siebie w F, natomiast do G zamiontuje takie jak pokazałem w linku powyzej. Dla kolegi poleciłem i kupił. Grają znakomicie ok.gif

282739921-PHOT0001.JPG

post-118493-14352503786601_thumb.jpg

Napisano

Przepraszam, że się wcinam z offtopikiem ale nie chce zakładać nowego tematu, a szukajka jakoś mi nie pomogła...

Nie działa mi głośnik wysokotonowy w tylnych drzwiach (też Astra G). Czy TTTM, czy może coś mi padło? Może takie głośniki w ogóle nie są przewidziane z tyłu? sciana.gif

Z góry dzięki za odpowiedź, chcciaż jak pomyślę o rozkręcaniu drzwi to mi się słabo robi pad.gif

Napisano

To nawet nie wiesz czy masz? Ja nie mam tam głosników w tych miejscach. Mam tylko te większe na dole w tylnych drzwiach oraz z przodu gwizdki oraz na dole w drzwiach.. Z jednej strony gra a z drugiej nie? Mówisz o tych malutkich ,,gwizdkach" przy klamkach z tyłu?

Napisano

> To nawet nie wiesz czy masz?

mlot.gif No nie wiem... bo grać to tam nic nie gra, a drzwi się boję rozkręcać, żeby zobaczyć co tam w dziurze piszczy

> Ja nie mam tam głosników w tych

> miejscach. Mam tylko te większe na dole w tylnych drzwiach oraz

> z przodu gwizdki oraz na dole w drzwiach..

Ja mam tak samo

> Z jednej strony gra a

> z drugiej nie? Mówisz o tych malutkich ,,gwizdkach" przy

> klamkach z tyłu?

Tak, dokładnie. Z tyłu gają tylko duże, nazwijmy je niskotonowe. Te małe przy klamkach ani mru mru. W książce do Astry nic nie znalazłem o moim problemie

Napisano

Zapewne ich tam nie masz, jesli wogóle tam jest ich miejsce.

Bede zmienial glosniki to zajrze tam. Czy wogole tam dochodza jakies kable... zlosnik.gif

Tapicerke drzwi zdjąc to zadna filozofia. Niema czego sie bać zlosnik.gif

Napisano

ok te phonacary z allegro maja zwrotnice.... a oryginalnie niema ich w A G ....? to na jakiej zasadzie dzialaja soprany..? a jesli chodzi o w/w glosniczki to mialem ten starszy model w Matizie yellow line czy jakos tak i graly nawet nawet pod JVC chyba tez sie znowy dam skusic i do G zakupie

Napisano

Po prostu zwrotnice są pominięte. Jest tak samo jak w f. Po prostu kabel się rozchodzi na dwa głosniki. Tylko tyle. Niema zwrotnic. Mozesz ja podłączyć w drzwiach i zwrotnice tam zamontować jesli zechcesz.

Napisano

> Zapewne ich tam nie masz, jesli wogóle tam jest ich miejsce.

> Bede zmienial glosniki to zajrze tam. Czy wogole tam dochodza jakies

> kable...

> Tapicerke drzwi zdjąc to zadna filozofia. Niema czego sie bać

U mnie były fabryczne głośniki nisko i wysoko tonowe z przodu i z tyłu. Czyli w sumie 8 głośników w całym aucie. Były bo są już wymienione wink.gif

Napisano

Czekaj, bo troche zawile to napisaleś... To jakich nie miałeś fabrycznie ?

Napisano
  • Autor

xhejn Aby zobaczyć czy masz z tyłu te małe gł. wystarczy ta sitkowa osłonkę podważyć cienkim np.płaskim nożem i osłonka wyskoczy potem klick i jest na miejscu.

Czasem jak masz tył przyciszony to można ich nie słyszeć ,bo one ogólnie ciszej grają są po prostu jako tło i jak jeszcze ściszone to nie usłyszysz .

Ja mam radio alpine i ogólnie to je słychać ale żeby tak wyraźnie to nie,Trzeba się wsłuchac tym bardziej jak front odkręcony mocniej

Napisano

Jak będe na dole, w garażu to sprawdzę. Chociarz przykładałem ucho i nic nie słyszałem

Napisano

> Ok, dzięki za rady ,wygłuszenie drzwi i takie tam brałem pod uwagę

> ale to trochę starannej pracy trza włożyć no i nigdy tego nie

> robiłem a samo rozbieranie boczków i tych folii mnie zniechęca .

Z tego co ja sie orientuje, to jak się decydujesz na wygłuszanie to folie trzeba i tak zedrzeć, ściąganie boczków nie jest takie straszne (no może na początku) od razu wyposaż się w zatrzaski bo pewnie pare ci sie pourywa. Jeżeli bedziesz wygłuszał to pewnie tymi tańszymi matami tu trzeba liczyć się z ich wagą, mogą ci opaść drzwi. Ja też planuje wygłuszenie, samo klejenie po dobrym wyczyszczeniu (odtłuszczeniu) to chyba nic strasznego, jednak nie mam w planie wyklejanie całych drzwi ze wzgledu na wagę mat. Co do głośników z serii Y-line też mam takie, czy grają tak pięknie hm... moim zdaniem grają nie wiele lepiej od seryjnych (pod radio pionek DEH 4700) do nich wzmacniacza nie trzeba bo są słabe.

> Ale kto wie może się skuszę a jakie to maty i co dokładnie wyklejać ,

> (całe wnętrze drzwi?)może jakiś link ,oby nie na CA bo tam jakaś

> cisza,

Maty sa twarde i miekkie, twarde do wewnatrz miekkie na zewnątrz, jakie? To już sam musisz zdecydować, APP są dość tanie i często polecane. Najlepiej wygłuszyć wszystko ale jak już pisałem waga z czasem zrobi swoje.

Napisano

> Po prostu zwrotnice są pominięte. Jest tak samo jak w f. Po prostu

> kabel się rozchodzi na dwa głosniki. Tylko tyle. Niema zwrotnic.

> Mozesz ja podłączyć w drzwiach i zwrotnice tam zamontować jesli

> zechcesz.

Gdyby nie było zwrotnic tweetery polecą w 10 minut. Zwrotnica to kondensator (kondensator+cewka) zamontowane na głośniku.

Napisano

> Gdyby nie było zwrotnic tweetery polecą w 10 minut. Zwrotnica to

> kondensator (kondensator+cewka) zamontowane na głośniku.

Tak tylko w kwestii uzupełnienia wink.gif Zwrotnice to nic innego jak filtry górno- i dolnoprzepustowe, których zadaniem jest odseparowanie częstotliwości i podanie na poszczególne głosniki (po co podawać dźwięki o częstotliwości 8 kHz na głośnik niskotonowy, skoro on ma pasmo przenoszenia powiedzmy 800 Hz). Najprostrzym filtrem górnoprzepustowym jest zwykły kondenstator, tak jak prawisz. Częstym błędem jest dosłowne odczytywanie mocy z głosnika wysokotonowego, np.: napisane jest na nim 40W, ale nie oznacza to, że taką moc wytrzyma. Oznacza to, że jest przewidziany do zestawu głosników (np. kolumny) o takiej mocy. Tak naprawdę, to wystarczy pewnie ze 2W całego pasma częstotliwości aby go spalić.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Mówiąc o foliach na drzwiach miałem na myśli oszczędzenie ich bo ja ma boczne poduchy i właśnie folie w drzwiach nie stanowią w tym przypadku tylko osłony ale przede wszystkim współgrają z całym systemem air i jak będą się marnie trzymac lub będą porwane to kiszka .A każdy demontaż jednak odciska na nich piętna ,demontaż zaś boczków to pikuś PAN PIKUŚ Tak więc ciągle zastanawiam się nad dodatkowym wygłuszaniem tylko z tego powodu .

Napisano

> Tak więc ciągle zastanawiam się

> nad dodatkowym wygłuszaniem tylko z tego powodu .

Widzę, że stoisz przed podobnym dylematem jak ja. Ja zamontowałem ostatnio do Aśki Hertz ESK 165 i również mogę je polecić póki co. Szkoda, że teraz muszę jeździć z otwartymi oknami (brak klimy), bo basu w zasadzie nie ma smile.gif Póki co napędzam je Pioneer DEH-P6000UB, ale zamierzam podpiąć wzmacniacz. Podobno tym głośnikom szczególnie służy wygłuszenie ja się nie zdecydowałem jednak i trochę żałuję, bo okazało się, że od strony kierowcy folia wisiała bezwładnie przyklejona w górnych rogach taśmą malarską frown.gif Gdybym miał materiały, to ściągnąłbym również od strony pasażera.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.