Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

termostat w silniku z16se

Featured Replies

Napisano

Mam 2 astry jedna z silnikiem z16se druga 16szr, jak kupielm pierwsza termostat byl walniety w tej tez jest bo temperatura jak jade ledwo sie podnosi troche lepeij w miescie bo ma te 80-85C

W z16se tez jest pod rozrzadem? denerwuje to bo koszty wymiany sa duze w stosunku do ceny termostatu

Wiec pytanie jaki kupic zeby wytrzymal troche bo pierwszy wytzrymal mi 2 lata. I zawsze sie zastanawiam jak sie placi praktycznie za wymiane rozrzadu to czy nie wymienic ?

Napisano

Witam. W Z16SE termostat również jest pod rozrządem. Niestety wytrzymałość termostatów w naszych silnikach to czysta loteria. Jak kupisz Wahlera to przynajmniej przez dwa lata bedziesz miał spokój. Pozdrawiam

Napisano

> Witam. W Z16SE termostat również jest pod rozrządem. Niestety

> wytrzymałość termostatów w naszych silnikach to czysta loteria.

> Jak kupisz Wahlera to przynajmniej przez dwa lata bedziesz miał

> spokój. Pozdrawiam

To raz . Dwa , przed montażem nowy termostat koniecznie trzeba sprawdzić czy zaczyna otwierać się przy 92* idea.gif

Napisano

> Jak kupisz Wahlera to przynajmniej przez dwa lata bedziesz miał

> spokój. Pozdrawiam

Mam nadzieję, że jestem wyjątkiem potwierdzającym regułę. U mnie Wahler wytrzymał 2 miesiące.

Napisano

> Mam nadzieję, że jestem wyjątkiem potwierdzającym regułę. U mnie

> Wahler wytrzymał 2 miesiące.

Tak jak napisałem to loteria hehe.gif

Napisano

> Mam nadzieję, że jestem wyjątkiem potwierdzającym regułę. U mnie

> Wahler wytrzymał 2 miesiące.

To nie chodzi o wyjatki a jakie raczki braly udzial w produkcji.

Czy male chinskie, czy tak jak swiece Bosha czarne z RPA.

Jak trafisz w ktores z nich to masz pecha grinser006.gif

Moj takze Wahler jakos dziala juz ponad 2 lata.

Napisano

Nie sądzę, żeby w produkcji termostatów brały udział jakiekolwiek rączki wink.gif. Obecny Wahler trzyma się dzielnie już od niespełna roku.

Napisano

ak nie chcesz placic jak za rozrzad to nie dawaj do serwisu tylko poszukaj mechanika . jezeli chcesz to zrob sam lub zapoznaj sie z tym rozwiazaniem http://www.astra.bydgoszcz.pl/forum/viewtopic.php?t=1221 .dla nie wprawionych to tylko 15-20 min roboty . unikasz dlubania przy rozrzadzie . pojezdzisz troche w roznych temperaturach i zdecydujesz czy czy oplaca sie rozbierac rozrzad teraz czy dopiero jak bedziesz mial termin na wymiane rozrzadu .

Napisano

> Nie sądzę, żeby w produkcji termostatów brały udział jakiekolwiek

> rączki . Obecny Wahler trzyma się dzielnie już od niespełna

> roku.

Mój dzielnie 2,5 roku się trzyma.

Poprzedni rozwalił się tak że ośka na której "jeździ" zaworek wyskoczyła z górnego mocowania hmm.gif

Napisano

> Jak wklejasz link to zaznacz, ze trzeba sie tam zarejestrowac,

> aby zobaczyc dany temat

Albo niech poda swój login i hasło... grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> Jak wklejasz link to zaznacz, ze trzeba sie tam zarejestrowac,

> aby zobaczyc dany temat

sorki .specjalnie dla ciebie i tych ktorym sie spieszy

.

W przypadku uszkodzenia termostatu w pozycji otwartej (niedogrzanie silnika )można dokonac naprawy bez ingerencji w uklad rozrzadu szczególnie jeśli usterka nas zastanie w trasie . przedstawiam kolegom sposób na usprawnienie ukladu chlodzenia . do dokonania naprawy potrzebne będą :1nowy –sprawny termostat .2 kombinerki ,3 wkretak 4 dodatkowa opaska zaciskowa .

Spuszczamy ok.polowy pojemnosci ukladu chlodzenia .zdejmujemy opaski zaciskowe na wezu od silnika do chlodnicy (tzw swinski ogon) .zaznaczamy na wezu miejsce gdzie daje się wyczuc koniec krocca silnika i demontujemy waz .

Sprawny termostat wciskamy do weza na taka glebokosc aby najszersza czesc termostatu znalazla się w uprzednio zaznaczonym miejscu .przed ta operacja dobrze jest rozgrzac koncowke weza w uprzednio spuszczonym plynie aby był bardziej elastyczny i ew .posmarowac delikatnie waz od srodka olejem silnikowym .do wciskania możemy uzyc kombinerek lub klucza nasadowego o srednicy zblizonej do srednicy termostatu . operacje wciskania przeprowadzamy ostroznie aby nie uszkodzic termostatu..tak przygotowany element montujemy na swoje m-sce i zakladamy opaski zaciskowe. Ponieważ termostat w takim stanie bylby narazony na zmiane swojego ms.ca w kierunku chlodnicy pod wplywem temperatury i cisnienia plynu to ok. 1mm za zaznaczonym m-scem zakladamy dodatkowa opaske zaciskowa co uniemozliwi zmiane polozenia termostatu oraz nie pozwoli aby plyn znalazl jakies obejscie zaworu jakim jest termostat do momentu otwarcia .zalewamy uklad chlodzenia ,odpowietrzamy i robimy jazde probna .powyzszy stan ilustruje zdjecie http://img57.imageshack.us/img57/7661/obraz003.jpg

Do zastosowania takiego rozwiazania zmusila mnie sytuacja która opisalem na forum http://www.astra.bydgoszc...opic.php?t=1003

Od momentu zastosowania tego rozwiazania uplynelo troche czasu . przejechalem ponad 40 tys.km i nie zauwazylem zadnych ubocznych i niepozadanych skutkow jeśli chodzi o prace silnika .na ponizszych zdjeciach prezentuje wskazania temperatury silnika .dla porownania pozwolilem sobie na wykonanie dodatkowych pomiarow wykonanych multimetrem które przedstawiaja temp.mierzone w gornej czesci chlodnicy (lewy rog ) awiec na samym wejsciu

w moim przypadku zostal zastosowany termostat Vernet 4324.89.który wystepowal w samochodach Reno 12 oraz Dacia . jeżeli ktos będzie zainteresowany zakupem takiego to proszę zwrocic uwage na cyfry wystepujace po kropce . to jest temp otwarcia .z tym indexem wystepuja również na 86*.dodam ze stosujac ten termostat unikamy klopotow z wciskaniem go do weza

Zwracam uwage ze powyzsze rozwiazanie jest możliwe do zastosowania tylko i wylacznie w przypadku blokady termostatu w pozycji otwartej (niedogrzania silnika ). Nie nadaje się do stosowania w przypadku blokady termostatu w pozycji zamknietej .

Wniosek jaki się nasuwa jest nastepujacy: choc uszkodzony termostat pozornie blokuje przeplyw plynu to w trakcie rozgrzewania silnika maly obieg daje sobie rade z przemieszaniem plynu który się znajduje miedzy termostatami i nie ma wplywu na podwyzszenie temp .

Zdjec w trakcie jazdy nie robilem ale dodam ze wskazowka utrzymuje się w przedziale grubosc wskazowki nad 90* do kreski pomiedzy 90 a 100 a wiec pozornie 95* . proszę kolegow o ew. uwagi na temat tego rozwiazania .

marpas

Napisano

witam kol lelka . jasli uznacie ze to jest rozwiazanie wlasciwe to proponuje to wrzucic na manuale bo cos mi nie wchodzi .

Napisano

> sorki .specjalnie dla ciebie i tych ktorym sie spieszy

Podziekowal biglaugh.gif

Jesli mnie pamiec nie myli, a moze old.gif to podobne rozwiazanie juz

bylo opisywane tutaj.

Szkoda ze Azja wywczasowywuje sie, zaraz by odnalazl w szukajce,

mi sie nie chce hehe.gif

Napisano

tak kiedys to opisalem ale bez zdjec tyle ze dyskusja sie zakonczyla stwierdzeniem ze najlepszym m-scem dla termostatu jest to ktore przewidzieli konstruktorzy oraz snuciem przypuszczen na temat ew. uwalenia upg.

Napisano

> tak kiedys to opisalem ale bez zdjec tyle ze dyskusja sie zakonczyla

> stwierdzeniem ze najlepszym m-scem dla termostatu jest to ktore

> przewidzieli konstruktorzy oraz snuciem przypuszczen na temat

> ew. uwalenia upg.

Ogolnie wedlug mnie temat nie jest glupi.

W moim przypadku, mam termostat osobno z ladnym dostepem

i moge wymieniac kiedy chce.

Ale koledzy z silnikami 8v powinni zapamietac te rozwiazanie,

aby nie meczyc sie z rozrzadem gdy padnie im termostat.

Napisano

> Ale koledzy z silnikami 8v powinni zapamietac te rozwiazanie,

> aby nie meczyc sie z rozrzadem gdy padnie im termostat.

tak ale tylko w przypadku jak sie zawiesi w pozycji otwartej .

szkoda ze nie moge przerzucic zdjec bo dopiero wtedy widac jak sie zachowuje zegar i dla porownania jest wskazanie multimetru czujnik wlozony na wejsciu do chlodnicy od zewnatrz .

Napisano

Zgłaszam się na ochotnika aby to wypróbować bo właśnie mi padł termostat i wskazówka prawie się nie podnosi.

Chyba, że ktoś mądry wskaże, że może to zaszkodzić silnikowi.

Zdam relację za jakiś czas, chociaż jak pisze marpas jeździ już dosyć długo bez problemów.

Napisano

powodzenia, mam nadzieje ze zdasz relacje z wyniku .pamietaj ze jesli sie zdecydujesz na oryginalny termostat to dobrze jest koniec weza zamoczyc w goracej wodzie aby byl b.elastyczny i trzeba ostroznie go wciskac do weza . marpas

Napisano

> No ale przecież w tym drugim wątku masz linki do imageshack:

> 1 -moment otwarcia

> 2 -moment otwarcia

> 3-1 min po otwarciu

> 4-1 min po otwarciu

> 5-m-sce pomiaru

> 6-zastosowany termostat

> 7m-sce montazu

tak ale to jest na akp.bdg a tutaj te zdjecia nie weszly a bynajmniej mnie sie nie ujawniaja sa tylko puste m-ca

Napisano

> tak ale to jest na akp.bdg a tutaj te zdjecia nie weszly a bynajmniej

> mnie sie nie ujawniaja sa tylko puste m-ca

Bo sa za duze, wagowo musialbys zmiejszyc z okolo 1mb na max 100kb.

Napisano

> wieczorem postaram sie podac linki do zdjec

linki nie chca dzialac ale te ktore podal kol .bonnard z innego watku sa ok. i daja pelen poglad z tym ze 4 i 5 sa takie same

Napisano

> Szkoda ze Azja wywczasowywuje sie, zaraz by odnalazl w szukajce,

> mi sie nie chce

mi też nie, jestem pierwszy dzień po urlopie (w tym od neta 16 czy 17 dni) zlosnik.gif

w temacie: Wahler czy Vernet, jeden, za przeproszeniem, pies

własne doświadczenia już nieraz opisywałem ;-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.