Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bezobsługowy akumulator OPEL - jak dolać wody

Featured Replies

Napisano

Jak dolac wody do niego? Trzeba zdjąc cała górna pokrywkę?? Próbował ktoś dolewać do tego akumulatorka wody??

Napisano

> Jak dolac wody do niego? Trzeba zdjąc cała górna pokrywkę?? Próbował

> ktoś dolewać do tego akumulatorka wody??

Po co?

Napisano

Jak jest bezobsługowy to się nie da dolać i się nie dolewa.

Napisano
  • Autor

Bo przypuszczam, że jest mało wody i dlatego słabo trzyma - a ma dopiero 4 lata...

Napisano

> Bo przypuszczam, że jest mało wody i dlatego słabo trzyma - a ma

> dopiero 4 lata...

mój firmy Varta też bezobsługowy wytrzymał tylko dwa

Napisano

> dopiero 4 lata...

To jest akumulator jak sama nazwa wskazuje bezobslugowy - nie da sie dolac wody. Niestety akumulatory Opla nie sa z gornej polki - srednia zywotnosc 5 lat.

Napisano

> dopiero 4 lata...

i wystarczy, kup Centrę Futurę dają gwarancję na 3 lata.

Napisano

> dopiero 4 lata...

To juz kupe czasu wytrzymał rotfl.gif

W moim SC taki aku padł po 2 latach - i do tego był to nagły zgon - wszedłem do supermarketu (wszystko było ok) jak wyszedłem to juz nie dawał znaków życia - ponoć pękła cela frown.gif

Napisano

> i wystarczy, kup Centrę Futurę dają gwarancję na 3 lata.

Ja miałem w golfie parę lat temu z Centry jakiś super akumulator nie pamiętam nazwy i wytrzymał akurat tyle ile było gwarancji czyli dwa lata.To samo było z super Vartą ,następny jaki kupię będzie to najzwyklejszy aku jaki znajdę ,bo wytrzyma tyle samo a będzie o 50% tańszy

Napisano

Ja dolewałem i zapewniam ze się da zlosnik.gif musisz się tylko pomęczyć z klapką i korkami bo siedzą dosyć mocno ale powoli nie robiac spustoszenie a podważając na przemian da sie to zrobić.Szeroki nóż i duży śrubakręt i da radę ok.gif

Napisano

> To jest akumulator jak sama nazwa wskazuje bezobslugowy - nie da sie

> dolac wody. Niestety akumulatory Opla nie sa z gornej polki -

> srednia zywotnosc 5 lat.

No nie do końca.... smile.gif

Niestety ale nie ma akumulatorów dosłownie "bezobsługowych". Te się tak nazywają aby kupić nowy jak padnie a nie reanimować zlosnik.gifzlosnik.gif Bo Polak potrafi wink.gif Wystarczy zerwać naklejkę i będzie widać ową "bezobsługowość" wink.gif

A co do żywotności to ja mam już 9 lat (w czerwcu będzie 10) i działa pięknie. Tylko zimą 2 razy doładowuję. A i nic nie dolewałem wink.gif - jakiś super ten akutek zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Wystarczy zerwać naklejkę i będzie widać ową

> "bezobsługowość"

Własnie zerwałem naklejkę i widac bezobsługowość - tzn nic co możaby otworzyć... Przypuszczam, że trzeba podważyc osłonę całej góry akumulatora

Napisano
  • Autor

Ja tam nie widzę żadnej klapki. Przypuszcam, ze tzreba podwazyc ten plastik, który jest pomiędzy elektrodami...

Napisano

> Wystarczy zerwać naklejkę i będzie widać ową

> Własnie zerwałem naklejkę i widac bezobsługowość - tzn nic co możaby

> otworzyć... Przypuszczam, że trzeba podważyc osłonę całej góry

> akumulatora

Hmm... możliwe, toć różne bywają akumulatory wink.gif

Ja u siebie widzę pod naklejką zarysowane koreczki do wlewania wody wink.gif

Niestety tego nie praktykowałem, więc dalej nie pomogę wink.gif

Napisano

> Wystarczy zerwać naklejkę i będzie widać ową

> Własnie zerwałem naklejkę i widac bezobsługowość - tzn nic co możaby

> otworzyć... Przypuszczam, że trzeba podważyc osłonę całej góry

> akumulatora

ogólnie - oplowski aku fabryczny jest niedolewalny smile.gif czyli czekasz aż padnie a potem złom. Mi padł po 5 latkach. rano przyjechałem do "fabryki" ale juz nie odjechałem.

Co do obsługowości czy też bezobsługowości akumulatorów - to jest tak jak post wyżej.

Do każdego akumulatora KTÓRY MA MOŻLIWOŚĆ ODKRĘCENIA KORKÓW trzeba co jakis czas dolewać wody. Po to między innymi dają ogranicznik min/max. I taki akumulator jest również jak najbardziej bezobsługowy. Więc sugerowanie, że bezobsługowy znaczy "nie interesujemy się nim" jest błędne - niestety. Fakt - fabryczny opelkowy smile.gif jest totalnie bezobslugowy wink.gif

Napisano

> Fakt - fabryczny

> opelkowy jest totalnie bezobslugowy

oczywiście tak jak Koledzy piszecie - można kombinować z tym plastikiem na górze ale teoretycznie nie powinno się .....w tym przypadku

Napisano

Każdy aku jest obsługowy. Musi być dojście powietrza do celi, bo inaczej gazy powstające przy reakcjach chemicznych rozsadziłyby komory. Poza tym większość reakcji chemicznych z udziałem siarki lub pochodnych wymaga udziału tlenu w procesie.

W tych "zamkniętych" aku rzeczywiście od góry cele są zalane plastikową pokrywą. Jednak można ją zdjąć w jakiś rozsądny sposób. Ja osobiście robiłem inaczej kiedyś - nawiercałem od góry małe otwory nad celami i dolewałem wody, po czym zaklejałem je klejem epoksydowym. Starczało to na jakiś czas. Prawda jest jednak też taka, że duże odparowanie wody w aku powoduje szybsze zużywanie się elektrolitu (coś musi w końcu parować zamiast wody). Dlatego często zanim się zorientujemy, że nasza bateria niedomaga ostro, jest za późno na reanimację. Wtedy zostaje dolewanie elektrolitu i wody lub wymiana baterii. Nie wiem, czy przy obecnych cenach rynkowych akumulatorów jest sens regeneracji ogniw w aku. Ja stawiam na wymianę i zakupienie zwykłego akumulatora z wykręcanymi korkami na celach. Mój poprzedni BOSCH Silver w Skodzie wytrzymał 6 lat ( 2 lata mojego użytkowania i następne 4 przez kupca). Wystarczy regularnie przyglądać się naszej bateryjce, mierzyć wartości prądu z alternatora i będzie dobrze!

Napisano

> To jest akumulator jak sama nazwa wskazuje bezobslugowy - nie da sie

> dolac wody. Niestety akumulatory Opla nie sa z gornej polki -

> srednia zywotnosc 5 lat.

Ja mam jeszcze fabryczny akumulator i dziala bez zarzutu. Nawet nie laduje go w zimie, a ma juz 8lat smile.gif

Napisano
pare dni temu tu byl podobny watek. ja tez mam bezobslugowy a po zerwaniu naklejki z napisem bezobslugowy ukazal sie dostep do cel. A juz jechalem kupic nowy aku bo ten po tygodniu stania nie odpalil frown.gif dolalem wody i aku dziala jak nalezy ok.gif
Napisano

czytam sobie te posty i niestety część osób pisze głupoty o akumulatorach wprowadzając tym samym innych w błąd sick.gifczerwona.gif.

Akumulator t.zw.,,bezobsługowy,, wg jakiejś normy jest tak skonstruowany , że przy temperaturze chyba 20 stopni ubytek elektrolitu nie będzie większy niż chyba 20% w ciągu jakiegoś czasu (kilka lat).

Po jakimś czasie będzie więc WYMAGAŁ uzupełnienia elektrolitu . Są na rynku aku w 100% bezobsługowe , mają całkowicie zamknięty obieg pary wodnej . Jest to Bosch Silver , Silver Plus i kilka innych .

Problem pojawia się , jeżeli ten pierwszy typ akumulatora nie ma korków do celek ani monowieczka bo nie ma możliwości uzupelnienia elektrolitu chyba , że jak ktoś pisał wywierci się dziurki do celek.

Dlatego kupując aku bezobsługowy trzeba wybrać taki , ktory ma albo korki albo monowieczko często zamaskowane naklejką . Powinien mieć również areometr , który wskazuje również , że elektolit jest poniżej minimalnego poziomu i wymaga uzupełnienia . Wtedy aku będzie wymagał doładowania jak również wtedy kiedy na klemach napięcie będzie poniżej 12,5V przy którym to napięciu aku nie ma problemów z uruchomiem rozrusznika .

Napisano

I mnie padł ten niesamowity bezobsługowy aku OPEL. Pojechałem na zakupy do supermarketu. Po zakupach wsiadam, przekręcam kluczyk, wszystko świeci. Włączam zapłon i strzał. Nic już nie świeci. Próbowałem go naładować i najciekawsze jest to że stojąc nie chciał ale jak go przekręciłem na bok to ładował. Tylko że wytrzymał jeden rozruch. No więc pozostał mi sklep i zakup nowego. I tak też uczyniłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.