Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nieodbijający hamulec - poznajcie przyczynę !!!

Featured Replies

Napisano
  • Autor

Odgrzewam stary wątek, który zacząłem.

Problem niestety powrócił... confused.gif

Zimą znowu przestał mi odbijać hamulec a teraz odbija ale przy ostrym hamowaniu samochód znosi na lewo, czuję że prawe koło nie hamuje w każdym razie słabo.

Przy delikatnym hamowaniu jest dobrze, dopiero po wciśnięciu mocno pedału robi się niebezpiecznie.

Mam nową pompę, klocki, przewody elastyczne płyn hamulcowy...

Wg mnie pozostaje jedynie zacisk.

Niestety dość drogi.

Napisano

Nie wymieniaj zacisku. Zdejmij oba przednie, rozbierz do ostatniej śrubki i przejrzyj. Sprawdź czy tłoczki nie mają wżerów (jeśli tak to wymiana), jeśli są w porządku to zakup zestaw naprawczy i złóż wszystko na nowych gumkach i paście do tłoczków (w niektórych zestawach oprócz gumek są też tłoczki). Sprawdź też cylinderek, czasem na rantach z brzegu (tam gdzie jest osłona przeciwpyłowa) pojawia się rdza i tłoczek się blokuje - można to zeszlifować delikatnie, tak samo we wgłębieniu. Po zrobieniu tego wszystkiego, złożeniu, zalaniu płynem, odpowietrzeniu hamulce powinny być jak nowe waytogo.gif

Napisano

A jak nie pomogą zabiegi, które kolega wyżej napisał, to mam zaciski w super stanie do sprzedania. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A jak nie pomogą zabiegi, które kolega wyżej napisał, to mam zaciski

> w super stanie do sprzedania.

... claps.gifZŁ ?

Napisano

u mnie tłoczek się zacinał w zacisku. Nie było wżerów itp. Wyglądał jak nówka ale kiepsko chodził - za mocno był spasowany. Wymieniłem tłoczek od innego zacisku i problem zniknął. wink.gif

Napisano

> u mnie tłoczek się zacinał w zacisku. Nie było wżerów itp. Wyglądał

> jak nówka ale kiepsko chodził - za mocno był spasowany.

> Wymieniłem tłoczek od innego zacisku i problem zniknął.

U mnie też się blokował, ale dlatego, że pojawiła się korozja w miejscu gdzie się trzyma osłona przeciwpyłowa (po prostu zsunęła się). Czyżbyś trafił na jakiś kiepsko wykonany tłoczek? cfaniaczek.gifhmm.gif

Napisano

też mi się ostatnio zacinał zeby.GIF

okazało się ze gumka pękła i się syfiło w środku i zaciął się dlatego się zacinał.

rozbierz hamulce wysuń tłoczek i mu się przyjrzyj zeby.GIF

Napisano

Inny problem z powoli cofającymi się klockami jaki ja mam to wężyk przytkany.A wężyk jest prawdopodobnie dobry.Jeszcze się tym nie zająłem ale gdy po wymianie uszczelki tłoczka na nową i posmarowaniu specjalnym smarem(88 zł za 180 gram beksa.gif ale napisali że przebadany dermatologicznie hehe.gif)po kilku dniach problem powrócił.Wygląda na to że przytyka wężyk obejma na amortyzatorze.Jak lewy hamulec robił mi mechanik to wziął pieniądze za wymianę wężyka a jedyne co zrobił to odczepił wężyk od obejmy.Prawy hamulec robię ja już z 8 raz(przeciętnie co 3 miesiące nie odbija).Przyczyny nieodbijania jeszcze nie znalazłem(za każdym razem co innego-najpierw prowadnice,potem tłoczek,a teraz chyba węzyk).Mam wżery na tłoczku ale to może nie być przyczyną nie odbijania.Dopiero jak wymienię tłoczek i się problem skończy to będzie znaczyło ,że to tłoczek.

Napisano

> zająłem ale gdy po wymianie uszczelki tłoczka na nową i

> posmarowaniu specjalnym smarem(88 zł za 180 gram ale napisali

> że przebadany dermatologicznie )po kilku dniach problem

> powrócił.

to jakiś ze złota ten smar rotfl.gif

bo w normalnym sklepie to ja dałem 4zł za smar do tłoczków

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Koniec problemu.

Po długich przemyśleniach, stwierdziłęm, że nie będę oszczędzał na hamulcach i tak kupiłem:

Nowy zacisk 110zł

Klocki Magnetti Marelli 38zł

Tarcze polskie 62zł

Bębny Magnetti Marelli 66zł

Szczęki polskie 38zł

WYMIANA WSZYSTKIEGO 70zł !!!

Wielu będzie mnie krytykowało, że trzeba było naprawiać zacisk.

Może i tak, ale za 384zł mam nowe hamulce, które zszokowały mnie swoją skutecznością.

Napisano

ja tam popieram cię. waytogo.gif Hamulce są ważną rzeczą, na której nie warto oszczędzać. Poza tym do Uno ceny są śmiesznie niskie 270751858-jezyk.gif

p.s. i tak miałeś szczęście że rurek i wężyków nie potrzebowałeś jeszcze wymieniać bo ja robiąc lewe koło musiałem, bo starą nie dałem rady odkręcić. buu.gif

Napisano

> Wielu będzie mnie krytykowało, że trzeba było naprawiać zacisk.

nie będę Cię krytykował a nawet powiem że dobrze zrobiłeś... ok.gif

> mam nowe hamulce, które zszokowały mnie swoją skutecznością.

załóż 240mm i zobaczysz jak to hamuje ok.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> nie będę Cię krytykował a nawet powiem że dobrze zrobiłeś...

> załóż 240mm i zobaczysz jak to hamuje

Wiem, wiem, tyle że nie chcę zbytnio inwestować w Uniaka bo będę się go za rok pozbywał a wiem, że do takich hamulców potrzebne są koła 14'.

Napisano

> Wiem, wiem, tyle że nie chcę zbytnio inwestować w Uniaka bo będę się go za rok pozbywał

a szkoda frown.gif

> a wiem, że do takich hamulców potrzebne są koła 14'.

i tu się mylisz grinser006.gif do 257mm potrzebną są koła 14" wink.gif

• 9 miesięcy później...
Napisano

kilka dni temu miałem identyczną sytuację jadąc mojej siostry fiatem uno co autor tematu, szczęśliwie ominąłem samochód stojący na światłach przede mną wjeżdżając na chodnik i zatrzymałem auto hamulcem ręcznym. Wytarty do zera klocek wypadł z zacisku :/ szczęście że nikogo na chodniku nie było. Tak to jest jak się jeździ autem i się do niego nie zagląda, przestrzegam.

Mam pytanko, czy w UNO z 92 roku pedał hamulca był twardy seryjnie?? Czy może jednak powinno działać wspomaganie??? Bo u siostry jest twardy tak jak u mnie w cinquecento zanim włączę silnik :/

Napisano

> kilka dni temu miałem identyczną sytuację jadąc mojej siostry fiatem uno co autor tematu,

> szczęśliwie ominąłem samochód stojący na światłach przede mną wjeżdżając na chodnik i

> zatrzymałem auto hamulcem ręcznym. Wytarty do zera klocek wypadł z zacisku :/ szczęście że

> nikogo na chodniku nie było. Tak to jest jak się jeździ autem i się do niego nie zagląda,

> przestrzegam.

> Mam pytanko, czy w UNO z 92 roku pedał hamulca był twardy seryjnie?? Czy może jednak powinno

> działać wspomaganie??? Bo u siostry jest twardy tak jak u mnie w cinquecento zanim włączę

> silnik :/

sprawdz czy serwo dziala

nacisnik pedał hamulca i odpal silnik jak pedał zmiekknie to działa ale reszta jest zasyfiona, zapieczona

i trzeba zaczac zabawe

przód: od czyszczenia i smarowania prowadnic zacisku smarem miedziowym; sprawdzenie czy cylinderek wsuwa i wysuwa się - jeśli nie to wyciągnięcie i smarowanie pastą do tłoczków

tył: rozpieraki wyciągnąć jak zapieczone, rozruszać, nasmarować; cylinderek sprawdzić czy nie zapieczony - jeśli tak to kupić nowy ok.gif

po takim zabiegu pedał powinien być mięciutki

Napisano

> Czy może jednak powinno

> działać wspomaganie??? Bo u siostry jest twardy tak jak u mnie w cinquecento zanim włączę

> silnik :/

pompa padła

Napisano

> pompa padła

topic - górnik hmm.gifcfaniaczek.gif

Napisano

> sprawdz czy serwo dziala

> nacisnik pedał hamulca i odpal silnik jak pedał zmiekknie to działa ale reszta jest zasyfiona,

> zapieczona

> i trzeba zaczac zabawe

> przód: od czyszczenia i smarowania prowadnic zacisku smarem miedziowym; sprawdzenie czy cylinderek

> wsuwa i wysuwa się - jeśli nie to wyciągnięcie i smarowanie pastą do tłoczków

> tył: rozpieraki wyciągnąć jak zapieczone, rozruszać, nasmarować; cylinderek sprawdzić czy nie

> zapieczony - jeśli tak to kupić nowy

> po takim zabiegu pedał powinien być mięciutki

pedał jednak minimalnie robi się miękki także jest w miarę ok, to pewnie u mnie w cienkim jest zbyt miękki :/ tłoczki elegancko się chowały, ściskałem je w rękach żabą, brakuje mi sprężynki jednej poleciała pewnie razem z klockiem jak wypadł, idzie to kupić? za tył się zabiorę jak sponsor siostra będzie miała fundusze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.