Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brava 1,2 16V 80 KM

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie wlasnie przedwczoraj zakupilem takie autko dla zonki mozecie mi powiedziec na co uwazac o co koniecznie dbac!

Napisano

Jaki komarek ma przebieg?

Brava 1,2 to samochód pełen niespodzianek smile.gif

Jest wrażliwy na wszelkie słabości przy biegu jałowym, dlatego warto zadbać o czystość przepustnicy i nie czekać zbyt długo z wymianą świec i przewodów zapłonowych.

Z racji, że mieści niewiele oleju można pozwolić sobie na regularną wymianę smile.gif

Napisano
  • Autor

przebieg wlasnie jest jego plusem bo autko z 99 roku a ma tylko 114 kkm wiec nie wiele! warto wiedziec ze trzeba o takie rzeczy zadbac wlasnie za tydzien pojedzie na wymiane oleju i sprawdze swiece jak wygladaja! autko sluzylo poprzedniemu wlascicielowi jako 2 samochod jezdzila tym zona jego tylko do miasta i nigdzie indziej wiec jest zadbany

Napisano

Jeżeli nie masz pewnych danych lub od serwisu rozrządu mineło 4 lata to warto na zrobienie i tego. Potrzebujesz pasek (np. Contitech), napinacz (np. SKF), a warto też pompę wody (np MM), bo jest napędzana paskiem rozrządu.

Filtru paliwa możesz nie znaleźć smile.gif

Napisano

> Mam pytanie wlasnie przedwczoraj zakupilem takie autko dla zonki

> mozecie mi powiedziec na co uwazac o co koniecznie dbac!

U mnie w przeciągu 10 lat i 134kkm 2x padł silnik krokowy (regulator wolnych obrotów)... pierwszy przy ok 70kkm a potem przy ok 120kkm - niestety nie ma zamiennika a wymiana kosztuje ok 700pln (łącznie z kosztem examinera). Przy czym słyszałem, ze w wersjach z końca produkcji w wersjach o nazwie Still podobno silnik krokowy był zintegrowany z przepustnicą i podobno wymiana wymagała wymiany całości (podobno ok 1700pln) - ale jest nadzieja, ze w tej wersji jest lepsza.... ale pisze podobno bo nie sprawdzałem tej informacji. Poza tym padła nagrzewnica układu ogrzewania (sprawdź czy sucho jest pod dywanikami)... i to wszystko. Poza tym jak we wszystkich tych autach wrażliwe/delikatne jest zawieszenie (wahacze).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

rozrzad byl wymienieany 3 lata temu wiec jeszcze mozna smialo posmigac a wlasnie co ile sie wymienia we fitach rozrzad????

Napisano

> co ile sie wymienia we fitach rozrzad????

Instrukcja piszę, że co 120kkm ale nie radziłbym wymieniać rzadziej niż co 80kkm.....

Ja zmieniałem co 60-65kkm

Napisano
  • Autor

> Instrukcja piszę, że co 120kkm ale nie radziłbym wymieniać rzadziej

> niż co 80kkm.....

> Ja zmieniałem co 60-65kkm

dobrze wiedziec czyli jak na 85 byl wymieniany to jeszcze troszku za nim przyjdzie kolejna wymiana a mam pytanie jaki uzywacie olej polsyntetyk bo do tej pory pelen syntetyk uzywalem Castrola nie wiem czy pol jest tez taki dobry???

Napisano

> dobrze wiedziec czyli jak na 85 byl wymieniany to jeszcze troszku za

> nim przyjdzie kolejna wymiana a mam pytanie jaki uzywacie olej

> polsyntetyk bo do tej pory pelen syntetyk uzywalem Castrola nie

> wiem czy pol jest tez taki dobry???

Dobrym jest też chyba Lotos Full Syntetic

Napisano

> mam pytanie jaki uzywacie olej

Na temat wyboru olejów do BBM jest już mnóstwo wypowiedzi , zarówno tych obiektywnych jak i wynikających z indywidualnych upodobań , poszperaj więc w starszych postach korzystając z szukajki ok.gif

Napisano

> dobrze wiedziec czyli jak na 85 byl wymieniany to jeszcze troszku za

> nim przyjdzie kolejna wymiana a mam pytanie jaki uzywacie olej

Lej taki jaki lał poprzedni właściciel i nie kombinuj z olejami, bo sobie kłopotów narobisz. Pewnie masz silnik zalany półsyntetykiem, bo taki zalecała fabryka.

Napisano

Kolejne serwisy rozrządu chyba warto robić co około 60tyś ale warto też zwrócić uwagę na czas, zwłaszcza dla mniej renomowanych pasków.

Olej, jak już napisano najlepiej kontynuować po poprzedniku.

Przy zakupie części zwróć uwagę, że były 2 wersje silnika 1,2 16V.

(Chyba dopuściłeś się małej nieścisłości w tytule wiadomości....)

Napisano
  • Autor

> Kolejne serwisy rozrządu chyba warto robić co około 60tyś ale warto

> też zwrócić uwagę na czas, zwłaszcza dla mniej renomowanych

> pasków.

> Olej, jak już napisano najlepiej kontynuować po poprzedniku.

> Przy zakupie części zwróć uwagę, że były 2 wersje silnika 1,2 16V.

> (Chyba dopuściłeś się małej nieścisłości w tytule wiadomości....)

co do niescislosci to faktycznie jest to wersja 82 KM a co do oleju to mze faktycznie podjade i wymienie na ten sam co lal poprzednik

Napisano

co do oleju , tylko jedna rada nie kupuj selenii 20K - z własnego doświadczenia

Napisano

> co do oleju , tylko jedna rada nie kupuj selenii 20K - z własnego

> doświadczenia

Jeżeli piszesz coś takiego to uzasadnij. Dlaczego nie? Bo sąsiad powiedział że jest be... bo fiat go zaleca...

Zrobiłem na seleni 40 kkm i nie było problemów a zmieniłem na inny, tylko i wyłącznie, ze względów ekonomicznych.

Napisano

> Zrobiłem na seleni 40 kkm i nie było problemów a zmieniłem na inny,

> tylko i wyłącznie, ze względów ekonomicznych.

Popieram - w skrzyni SELENIA się sprawdza OK

Co do silnika to nie wiem

Napisano

mój 1.2 zrobił od nowości na selenii 140tys km (wymiany co ok 15) i były nagary w silniku no.gif

i nigdzie nie napisałem że cała gama selenii jest zła , tylko konkretnie 20K, np Selenia WR do diesli z CR jest bardzo dobra , co też potwierdzam z własnego doświadczenia

Napisano

> mój 1.2 zrobił od nowości na selenii 140tys km (wymiany co ok 15)

> i były nagary w silniku

A czegoś sie spodziewał po 140 kkm ??

Lusterka ??

Napisano

> ... na co uwazac

Na klamki wewnętrzne. Dość łatwo się łamią.

> o co koniecznie dbac!

Trzecie światło stop. Dobrze jest zasilikonować, co by wilgoć szkód nie czyniła.

Napisano

> A czegoś sie spodziewał po 140 kkm ??

> Lusterka ??

wymiany były co 15tys;

i... tak spodziewałem się lusterka , tak jak teraz je mam w 1.9 Mj (ponad 120tys km przebiegu) na selenii WR;

no przepraszam , ale wydawało mi się że taka selenia 20K to nie superol i nie robi nagarów

Napisano
  • Autor

> Na klamki wewnętrzne. Dość łatwo się łamią.

> Trzecie światło stop. Dobrze jest zasilikonować, co by wilgoć szkód

> nie czyniła.

co do klamek to nie wiem ale 3 swiatlo stopu nie dziala i wycieraczka cos przerywa nie za kazdym razem chce zaskoczyc jak bedzie zakladany alarm to wtedy odrazu powiem elektrykowi zeby zobaczyl jak to tam wyglada i odnosnie tylnego spryskiwacza bo tez nie dziala ale to mi powiedzial poprzedni wlasciciel a co do oleju to albo zaleje tym samym mobilem albo castrolem jeszcze nie wiem w przyszlym tyg. podjade na wymiane

Napisano

Przerabiam/łem wszystkie te problemy :-)

> co do klamek to nie wiem

Bardzo lubią się łuszczyć, wtedy paskudnie to wygląda. Ich wymiana to nawet prosta sprawa.

> 3 swiatlo stopu nie dziala

Normalne w bravach. Ja kupiłem całkiem nową lampę, założyłem ją na czarnym bardzo mocnym silikonie. Musi być bardzo dobrze uszczelniona. U mnie jest tak że nie da rady jej teraz wyciągnąć, to akurat nie jest problemem, bo w razie czego idzie ją rozkręcić i wymienić żarówkę.

> wycieraczka cos przerywa nie za kazdym razem chce zaskoczyc

też to mam, działa jak chce. Podobno wystarczy pociągnąć dobrego plusa do niej. Będę z nią walczył jak będę alarm zakładać.

> odnosnie tylnego spryskiwacza bo tez nie dziala

Na wężyku jest zaworek, który najprawdopodobniej się zapchał. W ASO kupisz go za ok 12 zł. Co do jego lokalizacji przeczytaj TEN wątek

Napisano
  • Autor

co do klamek to poprzedni wlasciciel wymineil na nowe a reszte postaram sie wmiare posiadanego wolnego czasu doprowadzic do normalnego stanu

Napisano

>... i odnosnie tylnego spryskiwacza bo tez nie dziala ...

U mnie już dwa razy wybiło wężyk przy samej tylniej wycieraczce, dlatego lepiej nie próbuj tylniego spryskiwacza zanim nie znajdziesz usterki, bo być może spryskujesz tylnią klapę smile.gif Wilgoć z tak psikającego spryskiwacza może na jakiś czas unieruchamiać tylnią wycieraczkę.

Napisano
  • Autor

> U mnie już dwa razy wybiło wężyk przy samej tylniej wycieraczce,

> dlatego lepiej nie próbuj tylniego spryskiwacza zanim nie

> znajdziesz usterki, bo być może spryskujesz tylnią klapę Wilgoć

> z tak psikającego spryskiwacza może na jakiś czas unieruchamiać

> tylnią wycieraczkę.

dzieki za rade czyli trzeba sie za to zabarc w przyszlym tyg.

Napisano

> wymiany były co 15tys;

> i... tak spodziewałem się lusterka , tak jak teraz je mam w 1.9 Mj

> (ponad 120tys km przebiegu) na selenii WR;

> no przepraszam , ale wydawało mi się że taka selenia 20K to nie

> superol i nie robi nagarów

Musi co była Made in China smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.