Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dostałem mandat.

Featured Replies

Napisano

Siemka.

Dziś wracając sobie do domu postanowiłem zatrzymać się przy sklepie i kupić sobie coś do picia bo jazda w terenie wysuszyła. 893goodvibes.gif

Obok sklepu stała policja ; drogówka. Wszystko mam legalne więc bez stresu zaparkowałem około 10 m od radiowozu i poszedłem do sklepu.

Policjant poprosił mnie o dokumenty, PJ, DR, DO i polisę. Po chwili sprawdził oświetlenie, kierunkowskazy, stopy i wszystko inne.

Poszedł do radiowozu. Po chwili wrócił i oglądał dalej motocykl z każdej strony. Podszedł do mnie i kazał wyprostować tablicę rejestracyjną. yikes.gif

Zdziwiłem się gdyż nie mam zagiętej tablicy ani żadnych wynalazków uniemożliwiających oczytanie.

Foto poglądowe.

DirtyKTM2.jpg

-Zapytałem o co mu chodzi ?

-On - prostuje pan czy nie ?

-Ale ja naprawdę nie wiem o co panu chodzi...

Kąt umieszczenia tablicy rejestracyjnej jest niezgodny z przepisami...

Zapytał czy ma pisać mandat czy składać wniosek do sądu grodzkiego ?

Odpowiedziałem że do sądu grodzkiego.

W tym momencie policjant wyciągnął telefon i robił zdjęcia motocykla od tyłu z odległości 3 m w poziomu jezdni. shocked.gif

Dodam że motocykl stał na chodniku - wyżej o 20 cm od poziomu jezdni, dodatkowo na centralnej stopce z tylnym kołem uniesionym ponad poziom chodnika.

Motocykl pod obciążeniem tablicę ma pod kontem który jest podobny do aut osobowych.

Po czym zaczął pisać wniosek do sądu.

Podszedł do mnie kolega policjanta i obejrzał motocykl, pogadałem z nim i stwierdził że nie wie o co chodzi jego koledze ale muszę tą sprawę z nim załatwić.

niewiem.gif

Policjant powiedział że zadzwonią do mnie umówią się na przesłuchanie i później sprawa trafi do sądu.

Zapytałem ile kosztuje mandat. Powiedział że 100 zł.

Powiedziałem aby pisał mandat ( wiadomo jak chce mi się ciągać po instytucjach ). Ale niech mi jeszcze dokładnie określi podstawę prawną - a szczególnie kąt jaki powinien być i czy ten kąt jest przy obciążeniu motocykla czy na pusto ?

Szukał podstawy prawnej pół godziny - w końcu zadzwonił do kolegi a ten mu powiedział że nie ma czegoś takiego - tablica ma być po prostu czytelna z odległości 50 m.

Zapytałem go czy moja jest nieczytelna - stwierdził że wg. niego - nie jest. Oczywiście jest to bujda bo jest czytelna.

Byłem bardzo grzeczny - nie pyskuję policji ani nie cwaniakuję - staram się przestrzegać prawa, ale takie szukanie paragrafu na siłę - osłabia mnie.

Powiedziałem policjantowi że wg. mnie nie ma racji i szkoda że przez takie głupie działania tracę zaufanie do policji - odpowiedział że jak mi się nie podoba to może mi zabrać dowód rejestracyjny....

Pozdro.

ps. dodam od siebie że czuję się rozczarowany, znów zderzyłem się z rzeczywistością, zawsze uważałem że policja jest dla mnie i dla pilnowania prawa - okazuje się ze jest sama dla siebie.

Napisano

Poprostu brak mi słow

Napisano
  • Autor

> pokaz foto motocykla z tylu

Gdybym miał nie dawałbym poglądowego .

Napisano

Sytuacja kuriozalna... Jednak nie wziąłbym tego mandatu, nawet bym nie podpisał tego kwitka ze odmawiam... No i bym wygladal tak -->> angryfire.gif

Napisano

nie rozumiem zupełnie tego policjanta... Zwłaszcza jeśli koledzy mu mówili że nie ma racji. Kolejny powód do utraty zaufania do policji. Przecież rejestracje masz w miejscu które przeznaczył na nią producent. Jeśli motocykl ma homologację to znaczy że tablica może być w tym miejscu. Na twoim miejscu szedłbym z tym do sądu. MAndat niesłusznie dostałeś

Napisano

> Podszedł do mnie i kazał wyprostować tablicę

> rejestracyjną.

> Zdziwiłem się gdyż nie mam zagiętej tablicy ani żadnych wynalazków

> uniemożliwiających oczytanie.

> Foto poglądowe.

> -Zapytałem o co mu chodzi ?

> -On - prostuje pan czy nie ?

> Motocykl pod obciążeniem tablicę ma pod kontem który jest podobny do

> aut osobowych.

na tym foto jest ta tablica czy nie ma? hmm.gif

> Podszedł do mnie kolega policjanta i obejrzał motocykl, pogadałem z

> nim i stwierdził że nie wie o co chodzi jego koledze ale muszę

> tą sprawę z nim załatwić. Ale niech mi jeszcze dokładnie określi podstawę

> prawną - a szczególnie kąt jaki powinien być i czy ten kąt jest

> przy obciążeniu motocykla czy na pusto ?

> Szukał podstawy prawnej pół godziny - w końcu zadzwonił do kolegi a

> ten mu powiedział że nie ma czegoś takiego - tablica ma być po

> prostu czytelna z odległości 50 m.

oj niestety nie: panowie policjanci są mooocno nie douczeni - wszystkie wymagania dotyczące tablic i ich zamocowania na pojeździe określa dokładnie Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. (z późn. zm.) w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r.), a dokładnie - załącznik 5 do tego rozporządzenia.

do poczytania tutaj najważniejsze: pomiarów dokonuje się w pojeździe nie obciążonym; tablica ma być pionowo +- 5*, chyba że konstrukcja pojazdu to uniemożliwia - wtedy maks. 30* znakami do góry lub maks. 15* znakami w dół.

i chyba tego kąta nie zachowujesz - więcej niż 30* o ile to coś z tyłu na foto to tablica...

ale jeśli moto tak wyjechało z fabryki, to WTF? a może coś zmodyfikowałeś w tym obrębie? hmm.gif

> Zapytałem go czy moja jest nieczytelna - stwierdził że wg. niego -

> nie jest. Oczywiście jest to bujda bo jest czytelna. zawsze uważałem że policja jest dla mnie i dla

> pilnowania prawa - okazuje się ze jest sama dla siebie.

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif witaj w realnym świecie

Napisano

to przykozaczyłeś rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> na tym foto jest ta tablica czy nie ma?

Chodzi o kąt podstawki = kont tablicy.

Napisano
  • Autor

> to przykozaczyłeś

Wiesz co jest w tym smutne ?

Można kupić cross - nie zatrzymywać się.

Napisano

> Wiesz co jest w tym smutne ?

> Można kupić cross - nie zatrzymywać się.

skromny.gif

Napisano

Policjant wg mnie albo chciał dostać w łape, albo po prostu głupio by wyglądał na komendzie bez żadnego wydanego mandatu... Zwykła lama i tyle. wink.gif Jednak mimo wszytsko mandatu bym nie wziął biglaugh.gif

Napisano

> Chodzi o kąt podstawki = kont tablicy.

O jakie konto chodzi?? hmm.gif

> Policjant wg mnie albo chciał dostać w łape, albo po prostu głupio by

> wyglądał na komendzie bez żadnego wydanego mandatu... Zwykła

> lama i tyle. Jednak mimo wszytsko mandatu bym nie wziął

Znam to hehe.gif

Kilka lat temu panowie zatrzymali mnie za przekroczenie prędkości (jechałem autem - Fiat UNO, którym jeżdżę do tej pory) i w pewnym momencie jeden z nich dziwnie zapytał: "no to c młody proponujesz...". Wtedy nie skojarzyłem, że chodzi o łapówkę (z resztą i tak bym nie dał, bo nie uznaję czegoś takiego, a i gotówki przy sobie nie miałem)...

Co do tej konkretnej sytuacji:

Moim zdaniem panowie mocno przesadzili! Ja bym nie przyjął mandatu! Policjant nie ma możliwości aby zbadać ustawienie tablicy rejestracyjnej na parkingu. Jeśli chce, to niech zabiera dowód. Homologacja jest, moto bez modyfikacji pozafabrycznych, więc brykaj, frajerze! Niech szukają jeleni gdzie indziej.

Nawet gdyby sprawa trafiła do sądu... ekspertyzy, przeglądy... a na koniec skarga do wojewódzkiego (tzn. komendanta wink.gif)... przy okazji może jakiś program w rodzaju Uwaga TVN.

Napisano

Troche bez sensu zrobiles, ze przyjales mandat, a teraz tu narzekasz... Chodzenie po sadach, chodzeniem po sadach, ale teraz lamus sobie mysli, ze sprawiedliwosc jest po jego stronie...

Napisano

Homologacje sprzet ma. Modyfikacji nie dokonywales. Krawezniki przyczepily sie do motoru zaparkowanego i do tego na stopce (z poniesionym tylnym kolem) - to doczytalem z twojego tematu.

Niestety prawda sie potwierdza ze jezeli ktos nie nadaje sie do normalnej pracy i jest na tyle za glupi ze nie nadaje sie nawet do lopaty to idzie do policji.

Miales przykre doswiadczenie z czego ci kolego wspolczuje! A jak jest z mozliwoscia nauczenia uzywania ruzumu takiego pacjenta? Nie bardzo orientuje sie jak ta sprawa wyglada.

w "cywilizacji" jezeli zostales nieslusznie ukarany to niejedna firma bedzie chciala ciebie reprezentowac. Z jego glupoty jeszcze mialbys mozliwosc cos wyrwac. W przypadku tak oczywistej sprawy nawet bys sie nie musial fatygowac do sadu bo prawnicy by sami to zrobili. Oplat zadnych a po prostu by przytulili jakis % od koncowej twojej wyplaty. Nie wiem jak w PL ale w UK moglbym ci podac kilka takich firm!

Napisano

> Homologacje sprzet ma. Modyfikacji nie dokonywales.

jest to moto kupione w kraju czy prywatny import? hmm.gif

>Krawezniki

> przyczepily sie do motoru zaparkowanego i do tego na stopce (z

> poniesionym tylnym kolem) - to doczytalem z twojego tematu.

a doczytałeś też to?

"7. wysokości położenia podawane w pkt 3-5 należy określać na pojeździe w stanie nieobciążonym."

ale to i tak nie ma znaczenia, bowiem:

"warunku wysokości nad ziemią nie stosuje się do pojazdów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3."

to motocykle, quady i motorowery.

> Niestety prawda sie potwierdza ze jezeli ktos nie nadaje sie do

> normalnej pracy i jest na tyle za glupi ze nie nadaje sie nawet

> do lopaty to idzie do policji.

wcale gliniarzy nie bronię, bo zrobili z igły widły, lecz niestety - rejestracja nie spełnia wymagań.

"tablica powinna być prostopadła z dokładnością do 2° do wzdłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu;

tablica powinna być pionowa z dokładnością do 5° ; jeżeli jednak jest to konieczne ze względu na kształt pojazdu, może ona być odchylona od pionu: 1. nie więcej niż o 30°, gdy powierzchnia ze znakami rejestracyjnymi jest skierowana ku górze

2. nie więcej niż o 15°, gdy powierzchnia ze znakami rejestracyjnymi jest skierowana ku dołowi "

Napisano

> jest to moto kupione w kraju czy prywatny import?

i tu moze tkwic haczyk

> a doczytałeś też to?

tak doczytalem. Zakladam natomiast ze sprzet posiada homologacje

Napisano

Ja mam tablice z boku, wygieta w promien felgi i 1/3 w nia schowana....malo tego tablica umieszczona pionowo...

alpi39.jpg

Wczoraj jak wracalem z malej to mialem juz prawie pewnosc ze mnie zatrzymaja po wyprzedzeniu..jechali chwile za mna ale jakos sie udalo smile.gif

Napisano

> "tablica powinna być prostopadła z dokładnością do 2° do wzdłużnej

> płaszczyzny symetrii pojazdu;

> tablica powinna być pionowa z dokładnością do 5° ; jeżeli jednak jest

> to konieczne ze względu na kształt pojazdu, może ona być

> odchylona od pionu: 1. nie więcej niż o 30°, gdy

> powierzchnia ze znakami rejestracyjnymi jest skierowana ku górze

> 2. nie więcej niż o 15°, gdy powierzchnia ze znakami

> rejestracyjnymi jest skierowana ku dołowi "

Gdyby tak do tego podchodzić, to nawet mój Fazer nie spełnia wymagań oslabiony.gif

Do tego gdyby jeszcze pokręcić amortyzatorem i podnieść nieco tył... Nie przeszłoby u tych "policjantów".

Napisano

> Gdyby tak do tego podchodzić, to nawet mój Fazer nie spełnia wymagań

> Do tego gdyby jeszcze pokręcić amortyzatorem i podnieść nieco tył...

> Nie przeszłoby u tych "policjantów".

specjalnie dla ciebie:

282906443-KopiaYamaha_FZ6.jpg

na czerwono zaznaczyłem pion i płaszczyznę montażu tablicy, na monitorze hehe.gif zmierzyłem kątomierzem... i wiesz co? masz rację, wynik to ~37* icon_eek.gif i jak tu być w zgodzie z przepisami? hmm.gif

post-109606-14352504581166_thumb.jpg

Napisano

> na czerwono zaznaczyłem pion i płaszczyznę montażu tablicy, na

> monitorze zmierzyłem kątomierzem... i wiesz co? masz rację,

> wynik to ~37* i jak tu być w zgodzie z przepisami?

Dobre, dobre! brawo.gif

Mam nielegalny moto rotfl.gif

Coś mi się zdaje, że ktoś trochę namieszał i przytaczane paragrafy odnoszą się do samochodów i innych pojazdów, a motocykli dotyczą inne smile.gif

Na zdjęciu jest FZ6, ale to nie ma tutaj znaczenia.

Napisano

> Wiesz co jest w tym smutne ?

> Można kupić cross - nie zatrzymywać się.

ja tez czasami zaluje, ze place za przeglad, i ze zaplacilem za rej...

co prawda nigdy mnie nikt nie zatrzymał, ale wiem, ze jakby zatrzymali to raczej mieliby sie do czego doczepic...(opony, wydech, lusterka)...no wlasnie, doczepili sie rej, a nie masz lusterka... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ja tez czasami zaluje, ze place za przeglad, i ze zaplacilem za

> rej...

> co prawda nigdy mnie nikt nie zatrzymał, ale wiem, ze jakby

> zatrzymali to raczej mieliby sie do czego doczepic...(opony,

> wydech, lusterka)...no wlasnie, doczepili sie rej, a nie masz

> lusterka...

Mam, składane z Acerbisa smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.