Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycena drobnej szkody - pomozcie

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mojemu autku przytrafila sie drobna przygoda parkingowa - czlowiek wycofywal Sprinterem i zawadzil. Jesli o winnego chodzi problemu nie ma - przyznal sie, spisalismy protokol i sprawa ruszyla u ubezpieczyciela (UNIQA). Szkoda nie jest wielka - zdarte troche lakieru, odksztalcenia zderzaka jesli sa to minimalne, nic wiecej nie widac (zderzak trzyma sie mocno, lampy cale, wszystko dziala). Dostalem wycene na sume 600zl, pytalem u blacharza (znany mi, przyzwoity pod kazdym wzgledem, fakt ze nie najtanszy) - moze to zrobic za orientacyjnie 500-600zl.

Pytanie jest teraz jak to rozegrac z ubezpieczycielem. Czy zgodzic sie na owa wycene, wziasc kase i zapomniec o sprawie (no, poza koniecznoscia naprawy) czy da sie cos jeszcze "ugrac" - jesli tak to jak to rozegrac?

Przyznam ze likwidator mnie juz mocno wq.... swoim zachowaniem wiec nie jestem specjalnie sklonny isc mu na reke. A i nie chcialbym miec w przyszlosci problemu chocby takiego ze naprawa drozej mnie wyjdzie. Jakas rekompensata (w formie DODATNIEJ roznicy miedzy tym co dostane a tym co bede musial wydac) za klopot dla mnie, o ktory sie nie prosilem, tez chetnie przyjme. Co radzicie wiec zrobic aby wydobyc wiecej $$$?

Napisano

Zdecyduj sie, albo chcesz dopiec albo zarobic.

Jak chcesz dopiec TU to oddaj bezgotowkowo do najlepszego zakladu, w ten sposob koledze za zderzak TU musialo pokryc 1300zl zamiast 500 z wyceny.

Napisano

Albo :

1. Robisz bezgotówkowo w jakimś autoryzowanym serwisie i masz dobrze i nie musisz się przejmować.

2. Albo bierzesz 600zł i lakierujesz jak najtaniej( 600zl za naprawde zderzaka to lekka przesada).

3. Albo jeśli chcesz kase do łapy,to idziesz do mechanika prosisz o kosztorys , niech ci wyceni naprawde na 800 zl i wyslij to do towarzystwa jako odwołanie.

Ale w 3 przypadku nie liczyłbym na to ,żebyś dostał więcej wink.gif

Napisano

[ciach]

Poczekaj na kosztorys i wtedy sie zastanwiaj. Nie znajc kwoty odszkodowania mozna sobie gdybac.

Napisano

Podważyć wycenę ubezpieczyciela mozesz kosztorysem i opinią np. Autoryzowanego Serwisu, choć to i tak nie bedzie wiażace dla ubezpieczyciela jeśli bedziesz chciał wziąć kase do ręki. Możesz podeprzeć sie opinią i wyceną niezależnego rzeczoznawcy ale raz, że to kosztuje a dwa ubezpieczyciel też nie musi sie na to zgodzić. Dopiero w sądzie bedziesz mógł dojśc ew. właściwej kwoty.

Takie zabiegi robi ubezpieczyciel po to aby ludzie nie zarabiali dodatkowo na szkodzie naprawiajac auto w garażu lub po taniości.

Myśle, ze najrozsądniejszym rozwiązaniem jest wstawić do ASO i zrobić bezgotówkowo. Powinno byc zrobione solidnie a i ubezpieczyciel bedzie musiał zapłacić wiecej niz z wyceny

Napisano

Przede wszystkim rób bezgotókowo. Warsztat niech dogaduje się z ubezpieczycielem, A najlepiej jedź do ASO i niech oni zrobią swoją wycenę. Oni już ubezpieczyciela skasują na wyższą kwotę zlosnik.gif

Napisano

Mnie zawsze zastanawia ta podwojna moralnosc. Jak wyplata ubezpieczenia to wielkie kombinacje zeby zarobic, a potem placz ze ubezpieczenie drogie

Napisano
  • Autor

> Mnie zawsze zastanawia ta podwojna moralnosc. Jak wyplata

> ubezpieczenia to wielkie kombinacje zeby zarobic, a potem placz

> ze ubezpieczenie drogie

nie przypominam sobie zebym plakal ze ubezpieczenie drogie. A o te szkode nie prosilem sie a klopot mam wiec drobna nadwyzka troche by mi to oslodzila.

Dzieki wszystkim za odpowiedzi.

Napisano

> Mojemu autku przytrafila sie drobna przygoda parkingowa

Raczej nie zarobisz. Przy takiej szkodzie nie warto kombinować (pytanie czy w ogóle warto).

jedź do ASO, zrobią na oryginalnych elementach. Może się okazać, że urwany jest jakiś zaczep czy cokolwiek. Będą wiedzieć jak podejść do sprawy i nie będziesz się musiał boksować z ubezpieczycielem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.