Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opinia na temat tarcz hamulcowych

Featured Replies

Napisano

Witam,

znalazłem na allegro coś takiego:

http://www.allegro.pl/item763662839_tarcze_atm_fiat_alfa_romeo_lancia_nawiercane.html

pytałem o przednie tarcze do mojego stilo i kosztują 176 zł/szt. Czy ktoś ma może te tarcze u siebie bo nie znam tej firmy, a może możecie coś polecić lepszego w rozsądnych pieniądzach?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> znalazłem na allegro coś takiego:

> http://www.allegro.pl/item763662839_tarcze_atm_fiat_alfa_romeo_lancia_nawiercane.html

> pytałem o przednie tarcze do mojego stilo i kosztują 176 zł/szt. Czy

> ktoś ma może te tarcze u siebie bo nie znam tej firmy, a może

> możecie coś polecić lepszego w rozsądnych pieniądzach?

> Pozdrawiam

są to mikody

podobno mają dobra opinię

Napisano

Ostatnio trochę ta opinia podupada.

Napisano

> Ostatnio trochę ta opinia podupada.

nie wiem ja nie oszczędzam na bezpieczeństwie i kupuje zimermany wink.gif

Napisano

> nie wiem ja nie oszczędzam na bezpieczeństwie i kupuje zimermany

Ja się zapewne zaopatrzę w TRW (do kompletu do klocków), ale to dopiero za jakiś czas zlosnik.gif

Napisano

> Ja się zapewne zaopatrzę w TRW (do kompletu do klocków), ale to

> dopiero za jakiś czas

no to twój wybór wink.gif

Napisano

jakoś bezpieczeństwo i zimermany też z opinii wielu osób nie pasują do siebie... wink.gif

ja mam mikody kupowane w kwietniu tego roku i nie narzekam...przejechane 6kkm...kumpel do almery kupił i je pokatował i nie narzeka...twierdzi, że zamiast ATE Powerdisców do swojego volvo kupi nastepnym razem mikody...

jak katujesz to chyba tylko ceramiczne dadzą radę wink.gif

a do normalnej jazdy myślę, że stykną...

Napisano

Założyłem Mikody 2 miesiące temu i się zwichrowały, w zasadzie już po założeniu była wyczuwalna delikatna nierównomierność hamowania. Nie wiem czy to wina tarcz, czy mechanika, choć patrzyłem mu na ręce i widziałem, że dokładnie oczyścił piasty.

Napisano

Ja kupiłem Mikody i okazały się złym wyborem. Pisałem o tym na forum, dołączyłem również fotki popękanych tarcz Mikody. Zareklamowałem je i bez problemu dostałem zwrot kasy (podobno jest to dla Mikody nie piewszy i odosobniony przypadek). Założone z tyłu gładkie tarcze również wykazują oznaki szybkiego zurzywania. Założone tarcze ATE są o niebo lepsze. Nie schodzą w oczach jak Mikody passed_out.gif

ps.

Kumpel z nawiercanych Zimermanów też nie był zadowolony i zmienił na ATE. Niestety ale chyba równiez firmy z renomą zaczęły kombinować z gorszymi materiałami. passed_out.gif

Napisano

> Ja kupiłem Mikody i okazały się złym wyborem. Pisałem o tym na forum,

> dołączyłem również fotki popękanych tarcz Mikody. Zareklamowałem

> je i bez problemu dostałem zwrot kasy (podobno jest to dla

> Mikody nie piewszy i odosobniony przypadek). Założone z tyłu

> gładkie tarcze również wykazują oznaki szybkiego zurzywania.

> Założone tarcze ATE są o niebo lepsze. Nie schodzą w oczach jak

> Mikody

możliwe nie wnikam

> ps.

> Kumpel z nawiercanych Zimermanów też nie był zadowolony i zmienił na

> ATE. Niestety ale chyba równiez firmy z renomą zaczęły

> kombinować z gorszymi materiałami.

trudno mi powiedzieć może kupił podróby

ostatnio jest ich trochę na tynku

ja z moich nie mogę nażekac przeżyły dość ostrą jazdę i są prostę

PS że tak się spytam po założeniu nowych tarcz ułożyłeś je czy od razu dostały w palnik ???

Napisano

> możliwe nie wnikam

> trudno mi powiedzieć może kupił podróby

> ostatnio jest ich trochę na tynku

> ja z moich nie mogę nażekac przeżyły dość ostrą jazdę i są prostę

Jego też były proste...

> PS że tak się spytam po założeniu nowych tarcz ułożyłeś je czy od

> razu dostały w palnik ???

Były układane i traktowane łagodnie.

Napisano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za opinie. Czytając wypowiedzi raczej przeważają negatywne niestety, więc chyba sobie daruję mikodę...

Dzięki także za link do sklepu z łodzi - nie znałem go a na pewno się przyda wink.gif (oby nie za często)

> www.auto-sam.pl/fiat.htm

Zadzwonię jutro i zobaczę co polecą.

Napisano

O to i ja cos napisze o tarczach jako że ujeżdzam juz dłuższą chwilę zimmeramny naiwercane. Wkleje txt z forum NB (z cytatem Liska ad. pękających Mikod)

--------------------------------

> Niestety Mikody zaczeły ostatnio pekać... ( coś nie tak z stopem )

Osobiscie mam już jakąś chwile nawiercane Zimmermanny w Stilo 115km - szczególnie ich nie oszczędzam i spisują się OK (nic nie pękło - ale mam miękkie klocki ferrodo premiery)

Jeśli ktoś katuje nawieracne tarcze twardymi (np. RED'ami) klockami to naprężenia powstające w skutek wielkich różnic temperatury (wysoka temp. zdala od nawierceń i dużo niższa temp. przy otworach) powodują peknięcia. I tego się nie wyeliminuje.

Można się zainteresować także tarczami bremboMAX lub EBC TurboGroove

(Te turboGroove Firmy EBC nie są nawiercane na wylot

Tarcza TurboGroove powstała z myślą o kierowcach ceniących sobie przede wszystkim skuteczność hamulców. Poszerzona łukowata szczelina wzmaga przepływ chłodnego powietrza, powodując obniżenie temperatury klocków i tarczy hamulcowej, równocześnie odprowadzając pył, brud i gorące gazy lepiej niż prosta, która może wypełnić się rdzą i stać się nieefektywna. Nawiercone otwory odprowadzają gazy powierzchniowe przy hamowaniu z dużej prędkości jednocześnie nie osłabiając struktury tarczy jak przy wierceniu na wylot, co zmniejsza szansę uszkodzenia tarczy po długim użytkowaniu .

tak wyglądają

ebc_turbogroove_up.gif

widać że nie ma otworów na wylot - połączenie trwałości jednolitej tarczy z nawiercanymi

Jest wersja 284 mm/ 22 mm LINK i chyba takowe sobie sprawie jako kolejne (pewno tak za 50kkm - tanie nie są no ale... powiem że dobrych hamulców nigdy za dużo)

Generalnie obecne zimmeramny zakupiłem u usera "brakes_pl" na allegro (odbiór osobisty w Krk) - warto zapisać adres bo firma sie specjalizuje w tarczach i klockach więc co nieco się znają na tym. LINK

Napisano

Miałem u siebie poprzednio EBC nacinane i nie do końca nawiercane "Turbo Groove" z klockami EBC green i była to katastrofa! Zestaw maskrycznie głośny i beznadziejnie się przegrzewający. Po drugim ostrym hamowaniu 140-0, przestawał działać, szybsza jazda naładowanym autem w górach niemożliwa. Zestaw bardzo szybko się zuzywał. Zdecydowanie nie polecam!

Napisano

> Miałem u siebie poprzednio EBC nacinane i nie do końca nawiercane

> "Turbo Groove" z klockami EBC green i była to katastrofa!

O! Dobrze wiedzieć - oszczędziłem bycie ich beta-testerem. A w jakie tarcze warto zainwestować (lub które koledze się sprawdziły)?

Napisano

Nie miałem żadnych problemów z oryginałami, dobrze hamowały, nie zwichrowały sie i wytrzymały ponad 100 tyś. Sam sie zastanawim co kupić jak wykończe obecne klocki???? confused.gif

Napisano

> Nie miałem żadnych problemów z oryginałami, dobrze hamowały, nie

> zwichrowały sie i wytrzymały ponad 100 tyś.

Oryginały padły w moim przypadku bardzo szybko - zwichrowanie.

Mam rozumieć ze oryginały były lepsze od nacinanych EBC? Generalnie hamulce w stilo szybko puchną - może wartało by zmienić przewody elastyczne na oplatane "metalową siatką". Ktoś przerabiał?

Teraz mam te nawiercane zimmermany i zobaczymy jak wytrzymają swój żywot.

A może te EBC kiepsko współgrały z tymi GREENami? Może jednak miękkie klocki są bardziej preferowane?

Napisano

> A może te EBC kiepsko współgrały z tymi GREENami? Może jednak miękkie

> klocki są bardziej preferowane?

Co osoba to opinia. Nie spotkałem się jeszcze z zestawem na którego by ktoś nie narzekał. Siedziałem kiedyś w necie sporo czasu i czytałem opinię ludzie którzy jeżdżą furami ostro i nie od wczoraj. W końcu mój wybór padł na Greenstuff plus tarcze EBC z dołkami. Niestety wyszło na to że musiałem klocki zakładać na tarcze które były w aucie - fabryczne w 50 % zużyte. Na początku było kiepsko ale teraz kiedy się odpowiednio dotarły hamulec jest żyleta. Termicznie bez rewelacji - tutaj jednak tarcze fabryczne pokazują swoje minusy.

To co się często potwierdza to fakt że zestaw EBC bywa głośny - jednak bez przesady.

Redstuffy do codziennej jazdy się nie nadają.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.