Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co ma wymiana samej UPG do brania oleju???

Featured Replies

Napisano

koledzy ostatnio w lanosach spotykamy taki problem, że jak ktoś wymieni samą UPG to po wymianie silnik wcina olej

mój między wymianami brał śladowe ilości, może 0,3l i to pewnie tylko i wyłącznie przez pałowanie

po wymianie UPG zaczął brać zauważalne ilości, jestem na etapie pomiaru ile dokładnie na 1kkm

jedno jesyt pewne, przed wymianą miałem czyściutką końcówkę wydechu, delikatny naturalny nalot się robił po np 2miesiącach

a teraz rura prawie cała czarna, niby z wydechu nie kopci ale rura czarna

i co o tym sądzicie???

PS. UPG wymieniłem ze względu na to,że puściła na kanale olejowym i lało lekko olejem po bloku, przy cylindrach nic nie puszczało

Napisano

a uszczelniacze zaworowe zmieniłes. Może tamtędy wcina olej zeby.GIF

Napisano

A uszczelniacze na zaworach wymieniałeś??

Napisano
  • Autor

w tytule i w wątku wyraźnie napisane,że sama uszczelka była wymieniana

Napisano

silniki DU są wogóle jakieś dziwne... miałem bardzo podobnie tylko w matizie... przed wymianą upg praktycznie nie brał oleju (nie musiałem dolewać) , po wymianie upg zaczął brać ok 0,7l na 1kkm yikes.gif więc wymieniłem uszczelniacze zaworowe... problem się zmniejszył, ale nadal pozostawał - więc wymeniłem pierścienie, chwile było ok aż problem powrócił... wymieniłem silnik - problem ustał grinser006.gif

Od tej pory żadnegoremontu w du nie będę robił bo dzieją się cuda grinser006.gif

Napisano

> silniki DU są wogóle jakieś dziwne...

> Od tej pory żadnegoremontu w du nie będę robił bo dzieją się cuda

A masz jakieś uzasadnienie od strony mechanicznej?

Napisano

> koledzy ostatnio w lanosach spotykamy taki problem, że jak ktoś

> wymieni samą UPG to po wymianie silnik wcina olej

Może jakieś syfy do cylindra wpadły i gładź zarysowało?

Napisano

> Może jakieś syfy do cylindra wpadły i gładź zarysowało?

Pewnie tak! grinser006.gif W silnikach Daewoo uszczelkę wymieniło kilka tysięcy ludzi i są zadowoleni, kilkudziesięciu z nich serwis zrobił to źle i to właśnie oni o tym piszą na forach internetowych hehe.gifgrinser006.gif

Napisano

> A masz jakieś uzasadnienie od strony mechanicznej?

nie mam dlatego własnie pisałem o CUDACH ... grinser006.gif upg robiłem już w wielu autach... ale tylko silnik matiza mi się tak odwdzięczył...

Co nie znaczy że mówię że silniki te są złe, sam jeżdzę matiem, zrobiłem nim już na obecnym silniku ponad 210kkm (i to na lpg) i chodzi aż miło... mało tego w zawieszeniu wymieniłem tylko tylne amorki, dlatego co do aut marki DU nic nie mam... ale więcej w remont du się nie będę pchał...

Napisano

ten sam problem był w boxerach z Alfy Romeo. Po rozebraniu i złożeniu silnik robił cuda. Utarła się nawet opinia, że jeżeli boxer, to tylko nigdy nie otwierany. Cholera wie z czego to się bierze

Napisano

> ten sam problem był w boxerach z Alfy Romeo. Po rozebraniu i złożeniu

> silnik robił cuda. Utarła się nawet opinia, że jeżeli boxer, to

> tylko nigdy nie otwierany. Cholera wie z czego to się bierze

Popatrz a mi tak zawsze o japońcach mówili biglaugh.gif

Napisano

> nie mam dlatego własnie pisałem o CUDACH

Nie wierzę w cuda grinser006.gif

Napisano

> Pewnie tak! W silnikach Daewoo uszczelkę wymieniło kilka tysięcy

> ludzi i są zadowoleni, kilkudziesięciu z nich serwis zrobił to

> źle i to właśnie oni o tym piszą na forach internetowych

Ja wymieniałem dwa razy i nigdy nie spowodowało to brania oleju.

Za to droga autostradą do Luxemburga i z powrotem podniosła zużycie oleju dwukrotnie hehe.gif

Widocznie silnik 1,6 nie jest przystosowany do kilku godzin jazdy z nogą w podłodze.

Napisano

> Za to droga autostradą do Luxemburga i z powrotem podniosła zużycie

> oleju dwukrotnie

> Widocznie silnik 1,6 nie jest przystosowany do kilku godzin jazdy z

> nogą w podłodze.

No to tak - mój (Lanos, 100 tys. km przebiegu) nie brał oleju, od wymiany do wymiany nie było dolewek. Przegoniony kilka godzin autostradą wziął tyle, że trzeba było dolać i od tego czasu bierze już regularnie, teraz litr na tysiąc.

Napisano

Tez mam Lanka i moje "cudo" po wymianie UPG bierze teraz okolo litra na 1,5 do 2 kkm.

Lałem rózne specyfiki ale to na nic.

dopiero jak mu zalałem olej Midland 15W50 to brał litr na 3kkm.

Po zmianie oleju na Lotosa wszystko wróciło do stanu poprzedniego.

Ale to jest nic w porownaniu tego co ma mój kumpel.

Kupil Miszubiszi karisma w diselu i t zonk.

Trasa Brzeg- Kołobrzeg czyli tam i spowrotem jakies 1200km, wlał w carisme 2 czterolitrowe banki oleju.

To jest koledzy problem.

Napisano

Jak go przegoniłeś ostro prędkościami autostradowymi to mogły się zapiec pierścienie i to one przepuszczają olej.

Napisano

> Jak go przegoniłeś ostro prędkościami autostradowymi to mogły się

> zapiec pierścienie i to one przepuszczają olej.

To chyba że jeździł na wyrobie olejopodobnym. To się zgodzę. Na porządnym syntetyku nie ma prawa się coś takiego stać. Chyba że ktoś jedzie kilka godzin prawie na odcięciu. Ale w tym kraju nie ma tylu autostrad smile.gif

Napisano

To u mnie jest zupełnie inny przypadek, przy 100kkm była wymiana uszczelki + uszczelniacze + nowe pierścienie, po remoncie brał 1l/10 kkm.

Z czasem branie oleju spadało do ok 0,3l/10 kkm, przy 150 kkm wymieniłem sama uszczelkę i teraz bierze niezauważalne ilości oleju.

Wydaje mi się że cylindry mogły mieć leciutką owalizację, a nowe pierścienie się z czasem dotarły i przestał brać olej.

Dotyczy oczywiście silnika 1,6 16V, 1,5 8V w drugim Lanku ma 350 kkm i nigdy nie wziął więcej niz 0,5l/10kkm.

Obydwa silniki od dawna na GM 10W40

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.