Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła dzienne LED w UNO

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanie czy może ktoś mi podać sposób podłączenia świateł dziennych LED do Fiata UNO 1.0 benzyna.

Może ktoś podłączał już takie światełka dzienne i dysponuje schematem podłączenia takich świateł.

Same światła dzienne powinny włączać się po przekręceniu kluczka, natomiast po włączeniu świateł drogowych lub mijania, światła dzienne powinny się wyłączyć - zgodnie z obowiązującymi prawem. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> a szukajki używał

> klik

Dodatkowe pytanie

A można prosić o jakiś schemacik elektryczny tego cuda i pod jakie kable w instalacji samochodu podłączyć takie światła dzienne.

A tak przy okazji jak był całkowity koszt takich homologowanych świateł LED.

Napisano

> Dodatkowe pytanie

> A można prosić o jakiś schemacik elektryczny tego cuda i pod jakie

> kable w instalacji samochodu podłączyć takie światła dzienne.

> A tak przy okazji jak był całkowity koszt takich homologowanych

> świateł LED.

sprzedawcy na allegro dają schemat do zestawu a co do ceny to od 200zł w górę grinser006.gif

Napisano

Dołączam moje pytanie:

Czy są takie światła które można dodatkowo sobie zamontowaĆ z przodu legalnie, światła mijania co by też w nocy ładnie oświetlały drogę??

Napisano

Pamiętam, że gdzieś kiedyś wklejałem schemat, na którym pokazałem jak u siebie podłączałem światła dzienne tylko ta szukajka jest jakaś dziwna i za żadną cholerę nie potrafię odnaleźć tego wątku.

Napisano

> Pamiętam, że gdzieś kiedyś wklejałem schemat, na którym pokazałem jak

> u siebie podłączałem światła dzienne tylko ta szukajka jest

> jakaś dziwna i za żadną cholerę nie potrafię odnaleźć tego

> wątku.

tamten link juz nie działa confused.gif

Napisano

> tamten link juz nie działa

Ale może ktoś sobie ściągnął i ma na dysku.

hmm.gif

Może trochę opiszę.

Światła pozycyjne, mijania i drogowe włącza się włącznikiem.

Od włącznika świateł pozycyjnych idzie kabel do centralki elektrycznej.

Od świateł mijania też i od świateł drogowych też.

Każdy z tych trzech kabli jest wpięty w centralkę.

W samej centralce każdy z tych trzech przewodów rozgałęzia się na dwa idące przez bezpieczniki do lewych i prawych lamp.

Przy okazji montażu świateł dziennych zamontowałem przekaźniki świateł pozycyjnych, mijania i drogowych.

Wypiąłem z centralki elektrycznej trzy wspomniane wcześniej przewody biegnące od włączników do centralki elektrycznej.

Przewody zasilające wcześniej światła mijania i drogowe podłączyłem do dwóch zwykłych przekaźników takich jak np.: do ogrzewania tylnej szyby, do styku zasilającego cewkę przekaźnika.

Przewód zasilający światła pozycyjne podłączyłem do przekaźnika, który w stanie spoczynkowym puszcza prąd na jeden styk, a w trakcie "pracy" przełącza na drugi styk. Oczywiście przewód został podłączony również do styku zasilającego cewkę przekaźnika.

Drugi styk cewki każdego z przekaźników podpiąłem do masy samochodu.

W ten sposób w momencie przełączenia włącznika świateł pozycyjnych przekaźnik zwiera swoje styki, podobnie jest w momencie włączenia świateł mijania i drogowych.

Do prawidłowego działania świateł dziennych i ich automatycznego włączania i wyłączania potrzebny jest jeszcze jeden zwykły przekaźnik.

Sterowanie cewką tego przekaźnika realizujemy przy pomocy napięcia pojawiającego się po włączeniu zapłonu przy stacyjce.

Od stacyjki ciągniemy kabel do cewki przekaźnika, a drugi przewód od cewki podłączamy do masy pojazdu.

Zasilanie wszystkich świateł pobieramy z dużego wolnego styku, który jest w centralce elektrycznej, na którym jest stały "plus" bezpośrednio z akumulatora.

Od tego styku ciągniemy cztery przewody do zacisku 30 przekaźnika świateł mijania, drogowych oraz przekaźnika, którego sterowanie cewką podłączyliśmy do stacyjki.

Styki 58 przekaźników świateł mijania i drogowych łączymy przewodami ze stykami w centralce elektrycznej z których wyjęliśmy wcześniej przewody do zasilania przekaźników.

Styk 58 przekaźnika, którego cewka sterowana jest stacyjką łączymy ze stykiem 30 przekaźnika przełączającego nam światła dzienne i pozycyjne.

Do dwóch pozostałych styków 58a i 58b przekaźnika przełączającego podłączamy przez bezpiecznik przewód zasilający światła dzienne, oraz przewód który wpinamy podobnie jak w przypadku świateł mijania i drogowych w miejsce wyjętego przewodu z centralki elektrycznej zasilającego światła pozycyjne.

Ufff....

Nie wiem czy to jest w miarę zrozumiałe ale na ta chwilę tylko tak mogę pomóc. Aktualnie siedzę w pracy i nie mam dostępu do schematu, który mam na moim komputerze w domu. Pojutrze postaram się przesłać schemat.

Napisano

> Ale może ktoś sobie ściągnął i ma na dysku.

Jo mom, ale tylko od halogenów zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> sprzedawcy na allegro dają schemat do zestawu a co do ceny to od

> 200zł w górę

Każdy samochód ma inny schemat elektryczny (instalacje w innym miejscu samochodu, kolory kabli itd.. ) mnie natomiast interesuje konkretnie Fiat UNO i pod jakie kable wpiąć takie światła .

Na allegro sprzedawcy takich świateł proponuj a podłączenie pod światła postojowe a to nie jest zgodne z przepisami

Światła dzienne powinny włączać się (tylko dzienne) po przekręceniu (dla zapominalskich) natomiast gasną z chwila, gdy włącza światła pozycyjne. mijania i flesz

Napisano

> Jo mom, ale tylko od halogenów

No cóż. Edytowałem poprzednią wiadomość i dałem opis, schemat mam w domu i dopiero pojutrze będę mógł pokazać o co mi chodzi.

Napisano

> Dołączam moje pytanie:

> Czy są takie światła które można dodatkowo sobie zamontowaĆ z przodu

> legalnie, światła mijania co by też w nocy ładnie oświetlały

> drogę??

legalnie możesz mieć jedną parę świateł mijania, więc taką już masz fabrycznie.

podstawa prawna:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY1) z dnia 4 maja 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia2)

załącznik nr 6, paragraf 2, l p. 2.

Napisano

> Dołączam moje pytanie:

> drogę??

Dodatkowych świateł mijania nie możesz sobie instalować, można mieć tylko jedną parę, w tym wypadku fabryczną, czyli jedyne co pozostaje to kombinowanie z oryginalnymi lampami (przekaźniki, lepsze żarówki, lepsze lampy itp.).

Można za to mieć dwie pary świateł długich (czasem te drugie ludzie nazywają dalekosiężnymi). Do Uno Mk1 i Mk2 np. Hella robiła specjalne grille (oczywiście oddzielne do starszych i nowszych), w których można sobie takie światła zamontować. Z tego co mi wiadomo są dwa rodzaje takich świateł: takie o rozproszonym świetle (czyli takie jak seryjne) i o skupionym (świeci jak latarka, tylko dużo mocniej oczywiście grinser006.gif) na duże odległości. Jest parę punktów w rozporządzeniu dotyczącym wyposażenia samochodów jak to ma działać, jak to ma być połączone ze sobą oraz jaka jest dopuszczalna światłość w cd z jaką mogą świecić włączone wszystkie światła na raz ok.gif

Napisano

> A można prosić o jakiś schemacik elektryczny tego cuda i pod jakie

> kable w instalacji samochodu podłączyć takie światła dzienne.

tak na szybko skopiowane z mojego bolidu:

282968799-LEDDZIENNE.JPG

to schemat ideowy.

> A tak przy okazji jak był całkowity koszt takich homologowanych

> świateł LED.

takie, jak moje: lampy 229zł, przekaźnik, konektory, przewody... = max. 250zł + wykonanie własne + swoje narzędzia + czas i miejsce akcji waytogo.gif

post-109606-14352504843842_thumb.jpg

Napisano

> to schemat ideowy.

282969131-schemat-dzienne.jpg

post-115405-14352504845484_thumb.jpg

Napisano

282974880-schematdziennychUno.JPG

1 - styk świateł mijania (na schemacie centralki elektrycznej oznaczony jako G4),

2 - styk świateł drogowych (na schemacie centralki elektrycznej oznaczony jako G3),

3 - styk stały "+" z akumulatora (na schemacie centralki elektrycznej oznaczony jako J1),

4 - styk świateł pozycyjnych (na schemacie centralki elektrycznej oznaczony jako L6).

1a - końcówka przewodu świateł mijania wyjęta z kostki wielostykowej.

2a - końcówka przewodu świateł drogowych wyjęta z kostki wielostykowej.

4a - końcówka przewodu świateł pozycyjnych wyjęta z kostki wielostykowej.

1c - przekaźnik świateł mijania.

2c - przekaźnik świateł drogowych.

3c - przekaźnik włączający napięcie świateł dziennych i świateł pozycyjnych.

4c - przekaźnik przełączający światła dzienne-pozycyjne.

Schemat ten przedstawia przeróbkę instalacji elektrycznej świateł samochodu Fiat Uno.

Przeróbka polega na zamontowaniu przekaźników świateł pozycyjnych, mijania i drogowych oraz dodatkowo przekaźnika oraz instalacji świateł do jazdy dziennej.

W pierwszej kolejności należy odnaleźć i wymontować z kostek wielostykowych przewody zasilające światła:

- pozycyjne - na zdjęciu styk oznaczony nr 3,

- mijania - na zdjęciu styk oznaczony nr 1,

- drogowych - na zdjęciu styk oznaczony nr 2.

Odłączone przewody na schemacie oznaczone 1a, 2a, 4a montujemy w trzech podstawach przekaźników 1c, 2c, 4c w miejsce styku 86, będą one zasilały cewkę każdego z trzech przekaźników.

Styk 86 przekaźnika 3c podłączamy do "+" przy stacyjce pojawiającego się po włączeniu zapłonu.

Do styku 85 każdego z przekaźników podłączamy przewód połączony z masą samochodu.

Styki 30 przekaźników 1c, 2c, 3c łączymy ze stykiem nr 3 w centralce elektrycznej gdzie jest stały "+".

Styk 30 przekaźnika 4c łączymy ze stykiem 87 przekaźnika 3c.

Styk 87 przekaźnika 4c łączymy ze stykiem nr 4 w centralce elektrycznej.

Styk 87a przekaźnika 4c łączymy ze światłami do jazdy dziennej poprzez bezpiecznik 10A.

Wykonanie przeróbki według tego schematu i opisu powoduje to, że chronione są styki stacyjki oraz włącznika świateł. Bezpieczniki świateł jak również przewody biegnące od skrzynki bezpieczników do świateł pozycyjnych, mijania i drogowych pozostają fabryczne.

Dodatkowo połączenie powoduje włączenie się świateł do jazdy dziennej zaraz po włączeniu zapłonu oraz ich wyłączenie z chwilą wyłączenia zapłonu.

Światła dzienne wyłączają się automatycznie również w momencie włączenia świateł pozycyjnych, a dalej mijania.

Połączenie świateł dziennych według tego schematu jest zgodne z obecnie obowiązującymi przepisami, które pozwalają na takie podłączenie świateł dziennych by paliły się tylko dwie dodatkowe lampy z przodu pojazdu bez tylnych świateł pozycyjnych.

Przekaźnik zwykły, który wkładamy w gniazdo 1c, 2c, 3c.

282974880-IMG_2032.jpg

Przekaźnik przełączający, który wkładamy w gniazdo 4c.

282974880-przeka%BCnik.jpg

No koniec dodam jeszcze, że takie podłączenie wykorzystuje dotychczasową instalację elektryczną oraz bezpieczniki, jest chyba najprostszym z możliwych sposobów montażu przekaźników świateł, a wszustkie przekaźniki umocowane są przy centralce elektrycznej.

282974880-SchematcentralkielektrycznejsamochoduFiatUno.doc

Napisano

A czy gdzieś jeszcze można znaleźć taką atrapę (gril) przystosowaną do montażu dodatkowych świateł. W moim przypadku do Uno MKII.

Napisano

> A czy gdzieś jeszcze można znaleźć taką atrapę (gril) przystosowaną

> do montażu dodatkowych świateł. W moim przypadku do Uno MKII.

Nie mam pojęcia niewiem.gif Są one baaardzo rzadko spotykane, raptem raz na kilka miesięcy widzę Uno z czymś takim na alledrogo, o nowym to już nie wspominam... crazy.gif

EDIT: joshi_777 taki grill ma ok.gifklik

Napisano

> Dołączam moje pytanie:

> drogę??

http://www.autoswiat.tv/porady,Jak-zamontowac-swiatla-do-jazdy-dziennej-,525,film.html mi to wystarczyło.

Napisano

> A czy gdzieś jeszcze można znaleźć taką atrapę (gril) przystosowaną

> do montażu dodatkowych świateł. W moim przypadku do Uno MKII.

Ja kiedyś skorpionowi78 wstawiałem takie światła i inna atrapa nie była potrzebna a wyglądało całkiem nieźle.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.