Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana tarcz i ukręcony gwint.

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Przy wymianie tarcz i klocków pojawił się problem. Podczas odkręcania górnej śruby zacisku hamulcowego, ukręcił się gwint w tej części zacisku który jest przymocowany do amora. Nie ukręciła się śruba, tylko właśnie miejsce gdzie ona się wkręca. Z drugą stroną nie było takich problemów, wszystko przebiegło pomyślnie.

b86.jpg

a98.jpg

Pytanie teraz co z tym zrobić?

1. Spróbować gwintować na większą śrubę? Tylko jak?

2. Dać śrubę taką jaka jest tylko trochę dłuższą i próbować kontrować nakrętką od środka, między klocek a koniec śruby? Miejsce teoretycznie jest.

3. Jakieś inne propozycje?

Rozwiercać to już to trochę rozwierciłem, ale cienko się to gwintuje ręcznie. Mam zamysł jeszcze wymontować to i na warsztacie to zrobić.

Ewentualnie, przetoczyć śrubę o średnicy 12 mm aby końcówka miała 8 mm i wystawała równo na grubość nakrętki od strony klocka hamulcowego. Wtedy jakby mam średnicę oryginalnej śruby, tylko że dłuższą. Wtedy zostaje kwestia złapania nakrętką z drugiej strony.

Co myślicie?

Napisano

Nakrętka. Najlepiej z wkładką teflonową.

Grubsza śruba - będziesz musiał rozwiercić jeszcze zacisk.

A najbezpieczniej zmienić całą piastę - bo przy hamulcach się nie powinno kombinować.

Napisano

Nie dasz tam innej śruby bo jak wiesz jest ona dość specyficzna i jesli dobrze pamietam jest to 7 grinser006.gif

Znajdż kogos kto ci tam wstawi helikole waytogo.gif czyli wstawi ci tam gwint taki jak powinien być

Napisano

jedynie co to gwintować na rozmiar większy ale osobiście poszukałbym piasty, to jednak są hamulce

Napisano

Helicoil. Miałem tak w Astrze G

Wkręciłem na teflon i podjechałem do zakładu gdzie głowice robią (nawiasem mówiąc namiar dostałem z ak). Zrzuciłem koło, odkręciłem zacisk, pan przegwintował, wkręcił sprężynę, założyłem wszystko i zapłaciłem chyba 15 zł. Ciekawe tylko czy da radę to zrobić po tym jak to rozwierciłeś. Jak nie to szukałbym drugiej piasty.

Odnośnie tej śruby to nie ona musi jakoś super być dokręcona, zabezpiecza ona tylko zacisk przed obrotem. Reszta sił się praktycznie znosi.

Napisano

Z tego co widzę, to jakaś Octavia/Golf IV/Toledo. Może popatrz za używaną zwrotnicą.

Z podpisu zauważyłem teraz, że to Leon.

Napisano

[ciach]

O widzę że kolega wszędzie się rozpisuje 270751858-jezyk.gif

Nagwintuj na 10 mm gwint w zacisku. A śrubę zaspawaj przetocz i nagwintuj na 10 mm.

Napisano
  • Autor

Dokładnie smile.gif Wybrałem dwa najbardziej moim zdaniem pomocne fora zlosnik.gif Tu pisałem i na Leon Club-ie.

Sprawę załatwiłem tak. Kupiłem śrubę 12 mm i zrobiłem gwint 10mm, złapałem podkładką od strony klocka hamulcowego i wszystko ładnie skręciłem.

Wygląda solidnie, nic nie trze ani piszczy. Pojeżdżę tak trochę dotrę tarcze i klocki i zobaczymy jak będzie.

Hamuje ok.

4ae34a49db5c.jpg

Napisano

za jakiś czas sprawdź czy nadal jest mocno dokręcona... nie bez powodu stosuje się do tego specjalne kleje...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.