Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trabi czy warto kupić ??

Featured Replies

Napisano

Witam od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie czy warto kupić trabanta do niewielkich przeróbek technicznych i wizualnych ?? Czy wie ktoś może kto ma trabanta do sprzedania w przyzwoitych pieniążkach ?? (najlepiej kombiaczek)

Odpicować na kult czy może mały tun.

Proszę o jakieś wskazówki rady i informacje jak się zapatrujecie na taki projekt. Pozdrawiam.

Napisano

> Witam od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie czy warto kupić trabanta

trapolo sie nawet niezle odpycha, zweitakt za to jakos osobiscie mi sie nie widzi...

Napisano
  • Autor

Ostatnio zawaliłem sprawę bo jadąc koło złomu zauważyłem zielonego trampka tu i tam cięty ale parę rzeczy dało się uratować lampy zderzaki itp. A jak to jest z silnikiem z golfa ?? faktycznie jest tak prosty do zamontowania czy to mit ?

Napisano

nie wiem, ja mam tylko kolegę fantastę na punkcie tego auta i swojego 601 długo szukał i jeszcze dłużej naprawiał. Za pierwszym razem wtopił bo ktos za symboliczne "za flachę" mu sprzedal takowego dwusuwa. O ile rudej nie widać na wierzchu bo to duroplast to podczas remontu okazało sie że elementy podwozia siłą woli sie trzymaly- a żaden warsztat nie chciał sie podjąc "połatania" tego zlosnik.gifhehe.gif Jeden nawet proponował posypac auto kasza to ptaki mogłyby go do wiosny wydziobać hehe.gif Wymontował co mógł,a skorpupę wywiózł na szrot. Zapłacił za to więcej niż go kupił hehe.gifhehe.gif

Napisano

> Pozdrawiam.

owszem - ale tylko dwusówa i w kombi

ale przygotuj się na robienie calej blacharki , bo szanse na cos zdrowego masz praktycznie zerowe

Napisano
  • Autor

szykowałem się na góra 500zl za trabiego a cena to 1500 troszkę dużo chyba posprawdzam okolice miasta może ktoś coś ma na stanie. dajcie znać jak dojdą do was info że jest coś do kupienia.

Napisano

> popatrz przy kupnie dobrze na elementy metalowe podwozia, jak sa zgnite to kaplica

Racja! Mój Trabant 601 poległ właśnie przez rdzę na ramie podwozia. swieca.gif

mar00ha

Napisano

> Racja! Mój Trabant 601 poległ właśnie przez rdzę na ramie podwozia.

Jak większość trabantów, w tym Trabant mojego ojca.

Przejąłem go po ojcu, ale w zasadzie z blach podwozia niewiele zostało.

Najskuteczniejsza do wypełniania ubytków i najtańsza była pianka poliuretanowa zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Najskuteczniejsza do wypełniania ubytków i najtańsza była pianka

> poliuretanowa

nie pękasz się jeździć wiedząc że masz piankę zamiast podłogi ?

Napisano

> nie pękasz się jeździć wiedząc że masz piankę zamiast podłogi ?

Teraz tak zlosnik.gif, ale jak się miało 20lat, bardzo skromny budżet i nieprzepartą chęć jazdy własnymi czterema kółkami, to nie był jakiś wielki problem. Korozja była tylko jedną z wielu boleści tej maszyny, wcale nie największą. biglaugh.gif

- nie zawsze działający rozrusznik

- wieniec na kole zamachowym bez kilku zębów

- wieczny problem z wybitymi tulejkami zwrotnic

- cieknące raz z jednej, raz z drugiej strony cylinderki hamulcowe

- wypalające się uszczelki metalowe pod głowicą

- na koniec ścięty klin na wale

Napisano

Ze starymi samochodami jest tak, że odpowiedź może być tylko jedna: niewarto. Chyba, że lubujesz się w remontach i naprawach. Nawet jeśli kupisz auto w idealnym stanie, to już tych pieniędzy nie odzyskasz, a koszty będziesz mieć cały czas.

Kilka lat temu miałem syrenę 105. Od dawna "chorowałem" na nia, więc sobie ją w końcu kupiłem. Bez przerwy coś się w niej wykrzaczało, a o remoncie blacharki też już wypadało pomału myśleć. Ostatecznie sprzedałem za 500 zł, opłaconą, kompletną i na chodzie! ...i poczułem niesamowitą ulgę...

Napisano
  • Autor

patrząc na ceny warszaw nawet zdezelowanych to kto wie 5 lat i może taki trabi będzie wart z 5tysi

1 myśl była taka kup trabiego nauczysz się malować na nim a z czasem jak przerabiałem fiata cc i malowałem wpadł pomysł zrobić wozidełko za którym i starsi ludzie się będą oglądać.

polowanie na jakiegoś tramopka już zaczęte tylko tak jak w temacie czy warto ? frown.gif sam już nie wiem

Napisano

> polowanie na jakiegoś tramopka już zaczęte tylko tak jak w temacie

> czy warto ? sam już nie wiem

Jeśli masz warunki to warto. Warto ratować zabytki przed totalnym wyginięciem. Sam kiedyś chciałem kupować Warszawkę, ale nie mam garażu. Pod blokiem nie da się odrestaurować zabytku.

Napisano
  • Autor

miejsce się znajdzie jak nie u mnie to u babci jest garaż murowany

smile.gif warszawa dobra sprawa smile.gif

Napisano

> patrząc na ceny warszaw nawet zdezelowanych to kto wie 5 lat i może

> taki trabi będzie wart z 5tysi

Bardziej miarodajną informacją jest nie to, po ile te auta wiszą na allegro.pl, lecz to, za ile są kupowane. Sorry, ale dla mnie ktoś, kto byłby skłonny za kompletnie przegnitą warszawę zapłacić chociażby 2 tys., jest masochistą. A przecież ceny takich strucli są nawet kilkakrotnie wyższe! Kto to kupuje... niewiem.gif

Napisano

> do niewielkich przeróbek technicznych i wizualnych ?? Czy wie

> ktoś może kto ma trabanta do sprzedania w przyzwoitych

> pieniążkach ?? (najlepiej kombiaczek)

> Odpicować na kult czy może mały tun.

> Proszę o jakieś wskazówki rady i informacje jak się zapatrujecie na

> taki projekt. Pozdrawiam.

A który model? Bo 601 to zacofanie technologiczne, wybitnym odmieniec w kwestii rozwiązań technicznych. Ten samochód jest po to by go mieć jakim jest a inwestowanie w jego ulepszanie to marny pomysł.

Natomiast 1.1 to jakaś tam wydumka trabanta z normalnym silnikiem. Ma też wreszcie bardziej cywilizowane zawieszenie i hamulce. W tego można już inwestować i łatwiej osiągnąć ciekawy efekt.

Napisano
  • Autor

nie no za szrota nie ma co płacić po 5 tysi bo sam remont dwa razy tyle albo i więcej wyniesie no chyba że ktoś ma fantazje i pieniążki

Ja na trabiego przeznaczę góra 400 zł a spawarka i sprężarka z pistoletem w domu jest więc pobawić się można na wakacjach

Napisano

> pistoletem w domu jest więc pobawić się można na wakacjach

Jak masz warunki do przechowywania takiego autka to tylko kupować i remontować.

Napisano

> do niewielkich przeróbek technicznych i wizualnych ?? Czy wie

> ktoś może kto ma trabanta do sprzedania w przyzwoitych

> pieniążkach ?? (najlepiej kombiaczek)

> Odpicować na kult czy może mały tun.

> Proszę o jakieś wskazówki rady i informacje jak się zapatrujecie na

> taki projekt. Pozdrawiam.

Gosc ode mnie z bloku ma trabiego do sprzedania w dobrym stanie. Bardzo o niego dba i autko chyba nieduzo jezdzone, bo nacodzien astra pomyka. Kierunkwoskazy z racji wieku trochewyblakly, ale powiezial, ze tyle serca ile on w niego wlozyl to nei pusci go taniej niz 1500zl, bo wie co soba ten trabi reprezentuje. Jakbys chcial, zebym wiecej sie dowiedzial, to napisz - pogadam z wlascicielem.

Napisano
  • Autor

Trochę za drogo jak dla mnie studenta frown.gif

Napisano

> Trochę za drogo jak dla mnie studenta

a szukałeś na cartoon trabant ?

Napisano
  • Autor

> a szukałeś na cartoon trabant ?

a nie nie znane jest mi to "miejsce" zaraz popatrzę

Napisano

> a nie nie znane jest mi to "miejsce" zaraz popatrzę

największy w PL portal miłośników trabanta

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.