Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak sprawdzic czy silnik zasysa lewe powietrze??

Featured Replies

Napisano

No wlasnie, jakies sprawdzone sposoby macie??

Wymyslilem sobie samostarta badz cos podobnego psikanego naokolo kolektora...

Niepokoja mnie czasy wtryskow w moim aucie, na wolnych bez obciazenia powinny byc w granicach 2.2-2.3 ms, a sa na poziomie 4ms i musze to jakos zwalczyc niestety..,

Napisano

silnik nierówno pracuje, słychać świst jak się pochylisz nad kolektorem dolotowym. wystarczy nawet zwykłym wd40 psikać poniżej listwy wtrysków, jak masz dojście do kolektora dolotowego to jeszcze lepiej i psikaj w miarę możliwości dookoła. Jak w którymś momencie zacznie równo pracować i świst ustanie na chwilę to będziesz mial pewność, ze uszczelka nawaliła

Napisano

> No wlasnie, jakies sprawdzone sposoby macie??

Sprawdz też ilość kroków silnika krokowego na biegu jałowym. .Jesli jest zdecydowanie ponizej normy to masz pewność ,że zasysa '' lewe'' powietrze.

Napisano

> Wymyslilem sobie samostarta badz cos podobnego psikanego naokolo

> kolektora...

> Niepokoja mnie czasy wtryskow w moim aucie, na wolnych bez obciazenia

> powinny byc w granicach 2.2-2.3 ms, a sa na poziomie 4ms i musze

> to jakos zwalczyc niestety..,

Z tym samostartem to nie zawsze skuteczne. Musiałaby być duża dziura, żeby coś się w pracy silnika zmieniło. Chyba że będziesz obserwował czasy wtrysków.

Napisano
  • Autor

> Z tym samostartem to nie zawsze skuteczne. Musiałaby być duża dziura,

> żeby coś się w pracy silnika zmieniło. Chyba że będziesz

> obserwował czasy wtrysków.

obroty powinny samoczynnie rosnac...

Napisano

> Wymyslilem sobie samostarta badz cos podobnego psikanego naokolo

> kolektora...

> Niepokoja mnie czasy wtryskow w moim aucie, na wolnych bez obciazenia

> powinny byc w granicach 2.2-2.3 ms, a sa na poziomie 4ms i musze

> to jakos zwalczyc niestety..,

Gdyby zasysał lewe powietrze, to zależnie od konstrukcji przepływomierza albo wzrosły by obroty i czas wtrysku (MAP sensor) lub silnik by pracował nierówno a czasy wtrysku wzrastały by powoli (przepływomierz).

Jeśli tylko masz większe czasy wtrysku, to sprawdź ciśnienie paliwa.

Napisano
  • Autor

> Gdyby zasysał lewe powietrze, to zależnie od konstrukcji

> przepływomierza albo wzrosły by obroty i czas wtrysku (MAP

> sensor) lub silnik by pracował nierówno a czasy wtrysku

> wzrastały by powoli (przepływomierz).

> Jeśli tylko masz większe czasy wtrysku, to sprawdź ciśnienie paliwa.

Jest map sensor, pokazuje troszke zanizona wartosc w stosunku do nominalnej, a czasy wtrysku na wolnych obrotach sa niemalze 2x wyzsze od standardowych pokazywanych przez egzaminer...

Napisano
  • Autor

> zatkać fabryczny dolot, jak będzie dalej pracował to łapie lewe

no jest to rozwiazanie, ale jak to beda minimalne przedmuchy to raczej zgasnie...

Chyba dzisiaj sciagne ssacy i mu sie przyjrze dokladnie, bo nurtuje mnie ten problem, a bez tego nie idzie ustawic dobrze sekwencji frown.gif

Napisano

> no jest to rozwiazanie, ale jak to beda minimalne przedmuchy to

> raczej zgasnie...

> Chyba dzisiaj sciagne ssacy i mu sie przyjrze dokladnie, bo nurtuje

> mnie ten problem, a bez tego nie idzie ustawic dobrze sekwencji

nawet przy minimalnych zasysach silnik będzie się ''rzucał'' zamiast jednostajnie zgasnąć z braku tlenu

Napisano
  • Autor

> nawet przy minimalnych zasysach silnik będzie się ''rzucał'' zamiast

> jednostajnie zgasnąć z braku tlenu

przetestuje wieczorem:)

Napisano

Jak nieszczelność niewielka to niczego organoleptycznie nie zaobserwujesz. Jak dziura się powiększy to będzie słychać wyraźnie ssanie, ale nie bardzo będzie widać zkąd...Ostatnio tak własnie miałem.Zanim dziura nie urosła to jedynym objawem była nierówna praca silnika na jałowym(gubienie cykli), gorsza praca na gazie(II - gen.). Potem doszedł świst i mechanik wyczaił miejsce pryskając po połączeniu głowicy z kolektorem czymś co wyglądało jak płyn do mycia szyb...Po chwili znaleźliśmy miejsce na uszczelce gdzie płyn znikał(przy pracującym silniku oczywiście).

Napisano

i co zrobiliście? bo ja uważam, ze to bez sensu szukać dokładnego miejsca na łączeniu kolektora, bo tak czy siak, trzeba cały zdejmować aby uszczelkę wymienić, a czy to tam faktycznie jest nieszczelność to wystarczy rozpylić intensywnie okolice kolektora i się będzie wiedziało

Napisano

> obroty powinny samoczynnie rosnac...

Testowałem to u siebie. Dopiero po "ręcznym" rozszczelnieniu dolotu i psiknięciu do środka dużej ilości samostartu, dało się zauważyć zmianę w pracy silnika.

Napisano

> przetestuje wieczorem:)

Możesz jeszcze zrobić dokładnie odwrotnie: na zgaszonym silniku daj ciśnienie do układu dolotowego. Jak będzie cicho, to od razu usłyszysz gdzie jest nieszczelność. Oczywiście część powietrza może dostać się do kolektora ssącego, ale wtedy dźwięk będzie zdecydowanie przytłumiony.

Napisano

> Testowałem to u siebie. Dopiero po "ręcznym" rozszczelnieniu dolotu i

> psiknięciu do środka dużej ilości samostartu, dało się zauważyć

> zmianę w pracy silnika.

wystarczy środek do sprawdzania szczelności połączeń LPG, on na chwilę przytyka całkiem nieźle wszelkie nieszczelności

Napisano

Tak sobie pomyślałem, że jakbyś miał dosyć cichy odkurzacz i połączył jakoś rurę ssącą odkurzacza z rurą dolotu powietrza w aucie (pewno taśma klejąca będzie mocno potrzebna zlosnik.gif), to byłoby słychać syczenie gdzieś na dolocie smile.gif

Można oczywiście spróbować w drugą stronę zlosnik.gif Wywalić worek na kurz z odkurzacza i niech odkurzacz zassie jakiś dym ze świecy dymnej i wtłoczy go do rury dolotu zlosnik.gif Gdzieś ten dym powinien wylecieć. Nie wiem czy taki dym nie będzie miał negatywnego wpływu na silnik grinser006.gif

Aha, ja tych sztuczek nigdy nie robiłem i właśnie je wymyśliłem. Za szkody nie odpowiadam swiety.gifgrinser006.gif

Napisano

> i co zrobiliście? bo ja uważam, ze to bez sensu szukać dokładnego

> miejsca na łączeniu kolektora, bo tak czy siak, trzeba cały

> zdejmować aby uszczelkę wymienić, a czy to tam faktycznie jest

> nieszczelność to wystarczy rozpylić intensywnie okolice

> kolektora i się będzie wiedziało

Tak tez sie stalo, ale sprawdzić trzebabyło bo uszkodzona mogła być np. Uszczelka na przepustnicy - i po co rozbierać wtedy cały majdan...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.